Učiteľka nespravodlivo obvinila syna, že opísal slohovú prácu
Ahojte všetci,
chcem požiadať o radu, prípadne mi napíšte svoj názor, ako by ste riešili situáciu vy. Mám chalana, začína mu už puberta, bude mať 14. Slovenčinárka im zadala za domácu úlohu napísať sloh - malo to byť rozprávanie o nejakej príhode alebo zážitku, vraj by tam mala byť aj nejaká tá priama reč a niečo v zmysle "a v tom...", alebo "a zrazu..." Prácu napísal, pričom príbeh si vymyslel a nepísal to v 1. osobe, o tom ako si hlavný aktér príbehu v lese pomýlil medveďa s kravou - nedávno sme v správach videli reportáž o medveďoch na strome v Starom Smokovci. Priznávam, trochu som mu s tým písaním pomohla, je to bežný chalan, nie práve nejaký Shakespeare. Učiteľka ho obvinila pred celou triedou, vraj také dačo už čítala, a že to opísal. Jasné, prišiel domov celý hotový, vraj sa tam cítil pred deckami "ako taký blbec", a že to má prepísať, lebo ináč mu dá 5, vraj to má byť reálny príbeh, o zvieratku alebo zo športu. Nuž, zvieratko nechováme, na športy Marek moc nie je, a a písať o dovolenke pri mori, to je skôr opis ako rozprávanie. Navyše, synátor to prepísať odmieta a ja s ním vnútorne súhlasím - ide totiž o princíp. Keď to prepíše, akoby priznal, že to opísal. Viacmenej som už rozhodnutá, že ho podporím, aj keď bojím sa poprasku a očakávam výčitky učiteľky, že decko si malo urobiť úlohu samo - bez mojej pomoci. Ich triedny, mimochodom správny chlapík, vraj hovorieva, že "učiteľ má vždy pravdu", viem, že to myslí zo srandy, mno, povedzme aj zo srandy aj naozaj... Ako by ste to riešili vy? Ďakujem za reakcie. Ľubica
@katinka49 nechápem aká urazená ješitnosť, písala som o hodnotení a aj vyjadrenie uznania je hodnotenie a aj keď niekomu poviem, že v tomto alebo v tomto nevyzerá dobre, aj to je hodnotenie, čerpala som z vlastnej skúsenosti, mne kedysi často vraveli že nemám nosiť napr. Žltú farbu, lebo vyzerám v nej hrozne a je to pravda a tiež má zhodnotili, vzala som si ponaučenie, žltú už v šatníku nemám a postupne som zistila aké farby sa hodia k mojej pleti, písala som na margo hodnotenia, ved nás dennodenne hodnotia desiatky žiakov, naše vedomosti, výzor atď s zatiaľ aj úloha učiteľa je hodnotiť vedomosti žiakov
A co je vlastne spravodlivosť? Janko napísal domácu úlohu sám, dostal dvojku, jozkovi pomohli rodičia, dostal jednotku, obaja sú spokojní, učiteľka nič neanalyzuje, zapíše známky. Druhá situácia, Janko píše dom úlohu sám dostane dvojku, jozkovi pomohli rodičia, učiteľka zisťuje pôvod, práca je napísaná na jednotku, ale žiak bezne takto nepíše, sa sa poznať cudzie príspevok, učiteľka mu známku nechce uznať a chce novú prácu, pre Janka je spravodlivá učiteľka v tomto druhom prípade, pre Jožka vtedy, ak nič nezistovala, ale automaticky zapísala známku..... Každý si to vyhodnotí podľa svojho svedomia
@diana20 Ja opadnem. Áno napísal podobný príbeh. Ja som mu pomohla práve s tým námetom, resp. ten bol z mojej hlavy. Bolo to zasadené v inom prostredí, bolo to na letnej brigáde, kde hlavný hrdina rozpráva, ako si musel odskočiť do lesa a zľakol sa v kríkoch zvieraťa - medveďa, z ktorého sa vykľula krava. Syn to nazval vtipne "Brum". Neviem čo povedať, lebo ja som vymyslela príbeh, on ho napísal. Ja neviem, proste všetko tu už bolo. Aj keď napísané to má celkom ináč. Nič sme neopisovali, nič sme na nete nehľadali. Sám nemá možnosť, k PC sa dostane iba keď ho odheslujem. Máme doma prísne pravidlá. Tiež som už premýšľala nad tým, čo myslela učiteľka pod tým, že to má byť reálny príbeh - či príbeh, ktorý sa môže stať alebo v zmysle vlastný príbeh, teda to, čo sa stalo autorovi.
ahoj, ist za ucitelkou s tym, ze si mu pomohla? tomu sa hovori odvaha. aj tak, keby si tam isla, tak si vypocujes aj to co nechces. na tvojom mieste to napisem este raz, ci sa to chalanovi paci alebo nie. aj tak ste ju v podstate oklamali. mozno to zistila, ze to nenapisal on a povedala to inak. drzim palce.
@mojemaletrdlo tak nakoniec aká zhoda náhod... a učiteľke sa zdá povedomý príbeh, lebo naozaj sú podobné.. tak choď za učiteľkou a zasmej sa na tom s ňou, že si hľadala či niečo podobne je na internete, keď to povedala, a našla si, ale že to bol tvoj nápad o tomto písať sloh a naozaj to syn z internetu neodpisal.. a skus sa s ňou v dobrom dohodnúť..
@zuzana76 za seba, chcem a vychovávam Janka dvojkara, ktorý sa môže podpísať pod každú svoju prácu, vie v čom je dobrý a v čom nie, vie že sa učí pre seba a vie, že nemôže byt vo všetkom najlepši. Čím skôr dieťa pochopí, že každý človek je v niečom dobrý, v niečom priemerný, v niečom podpriemerný tým lepšie. (Žiaľ mnohí rodičia sami toto nechápu) Pre mna je dôležitá snaha o čo najlepsi výkon a fair play, úspech získaný podvodom sa u nás neráta
@diana20 Ono totiž, ja som na takej brigáde kedysi bola zo školy, pamätám si, ako sme s deckami srandovali, čo by sme urobili, keby sa tam tak zjavil diviak, alebo medveď. No ale, diviak sa mu k tomu brum nehodil, navyše povedal, že to môže byť problém, kvôli reklame na kofolu...A včil asi dostaneme za medveďa...
@mojemaletrdlo no je to teraz blba situácia.. buď skus ísť za ňou, že či pochopí ako to bolo a uverí ti, alebo naozaj napíšte iný príbeh..
@mojemaletrdlo si plne v práve , nechápem ,č o tu rozoberajú ostatné ženy... pomoc je normálna, ja som normálne na prvý raz pochopila , že si "len" pomohla, nie že si mu to nadiktovala.... nechápem polke diskusie , načo je to dobré , dedukovať o niečom o čom prd vedia .... ale dobre .... názor má právo každý vyjadriť , na tvojom mieste , by som minimálne napísala odkaz pani učiteľke , či je alebo nie je teenager.... v zmysle, že si bola prítomná pri písaní tej práce, nakoľko syn s tebou niektoré časti práce konzultoval a že jej riešenie nepovažuješ za spravodlivé , a v prípade zapísania 5 ju nebudeš brať v úvahu. Ak si presvedčená , že to tak je , riešila by som to . o 5 tu vôbec nejde ... však to ti je jasné
Nám takto robila problém synovi učiteľka matematiky ..... určila si pravidlá , ktoré od nás vyžadovala a nakoniec ona vôbec nedodržiavala a cielene nám dokazovala , že syn na známku , ktorú sme s ním dosiahli , tvrdou a poctivou prácou nemá..... veľmi nekorektne mu zhoršila známku z 2 na 4 doslova cielene.....Ja som to vyriešila , ako som si myslela , že to je naj pre syna, či to bolo dobre neviem, ale jedno viem, mala som to s ňou riešiť podstatne razantnejšie .....proste si navzájom nesadli , avšak ona bola vo výhode
@mojemaletrdlo necitala som vsetky prispevky, ale napisem ti moj nazor, ked sa na to aj pytas....ja by som normalne sla za slovencinarkou, ze to dieta neodpisalo, ale to pisal v tvojej pritomnosti...to ze ona kdesi cosi citala je ok, ale nech teda dokaze, ze je to to iste...nemozu ucitelia obvinovat deti len tak...ak uz nebude verit ani tebe, tak neviem, ale jednoducho sa treba za dieta postavit...inak ja byt tvojim synom by som to tiez neprepisala :o)
Ja by som tiež asi šla za tou učiteľkou, veď jej nemusíš hovoriť, že si mu s tým pomáhala. To vôbec nemusí vedieť, normálne je povieš, že si mu to skontrolovala keď to napísala, že si ho videla keď to písal a vieš, že to napísal sám. Veď ak si mu to fakt nenadiktovala celé tak je normálne, že ho pri písaní takejto práce usmerníš. Aj so mnou moja mama písavala takéto slohy. Normálne sa s ňou porozprávaj a ak aj tak nebude chcieť ustúpiť tak na to netlač a prepíšte to pekne na novo. Nestojí za to aby si naňho teraz zasadla kvôli takejto veci
@diana20 Vieš čo? Nebude už písať nič. Radšej nie. Veď ja mám z toho normálne strach. Čo ak napíše o niečom, čo sa zas bude na niečo podobať? To máš jak špionážne romány, alebo vojnové či romantické filmy, prevažne sú na jedno kopyto. Aj pesničky sú prevažne rovnaké -
najmä tie o láske - rozchody, zmierenia, chýbaš mi...dokola to isté, len inými slovami...Keď dostanú ešte písať sloh, bude to už navždy pre nás nočná mora.
Beztak, už sme sa rozhodli. Do školy šiel s tým, že to neprepíše. Svoj postoj aj vysvetlenie som jej napísala do žiackej. Dosť ma mrzí, že mnohí považujú aj moju pomoc, pomoc vlastnému decku za podvod, píšu, že je to nečestné. Aj to je názor. Sebaironicky musím konštatovať, že som môjmu chalanovi asi urobila medvediu službu.
@mojemaletrdlo dobre robíš, aj som to napísala tak v mojom prvom príspevku.. je normálne, že si synovi so slohom pomohla,,myslím si, že veľmi veľa mám pomáha so slohom.. a neprepisuj, to akoby ste priznali, že to bolo odpísané..
Možno od veci...
Hodnotiť sloh je podľa mňa veľmi obtiažne. Ja by som napr. gramatiku v slohu neriešila, ak, tak dvoma známkami. Každý máme obľúbeného autora, to ale neznamená, že ten druhý je zlý. Preto je to podľa mňa vždy hodnotenie subjektívne. Koľkí maliari prežili celý život v chudobe a teraz sa ich diela predávajú za horibilne sumy?
@mojemaletrdlo Moja oblubena myslienka z knizky Milana Kunderu Nesmrtelnost: „Lidí je mnoho, myšlenek je málo a jak se máme jeden od druhého odlišit?" Veru dobre si sa rozhodla, bola to stať presne o tom, že ľudia prežívajú podobné situácie veky a veky ich podobne popisujú. O tom že vymysieť niečo naozaj nove a naozaj prekvapive a originalne je veľmi ťažke 🙂
@zuzana76 Ako som pisala, ja zvycajne nadrzam ucitelom. A ano, nikto z nas tam nebol.
Ale zatial autorka pouzila popis, ze ucitelke sa nezdala originalita pribehu, a nie, ze to "fyzicky" nepisal on, ale vylepsil to s niecou pomocou. Ak je to tak, potom sa mi zda trochu zbytocne vyrabat komplikacie z temy slohu nejakeho ziaka a hodnotit ho za 5... (snad opodstatnene by to bolo v pripade, keby Fero v 7.C mal "zhodou okolnosti" pribeh velmi podobny)
Absolutne nie som zastancom ucenia sa rodicov s detmi, len v naozaj specialnych pripadoch. Vysvetlit ma ucitel a dieta by to malo v hlavicke spracovat podla svojich schopnosti - a ano, ucenie je podla mna spate nielen s kreativitou, ale aj s nepopularnym memorovanim... 😉
Tak ale toto je v principe o inom - je snad v pohode, ked mama povie chalanovi, ktory za nou pride - no ak nemas napad, popis tu prihodu, co sme videli minule v telke. Ine by bolo, keby vravela - no tak sadni a pis: "v nedelu som bol na luke a videl som..." Nemam dojem, zeby pisanie slohov malo byt o pravdovravnosti/originalite popisovanych pribehov, ale o vytvoreni/precviceni vyjadrovacich ci stylizacnych schopnosti v spravnom gramatickom prevedeni 😉
Takze myslim, ze ucitelka mu mohla povedat nieco - nie je to zle napisane (pripadne je to zle - ak bolo), ale zda mi tvoj pribeh odniekial povedomy => dat znamku podla urovne textu sameho o sebe a ak uz, tak pripadne zhorsit o stupen kvoli neoriginalite. Ale na 5-ku?... To by musela byt fakt stylisticko-gramaticka katastrofa 😖 Ale vtedy by asi bolo jedno, ci je pribeh original alebo z telky, vsakano 😝
@moni73 Ale ved my sme bezne mavali dve znamky za sloh - jedna za "slohovu" cast a druha za gramaticku. Lebo to sa, podla mna, neda od seba oddelit - gramatika a cistota jazyka predsa nie su nepodstatna blbost, a naopak - neverim, ze niekto dobre sa vyjadrujuci dokaze mat text svietiaci chybami.
Ale tuto nechapem, preco filozofovat o originalite pribehu? Ako moze ucitel vediet, co ziak zazil/nezazil, co si len vymyslel (a vobec, ved aj to je kreativne - vymysliet si pribeh), naco konfrontacia v tejto rovine?
Ak chce ucitelka zle ohodnotit pribehy, ktore sa jej zdaju podobne, ved aj to sa da rozsudit - pouzili autori rovnake formulacie, rovnake detaily, rovnaky spad deja? Aj ten isty pribeh predsa dvaja (od seba nedpisujuci) ludia/ziaci popisu rozdielne...
Trochu mimo temy☺ Mamina mi na zakladnej tiez takto pomahala s nametom slohov. Podporovala ma aj k vlastnej tvorbe, ale tak niekedy to proste bolo takto. Avsak neskor som uz pisala super slohy sama, dokonca moj maturitny bol najlepsi. Takze nic zle na tom ja osobne nevidim☺
@zuzka148 Prave na to myslim, ked to tu citam, aj ja ma syna vo veku autorky a ked pise sloh a nevie namet, tak mu poradim. Pokladam to za uplne bezne a normalne.
@mojemaletrdlo
@mojemaletrdlo správny postup...........
Isla by som za ucitelkou a by som jej povedala,ze sloh opisany nebol,lebo ho pisal pod tvojim vedenim.A ak mu chce dat patku,pojdem s tym za riaditelom,lebo to je neopravnene.A to,ze sa jej zda,ze uz to niekde citala,bude pravdepodobne tak,ze nie citala,ale videla v TV,ako aj tvoj syn
@mojemaletrdlo
...že medvediu službu. Takže stále si v téme. To je dobré. A bude. Len nebuď na seba zlá!
@diana20 a čo ak si učiteľka tiež prečítala sloh, na ktorý si dala odkaz, nakoniec to mohla byť aj pravda, že už čítala niečo podobné, čiže nemusela zavádzať a klamať, ona má svoju pravdu a žiak svoju, hlavne že hneď v prvej vete v nadpise sa píše že nespravodlivo obvinila, ja som teda už tiež našla neúrekom fake domácich úloh, opísaných z internetu, často aj s identickými chybami, mne sa len nepáčilo to kydanie na ucku, ktorá len chcela aby to chalan prepracoval, mal smolu, že niečo také možno objavila na stranke
V prvom rade by som napísala otvorený list jej o tom, ze ak ma pocit ze sloh je opísaný, nech to dokáže pretože taketo obvinenia bez dôkazov nebudem tolerovať! A potom by som otvorený list napísala aj riaditeľovi o celej situácii a žiadala vysvetlenie ako niekto moze súdiť bez dôkazov a ze žiadam pred celou školou aby sa pani učiteľka ospravedlnila synovi pretože on nič neopisal! Ospravedlnenie cez školský rozhlas alebo pri nástupe deti na dvore.... je neskutočne ako dnes funguje školský systém!
Učiteľka sa tiež.moze cítiť v práve, prečo by sa mala ospravedlniť za niečo čo reálne cíti , odhliadnuc od tejto témy, ako má učiteľ poskytnúť dôkaz o.podvadzani? Zaujíma ma to z profesionálneho hľadiska. Mám podozrenie že práca je fake, neviem to dokázať, ale žiak je slabý, nenašla som link na danú prácu, odmietneme ju ohodnotiť, čiže žiak je v práve a moje pocity nič?

S kravou *