Ste ako rodičia nervózni z prijímačiek na stredné školy?
Maminy aj vy ste uz nervozne z prijimaciek na stredne skoly?Mam pocit ze my rodicia stresujeme viac ako deti.Ked to dobre chapem tak tento rok budu posuny pod ciarou len minimalne a ked minule roky mal sancu aj 20. pod ciarou tak tento rok mozno ani ten 3. kedze kazde dieta potvrdi prioritu.Tak ked mi dieta nevezmu na prioritu, tak na druhu skolu tiez v prvom rade prijmu tie deti ktore mali tuto skolu ako prvu.Alebo tomu nechapem.
@tilly napíšem ešte raz, mimo stále sa meniacich pravidiel. Iba jedno z mojich detí nerobilo prijímačky skrz 90%na T9. Ale nemala.som stres ani pri pri mladších. Deti chodili/chodia na súťaže, majú dobré výsledky. Vrátane škôl na ktoré nešli, to bolo vždy jedno prvých šiestich miest tej ktorej školy.
Jednoducho bola minimálna pravdepodobnosť že by dieťa skončilo pod čiarou. O tom to celé je.
Keď je dané dieťa vyznamenané celý druhý stupeň ZŠ. Pravidelne sa zúčastňuje súťaží, a tým nemyslím školské kolo a má dobré výsledky T9. Toto všetko stíha popri mimoškolských aktivitách, tak sa rodič nebude znervózňovať, a tým stresovať vlastné dieťa.
PS :keby som mala dieťa v 9 Roč ZŠ,nebola by som nervózna
@anonym_8069b1 tak bud šťastná, máš šikovné, dokonalé deti a ty si kľudný typ. Ale nie všetci majú také šťastie 😉.
Môj starší syn si povedal, že on chce ísť na 8ročné gymnázium, nemal žiadne doučovania, nič, len bol s učiteľkou, ktorá mu vysvetlila, ako to chodí na prijimackach, dala mu pár príkladov. Ja som to brala ako srandu, ale on sa dostal a chcel tam ísť. Tak ok, to bolo bez stresu.
Mladší mal prijímačky minulý rok. Niekedy decembri kompletne zmenili pravidlá, nikto nevedel do cca februára ako to vlastne bude, tak to už bol stres.
Aj keď sa tiež dostal po talentovkách bez problémov na prvý šup.
@anonym_8069b1 hej, lenže teraz sa kompletne zmenili pravidlá prihlášok aj prijímania. Samozrejme, takmer nikto im nerozumie. Preto sú rodičia a aj učitelia nervózni. Už ani 90% monitor ti nič nezaručí.
@tilly preco nezaručí, ak skola ma v podmienkach,ze zoberie bez prijimaciek, ak nad 90% urobí monitor , to platí.
@tilly preco nezaručí, ak skola ma v podmienkach,ze zoberie bez prijimaciek, ak nad 90% urobí monitor , to platí.
@lucya89 čo sa syn hlásil min. rok, tak škola mala v podmienkach, že áno, monitor nad 90% = prijatý bez prijímačiek, ale v prípade, že by počet takýchto uchádzačov presiahol počet možných prijatých, tak robia prijímačky.
@doriiis
@anonym_bcd6c0 to ano len teda ked napr.moju neprijmu na prioritu, asi sa nemusim ani odvolat lebo 99%prijatych tu skolu potvrdi takze miesta pod ciarou su viac menej nemenne.Ale na druhu skolu tiez uprednostnia tie deti, ktore ju mali ako prioritu, takze asi aj dost deti nebude prijatych ani na 1 ani na 2.
@anonym_autor odvolanie davat ani nebudes .. a bude sa to posuvat automaticky, takze ani nebudes mozno vediet, ze si pod ciarou.. a zaroven moze byt pred tebou 100 deti,ktore urobia prijímačky lepsie ako tvoje dieta, a budu brat 80.,mozes byt prijata lebo 20 deti cca bude mat prioritu na inej skole,kde urobi tiez prijimacky . V rychlosti obrazne vysvetlene ...
Takze sa to.poposuva a uz nebudes pod ciarou..
@lucya89 a ak urobi monitor nad 90% viac uchadzacov ako mozu zobrat? Potom co?
@zltalienka presne tak môže ich byť veľa...potom prichádza na rad priemer a výsledky prijimaciek.
Mne sa zdá tento systém nespravodlivý voči ziakom a veľmi výhodný pre školy menej byrokracie a vedia, že majú plný počet a nebudú sa dávať úplatky za dodatocne prijatie.Moj syn išiel vyskúšať ako talentovku matematické gymnázium vôbec si neveril bol to len risk prioritne mal iné gymnázium a zobrali ho na matematické.Ak by robil prijímačky teraz nemá možnosť skúšať a vyberať si.
@lucya89 a ak urobi monitor nad 90% viac uchadzacov ako mozu zobrat? Potom co?
@zltalienka tak maju to urcite nejak v podmienkach osetrene.. treba citat podmienky na prijatie...
@zltalienka tak maju to urcite nejak v podmienkach osetrene.. treba citat podmienky na prijatie...
@lucya89 na skole, na ktoru chce ist moj syn negarantuju prijatie bez prijimacok, aj ked by bol monitor nad 90% a pokial viem, vzdy sa tam robili prijimacky. Takych deti je stale dost.
@lucya89 na skole, na ktoru chce ist moj syn negarantuju prijatie bez prijimacok, aj ked by bol monitor nad 90% a pokial viem, vzdy sa tam robili prijimacky. Takych deti je stale dost.
@zltalienka ved jasne, ale tak toto sa nezmenilo teraz,ale stale sa robili prijímačky na tie školy,kde bol 'nátresk' vynikajúcich žiakov.. ja len reagujem na to,že "už" ani 90% monitor ti nic nezaručí. Tým pádom ani minulý rok ti nezaručil... To nie je zmena tohto roka..
bola som neskutočne u oboch, príšerné obdobie...teraz zas VŠ prijímačky, človek si neoddýchne 🙂
@zltalienka tvoj syn chce ist na Postovu vsak? tam kazdorocne prijimaju deti na zaklade 90% a viac uspesnosti T9. ak naplnia pocet takymto detmi, na zaklade prijimaciek neprijmu nikoho.
Sucitim s tebou autorka, som rada, ze to mame za sebou. ja som neskutocne stresovala, stres som prenasala na celu rodinu, velmi som stresovala aj dceru. nie je to samozrejme spravne, ale nedokazala som to ovplyvnit. a to moja dcera je sikovna, jednotkarka, ale na lepsie gymnazia je kazdorocne velky pretlak, takze clovek si nikdy nemoze byt isty. moze byt decko nadupane vedomostami, staci stres a vo vysledku to nemusi dobre dopadnut.
Sucitim s tebou autorka, som rada, ze to mame za sebou. ja som neskutocne stresovala, stres som prenasala na celu rodinu, velmi som stresovala aj dceru. nie je to samozrejme spravne, ale nedokazala som to ovplyvnit. a to moja dcera je sikovna, jednotkarka, ale na lepsie gymnazia je kazdorocne velky pretlak, takze clovek si nikdy nemoze byt isty. moze byt decko nadupane vedomostami, staci stres a vo vysledku to nemusi dobre dopadnut.
@matkahelka a ako to dopadlo?
@matkahelka a ako to dopadlo?
@lucya89 nastastie vyborne, dceru prijali na obidve gymnazia, kam chcela ist, na oboch bola v rebricku v prvej 20-ke. nic to vsak nemeni na fakte, ze tomu stresu plne rozumiem, skor nerozumiem tomu, ak je niekto pokojny a nad vecou v takejto situacii.
ja myslím, že najviac nervózne sú (sme) hlavne keď máme deti jednotkárov a samozrejme stres lebo gymnáziá...komu by nevadilo že sa čistý jednotkár nedostal na vysnívanú školu...
A dievčatá, ja jednej veci nerozumiem. Syn pôjde skúsiť dva bilingválne gymple a potom jeden obyčajný a obchodnú akadémiu. Teoreticky, ak by si dal prioritu jedna na obchodnú akadémiu a spravil by prijímačky na bilingválne, ktorý by mal druhu alebo tretiu prioritu.... tak to nejako ovplyvní to, či ho na bilingválne zoberú? Lebo myslím, že tam treba dat vedieť, či nastúpi a potom už nemôže ísť na ďalšie prijímačky.
A dievčatá, ja jednej veci nerozumiem. Syn pôjde skúsiť dva bilingválne gymple a potom jeden obyčajný a obchodnú akadémiu. Teoreticky, ak by si dal prioritu jedna na obchodnú akadémiu a spravil by prijímačky na bilingválne, ktorý by mal druhu alebo tretiu prioritu.... tak to nejako ovplyvní to, či ho na bilingválne zoberú? Lebo myslím, že tam treba dat vedieť, či nastúpi a potom už nemôže ísť na ďalšie prijímačky.
@majloo Nie, nie. Tento rok už záleží na poradí škôl v prihláškach. Čiže 1.muesto škola, jam chce najviac ísť. Ak tam urobí úspešne prijímacie skúšky a príjmu ho, uz sa nemôže rozhodnúť, že chce nastúpiť na školu, ktorú si dal na 2 3. či 4.miesto. Pôjde sa pekne radom. Tajae školy sú.musite do poradia zapísať tak, ako má na ne záujem nastúpiť. Po 20.2 už poradie a rozhodnutie nebude možné zmeniť.
@majloo To ako píšeš ty, platili minulý rok
@zltalienka tvoj syn chce ist na Postovu vsak? tam kazdorocne prijimaju deti na zaklade 90% a viac uspesnosti T9. ak naplnia pocet takymto detmi, na zaklade prijimaciek neprijmu nikoho.
@matkahelka ano. Teraz je osmak. Takze som v predbeznom zistovani a mala som info, ze prijimacky boli vzdy. Co sa tyka monitoru, syn je typ, ze sa vie "hecnut" a napisat aj to, co nevie, ze vie. Ma len 2 achillovky a to diktaty a slohy.
@matkahelka ano. Teraz je osmak. Takze som v predbeznom zistovani a mala som info, ze prijimacky boli vzdy. Co sa tyka monitoru, syn je typ, ze sa vie "hecnut" a napisat aj to, co nevie, ze vie. Ma len 2 achillovky a to diktaty a slohy.
@zltalienka prijimacky boli vzdy, aj vzdy prijimali aj na zaklade vysledkov prijimaciek, lebo kapacitu nenaplnili tymi uspesnymi z T9. neviem ako tento rok, ale aj vlani aj predvlani to mali uvedene normalne v podmienkach prijatia, ze uprednostnuju prave ziakov na zaklade uspesneho monitoru. aj sefkyn syn sa tam pred 3 rokmi tak dostal, celu jednu triedu takto naplnili.
@zltalienka prijimacky boli vzdy, aj vzdy prijimali aj na zaklade vysledkov prijimaciek, lebo kapacitu nenaplnili tymi uspesnymi z T9. neviem ako tento rok, ale aj vlani aj predvlani to mali uvedene normalne v podmienkach prijatia, ze uprednostnuju prave ziakov na zaklade uspesneho monitoru. aj sefkyn syn sa tam pred 3 rokmi tak dostal, celu jednu triedu takto naplnili.
@matkahelka uvedene to maju, len kolko deti urobi monitor nad 90% to neviem...a ani moj to nemusi dat nad 90%.
@majloo Nie, nie. Tento rok už záleží na poradí škôl v prihláškach. Čiže 1.muesto škola, jam chce najviac ísť. Ak tam urobí úspešne prijímacie skúšky a príjmu ho, uz sa nemôže rozhodnúť, že chce nastúpiť na školu, ktorú si dal na 2 3. či 4.miesto. Pôjde sa pekne radom. Tajae školy sú.musite do poradia zapísať tak, ako má na ne záujem nastúpiť. Po 20.2 už poradie a rozhodnutie nebude možné zmeniť.
@majloo ak urobi prijmacky na skolu, ktoru bude mat ako prioritu cislo jeden bude prijaty a nebude si uz vyberat kam chce ist. Zo skol cislo 2-4 bude vyskrtnuty.
@abbey1 Prosim ta a ak ide dieta na talentovky ktore su skor ale tu skolu ma az na 3 mieste. Talentovky urobi, bude automaticky prijaty ? Alebo moze ist na skusky na skoly s prioritou 1 a 2? Nevies?
@majloo ak urobi prijmacky na skolu, ktoru bude mat ako prioritu cislo jeden bude prijaty a nebude si uz vyberat kam chce ist. Zo skol cislo 2-4 bude vyskrtnuty.
@abbey1 Prosim ta a ak ide dieta na talentovky ktore su skor ale tu skolu ma az na 3 mieste. Talentovky urobi, bude automaticky prijaty ? Alebo moze ist na skusky na skoly s prioritou 1 a 2? Nevies?
@6mia6 ide dalej na prijímačky na dalsie skoly ... ak ju nemá ako prioritu č. 1
Aj ja mam z toho stres. Skola,ktora ma u syna prioritu berie 30 deti. Je sice sikovny,ale stres u neho robi svoje,kolkokrat aj pisomku kvoli tomu pokazil. Bojim sa,ze ked ho ani na jednu z tych 2 nezoberu,bude musiet studovat,co nechce🙈
@6mia6 Ak urobi talentovky, na netalentovu skolu ani nedostane pozvanku,nezalezi na poradi. Talentovky su proste skor,ak ho prijmu tam,ma smolu,alebo stastie?
@majloo Bilingvalne su talentove,ak urobi tie,na netalentove uz pozvanke nedostane,ani ked bude na 1.mieste ta netalentova skola. Moj z tohto dovodu talentovu ani skusat nejde.

@anonym_8069b1 hej, lenže teraz sa kompletne zmenili pravidlá prihlášok aj prijímania. Samozrejme, takmer nikto im nerozumie. Preto sú rodičia a aj učitelia nervózni. Už ani 90% monitor ti nič nezaručí.
@tilly napíšem ešte raz, mimo stále sa meniacich pravidiel. Iba jedno z mojich detí nerobilo prijímačky skrz 90%na T9. Ale nemala.som stres ani pri pri mladších. Deti chodili/chodia na súťaže, majú dobré výsledky. Vrátane škôl na ktoré nešli, to bolo vždy jedno prvých šiestich miest tej ktorej školy.
Jednoducho bola minimálna pravdepodobnosť že by dieťa skončilo pod čiarou. O tom to celé je.
Keď je dané dieťa vyznamenané celý druhý stupeň ZŠ. Pravidelne sa zúčastňuje súťaží, a tým nemyslím školské kolo a má dobré výsledky T9. Toto všetko stíha popri mimoškolských aktivitách, tak sa rodič nebude znervózňovať, a tým stresovať vlastné dieťa.
PS :keby som mala dieťa v 9 Roč ZŠ,nebola by som nervózna