icon

Nekonvenčné odovzdávanie vysvedčenia: Dobrý nápad alebo trauma?

misa1988
6. júl 2026

Ahojte, čo si myslíte o tom, keď triedna dávala druháčikom vysvedčenie nie podľa abecedného poradia, ale podľa dosiahnutých výsledkov. Posledné dieťa, teda to s najhoršími výsledkami, si vysvedčenie ani nechcelo zobrať a podať ruku 😔 V dobe, kedy všade hovoria, že je to z psychologického hľadiska škodlivé - dávať napr. zmrzlinu zadarmo za čisté jednotky a pod. Za mňa totálne nepedagogické a trauma nadlho.

cucoryedka
6. júl 2026

@misa1988 smutno sa mi to cita (aj ako mame, aj ucitelke). Kolegyna mala ist podla abecedy, kazdemu potriast ruku, povedat nieco mile, a aj tym slabsim (napr. snazil si, videla som to, urobil si co bolo v tvojich silach, pracuj na sebe a som tu pre teba, zamakaj aj o rok, ...) to dieta samo o sebe uz vnima znamku, vie, ze neexceluje, tak naco to rozmazavat, ze posledny dostane s najhorsimi vysledkami ... teraz uz nic neurobis, chapem, ze je pocit krivdy a opravneny, dietatu citlivo vysvetlit, ze nie kazdy je vnimavy k tomu druhemu (ak ho to stale trapi), a musime sa vediet vysporiadat aj s takymi situaciami ❤️

euka210
6. júl 2026
@anonym_5f7ed3

@euka210 to si len myslíš. videla som ešte v 80tych rokoch na stene triedy zoznam žiakov. Od najlepších po najhoršieho. Pekne postupne aj s priemerom - asi z prech. vysvedčenia. mohla to byť 4-5 trieda zš.

@anonym_5f7ed3 80-te roky ano, aj manzel si zazil svoje ako "zly" ziak. Ja som o nicom takom v dnesnej dobe nepocula.

misa1988
autor
6. júl 2026
@petulda333

Si si ista,ze to tak bolo? Predpokladam,ze to posledne dieta je tvoje. No ja by som chcela vediet aj verziu ucitelky. Ja som zs skoncila v roku 2003,a tiez sme nie vzdy dostali vysvedcenie podla abecedy.

@petulda333 predpokladáš nesprávne. Zároveň je úplne jedno, koho dieťa je posledné - vždy musí byť niekto posledný. Takéto praktiky a obzvlášť u malých detí nemajú miesto.

petulda333
6. júl 2026
@misa1988

@petulda333 predpokladáš nesprávne. Zároveň je úplne jedno, koho dieťa je posledné - vždy musí byť niekto posledný. Takéto praktiky a obzvlášť u malých detí nemajú miesto.

@misa1988 este raz,odkial vies,ze to tak vazne bolo?

anonym_af4d90
6. júl 2026

Som si prave vybavila, že u nás na ZŠ, asi to bol tiež 1. Stupeň, toto tiež na konci roka triedna spravila. Ak si dobre spomínam, tak traja najlepší aj dostali nejakú knižku s venovaním od nej. Keďže som bola jednou z tych najlepších, tak samozrejme sa mi to veľmi páčilo, cítila som sa s super a aj doma má vychvalili, teraz po takmer 20 rokoch mi to až tak vhodné nepríde. Ale nemyslím že deti z posledných miest to doma vôbec spomínali, že išla podľa takéhoto poradia.

euka210
6. júl 2026
@misa1988

Nie je to vymyslená téma, žiaľ. Ja som tiež nič podobné ako dieťa nezažila a tiež mi to prišlo absurdné. Píšem o zlyhaní jednotlivca (je tam viacero pochybení, toto bola "čerešnicka" na záver roka), negeneralizujem a nepíšem nič proti učiteľom vo všeobecnosti. Myslím, že existuje dosť nástrojov, aby sa excelentní žiaci cítili výnimočne a zároveň, aby sa iné deti necítili ponížené.

@misa1988 ked nie je vymyslena, tak taka ucitelka nema co ucit v skole a rodicia by mali dat staznost riaditelovi a rovno aj zriadovatelovi.
Bohuzial nikto nikoho nevyhodi, my mame neschopnu zastupkynu, ktora "uci" moje deti Bio a bola som zhrozena, ze ich vlastne neuci, sami si robia poznamky a pol hodiny nie je alebo si riesi svoje veci. Prisla ina zastupovat a syn mi povedal, ze za 1h ich naucila viac ako tamta za 4mesiace 🤦‍♀️ Triednej som povedala na rodicku, ale viem, ze sa nic neurobi...max.dostanu tu druhu ucku.

anonym_532de3
6. júl 2026

@misa1988 Deti si musia zvykať aj na neúspech. Čo bude z týchto generácií, ťažko povedať. No zrútia a rozplačú sa pri prvom mini neúspechu. Čo potom pri veľkých životných skúškach. Helikoptérové matky pri nich nebudú naveky vekov. Upokojte sa, matky a nechajte tie deti bojovať samé za seba. Otras toto.

anonym_ebc7dc
6. júl 2026
@anonym_532de3

@misa1988 Deti si musia zvykať aj na neúspech. Čo bude z týchto generácií, ťažko povedať. No zrútia a rozplačú sa pri prvom mini neúspechu. Čo potom pri veľkých životných skúškach. Helikoptérové matky pri nich nebudú naveky vekov. Upokojte sa, matky a nechajte tie deti bojovať samé za seba. Otras toto.

@anonym_532de3 Áno, neúspech je prirodzená súčasť života, o tom tu nik nehovorí. Verejné zahanbenie/poníženie nerovná sa neúspech.

anonym_532de3
6. júl 2026
@anonym_ebc7dc

@anonym_532de3 Áno, neúspech je prirodzená súčasť života, o tom tu nik nehovorí. Verejné zahanbenie/poníženie nerovná sa neúspech.

@anonym_ebc7dc To nie je verejné poníženie. Veď predsa vždy boli oceňovaní tí najlepší. V práci, keď ho šéf zavolá na koberček, tak mu bude hneď aj 112 volať. Dnešné deti ako dospelí to neprežijú v dospelosti.

misa1988
autor
6. júl 2026
@anonym_532de3

@anonym_ebc7dc To nie je verejné poníženie. Veď predsa vždy boli oceňovaní tí najlepší. V práci, keď ho šéf zavolá na koberček, tak mu bude hneď aj 112 volať. Dnešné deti ako dospelí to neprežijú v dospelosti.

@anonym_532de3 ako ma 7-8rocne dieta za seba v takejto situacii zabojovat pred autoritou? Tu neslo o ocenenie najlepších, to nikto nerozporuje, ved si zasluzia, ale o to, ze pred kolektivom bolo dietatu s najhorším výsledkami odovzadane vysvedcenie ako poslednému, nic to nevypoveda o jeho snahe. Z reci jeho tela je zrejme, co to v nom vyvolalo. To ho ako urobi do života odolnejšim? Ako to pomôže kolektivu v triede? Kde je motivácia?

anonym_532de3
6. júl 2026
@misa1988

@anonym_532de3 ako ma 7-8rocne dieta za seba v takejto situacii zabojovat pred autoritou? Tu neslo o ocenenie najlepších, to nikto nerozporuje, ved si zasluzia, ale o to, ze pred kolektivom bolo dietatu s najhorším výsledkami odovzadane vysvedcenie ako poslednému, nic to nevypoveda o jeho snahe. Z reci jeho tela je zrejme, co to v nom vyvolalo. To ho ako urobi do života odolnejšim? Ako to pomôže kolektivu v triede? Kde je motivácia?

@misa1988 Možno mu to pomôže tak, že budúci školský rok bude viac makať. A ty ako matka mu v tom pomôž, nielen len ľutovať.

misa1988
autor
6. júl 2026
@anonym_532de3

@misa1988 Možno mu to pomôže tak, že budúci školský rok bude viac makať. A ty ako matka mu v tom pomôž, nielen len ľutovať.

@anonym_532de3 treba si prečítať diskusiu. Nie je to moje dieta, ale na tom vobec nezáleží. Sú aj deti, ktore makaju a napriek tomu nedosiahnu najlepšie výsledky, to ich ale nedefinuje ako ludi, toboz buducich dospelych

anonym_bd6436
6. júl 2026
@misa1988

@anonym_532de3 treba si prečítať diskusiu. Nie je to moje dieta, ale na tom vobec nezáleží. Sú aj deti, ktore makaju a napriek tomu nedosiahnu najlepšie výsledky, to ich ale nedefinuje ako ludi, toboz buducich dospelych

@misa1988 viackrát sa ťa pýtali, odkiaľ vieš, že to takto bolo, obzvlášť ak to nie je tvoje dieťa. Lebo napr. ja viem, kedy moje dieťa vykrúca a kedy hovorí pravdu. U cudzích si nie som istá. Ale asi sa odpovede nedočkáme. A to neznamená, že obhajujem konanie učiteľky, ak to bolo tak, ako si nám to prezentovala ty.

anonym_e6d57a
6. júl 2026
@slovakboy

@misa1988 otras. Nemám slov. Zoraďovanie na nástupe na telesnej podľa výšky bol tiež pre niektorých ponižujúci.

@slovakboy Ja nechapem preco ponizujuci. Preboha, ked su dospelí nastavení tak, ze je to ponizovanie zoradit deti od najvyssich po najnizsich tak aj deti to tak budu brat. Nechapem, kde v tom je nieco ponizujuce ? Ved ucme deti sebalaske, prijmaniu seba samych akí sme a respektovaniu rozdielov: proste su vysokí a nizki. Bodka. Nic ponizujuce. Kazdý sme iný ale nie horší. Ale s takym pristupm ako tu vidim, tak to sme na mile daleko, ked kazdy to bude vsetko brat precitlivelo, osobne a neviem este ako. Ucme sa sami a aj deti, že vobec nevadi, ze si najnizsi a vobec nevadi ze si najvyssi. A ? aky problem, spolupracujme predsa. A to ci si prvý alebo posledný v rade absolutne nema vypovednu hodnotu.

anonym_e6d57a
6. júl 2026
@misa1988

@misa1988 A co tak nechat to dieta precitit aj takuto negativnu skusenost ? Mozno ho to nakopne viac ako si myslis. Bude chciet ukazat ze na druhy rok bude dajme tomu predposledny, nie posledny.

misa1988
autor
6. júl 2026

Myslím, že diskusia dosť odbočila od toho, na čo som sa pôvodne pýtala - čo si o tom myslíte. Niektorým viac záleží na tom, odkiaľ to viem, ako na obsahu samotnom. Poukázala som na (za mňa) nevhodné praktiky, ktoré sa stali. Všetko ostatné sú zastúpené a sekundárne témy.

slovakboy
6. júl 2026
@anonym_5b46f5

Koncom 80-tych rokoch natocili serial My všichni školou povinní. Kto to videl, tak mu urcite utkvela v pamäti pani ucitelka Hajská, ktora mala triedu prvacikov. Na nastenke bol menny zoznam a tam za kazdu blbost, nielen nevedomost, zaznacovala cervene a cierne puntiky, A chudak maly Jirko tam mal tych ciernych tolko ze sa mu ani nezmestili do riadku. Tak si zvolil teoriu, ze ked nemoze byt dobry, bude aspon najlepsi z najhorsich. A myslim si, ze taketo Hajske sa najdu aj dnes. Bohuzial.

@anonym_5b46f5 my sme tieto červené a čierne body mali už v škôlke.

slovakboy
6. júl 2026
@anonym_e6d57a

@slovakboy Ja nechapem preco ponizujuci. Preboha, ked su dospelí nastavení tak, ze je to ponizovanie zoradit deti od najvyssich po najnizsich tak aj deti to tak budu brat. Nechapem, kde v tom je nieco ponizujuce ? Ved ucme deti sebalaske, prijmaniu seba samych akí sme a respektovaniu rozdielov: proste su vysokí a nizki. Bodka. Nic ponizujuce. Kazdý sme iný ale nie horší. Ale s takym pristupm ako tu vidim, tak to sme na mile daleko, ked kazdy to bude vsetko brat precitlivelo, osobne a neviem este ako. Ucme sa sami a aj deti, že vobec nevadi, ze si najnizsi a vobec nevadi ze si najvyssi. A ? aky problem, spolupracujme predsa. A to ci si prvý alebo posledný v rade absolutne nema vypovednu hodnotu.

@anonym_e6d57a ale ja nechcem aby sme boli precitlivení. A dospelí to nikdy nebrali ako dôležité, prečo teda deti takto zoraďovali. A potom sa doma rodičia pýtali: ktorý si v rade? A takto to pokračuje ďalej. Známky, oblečenie, autá, chaty, ženy…. Máš pravdu, že učme deti sebaláske, aby sa neporovnávali. Nič ponižujúce. Tak prečo ich potom zoraďujeme do somárskeho radu? Výška mužská je pre ženy dôležitá. Tak či tak príde do veku kedy mu to bude viac alebo menej vadiť. Precitlivenosť sa nerieši tým, že dieťa vystavím zbytočnému stresu. V parametre, ktorý vraj nie je dôležitý. Športujem, trénujem, hrám na hubný nástroj, kultuvujem sa, okresávam, vystavujem sa výzvam. To je cesta k odolnosti. Na vojenčine sa podobne vychovávalo šikanou. V reálnom boji je taká skupina neschopná voči tej, ktorá spolupracuje.

anonym_994491
6. júl 2026
@slovakboy

@anonym_e6d57a ale ja nechcem aby sme boli precitlivení. A dospelí to nikdy nebrali ako dôležité, prečo teda deti takto zoraďovali. A potom sa doma rodičia pýtali: ktorý si v rade? A takto to pokračuje ďalej. Známky, oblečenie, autá, chaty, ženy…. Máš pravdu, že učme deti sebaláske, aby sa neporovnávali. Nič ponižujúce. Tak prečo ich potom zoraďujeme do somárskeho radu? Výška mužská je pre ženy dôležitá. Tak či tak príde do veku kedy mu to bude viac alebo menej vadiť. Precitlivenosť sa nerieši tým, že dieťa vystavím zbytočnému stresu. V parametre, ktorý vraj nie je dôležitý. Športujem, trénujem, hrám na hubný nástroj, kultuvujem sa, okresávam, vystavujem sa výzvam. To je cesta k odolnosti. Na vojenčine sa podobne vychovávalo šikanou. V reálnom boji je taká skupina neschopná voči tej, ktorá spolupracuje.

@slovakboy Ty si strašne zakomplexovaný trtko. Nízky, hlúpy, precitlivený, vztahovačný, usmoklený, vždy ukrivdený, absolútne nemužný chlap. Ty by si to mal ťažké všade, no s Tvojou povahou by ti nepomohla ani výška 2 metre.

petulda333
6. júl 2026
@misa1988

Myslím, že diskusia dosť odbočila od toho, na čo som sa pôvodne pýtala - čo si o tom myslíte. Niektorým viac záleží na tom, odkiaľ to viem, ako na obsahu samotnom. Poukázala som na (za mňa) nevhodné praktiky, ktoré sa stali. Všetko ostatné sú zastúpené a sekundárne témy.

@misa1988 ano zalezi,lebo ohovoravas a chcem vediet ci pravom,lebo deti,zclast take male,vedia aj prekrutit. A ak je to pravda,v poriadku to nie je. Len nez zacnem sudit a pomaly vyhadzovat ucitelku,chcem vediet viac

petulda333
6. júl 2026
@misa1988

@misa1988 cize len preto,ze ho dostal ako posledny usudil,ze sa davalo podla znamok? Ci bolo jasne povedane,ze to tak je?!

euka210
6. júl 2026
@slovakboy

@misa1988 otras. Nemám slov. Zoraďovanie na nástupe na telesnej podľa výšky bol tiež pre niektorých ponižujúci.

@slovakboy stale to tak je a ked je dieta ok so svojou vyskou, tak to nie je nic traumatizujuce.

anonym_e6d57a
6. júl 2026
@slovakboy

@slovakboy Boze fakt ti toto treba vysvetlovat ? Bolo to v prvom rade prakticke koli rozdeleniu do dvojic, do skupin, koli aktivitam, aby ucitel videl rovnomerne kto s kym ano kto s kym nie. Prepana nehladaj v tom nic viac. Presne koli takymto dospelym naju deti mindraky este aj z blbeho zoradenia podla vysky.

ivett1
6. júl 2026

@misa1988 chcela by som vedieť dôvod, prečo si vybrala tá učiteľka takýto spôsob odovzdávania vysvedčení, čo tým sledovala...proti odmene za výborné výsledky nič nemám (ani proti zmrzline zadarmo 😊) , keď si najlepší, máš výborné výsledky, snažil si sa celý rok, tak dostaneš odmenu , pochvalu od triednej a pod.kvoli motivácii, ale načo je dobré poukazovať na najhoršie výsledky u druhákov na ZŠ...pre nich to až tak motivačné nebude... podľa môjho názoru, učiteľka pri tomto postupe urobila chybu, ale určite by som chcela vedieť, čo ju k tomu viedlo

linduska86
7. júl 2026
@anonym_952663

@misa1988 drbnuta krava, ine pomenovanie pre tu ucitelku nemam a to sa este krotim

@anonym_952663 aj i nás to robia najlepších s čistými jednotkami pochvália a zbytok nie. Čo mi príde dosť od veci.

anonym_054829
7. júl 2026

Aj u nás v škole bolo niečo podobné.

anonym_0c65e8
7. júl 2026

Vysvetlit dietatu (a podla toho sa spravat), ze znamky, vysvedcenia a pochvaly v realnom zivote neznamenaju nic. Moze mat na vysvedceni same 4 a byt mega uspesny. Moze prepadnut z matematiky, ale bude skvely hudobnik. Moze mat zo spravania aj 3 a bude lekar (osobne poznam 😀). Znamky nemaju vacsinou nic spolocne s realnymi vedomostami ani s uspechom v zivote. Znamky su pre ucitelov nastroj - zvacsa nebezpecny nastroj, ktory oni z pozicie autority patricne zneuzivaju k sireniu strachu a poslusnosti. Namiesto motivacie demotivuju a namiesto chuti objavovat zabiju v detoch vsetku zvedavost.
Ano, existuju aj taki ucitelia. Ale uvedom si, ze ty ich nezmenis. Oni maju svoj svet. Ty ako rodic musis nasmerovat dieta aby si uvedomilo, o com je skutocny zivot. Nie o znamkach. Nie o tej ci onej ucitelke.
A ze je na vysvedceni posledny? No vzdy je niekto posledny. Inokedy je posledny ten, co sa jeho priezvisko konci na Ž. Preco sa neburia vsetci Žubkovci? Pretoze priezvisku vacsina ludi nepriklada dolezitost ako napriklad 1. Ved sa pozri, ako tu zeny vesali vysvedcka, ake su hrde matky, lebo ich dieta ma same jednotky… A jednotky neznamenaju nic…. Absolutne nic. Rodicia sa tesia, ake maju sikovne a uspesne dieta kvoli jednotkam… 🫣😂 Chore. Ja som stastna, ake su moje deti dobre, pomahaju, venuju sa tomu, co ich bavi. Ze nosia domov zranene zvierata, aby sme ich zachranili, ze pomozu pozbierat popadane ovocie cudzej pani v obchode. Zivot nie je o znamkach. Ale o hodnotach!

anonym_0c65e8
7. júl 2026
@ivett1

@misa1988 chcela by som vedieť dôvod, prečo si vybrala tá učiteľka takýto spôsob odovzdávania vysvedčení, čo tým sledovala...proti odmene za výborné výsledky nič nemám (ani proti zmrzline zadarmo 😊) , keď si najlepší, máš výborné výsledky, snažil si sa celý rok, tak dostaneš odmenu , pochvalu od triednej a pod.kvoli motivácii, ale načo je dobré poukazovať na najhoršie výsledky u druhákov na ZŠ...pre nich to až tak motivačné nebude... podľa môjho názoru, učiteľka pri tomto postupe urobila chybu, ale určite by som chcela vedieť, čo ju k tomu viedlo

@ivett1 lenze si treba uvedomit, ze vonkajsia motivacia z dlhodobeho hladiska nie je pre dieta prinosom. Ono sa nema ucit kvoli pochvale, ani kvoli zmrzline. Ono sa ma ucit, lebo ho to zaujima. Chce vediet, ako funguje svet a chce ho objavovat…. Nie preto, ze musi, ale preto, ze je to prirodzena ludska tuzba.

yanni
7. júl 2026
@misa1988

@misa1988 Ale ano, vzdy musi byt niekto posledny. A deti by na to Mali byt pripravene od mala. Staci sportovat a chodit na preteky. To je Zial zivot. Ked nechce byt posledny, Treba pridat. O rok moze byt prvy alebo sa postupne prebojovat na prve priecky. Mam tiez druhacku. Ale tu sa nik s nikym nemazna , len aby deti nemali Traumu. Aku traumu? Tu prepadaju uz aj prvaci. A teraz Ma dcera tiez dvoch Kandidatov na opakovanie rocnika. Ale to je aj vizitka rodicov, samotne Dieta nemusi byt sproste. By som vedela pisat pribehy z rodicovskwj WhatsApp skupiny. Ale clovek si rodinu nevybwra.

prasiatko30
7. júl 2026

Naozaj dakujem za nas system - vysvedcenia sa odovzdavaju na rodicovskom. Kazdemu rodicovi do ruky. Ucitel nikdy nekomentuje problemy, alebo znamky jednotlivcov - vzdy urobi vseobecne vyhodnotenie obdobia celej triedy, vyzdvihne, ze sa zlepsili, podotkne kde by sa mala trieda zlepsit. Nedojdes na rodicko - vysvecko nedostanes - ked boli este len na papieri bol to dost problem😅😅. Teraz ich vyvesia na app skoly, kazdy ma pristup ku tomu svojmu a tym to hasne. Kazde dieta vie ake ma znamky a ak chce tak sa o ne podeli s kamosmi a ak nie tak nie.