icon

Vaše deti vapujú alebo skúšajú vapovanie?

Dnes o 13:58

Syn má 17 a teraz prišiel s tým, že by chcel skúsiť vapovať. Vraj to používa veľa spolužiakov a oproti cigaretám je to vlastne nič.
Mne sa to samozrejme nepáči, ale zároveň viem, že v tomto veku už nemám všetko pod kontrolou.

hederamonstera
Dnes o 13:59

tak si pekne so synom spolu sadnite, vygooglite si alebo sa opytajte AI na negativa VAPovania a teda co na to hovori.

martinka17
Dnes o 14:02

Nie- môj syn nie - pretože som mu jasne vysvetlila, aké je to svinstvo.
Píšeš: "oproti cigaretám je to vlastne nič." - to znamená, že rovno zisťuješ, či dieťa nebude "vyčlenené z kolektívu" miesto toho, aby si si overila reálne fakty a riziká tohto zlozvyku? Ak by prišiel, že spolužiaci ťahajú marišku a že oproti heroinu je to v podstate nič, tiež sa len zamyslíš, či má na to vek?

anonym_107d67
Dnes o 14:04

presne otvor mu AI a ukáž toto: Vapovanie v 17 rokoch môže poškodzovať a dráždiť pľúca, spôsobovať kašeľ, dýchavičnosť a tlak na hrudi. Nikotín zvyšuje tep a krvný tlak a vytvára silnú závislosť. Keďže mozog sa ešte vyvíja, nikotín môže negatívne ovplyvňovať pozornosť, učenie a kontrolu impulzov. Čím dlhšie vapuješ, tým viac si telo môže na nikotín zvyknúť a tým ťažšie sa ho zbavuješ. Ak človek nefajčí, začať vapovať kvôli tomu, že je „bezpečnejší než cigarety“, určite nie je zdravotne bezpečná voľba.

anonym_e62781
Dnes o 14:05

nie, ale zato manžel

marhulka13
Dnes o 14:20

Ja by som mu zase nezakazovala, o to viac ho to bude lákať a urobí to aj bez tvojho povolenia. Ja by som radšej chcela vedieť, čo moje dieťa robí.

anonym_ad10e0
Dnes o 14:31

Môj v 14 ročný sa ma na to pýtal, že by to chcel skúsiť. Ja som mu to "nezakázala", rozprávali sme sa o tom. Potom mu tu vapku (či ako sa to píše) niekto dal. Povedal mi, že to vyskúšal a nechce to. Z iného zdroja viem, že ju skutočne vrátil s tým, že si nechce vytvárať na niečom takom závislosť. Keď som sa ho pýtala aké to bolo, povedal, že nič z toho nemal, že je to zbytočnosť. Je dobré, že sa ťa tvoj syn opýtal. Povedz mu, že si vážiš jeho dôveru a nech ti o tom viac porozpráva, prečo ho to láka atď. Ty maj zas pripravené fakty o tom čo to v skutočnosti je to vapovanie. Ale nie omáčky okolo toho, jasné, stručne, zrozumiteľne. Neťahaj do toho emócie a citové vydieranie.

marhulka13
Dnes o 14:35
@anonym_ad10e0

Môj v 14 ročný sa ma na to pýtal, že by to chcel skúsiť. Ja som mu to "nezakázala", rozprávali sme sa o tom. Potom mu tu vapku (či ako sa to píše) niekto dal. Povedal mi, že to vyskúšal a nechce to. Z iného zdroja viem, že ju skutočne vrátil s tým, že si nechce vytvárať na niečom takom závislosť. Keď som sa ho pýtala aké to bolo, povedal, že nič z toho nemal, že je to zbytočnosť. Je dobré, že sa ťa tvoj syn opýtal. Povedz mu, že si vážiš jeho dôveru a nech ti o tom viac porozpráva, prečo ho to láka atď. Ty maj zas pripravené fakty o tom čo to v skutočnosti je to vapovanie. Ale nie omáčky okolo toho, jasné, stručne, zrozumiteľne. Neťahaj do toho emócie a citové vydieranie.

@anonym_ad10e0 a čo by si urobila, keby mu to zachutilo a chcel v tom pokračovať?

katica06
Dnes o 14:35

Nie, moje nie,mám dve 17 a 19

anonym_4b75fd
Dnes o 14:44

Môj tvrdí že on nie,má 16,ale spolužiaci a kamoši ano

anonym_b2c322
Dnes o 14:46

Kúpila by som mu krabičku cigariet a musel by vyfajčiť všetko naraz.

anonym_d7d2e4
Dnes o 14:56

vapujú už na základnej škole, aj také deti čo by ich rodičia dali ruku do ohňa, že ich deti určite nie😉.

anonym_026775
Dnes o 15:18
@anonym_b2c322

Kúpila by som mu krabičku cigariet a musel by vyfajčiť všetko naraz.

@anonym_b2c322 otravit si dieta, velmi rozumne. Obzvlast, ak chce skusit wapovanie a nie cigarety.

anonym_7eacfb
Dnes o 15:18

@anonym_autor neviem..nechvália sa mi. My sme sa už dávnejšie rozprávali o tom, prečo si myslím, že je to blbosť, vdychovať kvôli nejakým trendom nejaké výpary, ktoré pre moje pľúca nie sú prirodzené. To si už radšej dám cukrík, ktorý je tiež nezdravý, ale aspoň to nejde rovno do krvi. Plus, to že tam nie je nikotín, nezaručuje, že človek nedostane rakovinu z nejakej nie-nikotínovej látky. Plus cukríky sú lacnejšie a vydržia dlhšie ako vape cigareta. Ale čo si z toho vezmú v partii, to už netuším. Ja sama som fajčila v partii, lebo to proste bolo in a chcela som zapadnúť. Našťastie som si zapálila len na diskotékach, čiže cca raz za týždeň, čiže som sa nestala závislou a keď som "vyrástla", tak som sa na tie frajeriny vykašľala. Čo sa týka vlastných detí, samozrejme že by som s tým nesúhlasila. Nemusia vyskúšať každú kravinu, ktorú testujú ich spolužiaci/kamoši. A keď vyskúšajú, tak z toho nevyskočím z kože. Ale nebudem ich v tom v žiadnom prípade podporovať.

valria
Dnes o 15:34

Obmedzte im vreckové aj vychádzky, ak máte podozrenie alebo dôkazy a nezaberá osveta.

iwesska
Dnes o 15:41
@valria

Obmedzte im vreckové aj vychádzky, ak máte podozrenie alebo dôkazy a nezaberá osveta.

@valria Aj do skoly mu zabranis chodit? Lebo uz na ZS sa vapuje na zachodoch. Toto je riesenie asi ako schovat 3r.hracku.

anonym_b2c322
Dnes o 15:54
@anonym_026775

@anonym_b2c322 otravit si dieta, velmi rozumne. Obzvlast, ak chce skusit wapovanie a nie cigarety.

@anonym_026775 skôr by mu prišlo zle po pár cigaretách,ako by sa otrávil.Medzi vapovaním a normálnou cigou nie je rozdiel.Je to rovnako škodlivé.
Nebodaj ty by si mu ešte aj platila tie vapy??
Po 18tke nech si robí,čo chce.Ale so mnou nech nepočíta s ničím.

anonym_026775
Dnes o 16:03
@anonym_b2c322

@anonym_026775 skôr by mu prišlo zle po pár cigaretách,ako by sa otrávil.Medzi vapovaním a normálnou cigou nie je rozdiel.Je to rovnako škodlivé.
Nebodaj ty by si mu ešte aj platila tie vapy??
Po 18tke nech si robí,čo chce.Ale so mnou nech nepočíta s ničím.

@anonym_b2c322 zle by mu prislo po dvoch cigaretach. Ale ty by si trvala na krabicke - tvpje slova. Vapovanie je mozno este skodlivejsie - nikto to nepopiera. A ani by som mu nic nekupovala. Ale ist hlavou proti muru tiez nie je riesenie. Hlavne v 17 - tam sa da uz len spoliehat na to, ze bude mat rozum. Rozhovor a dovera. Urcite natlak ci vyhrazky ti nepomozu.

anonym_40b0cb
Dnes o 16:04

@anonym_autor wau, ocenujem, ze prisiel za tebou. Toto je skor rarita nez bezna vec, ze sa deti zveria rodicovi.
My ked sme skusali fajcit, rodicia ani len netusili. Bola som este na zakladke a nikdy viac som sa uz k tomu nevratila.

hopeja
Dnes o 16:33

V dcérinej triede v 14 rokoch trištvrte triedy, tu skoro všetci píšu že ich deti nie, tak neviem…

anonym_ad10e0
Dnes o 16:47
@marhulka13

@anonym_ad10e0 a čo by si urobila, keby mu to zachutilo a chcel v tom pokračovať?

@marhulka13 urobila by som všetko pre to, aby som mu to rozhovorila, aby nemal na to financie, atď. Ak by nepomohlo, tak to už je jeho rozhodnutie a ponesie si zaň následky. Je naivné myslieť si, že dokážeme deti pred všetkým ochrániť.

anonym_ad10e0
Dnes o 16:47
@hopeja

V dcérinej triede v 14 rokoch trištvrte triedy, tu skoro všetci píšu že ich deti nie, tak neviem…

@hopeja aj ja mám také info, že to fajčia vo veľkom

valria
Dnes o 17:05
@iwesska

@valria Aj do skoly mu zabranis chodit? Lebo uz na ZS sa vapuje na zachodoch. Toto je riesenie asi ako schovat 3r.hracku.

@iwesska (Mňa sa to netýka.) Tlačila by som aj na učiteľov, aby si na nich posvietili a patrične trestali, aj keď všetky problémy začínajú primárne v rodine.

anonym_dedaf4
Dnes o 17:13
@anonym_ad10e0

@hopeja aj ja mám také info, že to fajčia vo veľkom

@anonym_ad10e0 a tvoja dcéra?

anonym_ecf69c
Dnes o 17:37

U nás v škole 1. ročník OA a už polovica triedy chlapci aj dievčatá nadrzovku cez prestávku vapuje alebo užíva nikotínové vrecúška.

Vo Vietname v 2025 zakázali vapovanie, lebo sa im to rozmohlo medzi mládežou.
Osobám zapojeným do dovozu, obchodu, prepravy alebo výroby elektronických cigariet a ich komponentov hrozí pokuta až do výšky 3 miliárd dongov (približne 117 700 USD) alebo až 15 rokov väzenia v závislosti od závažnosti porušenia.

marhulka13
Dnes o 17:42
@anonym_ad10e0

@marhulka13 urobila by som všetko pre to, aby som mu to rozhovorila, aby nemal na to financie, atď. Ak by nepomohlo, tak to už je jeho rozhodnutie a ponesie si zaň následky. Je naivné myslieť si, že dokážeme deti pred všetkým ochrániť.

@anonym_ad10e0 jasne, ja súhlasím, ja mám takmer 16 ročného syna a teda nechutí mu to. Zatiaľ. Nikdy nemôžem dať ruku do ohňa ani za vlastné dieťa.

elzu
Dnes o 17:50

Do Vapu se da vlozit tzv. Baller- liquid- tekutina obsahující synteticke psychoaktivni drogy- tzv. NsP a nebo treba syntetickou THC- problem je, ze nikdo nevi, co ty smesi presne obsahuji, protoze se vari z ruznych surovin- tzn.ze nikdo ani nevi, jak presne ktery organismus na kterou baller-liquid zareaguje.

Takze na vape u mladych lidi pozor, da se do toho krasne a nevinne zabalit psychoaktivni latka, se zaváznymi ucinky na lidsky organismus.

Zabranit tomu nezabranis, ale senzibilitovat pubertaky je treba- hlavne nikdy na party nevapovat z ciziho vapu- u nekterych fakt nevis, co tam je.