Ste ako rodičia nervózni z prijímačiek na stredné školy?
Maminy aj vy ste uz nervozne z prijimaciek na stredne skoly?Mam pocit ze my rodicia stresujeme viac ako deti.Ked to dobre chapem tak tento rok budu posuny pod ciarou len minimalne a ked minule roky mal sancu aj 20. pod ciarou tak tento rok mozno ani ten 3. kedze kazde dieta potvrdi prioritu.Tak ked mi dieta nevezmu na prioritu, tak na druhu skolu tiez v prvom rade prijmu tie deti ktore mali tuto skolu ako prvu.Alebo tomu nechapem.
Prečo by to mala byť hlúposť? Ak je dieťa od malička vedené k tomu, že hlavnou prioritou pre neho musí byť učenie a samé jednotky, vytvoria sa k tomu optimálne podmienky a dieťa nechce rodičov a celú rodinu sklamať, tak je to normálny stav a neexistujú žiadne stresy zo školy, známok. Dosiahnuť maximum, byť najlepším sa stáva prirodzenou potrebou aj dieťaťa a v rodine sa stretáva iba so spokojnosťou.
@evkatk Fuha. Toto už je minimálne na psychológa, ak nie psychiatra.
Pre psychológa , či psychiatra je to pre tých, ktorým v rodine na vzdelaní nezáležalo, hlúposť a zlé známky tam boli bežné. Takýto nechápu, že potreba dosiahnuť čo najviac a urobiť pre to všetko je pre niekoho prirodzené. Veď učiť sa vôbec nie je ťažké, naopak ak všetkému porozumie, učenie sa je veľmi ľahké. Ťažké by bolo dostať zlú známku v rodine, kde niekoľko generácií dozadu nosilo domov iba jednotky a každý ukončil VŠ. Bola by to veľká hanba.
@anonym_autor Ahoj, keď robil starší syn prijímačky na sš, to bolo dávno.. nervozna som bola..
O rok to čaká mladšieho syn.. a teda ked pozerám tie všetky tie zmeny, čo sa udiali na poslednú chvíľu - vlani aj tento rok... tak som nervózna skôr z týchto zmien...
Želám Tvojej dcére veľa úspechov, čo najmenej stresu a nech sa jej podarí dostať sa na vysnenú školu 😉 .
@anonym_3c53e8 dakujem krasne 🥰
@anonym_autor my sme to mali minulý rok elektrotechnika a taká vychytená syn drel 2 roky, dokonca sme pre matikárku zmenili v deviatke školu a celý ten boj aj doučka sa vyplatili. Dostal sa ako piaty, ale dostali sa aj takí čo boli na odvolanie, čo dovtedy na odbor IST nebolo nikdy, tento rok to bude zas inak. Každopádne, drina sa vyplatila a naučila ho to, že keď niečo chce, musí preto niečo spraviť. A že sa aj odmena dostaví. Ja som bola nervóznejšia ako on. Preto, že moji rodičia sa ma nepýtali kam chcem ísť, jednotkárku vyznamenanú strčili na školu kde chodil brat štvorkár, to ovplyvnilo celý môj život, aspoň synovi jedinému chcem dopriať jednoduhší štart do života. Nezabudnúť pribaliť čokoládu, teda môjmu to pomáha.
Prečo by to mala byť hlúposť? Ak je dieťa od malička vedené k tomu, že hlavnou prioritou pre neho musí byť učenie a samé jednotky, vytvoria sa k tomu optimálne podmienky a dieťa nechce rodičov a celú rodinu sklamať, tak je to normálny stav a neexistujú žiadne stresy zo školy, známok. Dosiahnuť maximum, byť najlepším sa stáva prirodzenou potrebou aj dieťaťa a v rodine sa stretáva iba so spokojnosťou.
@evkatk " a dieťa nechce rodičov a celú rodinu sklamať" ano presne taku som mala spoluziacku na ZS a potom aj na gymnaziu sme boli spolu. Ona MUSELA domov doniest 1, aby nesklamala rodicov. Dokonca ona MUSELA mat viac bodov na pisomke ako ja (alebo teda rovnako, nie menej). MUSELA mat 1 aj z predmetov, ktore jej nesli. Tak sa nabiflila cele priklady z matiky naspamat a ked ucitelka dala na pisomku iny priklad (ine cisla boli v nom) tak som jej ho vypocitala, lebo to trapenie, co by doma mala, keby doniesla 2 z pisomky by jej nikto nezavidel.
Tak ja naopak napíšem ako je to u nás a prosím ak je tu aspoň jedna u ktorej je to rovnako, alebo aspoň podobne napíšte mi nech viem ze to nie je preto lebo som pila tequilu keď som už bola tehotná len som o tom ešte nevedela. Syn má dobré známky väčšinou ma na vysvedčenie 1 max 2 dvojky (biológia chemia) ale nie preto lebo sa učí. Proste mu to chvalabohu nejakým spôsobom páli a stačí mu počuť na hodinách matika angličtina ide tak nejak sama. Ale neexistuje sa doma učiť. Ja tu stresujem aby si prešiel testy z minulých rokov, keď potom ako narobím cirkus tak sa tvári že niečo robí ale aj ťuka do mobilu. Jeho odpoveď je: neboj mama ja to skypnem. Co znamená skypnem?
Tak ja naopak napíšem ako je to u nás a prosím ak je tu aspoň jedna u ktorej je to rovnako, alebo aspoň podobne napíšte mi nech viem ze to nie je preto lebo som pila tequilu keď som už bola tehotná len som o tom ešte nevedela. Syn má dobré známky väčšinou ma na vysvedčenie 1 max 2 dvojky (biológia chemia) ale nie preto lebo sa učí. Proste mu to chvalabohu nejakým spôsobom páli a stačí mu počuť na hodinách matika angličtina ide tak nejak sama. Ale neexistuje sa doma učiť. Ja tu stresujem aby si prešiel testy z minulých rokov, keď potom ako narobím cirkus tak sa tvári že niečo robí ale aj ťuka do mobilu. Jeho odpoveď je: neboj mama ja to skypnem. Co znamená skypnem?
@anonym_480a3d 😂😂 môj starší syn. On sa na maturity učil tak pol dňa na každú a mal to za 1231 🤷♀️. Na písomné prišiel noc predtým z pretekov, a dal angličtinu cez 80% slovenčinu cez 70% . A to do školy vôbec nechodil, mal individualne od prvého ročníka, lebo bol športovec a nebol na Slovensku skoro vôbec. A v zahraničí, kde bol, nemal so sebou žiadne učebnice, nezmestili by sa do batožiny. Tiež mu stačilo počúvať v škole, ak tam bol. A na prijímačky na gympel mal pár hodín asi 3-4, možno dve, nepamätám si už, s učiteľkou, ktorá mu vysvetlila čo a ako. Mladší sa tiež extra nepripravoval. Všetci chodili pomaly od septembra na doučká, ja som mu dala pár testov a bolo. Pre mňa dieťa nepatrí na školu, kvôli ktorej musí chodiť pol roka na doucko.
@evkatk " a dieťa nechce rodičov a celú rodinu sklamať" ano presne taku som mala spoluziacku na ZS a potom aj na gymnaziu sme boli spolu. Ona MUSELA domov doniest 1, aby nesklamala rodicov. Dokonca ona MUSELA mat viac bodov na pisomke ako ja (alebo teda rovnako, nie menej). MUSELA mat 1 aj z predmetov, ktore jej nesli. Tak sa nabiflila cele priklady z matiky naspamat a ked ucitelka dala na pisomku iny priklad (ine cisla boli v nom) tak som jej ho vypocitala, lebo to trapenie, co by doma mala, keby doniesla 2 z pisomky by jej nikto nezavidel.
@anonym_78bd57 ja vždy, keď podobné čítam, ďakujem Bohu a celému vesmíru za skvelú rodinu. Kde sa ľúbime a naša hodnota nezávisí od výkonov.
Mne je tak ľúto tých detí. To je strašné vyrastať bez lásky s vedomím, že musím mať samé jednotky, inak sklamem celú rodinu. Strašný pocit.
@abbey1 ale ved 1.6 bude už po prijimackach na netalentove školy
@rebeka25 Veď bude. A? Vtedy až budú oficiálne vyhodnotené všetky školy, výsledky zo všetkých odborov a teda až vtedy automat všetko vyhodnotí a 1.6.sa to zverejní a až vtedy budú deti oficiálne prijaté.
Takže dieťa musí na všetky prijímačky. Áno, talentove školy zverejnia už v apríli neoficiálne výsledky. Ale pokiaľ dieťa neskončí na top miestach, istotu nemá.
@anonym_480a3d 😂😂 môj starší syn. On sa na maturity učil tak pol dňa na každú a mal to za 1231 🤷♀️. Na písomné prišiel noc predtým z pretekov, a dal angličtinu cez 80% slovenčinu cez 70% . A to do školy vôbec nechodil, mal individualne od prvého ročníka, lebo bol športovec a nebol na Slovensku skoro vôbec. A v zahraničí, kde bol, nemal so sebou žiadne učebnice, nezmestili by sa do batožiny. Tiež mu stačilo počúvať v škole, ak tam bol. A na prijímačky na gympel mal pár hodín asi 3-4, možno dve, nepamätám si už, s učiteľkou, ktorá mu vysvetlila čo a ako. Mladší sa tiež extra nepripravoval. Všetci chodili pomaly od septembra na doučká, ja som mu dala pár testov a bolo. Pre mňa dieťa nepatrí na školu, kvôli ktorej musí chodiť pol roka na doucko.
@tilly ono nepatri ako nepatri. Ja som bohuzial pri najstarsom synovi zistila ze sice ma same jednotky ale uroven ZS bola asi velmi slaba. Menili sa ucitelia. Cez koronu to bola snad jedna z poslednych skol, ktora zaviedla online vyucovanie, spravili si z toho dovolenku a detom prazdniny. Mladsi syn sa ucil od 3 dna, starsi cakal co bude. Jednoducho z celej triedy 24 ziakov po prijmackach 15 ostalo na dlazbe s priemerom do 1,6.
Neriesila som skolu lebo sak bol vyznamenany.
Mladsie deti som dala na lepsiu ZS tak uvidim o rok ci sme si pomohli.
@rebeka25 Veď bude. A? Vtedy až budú oficiálne vyhodnotené všetky školy, výsledky zo všetkých odborov a teda až vtedy automat všetko vyhodnotí a 1.6.sa to zverejní a až vtedy budú deti oficiálne prijaté.
Takže dieťa musí na všetky prijímačky. Áno, talentove školy zverejnia už v apríli neoficiálne výsledky. Ale pokiaľ dieťa neskončí na top miestach, istotu nemá.
@abbey1 @abbey1 ved ked zverejnia vysledky v podstate to aj uzavru, co sa tyka talentovych skol? Ked ma napr. bilingval 30 miest tak uz sa sachovat 1.6. Nebude ked tam bude 30 deti s prioritou 1. Ci nechapem to dobre? Pri predpoklade, ze hlasit sa bude 150 deti tak jednoducho naplnia kapacitu a deti s prioritou 2-4 sa tam nedostanu
@abbey1 @abbey1 ved ked zverejnia vysledky v podstate to aj uzavru, co sa tyka talentovych skol? Ked ma napr. bilingval 30 miest tak uz sa sachovat 1.6. Nebude ked tam bude 30 deti s prioritou 1. Ci nechapem to dobre? Pri predpoklade, ze hlasit sa bude 150 deti tak jednoducho naplnia kapacitu a deti s prioritou 2-4 sa tam nedostanu
@6mia6 Deti na tých pozíciách hore, to budú mať viac menej isté. Zvyšné deti nie, keďže sa pravdepodobne bude posúvať poradie práve kvôli prioritam. Mnohé deti idú i na talentové i netalentove a s rôznym poradím škôl.
Čiže, áno, ak dieťa skončí na mieste číslo napr 20, má školu ako prioritnú, a škola berie 25 deti, môže si byť isté skoro na 100%. Dieťa na mieste číslo 10 už 100% isté. Ale dieťa na pozícii 30 nebude vedieť. Lebo ďalšie deti ešte pôjdu i na netalentove odbory a tie môžu mať ako prioritné.
@tilly ono nepatri ako nepatri. Ja som bohuzial pri najstarsom synovi zistila ze sice ma same jednotky ale uroven ZS bola asi velmi slaba. Menili sa ucitelia. Cez koronu to bola snad jedna z poslednych skol, ktora zaviedla online vyucovanie, spravili si z toho dovolenku a detom prazdniny. Mladsi syn sa ucil od 3 dna, starsi cakal co bude. Jednoducho z celej triedy 24 ziakov po prijmackach 15 ostalo na dlazbe s priemerom do 1,6.
Neriesila som skolu lebo sak bol vyznamenany.
Mladsie deti som dala na lepsiu ZS tak uvidim o rok ci sme si pomohli.
@6mia6 jaj, no tie rozdiely v ZŠ. Ono to potom na SŠ vystrelí. Moji chodili na jednu z najlepších ZŠ a je to cítiť. Zvyknutí pracovať, viac vedomostí.
@6mia6 Deti na tých pozíciách hore, to budú mať viac menej isté. Zvyšné deti nie, keďže sa pravdepodobne bude posúvať poradie práve kvôli prioritam. Mnohé deti idú i na talentové i netalentove a s rôznym poradím škôl.
Čiže, áno, ak dieťa skončí na mieste číslo napr 20, má školu ako prioritnú, a škola berie 25 deti, môže si byť isté skoro na 100%. Dieťa na mieste číslo 10 už 100% isté. Ale dieťa na pozícii 30 nebude vedieť. Lebo ďalšie deti ešte pôjdu i na netalentove odbory a tie môžu mať ako prioritné.
@abbey1 lenže nám hovorili ze dieťa ktoré si dá talentovku ako prioritu jeden a vezmú ho, na netalentove prijimacky uz nejde.
@abbey1 lenže nám hovorili ze dieťa ktoré si dá talentovku ako prioritu jeden a vezmú ho, na netalentove prijimacky uz nejde.
@anonym_480a3d To platilo minulý rok. Hádať sa nebudem. Píšem, čo prezentovala riaditeľka bilingualneho gymnázia a ako odpovedalo ministerstvo na dotazy. Budem rada, ak sem niekto hodí relevantný zdroj. I keď nás sa to netýka. Dcéra si dáva talentovu školu až na 3.miesto.
@anonym_480a3d To platilo minulý rok. Hádať sa nebudem. Píšem, čo prezentovala riaditeľka bilingualneho gymnázia a ako odpovedalo ministerstvo na dotazy. Budem rada, ak sem niekto hodí relevantný zdroj. I keď nás sa to netýka. Dcéra si dáva talentovu školu až na 3.miesto.
@abbey1 u nas je taky pretlak a malo miesta ze talentove budu plne uz v aprily. Ta jedna, dve triedy sa zaplnia velmi rychlo.
Pre psychológa , či psychiatra je to pre tých, ktorým v rodine na vzdelaní nezáležalo, hlúposť a zlé známky tam boli bežné. Takýto nechápu, že potreba dosiahnuť čo najviac a urobiť pre to všetko je pre niekoho prirodzené. Veď učiť sa vôbec nie je ťažké, naopak ak všetkému porozumie, učenie sa je veľmi ľahké. Ťažké by bolo dostať zlú známku v rodine, kde niekoľko generácií dozadu nosilo domov iba jednotky a každý ukončil VŠ. Bola by to veľká hanba.
@evkatk ani niekolko generacii VS vzdelanych predkov nezaruci, ze kazde dieta bude mat vlohy na "ucenie sa" a na same 1 na vysvedceni. My sme obaja VS vzdelani a mame 1 syna autistu. Ucenie u neho a znamky nie je pre nas priorita. Psychologicka, ku ktorej s nim chodime sa ako prve zaujimala o nase vzdelanie a povolanie. Ked sme sa pytali, ze preco ju to tak zaujima, tak povedala, ze deti pravnikov a lekarov su na tom najhorsie. Teda, tie ktore ku nej chodia. Tlak na deti a neochota rodicov vidiet realitu a spolupracovat.
@abbey1 tak cosi som nasla
Ak sa dieťa učí a učenie berie vážne, nemôže sa stať, že pokazí monitor a nedosiahne vždy také známky, ktoré by bránili v prijatí na školu. Ak sa učí, tak hravo zvládne monitor aj prijímačky. Najhoršie je, ak sa stresuje rodič a strach prenesie na dieťa. Nikdy som sa nebála o prijatie ani jedného dieťaťa. Dokonca boli na gymnázium všetky prijaté bez prijímačiek. To, že musí urobiť prijímačky a byť prijaté na školu, ktorú si vybralo, sme v rodine brali ako samozrejmosť , iná možnosť neprichádzala do úvahy.
@evkatk A co z toho,ked zvladne monitor aj prijimacky,ked kapacita miest je limitovana? Dieta musi byt uplne top topov,mat okrem dokonaleho vysvedcenia,monitora na 100%, uspesnych prijimaciek aj 1.miesta v olympiadach,inak lahko skonci pod ciarou. Asi nemas dieta vo velkom meste,ked si taky suveren.
@6mia6 No veď to som písala. Ak ho má ako prioritný a je na dobrom mieste, má to isté. Ak je zatiaľ pod citátov, bude čakať, lebo pred ním budú deti, ktoré môžu mať prioritu inde.
Čiže, priorita 1.+ dobré umiestnenie, môže si vydýchnuť.
Ak je zatiaľ pod čiarov,, čaká.
@abbey1 pisem to tiez ale ty ratas ze ostane miesto. U nas miesto urcite nebude a bude to hned plne. Aka pravdepodobnost je ze 30 ludi nebude mat prioritu bilingval ktore je vacsinou jedno dve v meste ak vobec. Uz len 8 rocnik ho zaplni. Takze deti s prioritou 2-4 si mozu bilingval rovno skrtnut. Taka je realita.
@evkatk Ty keby si mala dieta s poruchou ucenia a nedonieslo ti 1,tak ho rovno zrejme vydedis. To musi byt hrozny pocit,ze donesies 2-3 a uz si vlastne k nicomu.
@abbey1 No tak vidis,nam to povedala vychovna na rodicku inak. Myslim,ze v tom nemaju viacere skoly jasno. Doslova povedala,ze ak uspeje ziak na talentovkach, uz ho automat automaticky vyradi. Tak teraz kto ma pravdu🤔
@iwesska takto ako píšeš, a ako vám povedala výchovná, to bolo minulý rok. Teraz rozhoduje priorita. Ak má netalentovú na 3. alebo 4. mieste, tak aj keď uspeje na talentovej, ide ďalej na netalentové, ktoré má ako 1. a 2. prioritu. Práve na toto bol robený tento automat, aby to nebolo tak hlúpo ako vlani, keď už dieťa nebolo pozvané na netalentové prijímačky ak akceptovalo talentovú, lebo nechcelo riskovať, že netalentová nevyjde.
@evkatk ani niekolko generacii VS vzdelanych predkov nezaruci, ze kazde dieta bude mat vlohy na "ucenie sa" a na same 1 na vysvedceni. My sme obaja VS vzdelani a mame 1 syna autistu. Ucenie u neho a znamky nie je pre nas priorita. Psychologicka, ku ktorej s nim chodime sa ako prve zaujimala o nase vzdelanie a povolanie. Ked sme sa pytali, ze preco ju to tak zaujima, tak povedala, ze deti pravnikov a lekarov su na tom najhorsie. Teda, tie ktore ku nej chodia. Tlak na deti a neochota rodicov vidiet realitu a spolupracovat.
@zltalienka pretože právnici a VŠ vzdealaní prídu s dieťaťom, socky nie
@abbey1 preco skoro na 100%? Ved ked budem 20ta a beru 25. A ja budem mat tuto skolu ako prioritu, jednoznacne som prijata lebo posúvať sa môžem len vyššie.
A nebude to tak,že ak budem prijatá na talentovú školu a mám ju ako prioritu tak na ďalšie už prijímačky nejdem?
@zltalienka pretože právnici a VŠ vzdealaní prídu s dieťaťom, socky nie
@roxana280 ano moze byt aj to faktor, ale konkrrtne u mna som mala sama so sebou co robit ked mi doslo ze moja 2dieta akademik nebude. Pre mna aj moja 1.dieta bola skola nieco kde sa xhodi, plnia zadania, a ina znamka ako 1 prinajhorsom 2 neexistuje. Uplne prirodzene. A potom mas dieta 2. Kde zacnes zbierat 4 a 3ku zrazu povazujes za uspech. Nastastie som mala tolko rozumu ze som bola ticho a nechala si svoju frustraciu pre seba. Ale bolo to pre mna tazke obdobie. , najma ked som videla ze ten potencial tam je, len decku na tom nezalezi a okolie ta presviedca ze 3ka je dobra 🤣.