Výlety/dovolenky verzus doma na dvore
Ahojte, chcem sa opytat na vas nazor. Mame dve male deti (2 a 3 roky), dom a velky dvor. Obidvaja s muzom sme skor domasedi ako by sme chodili na vylety. Mozno tak 1 dlhsia dovolenka ale to sme este s detmi neboli. Nejako nas to nelaka, milujeme nas domov a cele dni sme na dvore a stale nieco robime, dnes sme spravili miesto pre bazen a staviame bazen. Aj pohodu si uzivame doma, ja sa aktualne valam v sieti na terase a oddychujem, kym deti s muzom spia. Ide o to, ze ci je to zle pre moje deti, ze budeme vacsinu casu doma, ako ja ich chcem zobrat na vylety, ale iba take 1-2 dnove, nejaku zoo, zamok, lahka tura atd. Ale nie nejak akcne, ze kazdy vikend by sme niekam chodili... Bude to pre ne zle detstvo? Co myslite?
Záleží aj aké sú deti - moje by sa na dvore unudilo - hoci tam boli hračky, bazen, ihrisko, spoločnosť, potrebovalo vždy niekam chodiť a rovnako aj väčšina detí na okolí.
Zatiaľ sú ešte malé možno im dvor + pár výletov stačí, ale čím budú staršie tým viac potrebujú zážitky a "spoznávať svet"
za mňa absolútne nevhodné. Deti potrebujú rozhľad, zážitky a vidieť svet a nie sedieť doma na dvore lebo to vyhovuje vám dvom. Keď si predstavím, čo všetko moje deti videli a zažili. Dokonca aj pes asi zažil a videl viac ako vaše deti
Ako bolo pisane vyssie, zalezi od deti...ja som sa takto unudila a na svoje detstvo na zahrade ja aj napr. moja sestra spominame, ako velmi nudne. My sme ale presne opacne povahy, ako nasi rodicia...stale musime byt v pohybe. Ja ani dom so zahradou netuzim mat a najlepsie sa citim, ked sme stale niekde inde.
Ak sa deti nenudia a baví ich to tak je dobre, aj my máme bazen, trampolínu atď. a teda veľmi ich to doma nebaví dva dni a už nuda, takže zakaždým chodíme kade tade výlety a tak, ale ja som tiež ten typ, že nevydržím len doma by ma šiblo, každému ako to vyhovuje
Ja som chodila s rodičmi 1x ročne do zoo, inak nič iné, život podobný tebe. Manžel v detstve precestoval XY destinácií atrakcií a kadečoho. Aj tak na detstvo spomínam radšej ako on. Doma sme mali super vzťahy narozdiel od jeho rodiny a postupom času si aj on zvykol na takú rodinnú pohodu na hojdačke vo vlastnej zahrade, že by mu ani cestovanie nechýbalo - cestovanie a výlety mu totiž pocit lásky od rodičov aj tak nedali. Takže nie je všetko len o výletoch, zážitky sa dajú nazbierať aj doma, aspoň ja to tak mám a som rada, že som to takto mala.
Spravte tak ako vám vyhovuje, mňa by nikto nedostal každý víkend na výlet. Ani ako decku mi to nechýbalo.
Ešte sú malé. Dva a tri roky. Ja keď mojim ukazujem fotky, kde sme boli keď mali 5 rokov, ani to si nepamätajú. Keď vám to takto vyhovuje, robte tak. Nemusíte "dobiehať Jonesovcov" , aby ste sa vyrovnali susedom alebo nejakému životnému štýlu iných ľudí. Šťastie je v maličkostiach, rodinnej pohode. Takým malým deťom ozaj stačí malý výlet, opekacka, zoo, a sú šťastné.
Záleží od detí, moje dieťa má aj bazén, aj trampolínu, aj hračky aj tak ju nikto dlho na dvore neudrži, my sme s mužom rovnaký, stále musíme byť niekde. Takže u nás platí každý víkend výlet, plus cez týždeň chodíme do parkov na ihriská atď. Váš spôsob života by nás ubíjal ale každý to má inak.
Este su mali, ale vacsi urcite budu chciet chodit. Nie kazdy vikend, ale iste nie ani 1-2x do roka, ak mate moznost chodit viackrat… ved to nemusia byt tyzdnove dovolenky, staci par jednodnovych vyletov, nemusi to byt zakazdym ani nvm aky drahy zazitok, detom sa rata aj piknik na luke…
za mňa absolútne nevhodné. Deti potrebujú rozhľad, zážitky a vidieť svet a nie sedieť doma na dvore lebo to vyhovuje vám dvom. Keď si predstavím, čo všetko moje deti videli a zažili. Dokonca aj pes asi zažil a videl viac ako vaše deti
Akoze ja nemam problem chodit niekam kvoli detom, ale zatial ich to doma bavi, ja sa nebavim o 10rocnych detoch.
@sasa1310 A aka bola intenzita a co take ine ako som ja napisala ste navstevovali?
Ja som chodila s rodičmi 1x ročne do zoo, inak nič iné, život podobný tebe. Manžel v detstve precestoval XY destinácií atrakcií a kadečoho. Aj tak na detstvo spomínam radšej ako on. Doma sme mali super vzťahy narozdiel od jeho rodiny a postupom času si aj on zvykol na takú rodinnú pohodu na hojdačke vo vlastnej zahrade, že by mu ani cestovanie nechýbalo - cestovanie a výlety mu totiž pocit lásky od rodičov aj tak nedali. Takže nie je všetko len o výletoch, zážitky sa dajú nazbierať aj doma, aspoň ja to tak mám a som rada, že som to takto mala.
@danniiee8 dakujem. Ani ja ani manzel sme tiez v detstve nejako nikam nechodili a tiez mozem povedat, ze by som nic na mojom detstve nemenila
V tomto veku je to jedno, ale neviem si predstavit, ze skolak nepozna nic ine ako “doma na dvore”.
Tiez nepotrebujem byt niekde kazdy vikend, ale zas si neviem predstavit ist mimo dvor raz do roka. Ked som bola dieta, tak sme velmi po vyletoch nechodili, 3x do roka lyzovacka ( na tom istom mieste), 1x za rok more, aj to az od 9 rokov (skor sa nedalo kvoli politickemu zriadeniu), cez vikendy zahrada, chalupa… ale vtedy neboli take moznosti ako dnes, takze “dobieham zameskane” a tie dnesne moznosti sa snazim vyuzit na maximum.
tp co je za blbu otazku?
ine deti sa doma tlacia v panelakovom byte...a mozu snivat o dome !
intenzita ako kedy. Posledné roky 2-3x dovolenka v roku z toho jedna na Slovensku (hory). Do 100 km od Bratislavy sme boli všade s nimi. Family park každý rok asi 5 rokov po sebe, Brno, Lednice, Praha, Viedeň, Budapešť, kúpaliská, ZOO. Každý voľný čas v lese, jeseň na hríboch, na bicykloch atď. Nespomeniem si na všetko.
intenzita ako kedy. Posledné roky 2-3x dovolenka v roku z toho jedna na Slovensku (hory). Do 100 km od Bratislavy sme boli všade s nimi. Family park každý rok asi 5 rokov po sebe, Brno, Lednice, Praha, Viedeň, Budapešť, kúpaliská, ZOO. Každý voľný čas v lese, jeseň na hríboch, na bicykloch atď. Nespomeniem si na všetko.
@sasa1310 no vsak som napisala ze na take 1-2dnove vylety mam v plane chodit, dom mame pri lese, takze v nom sme stale (je hned za dvorom).
Jemine 🙂 Deti potrebuju aj pocit nudy, aby si vedeli same urobit program. Ked nasa bola mala, vyrastala na farme v UK. Jej najlepsou zabavou bolo hranie sa v mlakach a hadzanie kamienkov do vody. A to sme chodievali aj do zoo, na hrady, do parkov, vsade mozne.
Myslim, ze viac ako to, ze idete mimo, deti vnimaju to, ako sa k sebe spravate, ci mate pohodu. Co z toho, ze ide rodina na vylet, ked sa v kuse hadaju? Absolutne si nic nevycitaj. Robte veci tak, ako vyhovuju vam ako rodine.
tak potom ok, treba naozaj chodiť s tými deťmi. To sú naše najkrajšie spomienky. Teraz sú veľkí a som rada, že čo všetko zažili, lebo už nechcú chodiť nikde s nami. Ani k moru v zime
Záleží. Môjmu dieťaťu by to nestačilo. Možno je to tým, ako som si ho naučila, no on je zvyknutý na to, že sme stále niekde. Ci už na dovolenke alebo na výlete, nemá problém s cestovaním, lietaním, pobytom mimo bytu. Ma len dva roky a domov sa chodí najesť a vyspať. A keď tak spomínam na svoje detstvo, tiež sme boli nonstop niekde. Ci už len tak vonku, alebo sa nám rodičia snažili robiť program v okolí.
Muz zas naopak, ten vyrastal vo veľkom dome ktorý mal obrovský pozemok, a on s bratmi celé leto strávili doma, v dedine, a vravel, že sa nikdy nenudili. Nechodili s rodičmi na výlety ani dovolenky, ale prežili celé leto bud na ulici alebo na dvore. Stále na to spomína ako na krásne detstvo.
Jemine 🙂 Deti potrebuju aj pocit nudy, aby si vedeli same urobit program. Ked nasa bola mala, vyrastala na farme v UK. Jej najlepsou zabavou bolo hranie sa v mlakach a hadzanie kamienkov do vody. A to sme chodievali aj do zoo, na hrady, do parkov, vsade mozne.
Myslim, ze viac ako to, ze idete mimo, deti vnimaju to, ako sa k sebe spravate, ci mate pohodu. Co z toho, ze ide rodina na vylet, ked sa v kuse hadaju? Absolutne si nic nevycitaj. Robte veci tak, ako vyhovuju vam ako rodine.
Ja som za zazitky, vylety, je to najlepsie straveny cas, s malym chodime odmalicka, onedlho bude mat 2r, chodime na kratke vylety, nie na tyzdnove dovolenky. V podstate takmer kazdy vikend. Program prisposobime jemu. Niekedy je fajn aj nicnerobenie doma, to pokojne po veceroch v tyzdni, ale letne vikendy premrhat doma by bola skoda 🙂
Záleží. Môjmu dieťaťu by to nestačilo. Možno je to tým, ako som si ho naučila, no on je zvyknutý na to, že sme stále niekde. Ci už na dovolenke alebo na výlete, nemá problém s cestovaním, lietaním, pobytom mimo bytu. Ma len dva roky a domov sa chodí najesť a vyspať. A keď tak spomínam na svoje detstvo, tiež sme boli nonstop niekde. Ci už len tak vonku, alebo sa nám rodičia snažili robiť program v okolí.
Muz zas naopak, ten vyrastal vo veľkom dome ktorý mal obrovský pozemok, a on s bratmi celé leto strávili doma, v dedine, a vravel, že sa nikdy nenudili. Nechodili s rodičmi na výlety ani dovolenky, ale prežili celé leto bud na ulici alebo na dvore. Stále na to spomína ako na krásne detstvo.
@lucia13022023 to znie zaujimavo🙂 a kto sa komu prisposobil? Ci obaja radi chodite prec z domu takto intenzivne? Mne az zimomriavky naskocili z tvojej prvej casti textu😁
My sme s nasimi nikdy nikde nechodili.ja hned ako som mohla som si robila program s kamaratmi a chodila s nimi, islo ma doma porazit. Moj brat je utiahnutej povahy a taku partiu kamaratov ako ja nemal. Aj preto je teraz zadubeny bez zalub a rozhladu vo svete. Je to uz stary cap a stale sedi doma u nasich (kde stale zije), a nasi sa cuduju. No zije len tak ako mu oni ukazali.
Nasim toto domasedstvo dost zazlievam, nechapem ako sa neda ist s vlastnymi detmi nikdy nikam na vylet? Ani cez den nieto este na noc. Premna desive a nepochopitelne
Veď na výlety pôjdete, tak super. Navyše, deti sú malé, takže skôr ich zaujmú zvieratká než zámok.
Myslím si, že v tomto veku je to ešte jedno.
Ale v budúcnosti by som ich určite nedržala len na dvore, či v najbližšom lese.
Máme známu ktorá je tiež " domasedka", teda obaja s manželom.
Majú dieťa a boli s ním najďalej snáď max 50 km.
Dieťa má 9, v škole počúva o výletoch, dovolenkách, krajinách, zážitkoch.
Jeho zážitky sú dvor, záhrada, výlet max tam ku nám na chalupu, prípadne ak ich " vytiahneme " na nejakú akciu v okolí.
I toto robí rozhľad.
A zážitky sú podľa mňa niečo nezaplatiteľné, niečo, na čo sa nezabúda.
Veď nemusíte ísť do Dubaja či kam..
Ale byť stále len v pohodlí domova...
Ale koniec koncov je to vaša vec, váš život.

Zazitky sa daju spravit aj doma, netreba za nimi bezpodmienecne cestovat. Na druhej strane aj vylet moze byt nuda a otrava. Zariadte sa tak ako vam vyhovuje. Na spravne travenie volneho casu (nastastie) nie je ziadna norma