Od akého veku môže ísť dieťa samé vlakom do zahraničia ?
Ahojte baby, mám 13 ročnú dcérku (je rozumná a zodpovedná) a včera padla otázka či by mohla ísť sama k babke do Prahy. Nastúpila by v BA na vlak a vystúpila by na konečnej v CZ. Cestovný pas má, na vlak by sme ju odprevadili ale teda či to je možné pustiť ju samu alebo potrebuje doprovod dospelého? Druhú babičku máme v Prievidzi, tam už cestovala sama vlakom a zvládla to. Ale teda do zahraničia má zaujima či netreba doprovod dospelého. Ďakujem
Áno je to od 6 rokov. Ja som išla ako 10 ročná tiež do prahy z Bystrice. Bol to pre mňa zážitok, konečne som niečo robila sama. Vlakvedovi na mňa dozerá aby som vystúpila správne.
toto som našla na webe regiojetu: https://regiojet.sk/o-nas/faq - sekcia Cestovanie detí
Ešte doplním že treba mať pas / obciansky a odporúčajú tiež pribalit splnomocnenie od rodičov na cestovanie, keďže ide o prekročenie hraníc ale nie je to povinnosť.
V takom veku uz moze, no neviem, ci by som ja osobne takto dieta pustila, kedze aj v tom vlaku sa proste moze stat cokolvek
Nechceš ju radšej poslať lietadlom? Letiska su kontrolované a počas cesty ju nikto nebude otravovať.
Ja by som to vôbec nehrotila. Vo vlakoch sú kúpe pre matky s deťmi, nech jej kúpi miestenku tam.
moj siel presne v 13-tich sam Prahu, mna ani nejak nenapadlo "riesit", ci "sa to moze", proste to tak vyslo a dobra susenost pre vsetkych, vobec s nicim nebol problem, mal pas so sebou, ziadne splnomocnenia a pod., nik to neriesil.. A sedel v otvorenom vagone, nie v kupe, pre istotu..
Ale inak - ja podporujem taketo cestovanie deciek osamote.. naucia sa citat prostredie, rozoznavat nebezpecie, atd. Je to dobry skill do dnesnej globalnej doby. Ked decka cestuju s nami, tak vypnu vsetky senzory 🙂
No je síce fajn, že je rozumná, ale ja by som ju nepustila samú, predsa len je to dievča a je to nebezpečné. Vo vlaku sú všelijakí exoti. Ja som v tom veku cestovala s babkou, bola som v uličke sama, babka sedela v kupé. Začal ma obťažovať nejaký chlap, vyzvedal, kam idem a pamätám si, že bol taký podozrivý. Našťastie to zbadala babka a zasiahla.

Pokial viem tak je tam hranica 6 rokov... u nas teda urcite... vela deti jazdi vlakom do skoly... aj cez hranicu... v prihranicnej oblasti...