icon

Výlety/dovolenky verzus doma na dvore

22. jún 2025

Ahojte, chcem sa opytat na vas nazor. Mame dve male deti (2 a 3 roky), dom a velky dvor. Obidvaja s muzom sme skor domasedi ako by sme chodili na vylety. Mozno tak 1 dlhsia dovolenka ale to sme este s detmi neboli. Nejako nas to nelaka, milujeme nas domov a cele dni sme na dvore a stale nieco robime, dnes sme spravili miesto pre bazen a staviame bazen. Aj pohodu si uzivame doma, ja sa aktualne valam v sieti na terase a oddychujem, kym deti s muzom spia. Ide o to, ze ci je to zle pre moje deti, ze budeme vacsinu casu doma, ako ja ich chcem zobrat na vylety, ale iba take 1-2 dnove, nejaku zoo, zamok, lahka tura atd. Ale nie nejak akcne, ze kazdy vikend by sme niekam chodili... Bude to pre ne zle detstvo? Co myslite?

Strana
z3
lusilla
22. jún 2025

Moj muz je ako vy, domased, to je spravne slovo. Ako on ide, lebo ja som presny opak, ale bud trpi alebo si to neuzije alebo je jeho nadsenie nulove. Ja ako vravim som opacna isla by som (keby sa dalo) aj na kraj sveta. V detstve sme to mali ale uplne naopak, jeho rodicia vyizili kazdu moznost na zajazd, vylet ci rekreaciu, boli aj pri mori (v casoch davno minulych). Nasi nie, strcili nas k babke a aj napriek tomu ze to boli krasne casy a rada na to spominam mam v sebe aj velku lutost ze som nikde nebola ako mala. Nase deti su rozne jeden by isiel a druhy zasa len doma, stredna je taky stred podla nalady. Ale teda myslim si ze ten stred treba spravit aj v zivote. Nemusis byt kazdy vikend inde ci na dvoch dovolenkach v lete a jednej v zime, ale nieco urcite. Zazitky su na nezaplatenie, plus skusenosti co naberu tie deti, vidia mozno iny sposob zivota a mozno si budu viac vazit to co maju. Inak mam brata ktory nebral deti velmi nikam (dovody boli ine ako ze je domased) no a tie deti ked niekam prisli inde ako doma ci v blizkom okoli kde uz to poznali tak proste boli jak utrhnute z retaz, vsetko bolo nove, ine, zauiimave, mne ich bolo aj luto, vyzerali ako nevychovane ale ja som vedela co je za tym.

ivik4
22. jún 2025

No autorka si sa zdula a tiez riadne trepes 😄. Co by sme nevydrzali 1 vikend doma ? Hoc aj 3. Sme Ti tu chceli vysvetlit, teda minimalne ja, ze treba pozerat na potreby vsetkych, nie iba na to co Vy mate radi. Raz spravit program podla Vas =doma , raz pre deti aby nieco spoznali= dajme tomu zatnut zuby a ist s nimi k moru. Nech aspon skusia a uvidite ci sa im bude pacit. To je vsetko, nemusis sa hned hnevat

natalka13
22. jún 2025
@liusa82

a tak volakedy to bolo bežné že sa moc nikde nechodilo..čo si ja pamätám aj spolužiakov zo základky tak buď vonku okolo bytovky sa besnili alebo doma na dvore a po dedine sa túlali.Aj my sme tak vyrastali sem tam zoo,potom nejaká stanovačka,opekačka, k starkému,k babke, k sesternici do Trenčína.Mne to ako decku vôbec nevadilo že sa furt dakde nelobzovalo.Dneska sa decká nevedia ani samé zahrať bez toho aby im rodičia nerobili program a animátorov a dobre že sa nepretekajú kto je v tom lepší.Mňa by šlahlo keby sa mám s dieťaťom stále niekde kurírovať.Nebavilo by ma to.Za to zobrať sa sama s polovičkou a isť dakde do zahraničia na víkend predlženy alebo nejaká dovolenka pri mori dlhšia nepoviem.Ale tárať sa kade tade s deťmi po hradoch,zoo a neviem čo aké atrakcie tak to nie.Ale každému je dobre inak a inde.Zariadiť sa treba len podla seba

@liusa82 rodic roka - deti nech sedia doma a ja s polovickou hura na vylet🙈

liusa82
22. jún 2025
@natalka13

@liusa82 rodic roka - deti nech sedia doma a ja s polovickou hura na vylet🙈

@natalka13 my deti nemáme práve preto som to napísala😀 takto sme si to náročky zariadili

jana_eyre_2
22. jún 2025

My sme skoro stále mimo domu, naša záhrada trocha práveže stráda nás, pretože tam sme málo, resp.vzdy musíme niekam vypadnúť a potom tam vieme tráviť čas.. aj radi cestujeme, sme radi mimo domu a to od ich malička.. ALE napriek tomu si myslím že malým deťom úplne stačí ak budú chodievať na jednodňové výlety, tráviť čas doma a niekedy, keď budú staršie pôjdete aj na dovolenku.. rozhľad sa predsa neziskava len tým že ich celé dni niekam vláčis.. takže smelo podľa mňa robte tak, ako vám vyhovuje.. keď píšeš že spali cez deň, sú to ešte malé deti a nič im neujde.. ja som vždy potrebovala výpadnut najmä kvôli sebe a svojej psychickej pohode.. deti to že sme na výletoch milujú dodnes, ale preto že som ich to naučila.. vaša rodina bude mat zase niečo iné zauxivane a tak je to úplne v poriadku.. určite budú mať skvelé detstvo, lebo majú milujúcich a vnimavych rodičov, no nie? Dokázal by sa zlý rodic zamýšľať nad tým či je dosť? Nie.. si pre nich super mama, tak ako si..

ahhola
22. jún 2025

Deti mas male, dom novy a je v sucasnosti ok, ze uzivate novy zivot, spolocne byvanie. Su to prevraty vo vasich zivotoch a ked to nechavate usadit o nic neprichadzate. Ked budu z deti predskolaci, bude pre nich nejaka Pec pod Snezkou iny svet, budu nadseni, ako nasi, ked sme ich tam zobrali. 3 rocnym je aj doma dobre a ked sa vam bude ziadat "zmenit vzduch" vyrazite. 🌲🌲🌲S kupkami ako ukazuju posledne udalosti je asi bezpecnejsie doma v bazene, zas vytiahli pisalkovia nejaku bakteriu z morskej vody, aby sme sa az tak netesili z leta😡

cukroska
Autor odpoveď zmazal
cukroska
Autor odpoveď zmazal
lusilla
22. jún 2025
@cukroska
Odpoveď bola zmazaná

@cukroska ale to aj u mna bolo tak, ze mi to prislo luto alebo teda ma to mrzelo az ako dospelej, resp ked som dospela. Tiez som to nevycitala rodicom, len som si povedala ze moje deti zoberiem k moru a ukazem im co sa da. Tiez rovnako je to u nas, ze deti prisli do puberty a uz nechcu chodit ani tie ktore radi cestuju. Takze nastava pomaly obdobie kedy budem musiet ukecat muza vzdy a pojdeme. Ten inak na stare kolena paradoxne celkom aj ide lebo mu to robi dobre na psychiku, vypne a je spokojnejsi. Ale keby nemal mna ja verim, ze on si tu sedi na tej terase 365 dni v roku.

sasa1310
22. jún 2025

nemusíš sa zdúvať. Však vyskúšaj, choďte na dovolenku hoci aj k moru a uvidíš na deťoch či sú šťastnejšie doma na dvore, alebo niekde, kde to ešte vôbec nepoznajú. Naše výlety, dovolenky milovali. Aj napriek tomu, že sme s nimi chodili často a hocikde, mali ešte dostatok času na sebarealizáciu a venovaniu sa samým sebe

bu_bu_bubak
22. jún 2025

Myslim, ze je to individualne a deti by mali byt hlavne detmi. Treba nacuvat ich tuzbam a podla toho sa zariadit.

Ja som bol odmalicka introvert a skor ma to "otravovalo" ked som bol vyhanany ist von na cely den sa hrat. Nemal som averziu chodit von, ale zaroven som chcel byt doma ked som chcel byt doma a hrat sa hry, pocuvat hudbu ci pozerat filmy. Mal som online komunitu kamaratov ktori mali niekedy pre mna vacsie pochopenie nez moje okolie. Mal som proste ine zaujmy.

Podla mna je castokrat problem, ze rodicia chcu aby ich deti zili zivot o ktorom oni snivali cely zivot, ale deti nie su identickou kopiou svojich rodicov.

Ja som zazil krasne casy ako dieta ci doma alebo u babky a nikdy mi nechybali dovolenky v zahranici ci kolotoc kruzkov ako maju dnesne deti.

Pre mna bolo detstvo casom stravenym s rodinou a kamaratmi a akousi bezstarostnostou. Sen o cestovani ci zivote v zahranici som si splnil po ukonceni studia......nepotreboval som na to svoje detstvo.

Skor by si sa mala spytat samej seba ci su tvoje deti stastne. Nie kazde dieta chce byt kazdu chvilu prec. Poniektorym staci milujuci domov a mala komunita kamaratov pozostavajucich z deti tvojich susedov.

radula17
23. jún 2025

Zatiaľ sú malé tak im to určite nevadí ale keď budú väčšie tak by som im dopriala aj dovolenku pri mori. Ja som s mojimi rodičmi nikdy u mora nebola a vždy mi to bolo ľúto. Ale chodili sme na jednodňové výlety aleb víkendy niekde k vode. Takže som bola rada. Ale s vekom som si priala aj viac cestovať. Preto svoje deti beriem aspoň raz za dva roky k moru nech majú aj zmenu. A oni to milujú. Môže sa stať že po dovolenke ti deti povedia že už nechcú a že sa im páči viac doma.

princezna_bosorka
23. jún 2025

kazde dieta je ine... zistis casom, co im vyhovuje

betulinka1
24. jún 2025

2-3 rocnemu dietatu je to jedno. Zabavi sa aj na zahrade, v bazene, na ihrisku. Socializácia je fajn aby sa naucili fungovat medzi detmi, v obchode, v aute, medzi ludmi a tak. Ale na to nepotrebuju behat kazdy vikend kade tade, to im staci ihrisko v meste. Uz take 5 rocne, si samozrejme bude pytat zmenu. Moj si pamätá male útržky z nejakych výletov alebo liedadla, more. Ale od tych 5 rokov si uz pamata a vie povedat, kde bol a co videl. Takze za mna kludne relaxuje doma, sem tam nejaky vylet a ihrisko.

lujza123
24. jún 2025

Ja som dieťaťu tiez nevymýšľala nejaké super truper celodenné atrakcie a výlety.
My sme skôr každý víkend mali taku drobnú vychádzku typu na bicykli na zmrzlinu do mesta, na nejake nové ihrisko, jump arena, kino, na korčule, opekať do hory, lesopark s preliezkami, k váhu sa prejsť na pláži hádzať kameňmi, na plaváreň, alebo vlakom z Trenčína do Žiliny na zmrzlinu a spat, 4-5 ročne dieta úplne očarené a pritom taká blbina .. Skratka každý víkend takato aktivita na jedno poobedie.
Nejaký celodenný či celovíkendovy výlet tak raz za mesiac, cez prázdniny viac, v zime menej

Podľa mňa aj dvor je fajn, ked k tomu pridáte krátku vychádzku za niečim, do lesa, k vode deťom to stačí. Pár krát ročne vymyslíte niečo ďalej prečo nie.

lujza123
24. jún 2025

Zabudla som na detské divadlo, hradné slávnosti, vianočné trhy, mikuláš … to nájdeš v každom meste a deťom stačí aj takáto drobnosť sem tam ist mimo dvor.
Skratka taký zlatý stred, nikam nejst celý rok je smutne, ale tak isto je hlúposť robit animátora a program 24/7.
Deti potrebujú aj trochu nudy doma na dvore, sami si vymyslieť činnosť.

zuzuliatko18
26. jún 2025

Vsetkeho SA da taka zlata stredna cesta, domasedom neuskodi troska vyjst z komfortnej zony, akcnym zase troska pokojneho programu. Ked som s drobcom Sama, tak si vyberam akcie, ktore ja ako introvert zvladnem a prihliadam na to, co ma alebo nema rad. Ale chcem aby zazil aj ine ako mu ponuknem ja. Velakrat sme.bolis Ami v lese, na ihrisku, ale AJ na kuzelnika, nejake vystavy, kolotoce... Striedame to.tak aby sme Mali zazitky.

madielilly
26. jún 2025

Za mna ak by ste zvolili v týchto horucich dňoch len pobyt doma na zahrade a v bazene kde sa mozu schladit a dopriali im v lete aspon poriadny den niekde v aquaparku alebo na tyzdnovej dovolenke.Takje to omnoho lepsie ako ich v lete tahat kazdy vikend niekde do muzea,galerie a tak.Navstevu hradov,muzeii,zoo a inych veci by som im doprialia az jed ustupia tieto horucavy.Na jesen.Vsetci si to vychutnate.A nie,nemusis ich kazdy vikend volakde tahat.Podla mna staci brhaky taky zlaty stred ...Aj byt doma a uzivat si pokoj a ai ist volakam na vylet.Hoci len 1x za mesiac.... Hlavne aby neboli len doma a mohli da im obzory rozšíriť a vy financne spokojny.Nik vam nediktuje teraz chodit presne v nalinajkovanom case na vylety.Dolezite je aby ste ich brali na ne.Aspon raz za cas

lucia147852
26. jún 2025

Ja som presne z takejto rodiny. Domasedi. Vrchol výletu 30km autobusom. Trpela som cele detstvo. Ja som úplne iná povaha. Rada chodím, spoznávam. Naše deti tým žijú tiež. Neviem si predstaviť s nimi cele leto presedíet doma. Hlavne tu staršiu by porazilo. Výlety si pamätá od 4 rokov. Nie detailne ale pamätá

sisaka
26. jún 2025

V prvom rade nechápem, čo majú výlety a cestovanie spoločné s tým, či je niekto introvert alebo extrovert. Ja som introvert a cestovanie milujem a poznám extrovertov z dediny, kde som vyrastala a zbehnú tak nanajvýš do okresného mesta, sem tam kdesi na výlet a inak sú spokojní cely život na dedine.
Taktiež nechápem, čo majú výlety spoločné s tým, či si to dieťa pamätá alebo nie. Malé deti žijú tu a teraz a tešia sa novým zážitkom, aj keď morom si ich nebudú pamätať.
Mňa by doma celé dni na záhrade porazilo a preto s nami chodili deti od malička. Neviem si predstaviť kvasiť celé dni doma. Vlastne viem, moji rodičia s nami moc nebehali a my s bratom sme “cestovatelia” a teraz cestujeme radi a často. Ak sa stretnú rovnaké povahy rodičia aj deti, tak si môžu spokojne kvasiť doma na záhrade a všetci budú radi, že sa “nikde nemusia trepať”

alexanderkovacs
27. jún 2025

Mi ked sme boli deti, tiez sme nechodili hore dole po vyletoch. Boli sme vonku kolko sa dalo, ci na dvore ci potom po obci . Vobec mne to nechyba, spomienky mame s bratmi dost. Turistiku som zacal riesit v dospelosti . Mam dcerku , byvame v dome, velka zahrada, bazen...preliezky, hojdacka... Proste ma vsetko, ovela viac ako som mal ja. Cely den sme vonku ked pocasie povoli, ked prsi tak v garazi 🤣 Urcite je spokojna .

okseen
27. jún 2025

Je to v pohode. Moje deti už veľké vôbec ale vôbec nebaví furt niekde cestovať, vybalovat sa, trepať sa ci v autobuse, vo vlaku, v lietadle, považujú to za úplne vyčerpávajúce, stresujúce a majú úplne fpazi všetkých cestovateľov, moje staršie dieťa by poslalo do teplých krajín všetkých čo furt potrebujú sa balit a dakam lietať! Nenávidí to a nechápe to, že čo z toho majú všetci! A to do istého veku bol na všetkých výletoch! Stačí mu raz ročne a aj to je z toho na nervy! A popravde, mňa s pribúdajucim vekom nebaví už ani do prace chodiť!!! Doma a max prechádzka okolo! Ostatní nech sa nervuju, vybaluju a peru hory prádla.

marsmykkok
29. jún 2025

To sú deti čo sa potom všetkého boja ak život strávia na dvore. Proste dieťa potrebuje chodiť medzi ľudí, nemusí to byť ale drahý aquapark alebo letecky niekde. Stačí v tom mladšom veku aj park alebo zmrzlina v meste alebo ísť sa niekam previesť vlakom. Proste aby dieťa poznalo aj niečo iné ako dvor.

eskop
1. júl 2025

My sme tiež radi doma. Ale s dcérkou chodím každý deň niekam aspoň na prechádzku ihrisko, vymýšľam jej aktivity ,ako detske hernicky, susedné ihriska ,dní obce , ideme na kúpalisko.. plánujeme ísť na výlet autobusom vlakom,na stanovacku, operáciu, víkend s jednou a druhou babkou . Doma máme bazen. Určite to nejak rozumne tmrozlozit aby ste si aj doma oddýchli aj deti mali fajn prázdniny.

Strana
z3