Cestovanie s neplnoletým dieťaťom do Turecka: Kontrolujú na letisku súhlas druhého rodiča?
Ahojte, mám pubertiaka, má necelých 17 rokov. Máme odlišné priezviská. Od rozchodu pred x rokmi je v mojej opatere, otec nerobí problémy. Teraz sa chystáme do Turecka, ale otec nemá čas (je aj odcestovaný), aby podpísal to povolenie. Inak s tým on nemá vôbec problém, že dieťa vycestuje, súhlasí s tým, len proste niet času zájsť s lajstrom k notárovi. Kontrolujú to na letiskách? Ide o dovolenku cez CK, nie na vlastnú päsť. Nebude postačovať rodný list dieťaťa, kde má vyznačenú matku, čiže mňa? Aké máte skúsenosti?
Mozu kontrolovat, nemusia. Najma Turecko nie je v EU a ak budu kontrolovat a nebudes mat povolenie cela situacia bude zlozitejsia ako medzi krajinami EU.
na stránke ministerstva zahraničných vecí som našla toto:
Turecko Aktualizované: 18.06.2025
Deti musia mať pri vstupe do krajiny platný cestovný doklad (pas). V prípade, že dieťa necestuje s rodičom odporúčame sprevádzajúcej osobe, aby disponovala notársky overeným súhlasom rodiča v anglickom jazyku.
dieťa ale pocestuje s rodičom - so mnou. z tohto by malo vyplývať, že nepotrebuje súhlas druhého rodiča.
toto som teda našla ja. mňa zaujímajú reálne skúsenosti ľudí, ktorí napríklad tento rok do turecka už cestovali, ale iba 1 rodič s dieťaťom. že či niečo vyžadovali navyše alebo nie. Ďakujem ostatným za dohady.
To nie su dohady. Niekoho skontroluju, niekoho neskontroluju. Takych co to nechavaju na nahodu, bude malo.
Absolútne nik to nebude riešiť, ani sa tým zaoberať, keďže väčšina leteckých spoločností povoľuje deťom od 16r cestovať aj samostatne.
Deti musia mať pri vstupe do krajiny platný cestovný doklad (pas). V prípade, že dieťa necestuje s rodičom odporúčame sprevádzajúcej osobe, aby disponovala notársky overeným súhlasom rodiča v anglickom jazyku.
dieťa ale pocestuje s rodičom - so mnou. z tohto by malo vyplývať, že nepotrebuje súhlas druhého rodiča.
@anonym_autor oficialne doklad nepotrebujes ale ze vraj z praxe to ziadaju.ale kde? Vratila som sa z turecka minuly tyzden s dietatom nikto nikde odomna nic nechcel.
A to si sa zobudila teraz hej? veď tú dovolenku už máš asi dlhšie naplánovanú, či?
myslím že relevantnú odpoveď ti nedá nikto ... ako bolo hore písané, môže sa stať že prejdete bez toho aby o vás niekto zavadil zrak ... alebo naopak, vymaknete nejakú raziu a bude vymaľované ...
aj keby ja osobne by som sa spoliehala na to, že veď už má 17, to nie je mimino ktoré sa dá len tak uniesť ...
lebo čo už teraz - keď nemáš to lajstro podpísané ...
@anonym_autor dcéra má iné priezvisko ako ja a konkrétne v Turecku sme boli 5x kým bola neplnoletá a v Egypte 4x.Ziaden súhlas od bývalého som nemala,keďže niesme vôbec v kontakte a nikto nikdy nič nekontroloval.Pre istotu som ale nosila kópiu rodného listu ako dôkaz že som jej matka,ak by náhodou..
@anonym_autor áno Turecko nevyžaduje súhlas druhého rodiča ak je s dieťaťom jeden z rodičov. Ale máš iné priezvisko maj preložený rodný list do angličtiny aby si vedela ukázať že si rodič.
@anonym_autor ja chodim s detmi v zahranici nepytaju mic ale na letisku v kosiciach ano
Od 16 rokov (neviem ci uplne vsetky krajiny na svete) moze mlady clovek letiet sam, bez sprievodu. Takze za mna je blbost, aby to niekto riesil. Nasa 17 rocna letela sama za nami do Emiratov.
Ja som letela s malou pred troma týždňami do Turecka a na letisku vo Viedni si to pýtali aj pri ceste tam aj naspäť, pri pasovej kontrole. V Turecku nie. Mala má tiež iné priezvisko. Či by im stačilo rodný list neviem, ja som mala potvrdenie od bývalého.
ja doplním, že v roku 2024 sme boli tiež takto. nenapadlo mi vtedy ani vo sne, že nejaké potvrdenie, vzala som rodný list, sobášny list a klasika-pasy. nikto nikde nič našťastie nepýtal. leteli sme vtedy z Piešťan. Teraz pôjdeme z BA. kontaktovala som teda otca dieťaťa, že ak stihne, nech dá potvrdiť ten súhlas v angličtine. vezmem pre istotu aj rodný list a snáď bude všetko OK.
ja doplním, že v roku 2024 sme boli tiež takto. nenapadlo mi vtedy ani vo sne, že nejaké potvrdenie, vzala som rodný list, sobášny list a klasika-pasy. nikto nikde nič našťastie nepýtal. leteli sme vtedy z Piešťan. Teraz pôjdeme z BA. kontaktovala som teda otca dieťaťa, že ak stihne, nech dá potvrdiť ten súhlas v angličtine. vezmem pre istotu aj rodný list a snáď bude všetko OK.
@anonym_autor inak, obidve nase deti lietaju od 16 same. Starsia studovala strednu skolu v UK (16-18) a mladsia cestuje pravidelne po zahranicnych sutaziach.
Fakt pri 17 rocnom nepotrebujes riesit ziadne papiere. Je jedno, ci tam ty si alebo nie. On ma pravo letiet sam za seba. Vzhladom k jeho veku to nema kto co riesit… uzivatelky, co ti pisu inak, maju male deti. Tam suhlas samozrejme ma opodstatnenie.
@anonym_autor inak, obidve nase deti lietaju od 16 same. Starsia studovala strednu skolu v UK (16-18) a mladsia cestuje pravidelne po zahranicnych sutaziach.
Fakt pri 17 rocnom nepotrebujes riesit ziadne papiere. Je jedno, ci tam ty si alebo nie. On ma pravo letiet sam za seba. Vzhladom k jeho veku to nema kto co riesit… uzivatelky, co ti pisu inak, maju male deti. Tam suhlas samozrejme ma opodstatnenie.
@guudy má necelých 17. ja si to tiež myslím, ale nerada by som sa dočkala nepríjemného prekvapenia. a žijete na Slovensku?
@guudy inak ale, v roku 2022 sme leteli do Bulharska. vtedy mal necelých 13 rokov a tiež mi súhlas vôbec nenapadol 😀 A nič sa nestalo, odišli sme aj prišli bez nejakej hlbšej kontroly.
@guudy má necelých 17. ja si to tiež myslím, ale nerada by som sa dočkala nepríjemného prekvapenia. a žijete na Slovensku?
@anonym_autor ano, zijeme na Slovensku. Od dovrsenych 16 rokov moze sam cestovat. Nasa starsia pendlovala pravidelne od 16 r a 3 mes medzi Londynom a Ba/Vie. Do Viedne lietala, zijeme v Ba.
Do Emiratov letela nasa mladsia, ked mala 17,5. Tiez uplne sama.
Chapes? Na tento let nepotrebuje tvoj syn ani len teba ;)
Moze letiet sam, ale Turecko moze vyzadovat suhlas rodica kedze to nieje Shengen.
@anonym_autor ano, zijeme na Slovensku. Od dovrsenych 16 rokov moze sam cestovat. Nasa starsia pendlovala pravidelne od 16 r a 3 mes medzi Londynom a Ba/Vie. Do Viedne lietala, zijeme v Ba.
Do Emiratov letela nasa mladsia, ked mala 17,5. Tiez uplne sama.
Chapes? Na tento let nepotrebuje tvoj syn ani len teba ;)
@guudy Ďakujem Ti krásne, ak to teda bývalý nestihne, aspoň nebudem v strese.
@anonym_autor tie Emiraty explicitne spominam kvoli tomu, ze maju vseobecne prisnejsie zakony a su mimo EU. Specialne sme to preverovali a nebol s tym problem. Normalne presla colnicou.
Ved sa tvar, ze nepatrite k sebe. Mal 16, tak moze aj sam a mas poriesene

ja by som to neriskovala. rodny list, jeho uradnu kopiu, potrebujes tak ci tak.