icon

Sú mladí naozaj rozmaznaní a neloajálni?

Dnes o 06:42

Mate tiez pocit, ze mladi su rozmaznani a maju velke oci? Neudem hadzat vsetkych do jedneho vreca, su aj makaci, ale coraz viac pocuvam, ako nebudu pracovat za tisic eur, ze za to nevstanu z postele a podobne kydy. Mlady chalan, vyuceny, ze radsej ide do zahranicia. Mlada baba s maturitou, doraba VS nejaku pofidernu socialni pracu, tiez nepojde pod 1500 eur a mozem pokracovat.
Kamaratka vlastni mensiu restauraciu, tiez ma vysoku fluktuaciu zamestnancov. Akoby prestali byt ludia loajalni, bez chuti nieco dokazat.
Moj brat to iste, ide do zahrancia zvarat, ziadnu stalu pracu nema.

autor
Dnes o 07:14
@sense

Úprimne mať 20r a vedieť zvrat , tiež idem do zahraničia . Ísť robiť do zahraničia nemá s rozmaznanostou nič spoločné. Pretože šikovný zvárač ak nie je rozmaznany a vie aj čo to ušetriť zarobí krásne peniaze. Ak je rozmaznany a nechce sa mu robiť, nezarobí ani v zahraničí. Či si myslíš ,že tam rastu peniaze na stromoch? Môj brat robí tiež zvárača a nielen plat ale hlavne podmuenky sa nedáju porovnať.
A spýtaj sa tej tvojej kamarátky čo ponúka tým zamestnancom keď má takú fluktuáciu? Určite to nebude preto, že ponúka férový plat a dobré pracovné podmienky aby zamestnancov motivovala. A sorry keby mám niekde robiť za minimálnu, od nevidím do nevidím a ako si majiteľ reštaurácie zmyslí, tak tiež idem do zahraničia. V podstate som aj išla.

@sense tak je rozdiel ist do zahranicia s tym, ze tam idem robit nejaku kvalifikovanu pracu alebo nekvalifikovanu. S nekvalifikovanou si tiez nic moc nezarobis, naklady vyssie ako u nas, takze su na tom v podstate rovnako, ako by zostali tu na Slovensku. Ale budu vykrikovat, ze na Slovensku nikdy, ze radsej do zahranicia. Lebo kazdy si z nich sadne na zadok, ked makaju v sklade niekde.

zeldia
Dnes o 07:16

@anonym_autor opäť miliardarky MK so 6tisicovymi platmi a manžel s platom generálneho riaditeľa zároveň špičkový chirurg a po večeroch a cez víkend kladie plavajucu podlahu… K teme to čo píšu v novinach a na sociálnych sieťach kde sa zobrazuje generácia Z ako ta čo vie vyjednávať je úplná pravda. Problém je v tom že vyjednávať sa dá len z pozície že niečo ponúkam. Generácia Z je nevzdelana, nevychovana, lenivá až primitivna, ale vyhrážať sa tým že odídu a chcu neviem aké výhody a neviem aké platy to im ide. A o com točím? O PhD študentoch 🤦🏻‍♀️😂 mňa by skôr zaujímalo ak by niekto poradil ako s mimi jednať lebo my uz ani nevieme ako na nich.

sara07
Dnes o 07:17
@anonym_autor

@moonlight1210 Ja tomu rozumiem, ale nemoze mat kazdy vsetko. Uz nie je komunizmus.

@anonym_autor máš to fakt pomylene s komunizmom
za komunizmu mali všetko LEN a IBA papalaši, štb a prisluhovači
bežny smrtelnik žil od vyplaty k vyplate , bez možnosti akejkovek zmeny ,boli sme tu ako v base bez možnosti odíst a von ta puštali na doložku ako nezodpovedne decko s tým že ak zdrhneš tak si to zvyšok rodiny vyžerie ...

autor
Dnes o 07:20
@zeldia

@anonym_autor opäť miliardarky MK so 6tisicovymi platmi a manžel s platom generálneho riaditeľa zároveň špičkový chirurg a po večeroch a cez víkend kladie plavajucu podlahu… K teme to čo píšu v novinach a na sociálnych sieťach kde sa zobrazuje generácia Z ako ta čo vie vyjednávať je úplná pravda. Problém je v tom že vyjednávať sa dá len z pozície že niečo ponúkam. Generácia Z je nevzdelana, nevychovana, lenivá až primitivna, ale vyhrážať sa tým že odídu a chcu neviem aké výhody a neviem aké platy to im ide. A o com točím? O PhD študentoch 🤦🏻‍♀️😂 mňa by skôr zaujímalo ak by niekto poradil ako s mimi jednať lebo my uz ani nevieme ako na nich.

@zeldia Tiez neviem ako na nich, myslia si, ze z nich vsetci padnu na zadok. Nic poriadne este nevedia, ale uz maju naroky ako skuseny pracovnik. Smiesne. Nejaka trpezlivost, loajalita im nic nehovori. A skoly typu socialna praca a kadejake pofiderne. Stryko ma kamionovu dopravu, tiez problem najst pracovnikov.

sense
Dnes o 07:20
@anonym_autor

@ariannazara Lenze pre cudzincov budes vzdy odpad. To sa radsej vypracovat doma. Lenze dnes uz nikto nechce sa vypracovat, posupne a pomaly. Kazdy chce hned vsetko. O tom pisem.

@anonym_autor koľko rokov máš odborných v zahraničí. Keď tvrdíš ,že pre cudzincov budeš odpad? Robím v zahraničí, v jednej firme dokonca štátnej xy rokov a nikto sa ku mne ako odpad nikdy nesprával. Mám rovnaké podmienky aj plat ako domáci kolegovia, keďže odvadzam tú istú prácu.

autor
Dnes o 07:21
@sense

@anonym_autor koľko rokov máš odborných v zahraničí. Keď tvrdíš ,že pre cudzincov budeš odpad? Robím v zahraničí, v jednej firme dokonca štátnej xy rokov a nikto sa ku mne ako odpad nikdy nesprával. Mám rovnaké podmienky aj plat ako domáci kolegovia, keďže odvadzam tú istú prácu.

@sense Pracujes isto v niecom kvalifikovanom, nie? To je nieco ine, nemuklujes niekde v sklade predpokladam.

sara07
Dnes o 07:22
@anonym_autor

@sense tak je rozdiel ist do zahranicia s tym, ze tam idem robit nejaku kvalifikovanu pracu alebo nekvalifikovanu. S nekvalifikovanou si tiez nic moc nezarobis, naklady vyssie ako u nas, takze su na tom v podstate rovnako, ako by zostali tu na Slovensku. Ale budu vykrikovat, ze na Slovensku nikdy, ze radsej do zahranicia. Lebo kazdy si z nich sadne na zadok, ked makaju v sklade niekde.

@anonym_autor ked zarobí viac v zahraniči , nech idu
nie je to ich rozmaznanost alebo chyba, prispôsobili sa len situacii
na vine je táto vlada ktora ti z hrubej mzdy zoberei 54% , na dph zožerie dalšie €, všetko sa tu rozpada ... a oni tam nevedia čo rohami a rozhadzuju ...vidia že maju stale menšie prijmy ale nie rozhadzuju ake keby to bolo ok,
nie nie su rozmaznani , prečo by mali dostavat almužnu ked nemusia .. štátu to je jedno , pretože máme najvyššiu cenu prace, na rodiny totálne kašle ..
za mna ak tam ostanu urobia len lepšie
keby nemám deti a mám 25 a terajšie možnosti ohladne dostupnosti informacii , už dávno som vonku , ano aj vonku sa nežije lahko , makat musiš všade ale viac mi ostane z vyplaty na normálny život - prečo by som sa mala vzdat kina, divadla. vyletu, kultury alebo cestovanie len preto lebo naša vlada nevie čo rohami ? a konsoliduje ?
podla teba tu maju ostat a preživat však aj my preživame ...

sense
Dnes o 07:24
@anonym_autor

@anonym_autor tak či nekvalifikovany zarobí na SVK v sklade minimálnu mzdu a niekto na neho celý deň hučí, alebo zarobí za rovnakú prácu troj-stvornasobok inde tak je rozdiel. Lenivý sa budú mať zle všade. A ak je niekto zvárač nie je nekvalifikovany

autor
Dnes o 07:24
@sara07

@anonym_autor ked zarobí viac v zahraniči , nech idu
nie je to ich rozmaznanost alebo chyba, prispôsobili sa len situacii
na vine je táto vlada ktora ti z hrubej mzdy zoberei 54% , na dph zožerie dalšie €, všetko sa tu rozpada ... a oni tam nevedia čo rohami a rozhadzuju ...vidia že maju stale menšie prijmy ale nie rozhadzuju ake keby to bolo ok,
nie nie su rozmaznani , prečo by mali dostavat almužnu ked nemusia .. štátu to je jedno , pretože máme najvyššiu cenu prace, na rodiny totálne kašle ..
za mna ak tam ostanu urobia len lepšie
keby nemám deti a mám 25 a terajšie možnosti ohladne dostupnosti informacii , už dávno som vonku , ano aj vonku sa nežije lahko , makat musiš všade ale viac mi ostane z vyplaty na normálny život - prečo by som sa mala vzdat kina, divadla. vyletu, kultury alebo cestovanie len preto lebo naša vlada nevie čo rohami ? a konsoliduje ?
podla teba tu maju ostat a preživat však aj my preživame ...

@sara07 Myslis si, ze v zahranici je to lepsie? Mam spoluziacky v Irsku, Anglicku, dalsia je v Cesku, tam tiez vsetci nadavaju, vsetko drahe, byvanie aj potraviny. A platy tiez nic moc. Uz to nie je ako kedysi, ked si isli zarobit na byvanie a vratili sa nazad, kupili byt. To uz mozu rovno zostat doma, nie sa zahadzovat v zahranici.

autor
Dnes o 07:25
@sense

@anonym_autor tak či nekvalifikovany zarobí na SVK v sklade minimálnu mzdu a niekto na neho celý deň hučí, alebo zarobí za rovnakú prácu troj-stvornasobok inde tak je rozdiel. Lenivý sa budú mať zle všade. A ak je niekto zvárač nie je nekvalifikovany

@sense Zrovna zvaranie nie je jadrova fyzika. Ale ty vies, ako som to myslela.

anonym_07d1cb
Dnes o 07:26

Najlepsie je, ako ludia nadavaju na zamestnavatelov, ale vysledna cista mzda a prosperujuci stat sa urcuje pri volbach. To ako stat prilaka dobrych zamestnavatelov a kolko vam necha z cistej mzdy. Ak zamestnavatel musi platit dan z transakcii, vysoke dane, vysoke odvody, ako nema odbyt, lebo dane zadusili nakupy, tak mu zakonite nezostava na vyssie platy. Tento toxicky mix spolahlivo zadusi vsetko. Preto dnes vidime, ze rast na slovensku je najnizsi z okolitych krajin, dane a odvody najvyssie, do cien sa premieta dan z transakcii a vyssia DPH a jedini, koho vyzmykal Fico na svojich konsolidacnych balickoch, su bezni ludia. Firmy sa zobrali a odisli (ECO, Samsung v Galante konci,...). A znizil sa deficit? Nie. Ta zberba hore vytvorila dve nove ministerstva, nakupuje vo velkom, prezerie okamzite co vyberie, tam si delia zakazky a uz rozmyslaju nad dalsimi ozobracujucimi balickami, lebo vidia, ze ludia su sprosti a neburia sa proti takemu jednaniu.,... Tak preco by nepritiahli sroby este viac, ked su pri moci a mozu.

cacianka
Dnes o 07:26
@marianarem

@anonym_autor Vies co, ja prave citam roman z obdobia okolo druhej svetovej...Oproti ludom, co zili vtedy, sme rozmaznani uz aj my, zijeme oproti nim doslova v blahobyte (vacsina z nas) a berieme to ako samozrejmost. Ale odhliadnuc od toho, prave ist zvarat do zahranicia mi nepride ako priklad rozmaznanosti, ved to je normalne hladanie obzivy.

@marianarem stačí cca 35-;45 rokov späť, porovnať život vtedy a teraz. Koľko sme si mohli kúpiť z platu, keď sme poplatili základné potreby. A to povojnové obdobie , prídelove lístky, ošatenky.....

minenkaa
Dnes o 07:27
@anonym_autor

@anonym_autor ako zváranie je kurva ťažká práca a v zahraničí si zručných ľudí aspoň vazia

anonym_07d1cb
Dnes o 07:28
@cacianka

@marianarem stačí cca 35-;45 rokov späť, porovnať život vtedy a teraz. Koľko sme si mohli kúpiť z platu, keď sme poplatili základné potreby. A to povojnové obdobie , prídelove lístky, ošatenky.....

@cacianka Vtedy ale bola vojna a po vojne bolo vsetko rozbite, znicene, dnes je tu 70 rokov mier. To sa neda porovnavat. Ak sa dnes mame zle, nie je to preto, ze to neslo inak (ako sme mohli za to, ze Hitler zacal vojnu), ale preto, ze sme blbi.

anonym_1e83f6
Dnes o 07:29

Sociálna práca je prečo pofidérna? Hm…. Mojim snom je byt sociálnou pracovníčkou a pomáhať ľudom riešiť sociálne veci, starostlivosť atd. A po 40ke sa dozvedám, že by som bola tým pádom pofiderna 😂 či pomoc ľudom je pofiderna profesia? 🤔 ešteže ty máš zdravý, sedliacky rozum. Bez tvojich perál by dnes nebola sobota…. Mládež je rozmaznáva, pretože zarába v zahraničí, pomoc ľudom je pofiderna…🫣😵‍💫 názory za 5kčs….

sara07
Dnes o 07:30
@anonym_autor

@zeldia Tiez neviem ako na nich, myslia si, ze z nich vsetci padnu na zadok. Nic poriadne este nevedia, ale uz maju naroky ako skuseny pracovnik. Smiesne. Nejaka trpezlivost, loajalita im nic nehovori. A skoly typu socialna praca a kadejake pofiderne. Stryko ma kamionovu dopravu, tiez problem najst pracovnikov.

@anonym_autor a k čomu maju mat loajalitu ????
k machovej stene, skrinkam za 60 000€, oslavam snp za 3,3 mega, špecial lietadla na mdž do košic za 46 mega ??? a mohla by som ešte hoooodne dlho pokračovat
z loajality sa nenaješ ... nie v tomto štáte
a nikto sa k nim nesprava nevhodne , žiadna praca predsa nie je hanba robit, aj keby rovno robili dokladačov alebo skladnikov to je ako pod uroven tak pracovať .. stále im viac ostane v čistom ..
podla teba sa maju loajalne okradat od tohto štátu a tolerovat čo dorabaju ?
ked v iných štátoch vedia mat cenu prace nižšiu, eknomiku maju v lepšom stave a predbiehaju nás ... tak asi chyba bude ???
soc. vš vzdelaných máme žial viac než dost, ano mali by znižit počet, a viac nech si to platia ... len to je nepopularne a na také veci táto vlada nema čas

sense
Dnes o 07:31
@anonym_autor

@sense Pracujes isto v niecom kvalifikovanom, nie? To je nieco ine, nemuklujes niekde v sklade predpokladam.

@anonym_autor spravila som si v zahraničí školu, v podstate sa preskolila, zrejme preto že som rozmaznané. Ale máš pravdu začala som roznáša im tanierov a vodenim deti do školy. A tá dva roky takejto "podradnej" nekvalifikovanej práce som mala zarobené na byt.A keby aj nie stále by som robila radšej v Tom sklade v zahraničí ako v sklade na SVK kde nemôžeš ani na wc mimo pauzy. Nevraviac o Tom keby aj začne v Tom sklade, stále má možno sa posunúť ďalej.
Nevraviac o Tom že si veľmi rýchlo prešla od zvárania, ku skladom.
Ale ty kľudne ostan a pracuj na Slovensku a brata nechaj nech skúša šťastie v zahraničí. Veď ty ho živiť nebudeš
Inak mam v rodine pár členov ako ty, nestretávam sa už niekoľko rokov a nimi lebo majú rovnaké zmýšľanie ako ty. A pritom najradšej by boli keby im človek zoženie rovnakú prácu ale aby nemuseli nič vedieť, prísť len na hotove

sara07
Dnes o 07:31
@cacianka

@cacianka počkaj pridelova listky na potraviny v Polsku boli ešte v 80 rokoch , a pozri kde su pred nami teraz

autor
Dnes o 07:32
@sara07

@anonym_autor a k čomu maju mat loajalitu ????
k machovej stene, skrinkam za 60 000€, oslavam snp za 3,3 mega, špecial lietadla na mdž do košic za 46 mega ??? a mohla by som ešte hoooodne dlho pokračovat
z loajality sa nenaješ ... nie v tomto štáte
a nikto sa k nim nesprava nevhodne , žiadna praca predsa nie je hanba robit, aj keby rovno robili dokladačov alebo skladnikov to je ako pod uroven tak pracovať .. stále im viac ostane v čistom ..
podla teba sa maju loajalne okradat od tohto štátu a tolerovat čo dorabaju ?
ked v iných štátoch vedia mat cenu prace nižšiu, eknomiku maju v lepšom stave a predbiehaju nás ... tak asi chyba bude ???
soc. vš vzdelaných máme žial viac než dost, ano mali by znižit počet, a viac nech si to platia ... len to je nepopularne a na také veci táto vlada nema čas

@sara07 Ty i vazne mylsis, ze to je len na Slovensku? V Cesku tiez sa stale stazuju ako je tam drahe, nehnutelnosti najdrahsie v Europe a to su pred Slovenskom. Tak kde je chyba? Taky Londyn je tiez na byvanie velmi drahy, ked si pozries platy nekvalifikovanych pozicii, nic moc. Z blata do kaluze.

autor
Dnes o 07:33
@sense

@anonym_autor spravila som si v zahraničí školu, v podstate sa preskolila, zrejme preto že som rozmaznané. Ale máš pravdu začala som roznáša im tanierov a vodenim deti do školy. A tá dva roky takejto "podradnej" nekvalifikovanej práce som mala zarobené na byt.A keby aj nie stále by som robila radšej v Tom sklade v zahraničí ako v sklade na SVK kde nemôžeš ani na wc mimo pauzy. Nevraviac o Tom keby aj začne v Tom sklade, stále má možno sa posunúť ďalej.
Nevraviac o Tom že si veľmi rýchlo prešla od zvárania, ku skladom.
Ale ty kľudne ostan a pracuj na Slovensku a brata nechaj nech skúša šťastie v zahraničí. Veď ty ho živiť nebudeš
Inak mam v rodine pár členov ako ty, nestretávam sa už niekoľko rokov a nimi lebo majú rovnaké zmýšľanie ako ty. A pritom najradšej by boli keby im človek zoženie rovnakú prácu ale aby nemuseli nič vedieť, prísť len na hotove

@sense Ved a nie su taki? Mukluju v sklade niekde v Anglicku, zarobia minimum, ale kydaju ako by na Slovensku nikdy nerobili. Pritom by sa mali uplne rovnako, ak by na tom Slovensku zostali.

a0
Dnes o 07:35

Pozri, vždy boli ľudia, ktorí nechceli robiť vôbec a ľudia, ktorí chcú robiť ale vedia akú cenu má ich čas, v minulých generáciách boli ľudia naučení, že majú robiť a nevzpierať sa systému, nech je akokoľvek zlý. Ak je niekto mladý a nechce muklovať za tisícku a vie si zarobiť inde viac, tak to neni rozmaznanosť. Ja by som tiež za 1000 nerobila, jedine tak polovičný úväzok.

anonym_ea7de7
Dnes o 07:35
@anonym_autor

@sara07 Ty i vazne mylsis, ze to je len na Slovensku? V Cesku tiez sa stale stazuju ako je tam drahe, nehnutelnosti najdrahsie v Europe a to su pred Slovenskom. Tak kde je chyba? Taky Londyn je tiez na byvanie velmi drahy, ked si pozries platy nekvalifikovanych pozicii, nic moc. Z blata do kaluze.

@anonym_autor ja nechápem čo ťa to tak žerie, veď každý nech si ide kam chce. Závidíš, že ty nemáš odvahu alebo schopnosti zmeniť svoj život alebo o čo ti vlastne ide?

sara07
Dnes o 07:36
@anonym_autor

@sara07 Myslis si, ze v zahranici je to lepsie? Mam spoluziacky v Irsku, Anglicku, dalsia je v Cesku, tam tiez vsetci nadavaju, vsetko drahe, byvanie aj potraviny. A platy tiez nic moc. Uz to nie je ako kedysi, ked si isli zarobit na byvanie a vratili sa nazad, kupili byt. To uz mozu rovno zostat doma, nie sa zahadzovat v zahranici.

@anonym_autor nikde to nelietaju pečene holuby to nikto nikde nepíše
snažime sa ti vysvetlit že z toho čo zarobíš ti v zahraniči ostane viac v čistom
a na sk je skutočna dražoba, pohladaj porovnanie cien , elektriny , benzinu .. máme najvyššie ceny a najmenej dostaneme v čistom na učte
a vlada tak dusi eknomiku že ten zamestnavatel ti viac neda aj keby chcel
mrzne nám totalne ekonomika ...
píšeme ti v podstate to isté viacere ale nie ty ideš svoje

anonym_ef5785
Dnes o 07:37

Ponúkla som môjmu synovcovi prácu za 1.400 eur v čistom na začiatok. Vysmial ma, že za takéto peniaze určite nebude robiť. Končil práve posledný rok VŠ štúdia.

anonym_07d1cb
Dnes o 07:39
@anonym_autor

@anonym_autor Vsetci, co su v zahranici nadavaju ... je v povahe slovakov nadavat, ako sa maju, aby im ti doma nezavideli. Ak by to tam bolo tak zle, preco sa nevratia. 🙂 Stale je zivot v zahranici lepsi, len to uz nie je take, ze sli na 5-7 rokov vonku, uzili si svet a zarobili na byt v ba (100 tis eur v 2008) a dnes potrebuju na ten isty byt 250 tis eur a 2,5 krat viac casu (15-17 rokov miesto 5-7 rokov ako kedysi). Tak sa zrazu pinda, ze ako sa to uz "neoplati". Dnes mas ale zase to, co predtym nebolo. Kupis byt na hypo, prenajmes a ides zarobit do zahranicia na predcasne splatky. Podla 0otho, ako sa v zahranici rozhadzujes, alebo setris, tolko tam musis potom zostat.

autor
Dnes o 07:40
@anonym_ea7de7

@anonym_autor ja nechápem čo ťa to tak žerie, veď každý nech si ide kam chce. Závidíš, že ty nemáš odvahu alebo schopnosti zmeniť svoj život alebo o čo ti vlastne ide?

@anonym_ea7de7 Naopak, vdaka tomu, ze som sa snazila som sa vypracovala. A nemusela som utekat robit otroka do zahranicia.

autor
Dnes o 07:40
@anonym_ef5785

Ponúkla som môjmu synovcovi prácu za 1.400 eur v čistom na začiatok. Vysmial ma, že za takéto peniaze určite nebude robiť. Končil práve posledný rok VŠ štúdia.

@anonym_ef5785 O tomto hovorim. Nedostudovany a uz mu je 1400 eur malo. To kde sme?

sense
Dnes o 07:41
@anonym_autor

@anonym_autor máš pravdu nie je to jadrová fyzika, ale napr konkrétne príklad v mojom okolí keď zarobí za tri týždne zváranim 3-4tis v zahraničí , a na SVK tretinu z toho plus len na živnosť bez záruky že peniaze aj skutočne dostane (súdi sa už dva roky), tak jednoznačne vyhráva zahraničie.,rovnako elektrikár a pod. Samozrejme zadarmo to nie je tiež nemôžeš čakať že zahraničie sa prispôsobí tebe, ale treba mať nielen zručnosť a vedieť jazyky.

sense
Dnes o 07:42
@anonym_autor

@sense Ved a nie su taki? Mukluju v sklade niekde v Anglicku, zarobia minimum, ale kydaju ako by na Slovensku nikdy nerobili. Pritom by sa mali uplne rovnako, ak by na tom Slovensku zostali.

@anonym_autor lenže na základe pár jedincov nemôžeš hádzať všetkých do jedného vreca. A že oni nemali snahu sa nikam posunúť neznamená že vaetcia sú taki
Ja nepoznám nikoho kto miluje v Anglicku v sklade a sťažuje sa . V podstate nepoznám nikoho pracujúceho v Anglicku. Zahraničie nie je len Anglicko a Cechy

anonym_ea7de7
Dnes o 07:43
@anonym_autor

@anonym_ea7de7 Naopak, vdaka tomu, ze som sa snazila som sa vypracovala. A nemusela som utekat robit otroka do zahranicia.

@anonym_autor takže o čom je táto diskusia? Ako ti niekto ubližuje tym, že odmietne prácu za 1400e?