Nekonvenčné odovzdávanie vysvedčenia: Dobrý nápad alebo trauma?
Ahojte, čo si myslíte o tom, keď triedna dávala druháčikom vysvedčenie nie podľa abecedného poradia, ale podľa dosiahnutých výsledkov. Posledné dieťa, teda to s najhoršími výsledkami, si vysvedčenie ani nechcelo zobrať a podať ruku 😔 V dobe, kedy všade hovoria, že je to z psychologického hľadiska škodlivé - dávať napr. zmrzlinu zadarmo za čisté jednotky a pod. Za mňa totálne nepedagogické a trauma nadlho.
No, nie je to úplne najšťastnejšie riešenie, treba povedať učiteľke. A hlavne by to mala riešiť mamina posledného dieťaťa. Ale netreba panikáriť, to dieťa kvôli tomu určite nebude mať doživotnú traumu. Treba trošku veriť tým deťom, že niektoré veci spracujú aj samé a netreba aby ich niekto zakaždým ofukoval. To im do života spôsobí väčšie problémy ako to, že dostal vysvedčenie v druhom ročníku ako posledný, lebo mal najhoršie výsledky....
Myslím, že diskusia dosť odbočila od toho, na čo som sa pôvodne pýtala - čo si o tom myslíte. Niektorým viac záleží na tom, odkiaľ to viem, ako na obsahu samotnom. Poukázala som na (za mňa) nevhodné praktiky, ktoré sa stali. Všetko ostatné sú zastúpené a sekundárne témy.
@misa1988 aj mňa zaujíma, odkiaľ to vieš. Nie je to tvoje dieťa, a presne vieš ako rečou tela hovorilo. Ani si nechcelo prevziať vysvedčenie? a keby šlo prvé, vtedy by si ho prevzalo? deti vedia o svojich známkach vopred a vedia o nich aj spolužiaci. Môj syn je druhák a vie kto sa ako učí, komu sa nedarí v diktátoch, či v odčítaní. To, čo opisuješ, je veľmi zvláštne a naozaj nie uveriteľné. Aby druhák nepodal učiteľke ruku len preto, že šiel posledný? aké známky vlastne mal? ako vieš, ako boli vysvedčenia zoradené? Áno, šikovným žiakom sa dávajú odmeny, ale tie sa dávajú aj šikovným zamestnancom. Môj syn ako jediný z triedy šiel na olympiádu z anglického jazyka a bol najlepší zo všetkých druhákov v meste - prečo by nemal byť odmenený? aby sa tí ostatní necítili hlúpo? na konci roka sa vždy dávali vecné odmeny (väčšinou knihy) a diplomy tým najšikovnejším. Nepoznám učiteľku, ktorá by dala vybraným žiakom napr.zmrzlinu ako píšeš a ostatným nič. A to som v školstve už dlhé roky. Ja tejto téme neverím.
@misa1988 Ale ano, vzdy musi byt niekto posledny. A deti by na to Mali byt pripravene od mala. Staci sportovat a chodit na preteky. To je Zial zivot. Ked nechce byt posledny, Treba pridat. O rok moze byt prvy alebo sa postupne prebojovat na prve priecky. Mam tiez druhacku. Ale tu sa nik s nikym nemazna , len aby deti nemali Traumu. Aku traumu? Tu prepadaju uz aj prvaci. A teraz Ma dcera tiez dvoch Kandidatov na opakovanie rocnika. Ale to je aj vizitka rodicov, samotne Dieta nemusi byt sproste. By som vedela pisat pribehy z rodicovskwj WhatsApp skupiny. Ale clovek si rodinu nevybwra.
Nemusi byt. To len niektori rodicia tomu prikladaju vyznam… Urcite nemaju deti traumu z toho, ked ich 2x do roka, po dobu 13 rokov rodicia terorizuju za vysvedcenia. Za znamky, co nemaju ziadnu vypovednu hodnotu. Alebo preto, lebo nemaju ziadnu medailu..
Co je zle na prepadnuti? Ked dieta niecomu nerozumie, nemusi to znamenat, ze je hlupe, len proste nedozrel jeho cas na napr.pocitanie. Alebo mozno nechape vykladu toho konkretneho ucitela. Bola by som radsej, ak by moje dieta prepadlo a naucilo sa to poriadne, ako preslo do rocnika vyssie a nevedelo nic. A len kvoli tomu, ze co povedia ludia..
K tej vizitke rodica. Ja svoje deti davam do skoly aby ich ucil “profesional”. Keby som chcela ucit sa s nimi doma, dam ich na homeschooling. Takze nevidim dovod, aby mne ucitel planoval popoludia pri uceni sa s detmi.
Zivot neni o tom, ze cim skor dieta privykne na stres, tym bude odolnejsi v dospelosti. Lebo dospely clovek ma vzdy moznost vyberu. To, ze si vyberie radsej stresove zamestnanie kvoli prestizi, socialnemu statusu a peniazom je jeho vyber. Dieta si nevyberie dokonca ani toho ucitela, s ktorym musi v skole sediet kazdy den. Nevyberie si ani to, ci mu lepsie pojde zemepis alebo cudzie jazyky. Tu je problemom, ze ucitel a rodic mu vyberaju cestu, ktoru velakrat to dieta ani nechce.
@ivett1 lenze si treba uvedomit, ze vonkajsia motivacia z dlhodobeho hladiska nie je pre dieta prinosom. Ono sa nema ucit kvoli pochvale, ani kvoli zmrzline. Ono sa ma ucit, lebo ho to zaujima. Chce vediet, ako funguje svet a chce ho objavovat…. Nie preto, ze musi, ale preto, ze je to prirodzena ludska tuzba.
@anonym_0c65e8 neviem, prečo toto píšeš mne?😊 naše dve deti, ktoré sú už na strednej a vysokej, sa učili lebo sa im chcelo, aj keď na základnej sa priznám, že som ich sem-tam odmenila hmotným darčekom alebo zážitkovým, aby neboli demotivovaní tými rečami okolo, že načo sa učia, aj tak to v živote nebudú potrebovať, vždy som im hovorila, nech sa učia, vedomosti im nikto nevezme😉 na SVK zatiaľ nie je iný spôsob hodnotenia ako známky a jednotky znamenajú, že sa to dieťa asi dosť snaží - lebo nároky sú vysoké (ako sa všade spomína), tak prečo to skrátka neakceptujeme a netešíme sa, že sú deti, ktoré majú aj "čisté" jednotky ...čo je dobré ako motivácia pre dieťa by mal vedieť jeho rodič, či už vonkajšia alebo vnútorná - za predpokladu, že sa o svoje dieťa aktivne zaujíma
A ako vieš, že to bolo takto ako píšeš... Že dávala vysvedčenia podľa prospechu? Nemala ich len náhodne pomiešané a odovzdávala ich tak? Inak zas deti nie sú z cukru... Musia aj niečo vydržať. Možno takáto situácia ich nakopne, aby sme výsledky zlepšili... Vždy je niekto posledný ako aj vždy je niekto prvý... Takže...
Nemusi byt. To len niektori rodicia tomu prikladaju vyznam… Urcite nemaju deti traumu z toho, ked ich 2x do roka, po dobu 13 rokov rodicia terorizuju za vysvedcenia. Za znamky, co nemaju ziadnu vypovednu hodnotu. Alebo preto, lebo nemaju ziadnu medailu..
Co je zle na prepadnuti? Ked dieta niecomu nerozumie, nemusi to znamenat, ze je hlupe, len proste nedozrel jeho cas na napr.pocitanie. Alebo mozno nechape vykladu toho konkretneho ucitela. Bola by som radsej, ak by moje dieta prepadlo a naucilo sa to poriadne, ako preslo do rocnika vyssie a nevedelo nic. A len kvoli tomu, ze co povedia ludia..
K tej vizitke rodica. Ja svoje deti davam do skoly aby ich ucil “profesional”. Keby som chcela ucit sa s nimi doma, dam ich na homeschooling. Takze nevidim dovod, aby mne ucitel planoval popoludia pri uceni sa s detmi.
Zivot neni o tom, ze cim skor dieta privykne na stres, tym bude odolnejsi v dospelosti. Lebo dospely clovek ma vzdy moznost vyberu. To, ze si vyberie radsej stresove zamestnanie kvoli prestizi, socialnemu statusu a peniazom je jeho vyber. Dieta si nevyberie dokonca ani toho ucitela, s ktorym musi v skole sediet kazdy den. Nevyberie si ani to, ci mu lepsie pojde zemepis alebo cudzie jazyky. Tu je problemom, ze ucitel a rodic mu vyberaju cestu, ktoru velakrat to dieta ani nechce.
@anonym_0c65e8 ale ano, vizitka rodica. Hlavne v prvych rokoch skolskwj dochadzky. Ucitel je na to, aby nove ucivo Podla a ziakom vysvetlil. Co s tym deti dalej iRobot uz. Or je v noci ucitela. Na prvom stupni s mnohymi detmi Treba opakovat a ucit sa doma. Minimum deti si v Tom veku dobrovolne a z vlastnej vole sadne ku kniham a uci sa. Precvicovat sa da aj hrou.
@anonym_0c65e8 ale ano, vizitka rodica. Hlavne v prvych rokoch skolskwj dochadzky. Ucitel je na to, aby nove ucivo Podla a ziakom vysvetlil. Co s tym deti dalej iRobot uz. Or je v noci ucitela. Na prvom stupni s mnohymi detmi Treba opakovat a ucit sa doma. Minimum deti si v Tom veku dobrovolne a z vlastnej vole sadne ku kniham a uci sa. Precvicovat sa da aj hrou.
@yanni a by si si cudovala, kolko deti poznam ja, co si v tom veku dobrovolne a z vlastnej vole sadnu ku kniham. Ale zial ani jedno nenavstevovalo beznu skolu.. 😀
@yanni a by si si cudovala, kolko deti poznam ja, co si v tom veku dobrovolne a z vlastnej vole sadnu ku kniham. Ale zial ani jedno nenavstevovalo beznu skolu.. 😀
@anonym_0c65e8 môj syn je aktuálne v dennom tábore na univerzite. Malí bakalárčekovia a staršie deti magisterčekovia. Týždeň plný objavov, zaujímavostí, praktických cvičení. Množstvo zvedavých a nadšených detí. Keď niekomu poviem kde je, pozerajú na mňa ako na šibnutú, že som dala dieťa cez prázdniny do školy 🤷♀️
Všimla som si, že posledné roky sa velmi eterom ohýba slovo trauma. Toto slovo je podľa mňa veľmi preexponované. Myslím, že najčastejšie ho používajú hysterické matky v spojitosti, keď na ich dieťa niekto krivo pozrie, nebodaj ho zvykne napomenúť, keď vyvádza. Podľa mnohých, deti majú traumu už len z toho, že za nich rodičia nedýchajú, traumu majú pomaly aj z bežného života.
Tie, čo to slovo tak často používate, viete vôbec co znamená trauma? Nemate pocit, že trošku preháňate? Okrem toho, že tomuto príbehu neverím, čo je zle na tom, keď je jednotkár odmeneny zmrzlinou? Prečo chcete zase vrátiť trestanie úspešných ľudí tym, že ich zaradíte medzi šedý priemer? Tie deti si tu zmrzlinu zaslúžia už len tým, ako celý rok pracovali a učili sa. Zato, že horsie učiace sa deti nedostanú nič, tak nemá dostať nič ani jednotkár, len preto aby sa horsi žiaci necítili zle? Nemáte to trošku pomýlené? Netreba deti chovať vo vatíčke. V živote budú raz hore, raz dole. Treba sa vedieť popasovať so životom.
Kto by mal byť odmeňovaný ak nie šikovni a múdri ľudia, ktori na sebe celý život pracujú? Bohužiaľ dnes je doba, že múdrosť a úspech sa nenosí,keď si pozriete aki ľudia vedu naše štátne inštitúcie, tam mali byť tí úspešni jednotkári. Ale odmeneni boli hlúpi a zlí ľudia.
@slovakboy Ty si strašne zakomplexovaný trtko. Nízky, hlúpy, precitlivený, vztahovačný, usmoklený, vždy ukrivdený, absolútne nemužný chlap. Ty by si to mal ťažké všade, no s Tvojou povahou by ti nepomohla ani výška 2 metre.
@anonym_994491 ako si odvodili všetky tieto moje čnosti? Vieš čo je to zrkadlenie?
@anonym_0c65e8 môj syn je aktuálne v dennom tábore na univerzite. Malí bakalárčekovia a staršie deti magisterčekovia. Týždeň plný objavov, zaujímavostí, praktických cvičení. Množstvo zvedavých a nadšených detí. Keď niekomu poviem kde je, pozerajú na mňa ako na šibnutú, že som dala dieťa cez prázdniny do školy 🤷♀️
@anonym_7371f8 a ja co s tym? 🥴 ved nech si kazdy robi co chce. 🤷♀️
Všimla som si, že posledné roky sa velmi eterom ohýba slovo trauma. Toto slovo je podľa mňa veľmi preexponované. Myslím, že najčastejšie ho používajú hysterické matky v spojitosti, keď na ich dieťa niekto krivo pozrie, nebodaj ho zvykne napomenúť, keď vyvádza. Podľa mnohých, deti majú traumu už len z toho, že za nich rodičia nedýchajú, traumu majú pomaly aj z bežného života.
Tie, čo to slovo tak často používate, viete vôbec co znamená trauma? Nemate pocit, že trošku preháňate? Okrem toho, že tomuto príbehu neverím, čo je zle na tom, keď je jednotkár odmeneny zmrzlinou? Prečo chcete zase vrátiť trestanie úspešných ľudí tym, že ich zaradíte medzi šedý priemer? Tie deti si tu zmrzlinu zaslúžia už len tým, ako celý rok pracovali a učili sa. Zato, že horsie učiace sa deti nedostanú nič, tak nemá dostať nič ani jednotkár, len preto aby sa horsi žiaci necítili zle? Nemáte to trošku pomýlené? Netreba deti chovať vo vatíčke. V živote budú raz hore, raz dole. Treba sa vedieť popasovať so životom.
Kto by mal byť odmeňovaný ak nie šikovni a múdri ľudia, ktori na sebe celý život pracujú? Bohužiaľ dnes je doba, že múdrosť a úspech sa nenosí,keď si pozriete aki ľudia vedu naše štátne inštitúcie, tam mali byť tí úspešni jednotkári. Ale odmeneni boli hlúpi a zlí ľudia.
@anonym_9a8eea lenze v politike su aj ti jednotkari! A poznam niektorych osobne. A ze boli velmi, velmi dobri studenti… Mudrost sa automaticky nerovna, ze ten clovek mal jednotky v skole.
A ano, trauma existuje, ako nie, ze ma ucitel zbil a mam z neho traumu. Mam traumu, pretoze tento jeho cin ma zmenil vo vnutri. A zmenil ma tak, ze som odvtedy nikdy neverila dospelym, pretoze oni ma mali chranit a miesto toho ma bili. A ked si myslis, ze je to precenovane, pozri sa okolo, kolko psychiatrickych pacientov kraca svetom.

Vysvetlit dietatu (a podla toho sa spravat), ze znamky, vysvedcenia a pochvaly v realnom zivote neznamenaju nic. Moze mat na vysvedceni same 4 a byt mega uspesny. Moze prepadnut z matematiky, ale bude skvely hudobnik. Moze mat zo spravania aj 3 a bude lekar (osobne poznam 😀). Znamky nemaju vacsinou nic spolocne s realnymi vedomostami ani s uspechom v zivote. Znamky su pre ucitelov nastroj - zvacsa nebezpecny nastroj, ktory oni z pozicie autority patricne zneuzivaju k sireniu strachu a poslusnosti. Namiesto motivacie demotivuju a namiesto chuti objavovat zabiju v detoch vsetku zvedavost.
Ano, existuju aj taki ucitelia. Ale uvedom si, ze ty ich nezmenis. Oni maju svoj svet. Ty ako rodic musis nasmerovat dieta aby si uvedomilo, o com je skutocny zivot. Nie o znamkach. Nie o tej ci onej ucitelke.
A ze je na vysvedceni posledny? No vzdy je niekto posledny. Inokedy je posledny ten, co sa jeho priezvisko konci na Ž. Preco sa neburia vsetci Žubkovci? Pretoze priezvisku vacsina ludi nepriklada dolezitost ako napriklad 1. Ved sa pozri, ako tu zeny vesali vysvedcka, ake su hrde matky, lebo ich dieta ma same jednotky… A jednotky neznamenaju nic…. Absolutne nic. Rodicia sa tesia, ake maju sikovne a uspesne dieta kvoli jednotkam… 🫣😂 Chore. Ja som stastna, ake su moje deti dobre, pomahaju, venuju sa tomu, co ich bavi. Ze nosia domov zranene zvierata, aby sme ich zachranili, ze pomozu pozbierat popadane ovocie cudzej pani v obchode. Zivot nie je o znamkach. Ale o hodnotach!
@anonym_0c65e8 mas pravdu. Len jedno si zabudla. Pri prijimani na stredne skoly a neskor na vysoke sa v prvom rade pozera na znamky. Zial je to tak a je to tak nie len na SK Ale na celom svete. Kolko z tych jednotkarov tu vysku zvladne, je uz ina vec. Mozes vediet z medicina vseöico, zaujimat sa od mala, ale ked mas maturitu na 4ku, Tak Zial, na medicina ta nezobeeu. A ked chcem byt zubar, zubna sestricka ako povolanie Ma nezachrani. Zivot je uz taky.