icon

Riaditeľka zakázala vynechanie školy z osobných a rodinných dôvodov

noname12345789
23. jan 2026

Ahojte, ako by ste riešili situáciu keď riaditelka strednej skoly kam chodí vaše dieťa Vám oznámi, že od 1.1 tohto roku nebude akceptovať žiadne ospravedlnenie vyučovania z osobných, respektíve rodinných dôvodov? Citujem “ Prosím rešpektujte tento oznam a neposielajte mi žiadosti o uvoľnenie z vyučovania s odôvodnením, že už máte zaplatenú dovolenku.”
Čo je to za diktátorsky prístup? Zaplatíte si dovolenku mesiace dopredu len preto aby vaše dieta nemohlo s vami ist, pripadne mohlo ale hrozila by mu minimálne 2 zo správania? Je to vôbec s nariadenymi predpismi?

sylvia217
Autor odpoveď zmazal
oblecenie99
24. jan 2026
@anonym_97c9c3

A keby sa naozaj stane niečo vážne v rodine a nemôže to dieťa ísť kvôli tomu do školy čo je v podstate rodinný dôvod tak čo by spravila ???

@anonym_97c9c3 Normálne by to dieťa uvoľnila. Z príspevku autorky je evidentné, čo tým riaditeľka sleduje: prosí rodičov, aby jej neposielali žiadosti o uvoľnenie z rodinných dôvodov s odôvodnením, že dovolenka je už zaplatená. Ide v princípe o dovolenky. Jedna vec je ísť dovolenku raz za školský rok. Iná vec je ísť na dovolenku pomaly každý mesiac (osobne takých poznám). Ak školy pritvrdili, mali na to dôvody. Napíšem inými slovami: niektorí už proste nevedeli, čo od dobroty.

princezna_bosorka
24. jan 2026
@zuzubb007

Na jednej strane to chápem, robia si zo školy holubnik, raz, dvakrát, trikrát kadiake dovolenky, volna, ja zásadne som tiež proti tomuto, plánujem dovolenky cez voľno, keď veľmi chcete voľno popros doktorku a hotovo

@zuzubb007 absolutne nechapem buzeraciu kvoli tomuto. Nie je v skole, ok. Doberie ucivo dodatocne. Dovi. Nedoberie? Oki, jej problem... Koniec diskusie.

saxana000
24. jan 2026

V nemecku normalka.dieta ospravedlnis mimo choroby na max. dva dni po sebe a to s veeelmi vaznych dovodov. Inak cakaj navstevu z uradu.tam sa s tym neseru.skola neni holubnik.ked chces behat po dovolenkach prejdi na domacu vyucbu.na dovolenku mas 8 tyzdnov letnych prazdnin a presne vies kazdy rok kedy budu tak si ju jednoducho zarezervuj vtedy.

tyriss
24. jan 2026
@akvi

@anonym_8918d1 môžeme sa na to pozerať aj z presne opačného pohľadu - že koľko rodičov chce mať väčší dosah na to, koľko času a kde budú jeho deti tráviť. Za mňa je týždeň s rodinou pri mori viac, ako týždeň v škole. Nesúhlasím s tým, ako škola zasahuje do nášho rodinného života. Nesúhlasím s PŠD. A nesúhlasím s akoukoľvek štátnou buzeraciou. Za moje dieťa mám zodpovednosť ja. Nie štát, nie škola. Ak sa chce ktokoľvek starať do toho, tak nech preberie celkovú zodpovednosť. Ak by štátu tak nesmierne záležalo na blahu detí, tak sa o vsetky postará vo všetkých oblastiach. Ak toto nemieni robiť a to "bremeno" necháva na rodičoch, tak nech sa laskavo nestará, či pôjdem na dovolenku v júni alebo v júli.

@akvi zlate. Tak prejdite na domace vzdelavanie a s tym zlym statnym skolskym systemom sa budes potykat iba pri pravidelnom prekusavani z uciva.

kikappp
24. jan 2026
@anonym_2a81c6

@dzulli1980 no, ked prave sa teraz riesia pisomky, uzatvaranie znamok na pol roka. A niektori sa idu lyzovat, nuz...

@anonym_2a81c6 my sme boli týždeň dozadu v tatrách a hotel plný deti. ..

betulinka1
25. jan 2026

@noname12345789 u nas to nastastie neplati ale keby to riaditelka vydala, tak normalne idem za lekarom a ten mi da papier. Vasu pani riaditeľku skor serie, ze ona nikam nemoze ist. Lebo Ved je to blbost. Skola nema ziadnu robotu. A je vecou žiaka, ci sa douci alebo nie. Mne by to bolo fuk. Nech si chodia kam chcu. My berieme knihy so sebou a pekne sa uci, co poslu deti. Ked pride do skoly aj tak dostane vsetky písomky. Uz sa stalo, ze dostal v jeden den 4 pisomky. Ze ked moze lyzovat moze sa ja ucit 🙈🙈🙈. Ale tak s tym rátame a uci sa aj na dovolenkách.

alexa1289
25. jan 2026

@noname12345789 vy sa držte zákona. Ona vám môže hovoriť čokoľvek. Ale ďalšia vec je, že ak vás nepustí tak prúser. Tak prinesiete papier od Dr. a zo strany p.riaditelky cítiť závisť.

sidicek
25. jan 2026
@pribinak

@sidicek mam precestovanejo pol sveta krážom krážom, Áziu, južnú Ameriku, celu Európu, dlho som žila v zahraničí ale nedovolím si navazat sa do niekoho kto ide len autom do Chorvátska

Ale neviem či máš kapacitu to pochopiť

@pribinak ja sa do nikoho nenavazam, mne je jedno kto kam chodi ,ale ak niekto nechodi inde ako do chorvatska tak jednoducho tam je sezona hlavne cez oficialne letne prazdniny a nemusi sa tu potom prsit ,ako on chodi kedy ma a ini to nevedia.

pribinak
25. jan 2026
@sidicek

@pribinak ja sa do nikoho nenavazam, mne je jedno kto kam chodi ,ale ak niekto nechodi inde ako do chorvatska tak jednoducho tam je sezona hlavne cez oficialne letne prazdniny a nemusi sa tu potom prsit ,ako on chodi kedy ma a ini to nevedia.

@sidicek kto sa ti prsi? Jedine Ty. Dourážala si ľudí len preto, že chodia do Chorvátska, sa neposer so seba

sidicek
25. jan 2026
@pribinak

@sidicek kto sa ti prsi? Jedine Ty. Dourážala si ľudí len preto, že chodia do Chorvátska, sa neposer so seba

@pribinak ti uz sibe alebo co ,si precitaj este raz v klude moje prispevky , kde som ta dourazala?

pribinak
25. jan 2026
@sidicek

@pribinak ti uz sibe alebo co ,si precitaj este raz v klude moje prispevky , kde som ta dourazala?

@sidicek tebe šibe, si prečítaj svoje. Vieš čo? Kopec ľudí ide len do Chorvátska, kopec nemá ani na to Chorvátsko, ale nerobia sa dôležití

sidicek
25. jan 2026
@pribinak

@sidicek tebe šibe, si prečítaj svoje. Vieš čo? Kopec ľudí ide len do Chorvátska, kopec nemá ani na to Chorvátsko, ale nerobia sa dôležití

@pribinak uz ma neoznacuj a daj si lieky ,dnes si ich asi vynechala

pribinak
25. jan 2026

@sidicek a došli argumenty tak zrátané, ale beriem to tak, že máš asi vychádzku z Pezinku a tak sa realizujes

zuzanaam
Autor odpoveď zmazal
zuzanaam
25. jan 2026
@sisaka

Aký je rozdiel medzi vymeškaním vyučovania z dôvodu choroby a z dôvodu dovolenky? V oboch prípadoch dieťa nie je v škole a učiteľku/školu by to absolútne nemalo trápiť, aký je dôvodí, lebo to na jeho vzdelanie má úplne rovnaký vplyv. Stačí určiť, koľko vymeškanych hodín počas školského roku je akceptovateľných a stačí na klasifikáciu (predpokladam, že niečo také stanovené je) a školu/štát by nemalo trápiť, či ten čas dieťa trávi doma v posteli, či na športovom šampionáte alebo vyvalené s rodinou na pláži.
Ale ako čítam, mnohých tu strašne s…e, kto chodi kedy na dovolenky, pričom to nemá žiaden vplyv na nich alebo na ich deti.

@sisaka 👏

vevesh
25. jan 2026
@saxana000

V nemecku normalka.dieta ospravedlnis mimo choroby na max. dva dni po sebe a to s veeelmi vaznych dovodov. Inak cakaj navstevu z uradu.tam sa s tym neseru.skola neni holubnik.ked chces behat po dovolenkach prejdi na domacu vyucbu.na dovolenku mas 8 tyzdnov letnych prazdnin a presne vies kazdy rok kedy budu tak si ju jednoducho zarezervuj vtedy.

@saxana000 v nemecku nie je povolone domace skolstvo. A ani na sukromnych skolach nemozes deti vybrat a ist lyzovat. Kontrola nado vsetko✌️✌️

lauricka
26. jan 2026

@noname12345789 no, tak donúti ľudí, aby písali deťom chorobu aj keď nebudú choré, predpokladám.

lauricka
26. jan 2026
@saxana000

@saxana000 toto je pravda, sú krajiny, kde sú veľmi prísni a takéto kadejaké dovolenky cez skoly by vôbec neprešli. Na druhej strane, sme tu tak chudobní, že pre rodinu je ozaj často neúnosné utiahnuť dovolenku vo vrchole sezóny, ledva naškrabú na nejaké májové, júnové, septembrové. Nemci majú trochu inú životnú úroveň.

anonym_5b0f9f
26. jan 2026
@lauricka

@saxana000 toto je pravda, sú krajiny, kde sú veľmi prísni a takéto kadejaké dovolenky cez skoly by vôbec neprešli. Na druhej strane, sme tu tak chudobní, že pre rodinu je ozaj často neúnosné utiahnuť dovolenku vo vrchole sezóny, ledva naškrabú na nejaké májové, júnové, septembrové. Nemci majú trochu inú životnú úroveň.

@lauricka nie je povinnost chodit po dovolenkach, ak na to rodina nema. Zijeme si v EU nadpomery... a zaplatime za to velmi draho.

dadis
26. jan 2026
@anonym_5b0f9f

@lauricka nie je povinnost chodit po dovolenkach, ak na to rodina nema. Zijeme si v EU nadpomery... a zaplatime za to velmi draho.

@anonym_5b0f9f Maju na to - nie vsak v top sezone. Ak deti skolu zvaldaju, nevidim dovod nevziat deti na tyzden zo skoly.. najma koncom juna, ked v skole uz len hraju karty alebo zaciatkom septembra, ked sa poriadne este neucia..

vevesh
26. jan 2026
@anonym_5b0f9f

@anonym_5b0f9f a preco by nemohli ludia ist na dovolenku, ak chcu a maju na to, aj ked iba mimo sezony. Vsak nebudu cely rok prec. Ludia mukluju od rana do nevidim, tak tiez potrebuju zresetovat a aj ako rodina uzit si spolocny cas, ktory pocas roka nemaju.

anonym_5b0f9f
26. jan 2026
@vevesh

@anonym_5b0f9f a preco by nemohli ludia ist na dovolenku, ak chcu a maju na to, aj ked iba mimo sezony. Vsak nebudu cely rok prec. Ludia mukluju od rana do nevidim, tak tiez potrebuju zresetovat a aj ako rodina uzit si spolocny cas, ktory pocas roka nemaju.

@vevesh povedala som, ked na to nemaju.. ;) kludne sa natahuj..

anonym_6fdd91
26. jan 2026
@vevesh

@vevesh môžeš ísť na dovolenku, ktorú si môžeš dovoliť. Tak holt nepôjdeš na AI do Grécka, ale na pol penziu do Bulharska. Dovolenka nie je povinnosť. A to, ze si ty povieš, že nedáš v júli 2000€ ale v máji 1200€, tak holt v máji s dieťaťom proste nepôjdeš. Lebo ma byt v skole a nie chodiť po dovolenkách. Potom nechápem, že čo sa rodiacia sťažujú, že nevedia co s deťmi cez prázdniny, ze maju malo dovolenky. No ono treba chodiť na dovolenky, keď su prázdniny. Deti majú voľná viac ako dosť. A vyhovárať sa, že v auguste je niekde v Grecku príliš teplo je tiež poriadne mimo.

vevesh
26. jan 2026
@anonym_6fdd91

@vevesh môžeš ísť na dovolenku, ktorú si môžeš dovoliť. Tak holt nepôjdeš na AI do Grécka, ale na pol penziu do Bulharska. Dovolenka nie je povinnosť. A to, ze si ty povieš, že nedáš v júli 2000€ ale v máji 1200€, tak holt v máji s dieťaťom proste nepôjdeš. Lebo ma byt v skole a nie chodiť po dovolenkách. Potom nechápem, že čo sa rodiacia sťažujú, že nevedia co s deťmi cez prázdniny, ze maju malo dovolenky. No ono treba chodiť na dovolenky, keď su prázdniny. Deti majú voľná viac ako dosť. A vyhovárať sa, že v auguste je niekde v Grecku príliš teplo je tiež poriadne mimo.

@anonym_6fdd91 preco by som niekomu mala dat cez sezonu 2nasobok, ked nemusim. Ty si davaj peniaze ako ty uzmas za vhodne, ale nemas pravo diktovat inym ludom, za co su-nie su ochotni dat svoje (zvacsa tazko) zarobene peniaze. Ja som za zlatu strednu cestu, kedze moje deti vyrastli v neneckom systeme, kde sa ist neda cez skolsky rok, cize doteraz nevynechali ano raz skolu- ani kvoli dovolenke, ani kvoli pohrebu ci inych "rodinnych zalezitosti". Len som za to, nech da skola par dni na dovolenku a maju vsetci klud. Ako sa natahovat so statom, skolou, riaditelkou- niekde sa da, niekde nie, jedno dieta normalne uvolnis a u druheho /tretieho musis klamat a niekde naoko, cize akceptuju, ked napises, ze je chore, ale ked normalne oficialne napises ze na dovolenku, tak to nie...🙄🙄🙄🙄keby normalne oficialne povolili par dni v urcitych datumoch, tak by aj ceny dovoleniek klesli...takto sa ryzuje na pracujucich rodinach....a musi klamat na skolach, lebo ako to uz bolo spomenute, je fakt jedno, ci dieta vynecha pre dovolenku alebo chorobu, vysledok je rovnaky= nebolo v skole a ucivo si ma dobrat....

anonym_6fdd91
26. jan 2026
@vevesh

@anonym_6fdd91 preco by som niekomu mala dat cez sezonu 2nasobok, ked nemusim. Ty si davaj peniaze ako ty uzmas za vhodne, ale nemas pravo diktovat inym ludom, za co su-nie su ochotni dat svoje (zvacsa tazko) zarobene peniaze. Ja som za zlatu strednu cestu, kedze moje deti vyrastli v neneckom systeme, kde sa ist neda cez skolsky rok, cize doteraz nevynechali ano raz skolu- ani kvoli dovolenke, ani kvoli pohrebu ci inych "rodinnych zalezitosti". Len som za to, nech da skola par dni na dovolenku a maju vsetci klud. Ako sa natahovat so statom, skolou, riaditelkou- niekde sa da, niekde nie, jedno dieta normalne uvolnis a u druheho /tretieho musis klamat a niekde naoko, cize akceptuju, ked napises, ze je chore, ale ked normalne oficialne napises ze na dovolenku, tak to nie...🙄🙄🙄🙄keby normalne oficialne povolili par dni v urcitych datumoch, tak by aj ceny dovoleniek klesli...takto sa ryzuje na pracujucich rodinach....a musi klamat na skolach, lebo ako to uz bolo spomenute, je fakt jedno, ci dieta vynecha pre dovolenku alebo chorobu, vysledok je rovnaky= nebolo v skole a ucivo si ma dobrat....

@vevesh presne kvôli takýmto ako ty nechcu ľudia robiť v školstve. Lebo tebe nikto nič nebude diktovať, ale naopak ty diktovať budeš každému okolo. No takto to zial nefunguje. A s tým dobratim učiva je to tiež otázne. To taktiež vieme veľmi dobre ako v praxi prebieha. Listocek od rodiča, aby dieťa neskusali, vsak predsa boli na dovolenke.

vevesh
26. jan 2026
@anonym_6fdd91

@vevesh presne kvôli takýmto ako ty nechcu ľudia robiť v školstve. Lebo tebe nikto nič nebude diktovať, ale naopak ty diktovať budeš každému okolo. No takto to zial nefunguje. A s tým dobratim učiva je to tiež otázne. To taktiež vieme veľmi dobre ako v praxi prebieha. Listocek od rodiča, aby dieťa neskusali, vsak predsa boli na dovolenke.

@anonym_6fdd91 🫣🫣si vedla ako jedla. Ja doucovavam polku triedy, co ucitelia ucivo nevedia vysvetlit, respektive sa neunuvali dojst do prace a vyzaduju to od deti samostudiom...✌️✌️✌️cize, moje deti by tu kludne presli aj homeschoolingom s ovela vacsimi vedomostami ako tie, co si to odsedia v skole. Bohuzial v nemeckom systeme nemozne....

dadis
26. jan 2026
@anonym_6fdd91

@anonym_6fdd91 Dufam, ze ludia ako ty, nepracuju v skolstve..

anonym_4c2f33
31. jan 2026
@vevesh

Ci je to s predpismi- no ano, riaditelka si moze urcit, kedze je povinna skolska dochadzka. Ci je to normalne a moralne? Tak tu sa da diskutovat....Ja by som bola za zlatu strednu cestu- pocas roka 10 skolskych dni mozu deti vymeskat kvoli dovolenke a potom cau. Ono to tiez nie je sranda nemoct uvolnit dieta z vyucovania- u nas to nie je mozne ani na pohreb babky😠😠😠😠😠 jedina vynimka na pohreb rodicov a surodencov, aj to niekde maju podmienku spolocnej domacnosti a iba pol dna napriklad...😵‍💫😵‍💫😵‍💫ze na dovolenku😆sa smejem, na letisku by vas otocili na pate bez papiera od riaditelky....🫣🫣🫣

@vevesh tak ale,že neuvoľnia na pohreb blízkej rodiny,je riadne na hlavu.Vsak môžu doniesť potvrdenie z mestského,či obecného úradu,rovnako ako sa nosí do práce.To už je skôr buzerácia a nadradenosť.

vevesh
31. jan 2026
@anonym_4c2f33

@vevesh tak ale,že neuvoľnia na pohreb blízkej rodiny,je riadne na hlavu.Vsak môžu doniesť potvrdenie z mestského,či obecného úradu,rovnako ako sa nosí do práce.To už je skôr buzerácia a nadradenosť.

@anonym_4c2f33 uvolnia na jeden den. Za ten den niekedy nemecko neprejdem, nieto na sk a spat...🫣🫣🫣a ano, je to viac buzeracia, ale tak no...🤷‍♀️🤷‍♀️🤷‍♀️