Výlety/dovolenky verzus doma na dvore
Ahojte, chcem sa opytat na vas nazor. Mame dve male deti (2 a 3 roky), dom a velky dvor. Obidvaja s muzom sme skor domasedi ako by sme chodili na vylety. Mozno tak 1 dlhsia dovolenka ale to sme este s detmi neboli. Nejako nas to nelaka, milujeme nas domov a cele dni sme na dvore a stale nieco robime, dnes sme spravili miesto pre bazen a staviame bazen. Aj pohodu si uzivame doma, ja sa aktualne valam v sieti na terase a oddychujem, kym deti s muzom spia. Ide o to, ze ci je to zle pre moje deti, ze budeme vacsinu casu doma, ako ja ich chcem zobrat na vylety, ale iba take 1-2 dnove, nejaku zoo, zamok, lahka tura atd. Ale nie nejak akcne, ze kazdy vikend by sme niekam chodili... Bude to pre ne zle detstvo? Co myslite?
Jedna vec je otázka akčnosti vás ako rodičov, druhá vec je otázka peňazí. Rozumiem že ak je jeden na MD a druhý na minimálke, o mori môže človek iba snívať.
Ale čo vyrastie z detí ktoré celý život, celé detstvo strávili len na dvore? To že budú mať ako celoživotný zážitok výlet zo školy do susedného mesta? Akú budú mať rozhľadenosť po svete, alebo Slovensku, Česku atď?
Mám známu ktorá má už väčšie deti, a išli z Kysúc na Oravu a straaaašne obrovský zážitok, snáď na celý život...ja na ňu oči, tam.bezne chodievame na služobky a pre mňa je to ako za rohom... Do Bratislavy? To je strašne ďaleko, to by nezvládla... No a tvoj príspevok mi presne tuto ženu pripomenul.
My chodievame s deťmi od malička po dovolenkách. Najmenej mal drobec 7 mesiacov, keď som s ním v nosiči vyslapala na Akropolu.. keď vidí dnes uz 8 ročný fotky, chce sa tam raz vrátiť. Deti už vedia (5 a 8) sa samé zbaliť, vedia ako to chodí, v ich útlom veku sú veľmi samostatne. Pre nich je samotná cesta na dovolenku dobrodružstvom, my sme sa nikdy nepýtali deti či chcú ... Proste chodili s nami ako ku moru, tak na poznavačky či na púte.
Kdesi som čítala že vzťah s deťmi sa veľmi upevňuje a buduje práve na takýchto spoločných výletoch.. áno aj my máme veľký dvor i zahradu, ale poznať ten rozdiel, kedy sa samé hrajú, na trampolíne, v pieskovisku, či inými zahradnymi hračkami... A kedy sme vo svete, spolu, spoznávame a obdivujeme.. a máme spoločné zážitky.
Ako tu bolo už spomenuté, je to vaša vec, váš život a vaše deti .. ale je mi ich ľúto.
My sme s nasimi nikdy nikde nechodili.ja hned ako som mohla som si robila program s kamaratmi a chodila s nimi, islo ma doma porazit. Moj brat je utiahnutej povahy a taku partiu kamaratov ako ja nemal. Aj preto je teraz zadubeny bez zalub a rozhladu vo svete. Je to uz stary cap a stale sedi doma u nasich (kde stale zije), a nasi sa cuduju. No zije len tak ako mu oni ukazali.
Nasim toto domasedstvo dost zazlievam, nechapem ako sa neda ist s vlastnymi detmi nikdy nikam na vylet? Ani cez den nieto este na noc. Premna desive a nepochopitelne
@bg92 kde pisem NIKDY?
Podla mna je to presne o tom, ze ani vy s manzelom ako deti ste nikam nechodili, tak k tomu nemate vztah.
Ja som za rozsirovanie obzorov pre deti, nemusite hned chodit do exotiky alebo liezt na sopku alebo do Norska na fjordy. Ale aby tie deti vedeli, ze su rozne kultury, krajiny, ze zivot nezacina a nekonci na dvore rodinneho domu.
3r dietatu nechyba ani Bali ani vylet do Barcelony.
Ale 10+ uz take vylety vela daju, spoznaju inu kulturu, zacnu komunikovat v inych situaciach v cudzom jazyku ako v skole s ucitelom....
Jedna vec je otázka akčnosti vás ako rodičov, druhá vec je otázka peňazí. Rozumiem že ak je jeden na MD a druhý na minimálke, o mori môže človek iba snívať.
Ale čo vyrastie z detí ktoré celý život, celé detstvo strávili len na dvore? To že budú mať ako celoživotný zážitok výlet zo školy do susedného mesta? Akú budú mať rozhľadenosť po svete, alebo Slovensku, Česku atď?
Mám známu ktorá má už väčšie deti, a išli z Kysúc na Oravu a straaaašne obrovský zážitok, snáď na celý život...ja na ňu oči, tam.bezne chodievame na služobky a pre mňa je to ako za rohom... Do Bratislavy? To je strašne ďaleko, to by nezvládla... No a tvoj príspevok mi presne tuto ženu pripomenul.
My chodievame s deťmi od malička po dovolenkách. Najmenej mal drobec 7 mesiacov, keď som s ním v nosiči vyslapala na Akropolu.. keď vidí dnes uz 8 ročný fotky, chce sa tam raz vrátiť. Deti už vedia (5 a 8) sa samé zbaliť, vedia ako to chodí, v ich útlom veku sú veľmi samostatne. Pre nich je samotná cesta na dovolenku dobrodružstvom, my sme sa nikdy nepýtali deti či chcú ... Proste chodili s nami ako ku moru, tak na poznavačky či na púte.
Kdesi som čítala že vzťah s deťmi sa veľmi upevňuje a buduje práve na takýchto spoločných výletoch.. áno aj my máme veľký dvor i zahradu, ale poznať ten rozdiel, kedy sa samé hrajú, na trampolíne, v pieskovisku, či inými zahradnymi hračkami... A kedy sme vo svete, spolu, spoznávame a obdivujeme.. a máme spoločné zážitky.
Ako tu bolo už spomenuté, je to vaša vec, váš život a vaše deti .. ale je mi ich ľúto.
@emka530 mojich deti ti luto nemusi byt!!!
Závisí od povahy, ale v tomto veku im stačí aj prechádzka v okolí. My sme v detstve extra na výlety nechodili, mne uplne stačila záhrada a bola som spokojná.
Necitala som vsetky prispevky, ale tvoje deti su malicke. Aj ked s nimi budes teraz cestovat, asi si to ani nebudu pamatat. Moje dieta do 5 rokov precestovalo toho tolko, co moji rodicia za cely zivot nestihli a nepamata si to. Kym mal nejakych 5-6 rokov, tak si to pamatal (a to aj take detaily, ze ma to prekvapilo - napr. ze pil taky a hentaky dzus v Taliansku) a teraz bude mat cochvila 9 rokov a vobec si nepamata, ze bol v tom Taliansku. Nepamata si teraz uz ziadnu z dovoleniek, ani ziaden vylet po vek cca 4-5 rokov.
A ja sa ti vobec necudujem, ze s tak malymi detmi nechces nikam ist. To si ako mama fakt neodpocinies.
Vobec nie, deti potrebuju hlavne pohodu a bezpecie, potrebuju funkcny laskyplny vztah rodicov. A samozrejmost je hrat sa s detmi, venovat sa im primerane. Inak im je uuuplne jedno ci budu doma na dvore alebo budete chodit po vyletoch dovolenkach. Oni zatial kym su takyto malicki, ani nevedia ze to moze byt inak. Uplne staci bazenik na dvore, prip. Sem tam kupko, odrazadlo, nejake to ihrisko, babka dedko a hlavne pohodovi rozumni usmiati rodicia ;)
@cukroska ved toto. podla mna pre deti je naj prezit detstvo prave na dvore a dome, nez v bytee
Autor - je mi vždy ľúto deti ktoré sa vinou či pohodlnosťou rodičov odlišuju v škole či medzi kamarátmi...a presne takéto detstvo im chystáte. Viem že sa ti to zle číta, ale ak neprijmaš aj negatívny názor, nemala si ani tento príspevok písať.
Neviem, odkiaľ presne si, ale by ste chceli, pri Žiline (s výhľadom na Strečno) je rozprávkový svet. Je to taký prechádzka, pre malé deti je aj vozík, v ktorom by si ich mohla ťahať.
Aj preliezky sú pri reštaurácii.
https://panoramapark.sk/rozpravkovy-les/
my sme potom šli kompou k zrúcanine Strečno, takže pre deti (škôlka, škola) to bol zážitok
Ja som chodila s rodičmi 1x ročne do zoo, inak nič iné, život podobný tebe. Manžel v detstve precestoval XY destinácií atrakcií a kadečoho. Aj tak na detstvo spomínam radšej ako on. Doma sme mali super vzťahy narozdiel od jeho rodiny a postupom času si aj on zvykol na takú rodinnú pohodu na hojdačke vo vlastnej zahrade, že by mu ani cestovanie nechýbalo - cestovanie a výlety mu totiž pocit lásky od rodičov aj tak nedali. Takže nie je všetko len o výletoch, zážitky sa dajú nazbierať aj doma, aspoň ja to tak mám a som rada, že som to takto mala.
@danniiee8 Uuuplne si to vystihla. Vztahy su alfa a omega. Hlavne tie musia byt v poriadku, aby bolo dieta stastne a rado spominalo na detstvo.
Tvoje deti su prilis male na to, aby si neskor pamatali nejaky Ohrimny zazitok. Mozes ich Teraz zobrat aj do NY ale okrem momentalneho nadsenia z toho nejaky velky zazitok mat nebudu. Skor nejake 1 dnove vylety primerane veku a rezimu. Ca v 5-6 rokoch by som uz viac cestovala a investovala so vyletov. To uz si aj budu pamatat aj si to uzijete ako rodina.
Nepoviem pol slova ked ludia maju peniaze akurat tak na to aby plnohodnotne vyzili a na dovolenky neostalo. Ja som tiez tak vyrastla a tu som v pohode, na dovolenky proste nebolo. Ale mam aj kamosov ci znamych kt. Na to maju, no nejdu nikam mimo aspon na par dni sa premoct kvoli detom. To mi pride sebecke. Ja napriklad more nemusim ale idem kvoli mojim chalanom nakolko sa netoci celi svet okolo mna a chcem aby mali zazitky vsetci a aj syn spoznal ine krajiny. Potom sa zas prisposobia oni mne
Cestovanie, vylety a zazitky nie su o tom, aby si to deti pamatali. Ale formuju osobnost uz od utleho veku. A neda sa porovnavat to, co sme zazili my ako deti. Ta generacia bola ina, my sme boli same s kamaratmi na ulici od 2-3rokov, kde bolo dalsich 20deti a hrali sme sa dovecera. Takto to dnes uz nefunguje, nemyslim si, ze vy ste taktiez travili cele dni len na dvore v spolocnosti rodicov. To by som naozaj neporovnavala. Treba sa kvoli detom niekedy obetovat a znizit zo svojej pohodlnosti.
Autorka, haha no si čistý introvert. A je to v poriadku, no je fajn občas vyjsť zo svojej komfortnej zóny a premôcť sa kvôli deťom. My sme sa nejak zosuladili. Zmenil sa on, zmenila som sa ja. Snažíme sa vyslovene hľadať dovolenky a výlety kde bude čo najmenej ľudí, čiže mimo sezóny atď. Ale zas netvrdím, že nejdeme v zime do Tatier, je tam hlava na hlave, ale keď chceme lyžovať, musíme niečo obetovať 😅
Nepoviem pol slova ked ludia maju peniaze akurat tak na to aby plnohodnotne vyzili a na dovolenky neostalo. Ja som tiez tak vyrastla a tu som v pohode, na dovolenky proste nebolo. Ale mam aj kamosov ci znamych kt. Na to maju, no nejdu nikam mimo aspon na par dni sa premoct kvoli detom. To mi pride sebecke. Ja napriklad more nemusim ale idem kvoli mojim chalanom nakolko sa netoci celi svet okolo mna a chcem aby mali zazitky vsetci a aj syn spoznal ine krajiny. Potom sa zas prisposobia oni mne
@ivik4 presne toto.
Aj táto známa s manželom čo píšem vyššie, peniaze problém nie sú.
Jediný problém je ich pohodlnosť, lenivosť, sebeckosť ?
Neviem
My sme im aj ponúkli že keď budeme na zimnej , letnej dovolenke, dáme im kľúče od našej chalupy pod lesom ( 25 km od ich bydliska ).
Úplne zadarmo.
" nie, nie, netreba ".
A ani tie zážitky nemusia stáť stovky €.
To ze sme domasedi, neznamena, ze sedime pri telke a sme lenivi a nasich deti vam ma byt luto….akoze chcela som poradit (tym dakujem) a nie aby ste mi tu pokazili nedelu. Myslim ze ide hlavne o stastie, zamyslite sa kde ho vy stale hladate, ked nevydrzite jeden vikend doma….
Kto poradil, dakujem, aj za ten napad na vylet, dnes ideme kuknut na jedno jazero s tymi nasimi chudatkami detmi. Ahojte
Akoby som počula môjho muža občas keď ho ťahám niekde. Keďže nemáme dom a deti vyrástli..vždy mi povie,lebo ty vidíš len 'že všade všetci chodia "Ale nevidíš tých čo sú stále doma 😀A do budúcna stále môžte ak mimo víkendu ak budete mať takú prácu. My sme chodili práve na výlety veľa cez týždeň keďže skme mali takú prácu a deti sme vna deň, dva zobrali zo škôlky.
@cukroska ved toto. podla mna pre deti je naj prezit detstvo prave na dvore a dome, nez v bytee
@balerina2025 Tiež si myslím a vždy môžu občas malý výlet na spestrenie. A naozaj je kopec ľudí ktorí trávia čas doma na záhrade a na výlety chodia málo. Deti nebudú mať o to horšie detstvo.
Nezalezi na tom,kde si,ale s kym si. Pokial idete raz za cas,to staci. Nie kazdy ma organizmus na to,aby zvladal neustale niekam chodit. Mna osobne to strasne vycerpava. Potrebujem byt aspon jeden vikend v mesiaci doma a relaxovat.
Nezalezi na tom,kde si,ale s kym si. Pokial idete raz za cas,to staci. Nie kazdy ma organizmus na to,aby zvladal neustale niekam chodit. Mna osobne to strasne vycerpava. Potrebujem byt aspon jeden vikend v mesiaci doma a relaxovat.
Ked budu vacsie, mozete im zaplatit tabory, odkial podniknu nejake vylety. Pripadne v tinedžerskom veku nejaky jazykovy pobyt.
Autorka ja som pisala o sebe a svojich zazitkoch a ze nechapem svojich rodicov. Neviem preco si to vzala ako utok. Tvoje deti su este male.
Úplne v pohode. Ešte máš malé deti ktoré sa vedia zabaviť aj doma. + keď pridáš aspoň prechádzku po okolí budú spokojné.
Časom ich to na dvore už baviť nebude ale teraz by som si s tým hlavu nelámala
a tak volakedy to bolo bežné že sa moc nikde nechodilo..čo si ja pamätám aj spolužiakov zo základky tak buď vonku okolo bytovky sa besnili alebo doma na dvore a po dedine sa túlali.Aj my sme tak vyrastali sem tam zoo,potom nejaká stanovačka,opekačka, k starkému,k babke, k sesternici do Trenčína.Mne to ako decku vôbec nevadilo že sa furt dakde nelobzovalo.Dneska sa decká nevedia ani samé zahrať bez toho aby im rodičia nerobili program a animátorov a dobre že sa nepretekajú kto je v tom lepší.Mňa by šlahlo keby sa mám s dieťaťom stále niekde kurírovať.Nebavilo by ma to.Za to zobrať sa sama s polovičkou a isť dakde do zahraničia na víkend predlženy alebo nejaká dovolenka pri mori dlhšia nepoviem.Ale tárať sa kade tade s deťmi po hradoch,zoo a neviem čo aké atrakcie tak to nie.Ale každému je dobre inak a inde.Zariadiť sa treba len podla seba
Nech si každý robí čo mu vyhovuje. Tlačiť sa nasilu niekam, kde si to aj tak neužijem, lebo tam nechcem byť, načo je to dobré?
Všetkého veľa škodí, všetko deti nemajú doma, a aj deti si potrebujú postupne zvykať na rovesníkov, chodiť na ihrisko alebo aj na návštevy k st.rodičom, aby si zvykali aj na iných ľudí ako rodičov, aby náhodou nemali v škôlke, škole problém. Je dobre, že sú dvaja súrodenci s malým vekovým rozdielom a možno sa budú vedieť aj spolu hrať, ale aj tak im treba poznať aj svet vonku.
uplne v pohode v tomto veku a aj neskor neni o com dvor les ... male vylety obcas postacia
deti nepotrebuju animatora a obcas sa potrebuju aj nudit
kedysi bolo uplne bezne ze k moru sme sli prvy krat v 15 stich ci neskor
vezmi ich neskor s vlacikom sa previest a tak prejst po dedine a tak

Každému vyhovuje niečo iné. Keď sú deti spokojné tak nemáš čo riešiť. Moja 2 ročná je opak a pýta sa von na ihrisko 2 krat denne 😀