Prečo nahovárať dcéru na život v zahraničí?
Ahojte, dcéra študuje na gymnáziu. Je šikovná, ovláda angličtinu a španielčinu. Rodina, učitelia, známi do nej hučia nech po skončení školy vypadne žiť do zahraničia. Najviac to hovoria tí, ktorí celý život nevytiahli päty z rodného mesta. Alebo tí, ktorí postavili dom vedľa rodičov a vyhlasujú, že rodina je najdôležitejšia. Rozhodnutie samozrejme nechám na dcére. Ona ešte nie je rozhodnutá kde chce po škole žiť. Len cíti tlak od okolia, že šikovní ľudia odchádzajú zo Slovenska. Napríklad moja suseda má dve dospelé deti, ktoré žijú v Austrálii. Vnúčatá vidí cez kameru a naživo sa vsetci vidia každé 3 roky. Vnúčatá nevedia dobre ani po slovensky. Tiež mi vravela, že kamošky jej hovoria aké je to super, že žijú v zahraničí, kým za ruku držia vnúčata a chvália sa, že večer idú do kina s dcérou. Jej neprišli deti ani na 65 narodeniny lebo diaľka. Je zlé, keď mne by to bolo ľúto? Hnevali by vás také reči od okolia?
Stále sa tu píše len o ekonomickom rozmere sťahovania. Šikovný človek sa uplatní aj v zahraničí aj doma. Prečo by mal však žiť v krajine, kde vysoké percento ľudí verí na plochú zem, kde politik urobí prešľap a namiesto odstúpenia mu stúpne počet voličov, kde vedenie krajiny dokázateľne klame a kradne a ľuďom to nevadí, kde urážky a nenávisť sú názor. Samozrejme, aj v zahraničí žijú takí ľudia, čo uveria rôznym hoaxom a konspiraciam alebo sú nenavistni, ale je ich podstatne menej, tu ich je už asi väčšina. Aj tam robia politici nekalosti, ale aspoň symbolicky odstupia alebo aspoň naoko vyvodia zodpovednosť, tu im to naopak zvýši počet voličov. Ja s takýmito ľuďmi naozaj nemám nič spoločné, len to, že som sa náhodou narodila v tejto oblasti. A preto budem rada, ak moje deti budú žiť v krajine, kde sa nešíri nenávisť a zloba.
@lizatko1009 kto pise o prebalovani a byvani na jednom dvore? To existuju len tieto 2 extremy? Vykaslat sa na rodicov a ist co najdalej a vidiet sa raz rocne a na druhej strane byvat v jednom dome a prebalovat ich?
Dcera nech ide na vysoku, ci uz na slovenskú alebo zahranicnu. Tam sa uvidi, ci je naozaj taka sikovna. Pocas skoly nech ide na erazmus, cez leto na brigady alebo staze do zahranicia, vytvori si vlastny obraz a po skole uvidi..
Ja som pocas vysky chodila do zahranici, mala som na 100% jasno, ze chcem ostat na Slovensku, nikdy som si nic ine nepredstavovala..no a som uz vyse 10 rokov vonku. Nemam extra karieru a ani nikdy nebudem mat, ale v ramci svojej prace sa mi dari dobre, vo firme ma prave tento tyzden opat povysili a nikdy mi nedali pocitit, ze som len pristahovalec. Ono mimo Slovenska je tych pristahovalcov tolko, ze to uz nik neriesi. Ak pracujes, si plnohodnotny clen spolocnosti a je jedno, kde si sa narodil.
Co sa tyka rodiny, ano, chyba a velmi, ale ako sa mamina na dochodok, kazdy chvilu za nami lieta..vidime sa castejsie ako niektore kamaratky s rodinou, ktore ostali na Slovensku.
@egonsk sorry, ale vacsina studia je v zahranici na dve veci, nakolko to vzdelanie musia uznat a to nie je take easy. Ked si lekar, sestra je to lahsie, ale ked si napr pedagog tak to je na dve veci bez dalsieho studia. Nase skoly nie su vsetky tak kvalitne a tiez nie vsetko koresponduje s tym, co pozaduju v danej krajine. Sorry, ale v tomto nie som nejaky zastanca, ze vystudoval niekto zadarmo
@april171 no presne toto, Slovensko ma velmi zvlastnu mentalitu, po 15 rokoch som cakala, ze to pojde tak nejak spravnou cestou, tym nemyslim len politiku. Ale naopak, kopec ludi tam veri uplnym bludom a nie su to 80 rocne babky. Ale ludia v mojom veku. To na totalne prekvapuje. Ze z coho toto vsetko vzislo. Pred tymi 15 rokmi ludia taketo veci bud neriesili, alebo boli na tom lepsie
@april171 vystihla si to uplne presne.
@kiki68 studujem teraz na vyske externe a mohli sme sa zapojit do neurovedneho vyskumu, ktoreho sucastou boli dotazniky... Jeden obsahoval nejakych 20 tvrdeni typu zem je plocha, praskuju nas z lietadiel, a podobne skvosty, mala som zakruzkovat od 1 - uplne nesuhlasim po 5 uplne suhlasim.... Moj dotaznik bola sama jednotka, ale videla som spoluziacky, ktore davali pri viacerych tvrdeniach cislice 3, 4, ci dokonca 5... Akoze dovtedy som si myslela ze normalne zeny, po tomto som velmi prehodnotila moj vztah k nim....
autorka -- jedno dieta mi ide na bilingval, dalsie pojde buduci rok... v ramci studia na strednej maju povinne staze v zahranici, v tretom rocniku idu od 3 mesiacov az na cely rok -- ja mam v plane ich pustit na cely skolsky rok kazdeho.... U VS ani neuvazujem, ze by si ju robili tu. Mladsi moc bilingvalom nadseny nie je, ale stacilo vysvetlit politicku situaciu a to, ze zahranicna maturita mu v pripade potreby emigracie vyrazne zlepsi v zahranici vyhliadky - a uz to akceptuje..... no a ja mam v plane od septembra jazykovku, aby som sa na stare kolena naucila maturitny jazyk mojich synov aspon na A2. Lebo nejak fakt mam pocit, ze v tej krajine neskor ostanu zit a pojdem za nimi.
A zahraničie je len Austrália? Vidíš to čierne.
@kaktusik007 ano, Ja pripravujem rodicov, ze sem pojdu zit, ked nebudu vladat. Vsak aj tak budu mat opatrovatelku zo Slovenska. Ale musia sa vediet trosku dohovorit. Lebo nezijeme niekde v pohranici so Slovenskom. Za mna dost rozumne pripravit aj seba na to, ze to mozno naozaj vypali tak, ze deti budu v zahranici
@april171 Presne si na to kapla. Preco by malo moje dieta zit v krajine, kde je najvyssie percento ludi, ktori veria konspiracnym teoriam, ludi, ktori sa zastavaju Ruska, kde vladne nenavist, dezinformacie, kde je korupcia na poprednych prieckach v Europe, kde maju velke percento volicov fasisticke strany atd., kde netolerujeme mensiny, inu orietanciu, inu rasu.
Vobec nejde o ekonomicky rozmer, ale o celkovo choru spolocnost.
Samozrejme aj v tejto diskusii sa ukazalo, ze to vela ludom vobec nevadi.
Takze akokolvek by ma to bolelo, povysila by som jeho sance na lepsi zivot nad to, ako sa citim ja.
@kachita vystihla si to. Vela ludi si tu myslo ze automaticky sa v zahranici zije lepsie. Nehovoriac o drahých službách, problematickom spolunažívani multi kulti a neuvedomujú si ze aj oni budu raz starí a chori a tesilo by ich keby mali pri sebe deti. Teraz na to rodicia nemyslia lebo su mladi
A este dodam - kde je uplne poriadku, ze velke percento ludi klame, podvadza, hlada dieru v zakone, chce si prilepsit, hoci na to nema narok a snazi sa oklamat stat. Proste kradnu ini, tak mozem aj ja.
A este su na to hrdi. Narod nevymenis.
Ja to tak super nevidím v zahranici aj Slovensko sa vyvíja aj platy postupne stúpajú síce je to krajina s nízkymi platmi a drahými službami ale stále pekna krajina
Navyše je tazke výchovat a starať sa o male dieta v zahranici napr keďže je často chore, alebo vám ho nemá kto postrazit a cudziemu človeku nechcete dat. Všetci vidia len zárobky a uplatnenie ale nevidi sa v akých podmienkach budu vyrastať vaše vnúčatá ze niektoré štvrte su čisto akoby clovek bol v Istanbule a pod
@mircalla a ktoru krakinu by si si priala ktorá ti je sympatická?
@lapersefona A preco ta to zaujima? Ja sa vyjadrujem ku chorej spolocnosti. Samozrejme viem, ktore krajiny su mi sympaticke a aj preco (nie je ich vela, tak do 10) a kde by som naopak zit nechcela, ale neviem preco by som sa mala o tuto informaciu delit.
Pre mna je ukazovat naroda napriklad aj toto
ukazovatel
Je zle, ze pozeras hlavne na seba a nie na dceru 🤷🏼♀️ cely prispevok je formulovany tak, ze o co to TEBA oberie.
A k tej pani co ma deti v australii, no tak rovnako aj ona moze sadnut do lietadla a priletiet, aj by to asi bolo jednoduchsie ako 4 ludia a z toho 2 deti 🤷🏼♀️ Kazdy, kto ma rodicov uprimne rad a maju pekny vztah sa s nimi bude stretavat aj ked zije v zahranici.
@milanemila tiez si myslim, keby chce, tak kupi aj rok vopred letenku za par eur a ide. Ako bude to mozno do 600 eur, ale to sa da dat dokopy. Ze nasetrim a idem za detmi.
@lapersefona zalezi kde zijes, my sme na vidieku v Rakusku, nemame tu ziadne take stvrte. Navyse si neviem predstavit tu nieco take, ked jedna kolegyna mala satku ako moslimka a pol roka nevedela najst job, od nas tiez odisla skrz neofiko pristup jednej veducej, ktorej to prekazalo. Nieco ine su velke mesta a nieco ine je vidiek. Tam casto clovek zije tak, ze ma iba par susedov. Jasne, nikto necaka nejakeho cloveka s otvorenou narucou. Na druhu stranu nemozem na niektorych, co napr ziju v takej stvrti vo Wien nic zle povedat. Prave to boli ku mne velke priatelski ludia, ked som sem prisla. Vsade je to nejake. Casto si clovek sam nerozhodne ako cela vec dopadne. Mne to multi kulti neva a vidis, som na vidieku, kde je to take pomerne striedme. Tiez som ako mlada mala inu predstavu a teraz som happy s tym, co mam a kde som.
@mircalla cisto len zo zvedavosti 😊 nie je to žiaden verbalny útok alebo výčitka
Deliť napríklad inšpirovať iných ludi. Je to verejne forum nikdy nevieš komu moze tvoj príspevok v rozhodovani pomoct
@mircalla btw ohľadom článku taku alobalovu čiapočku som videla aj u par ludi v De 😄
@lapersefona Ok, Skandinavia, Holandsko, Belgicko, Kanada pre mna pomerne bezpecne, civilizovane krajiny s velmi dobrym skolstvom a prijemnymi ludmi

Suma sumarum, ked niekto chce byt uspesny a mat stastny zivot a maka na sebe, najde si cestu. Niekomu sa to podari vonku, niekomu na Slovensku, niekto sa musi prestahovat do BA, niekomu sa to podari v rodnej obci (true story). Nemyslim, ze je to nahoda, je to o poctivej praci na sebe a cesta sa dako ukaze postupne sama. Ale nie o tom je asi prispevok, dcera sa musi rozhodnut sama, nikto to nemoze urobit za nu. Ja mam extremne blizke vztahy s rodinou, pre mna je to jeden z pilierov mojho stastneho zivota, vsetci ziju tu na Slovensku a napriek vyhodam zivota vonku a ano, asi aj podstatne vacsim moznostiam, neodidem proste. Preto sa snazim zit najlepsi mozny zivot prave tu a klop klop dari sa mi to. Niekedy aj mna samozrejme chytia pochybnosti, ale to je asi normalne.
Kazdy si to proste musi zistit sam a rozhodnut sa aj sam za seba, je to neprenosna skusenost.