icon

Dá sa ísť na dovolenku k moru s ročným dieťatkom?

hviezdickka
28. jún 2016

Ahojte 🙂 Chcem sa opytat, co si myslite o napade ist na dovolenku s dietatkom, ktore ma 1 rok. Nas malicky sa len nedavno narodil, no na dalsi rok planujeme ist s nim k moru. K moru chceme ist s manzelom kazdy rok, no vzdy sme skoncili v praci a nedostali sme sa nikdy na ziadnu dovolenku, nie to este k moru. Toho roku mame babatko, takze to nepojde, no na dalsi rok bude mat malicky rok a ja sa uz teraz tesim ako tam spolu vsetci 3 pojdeme.

Co sa mi vsak stalo. Z kazdej strany od vyssich rocnikov pocuvam, ze ist ina dovolenku s 1 rocnym dietatom je hlupost. Ze dovolenku si vobec neuzijeme. Ze deti su z toho tepla nervozne. Ani do chladku, ani do vody s nimi. A zlaty klinec na zaver - ved oni isli na dovolenku po 25 rokoch. Samozrejme, ze isli po tolkych rokoch, ked zili v inej dobe. Dnes sa da dovolenka vymaknut za 200 e komplet aj s polpenziou na osobu, len treba ist vlastnym autom, co my aj tak chceme.

Myslite, ze skutocne sa taka dovolenka neda uzit? Ze je to len trapenie? Nechcem tomu verit. A kedze sa uz teraz velmi tesim, tak by som rada mala realny obraz uz teraz. Nerada by som sa tesila na dalsie leto a nasu prvu dovolenku, a potom zistila, ze to nepojde. Rada by som sla asi zaciatkom alebo koncom sezony, ked nie su este take horucavy. Asi skor koncom, lebo na zaciatku sezony nebude asi este teple more.

Dakujem za vase skusenosti 🙂

majloo
28. jún 2016

@hviezdickka jasne, ze je super ist s dietatkom na dovcu, mimo nejakych horucav, ale prijemne more, slany vzduch, jemny vanok, pohoda rodicov a celkovo tazky kemping musi byt super pre vsetkych. Ak je dieta zdrave, preco nie? Osobne by som isla niekam nie moc daleko, napriklad Chorvatsko, ale aj keby ste sli lietadlom, urcite si to uzijete. 🙂 ja som bola v Chorvatsku, maly mal 4,5 mesiaca a to bola aka pohoda, mlieko mal poruke odo mna vsade, nemame hadam ani jednu fotku, kde by sa neusmieval.. 🙂 A ja som cerpala z toho oddychu este cely rok hadam.

dejna20
28. jún 2016

To je blbost. My sme boli s 10mes v chorvatsku, s 13 mes v taliansku. Autom oba razy a pohoda. S 2 r v turecku lietadlom. Vzdy sa mu pacilo a bolo super

fra
28. jún 2016

ad veľké teplá ... no, mne sa zdá, že tu vo vnutrozemí je kus teplejšie ako pri mori... také 2 týždne ked je nepretržite 38°C a viac, rozhorúčené paneláky, horúce asfalty, ten vzuch sa až tak vlní od prehriatia, bez možnosti sa trochu osviežiť a cele dni prežívať ako skapacina - to pri mori len tak ľahko nenájdeš 😀

alenka7777
28. jún 2016

Nesla by som.vzdy,ked som boa na dovolenke,tak maicke deti tam pochoreli.vracali,teplotovali a pod.a ak ides cez cestovku lietadlom,alebo busom,tak nic ine ti neostava l,en cakat na ten svoj odvoz domov.darmo,ze mas dieta chore a bola by si najradsej doma.dalsia vec su tie teploty.ja mam v tych horucavach problem sama so sebou,nie to este take male dieta.sla by somlen niekde tu do hor na sk.prvykrat sme s malou sli,ked mala 2,5 roka,ale autom,do chorvatska.sli sme na noc,celu cestu spala,ubytko sme si nasli tam v kludnej cati,ziady hlucny hotel.varili sme si sami, lebo restauraciam velmi nedoverujem.mala mala rezim ako doma,cez obed jeden spanok.zuby uz mala vsetky vonku.ak by ochorela,sadneme do auta,za par hodin sme doma.malej sa pacilo,mala z toho zazitk,ale rocne dieta je este ozaj malicke.este sa k moru nachodi az az

henikav
28. jún 2016

@hviezdickka no lebo ludia si vacsinou vsimaju prave vrieskajuce dieta, ktore im prekaza, vsetky ostatne si ani nevsimnu 😲 😉

simsalabim
28. jún 2016

@hviezdickka nechapem, preco by sa nedalo! S mojou mladsou sme boli pri mori ked mala 10 tyzdnov a odvtedy kazdy rok. Morsky vzduch a vona borovic = dieta stale spalo. Fantasticky sme si oddychli. Ale pri starsej by to neslo - ta bola extremne narocny vresklun. Inak ten argument, ze ori mori je moc teplo na mna nejako nefunguje. Praveze tu je strasne teplo, hlavne v mestach. A na dovolenke nemysim varit, prat, zehlit.... ved aj toto je super, nie?

zuzanaete
28. jún 2016

Este k tym horucavam. Ked nie su skolopovinne deti, tak je idealne chodit na dovolenku v juni, septembri. Nie su najvyssie horucavy, ale da sa v pohode kupat v mori. Aj ceny su nizsie a je aj trochu menej ludi.

m.i.r.i
28. jún 2016

@nyusika ja s tebou suhlasim...prave preto nechapem naco sa trepat k moru...rodicov ma predsa aj doma a nevystavujem dieta zmenam klimy,ked to vobec nepotrebuje...lepsie mu je ano s rodicmi, v domacom prostredi...ale to je len moj nazor, ked to inym vyhuvuje fajn, ale ja by som si na takej dovolenke neoddychla a nevidim v tom pre dieta ziaden vyznam...
Ale samozrejme, vsetko sa da...
Ja to len proste vidim tak, ze si viem pri malom babatku na rok-dva odpustit more...svet sa nezruti ak tam nepojdem a moje dieta tiez z toho nebude nestastne, ze tam nebolo...

Ono ziaden extrem nie je dobry samozrejme, netreba deti drzat vo vakuu ani ze si rodicia nedopraju...to nechcem tvrdit...ale proste na nejaky cas sa da pockat aby to bolo dobre pre obe strany......ja som skor typ co nebude riskovat zbytocne s malickym babatkom..alebo vo vyssom stadiu tehotenstva....par mesiacov sa da prezit v tehu a tiez rok-dva pri malom babatku, zivot nekonci, este sa nachodime, uzijeme si...ked proste je to rizikovejsie, hlavne co s tyka zdravotnych komplikacii..podla mna zbytocne..lebo inak znasa chorobu 3 rocne ako 8 mesacne, tiez je ine ak zena ochorie v tehotenstve alebo bezne...samozrejme netreba zit vo vakuu ale zas troska si nacas odpustit...ale ok ak to ini citia inak...

alby2014
28. jún 2016

Ja, ked nie som pri mori, trpim, minuly rok som bola tehotna, neboli sme nikde, dalsi rok budem tehotna, alebo s novorodencom, zas nic. Tak tento rok teda ideme do Chorvatska a nase rozhodnutie potvrdila aj maleho doktorka, kedze ma ekzem a dost s tym bojujeme. Navyse nas maly je kludne dieta, ktore ked ma kukuricne chrumky, svojho maca a decku, ma uplne uprdele, kde je 🙂. Priposobili sme sa dietatu, vybrali sme sever Chorvatka, piesocnu plaz, apartman s kuchynov, kludnejsiu oblast. Moja skusenost z okolia aj rodiny je, ze deti tieto dovolenky zvladaju skvelo a rodicia maju zbytocne dorpedu sialene obavy. A dokonca cim mensie dieta, tym lepsie. Setra bola s malou 2,5 rocnou a to boli take nervy, lebo mala obodobie vzdoru...tak nie je lepsie ist s mensim, co polku dna este stale spi? Navyse, ja som rezimova matka a na roznych predlzenych vikendoch sme si overili, ze zaklad je dodrzat rezim jedenia a spanku.Osobne by som asi s rocnym nesla niekam daleko, nesla letecky a nesla do hotela. Tesim sa, ked budu vacsi, ze ich vezmeme do Talianska k Lago di Garda, ci Portugalska.

nyusika
28. jún 2016

@m.i.r.i pretoze je pri mori super ? 🙂

perfektna klima, vzduch, prostredie...

moni244
28. jún 2016

Nesla by som, mna by nebavila dovolenka, kde musim byt pol dna zavreta v izbe, chodit von len rano a podvecer, dakujem, to mozem ostat aj doma, popripade riesit apartman, kde si musim varit, to nie je dovolenka

dejna20
28. jún 2016

@moni244 nemas kocik?

alby2014
28. jún 2016

@moni244 tak ja neviem, ale pri mori, si vela robime s muzom salaty, max. polievky, drinky na vecer to je manzelovo hobby, rozhodne nejake velke varenie to nie je. A pre maleho hodit ten zemiacik a kusok maska do hrnca to rozhodne nie je varenie...dovolenka je taka aku si spravis podla mna. Pre mna je relax uz len to, ze vypadneme niekde ako rodina, zmena stereotypu.

babatkoo
28. jún 2016

My sme sa vratili pred tyzdnom slz dovolenky. 7 dni v Chorvatsku s dvoma rocnymi detmi (mojim synom a neterkou). Bolo uzasne. Isla by som znova. Deti si uzili more, bazeniky mali, ihriska na kazdom rohu. Parada! Mali sme apartman, detom sme obcas navarili, alebo isli na najest a tam sme si objednali take jedlo co mohli od nas z taniera papat aj deti (maso, ryza, zemiaky), dost sme vyuzivali aj hotove jedla od HIPP a pod.

moni244
28. jún 2016

@dejna20 co pomoze kocik, ked pocas najsilnejsieho slnka by sme museli byt zavrety dnu

zuzanaete
28. jún 2016

@moni244 Pre mna nepochopitelne dovody. Nemusim varit, staci si vybrat hotel s dobrou ponukou jedal a naje sa aj drobec. A ten tyzden dva porusovania idealneho stravovania ho nezabije. Tym nemyslim hned napchavanie sa hranolkami a pod. Ale zeleninu a ovocie ponukaju v kazdom lepsom hoteli. No a preco by bolo treba presediet pol dna na hoteli? Rezim nasej dovolenky sa vobec nelisil, ci sme boli este bez maleho alebo so 14 mesacnym. Ak sme mali lenivy den pri mori, tak sme aj tak vzdy isli cez obed na izbu. Cely den na plazi by sme nezvladli. Ale to sme my. A ked sme isli na cely den na vylet po pamiatkach, tak si maly zdriemol v aute alebo v kociku. Podla mna je to len o nastaveni rodicov. Samozrejme toto je v pripade zdraveho dietata, ak ma specificke potreby, tak je situacia ina.

petkashop
28. jún 2016

Ahoj 🙂 Jasné, že sa dá, dokonca sme boli prvýkrát na dovolenke, keď mala malá menej než rok, cca 9 mesiacov. Nepočúvaj drísty typu, že si to neužijete a podobne, je to úplná blbosť. Najlepšie je mat ten veľký slnečník, kde sa bejby schová pred najväčším úpekom a bazénik, kde sa nielen schladí, ale aj vyhrá. Nám dokonca malá aj spávavala v chládku svoju siestu.

Čo sa mne skôr nepozdáva, je ísť s hentak malým bábom na dovolenku autom. To je fakt kravina a prídete na to počas cesty na milión percent, ale to už bude neskoro. Žiadne doeťa ti nevydrží v autosedačke 6 a viac hodín v klude.

fra
28. jún 2016

@moni244 neviem ako vy, ale my byvame počas najsilnejšieho slnka cez obed na dovolenke zavretí vnútri skoro vždy- aj s 20 ročnými deťmi nielen s ročnými 😀 😀 😀 ... zrejme to nie je zlá taktika, keďže presne to isté robia aj všetci domáci 🙂 a na turistov, ktorí sa práve v tom najväčšom slnku vypekajú sa pozerajú ako na bláznov 😀 jednoducho rano prideme k moru, dve tri hodky plavame, potom sa stiahneme, čosi zjeme, pri zavretych okeniciach a chladnych muroch pospíme a po tretej- štvrtej vyražame zas sa na par hodín vykupať alebo na nejaky ten vyletík, večer prechadzky, mesto a tak... myslím že domáci to majú s tou siestou overené stáročiami to len stredopania si myslia, že im niečo ujde, ked si po obede dve hodky pospia...

jamika27
28. jún 2016

@moni244 prečo zavretá v apartmáne? Cely den sme boli pri mori. Mne priame slnko nevadilo, maly spal v polostane ked bol hore tak bol cely bez seba z kamienkov a mora, krasne sa prehral. Žiadne varenie raňajky čerstvé pečivo z miestnych pekarniciek voňavé, čerstvá zeleninou ranných trhov, úžasná atmosféra, obed na plazí restike mali denne menu a mali velkyvyber hlavne šalátov, cena cca 5 EUR, večera bud v meste, alebo vecer gril ... Pomedzito množstvo ovocia a vody. Nemenila by som, bohovsky kľud, maly bol nahý bez plienok, žiadne pranie len vecer preplakas plavky, neskutočná pohoda a kľud. Pri mori vďaka vzduchu a vode nie je tak teplo ako kdekoľvek na sk v meste. Strava pre malého, ci uz prikrmy z fľaštičiek, vodička, ovocie, pripadne aj mliecko ... Žiadna veda.

Samozrejme možno nie všetci by to zvládli toteplo, aké nám vyhovuje a pre nas to je relac

jamika27
28. jún 2016

@petkashop my chodíme prevažne v noci do Chorvátska a to pekne prespí aj v aute, ale každé dieta iné 😉

nyusika
28. jún 2016

@fra to vies...vola sa to sutazne opalovanie. neexist, aby sa clovek vratil od mora s farbou aspon trochu inou, ako je grilovane prasa...

jamika27
28. jún 2016

@nyusika tak aby sa nám ta dovolenka ratala, nie??? 😂😂😂 ja si na dovolenkách tiez nervózne prezeram stupne opálenia 😂😂😂

ichbinich
28. jún 2016

Syn bol prvy krat pri mori, ked mal pol roka, dcera mala 3 mesiace, ked sme boli na prvej dovolenke aj s nou.
Ano, je to ina dovolenka. Treba sa prisposobit detom. Ale cely zivot, kym su male, treba prisposobit detom.
My sme ako bezdetny par nechodili vyslovene k moru, iba na poznavacie dovolenky. S detmi sme chodili do Bibione, kde je na "spoznavanie" promenada 😀
Teraz chodime tak, ze mame aj nieco pre nas, dospelych, poznavacie dni a potom zase 1-2 dni pre deti: ist na plaz, na zmrzlinu atd. Tohto roku zase Sardinia, tam su aj plaze pre deti, aj vylety pre nas, aj moznost potapania pre manzela 🙂

A ani letu sa netreba bat. Leteli sme na dovolenku, ked mala dcera 15 mesiacov a bolo super. O to viac, ze sme mali all-inclusive 😉

hettinka
28. jún 2016

@hviezdickka normálne žasnem, že toto neikto dnes ešte rieši ... samozrejme že dá, ale treba sa nastaviť na to, že dovolenkujeme s bábätkom
To znamená, že vyberáme destináciu a čas dovolenky tak, aby ste neprišli do 40-stupňových horúčav, tiež vzdialenostne tak, aby ste to zvládli bud autom, alebo nejaký kratší let, krajinu, kde fungujú aké take hygienické podmienky a treba si uvedomiť, že aj program sa bude riadiť tým, čo zvládne dieťa.

My sme boli so 16-mesačným v Chorvátsku, čo je dosť blízko a aj klíma je výborná re malé deti, rastie tam vela borovíc. Cestovali sme v noci autom, aby to prespal a mohli sme zbaliť všetko potrebné (kočík, plienky, cestovnú postielku sme mali). boli sme v baby-friendly hoteli s bezbariérovým prístupom, že z izby sme sa s kočíkom dostali až na pláž. Hotel mal aj bazény, takže sme to striedali, pol dna more, pol dna bazén s takými tými všeliakými detskými atrakciami. Velké výlety sme nerobili, boli sme len na jednom poldennom loďou, syn to zvládol super, dovolili nám na lod naložiť aj kočík.
Na obed sme chodili spať na izbu, večer syn zaspal aj v kočíku, takže sme mohli aj vonku posedieť.
Jedol hotelovú stravu, ale vyberala som mu také veci, aby to zjedol (ryžu s kuracím, cestoviny so zeleninkou a také veci), mlieko sme mali normálne UM, aj dojčenské kaše a presnidávky, na ktoré bol zvynutý z domu a mala som kanvicu na vodu.
Viem, že niekto radšej s malými deťmi jazdí na apartmán,a by mohla mamina variť domácu stravu, ale naš malý prežil v pohode aj tú hotelovú ...

My sme s dieťaťom boli na dovolenke prvýkrát, ked malo 3 mesiace v Tatrách, s polročným v Liptovskom Jáne ... takže ja to beriem tak, že ak mu viem zabezpečiť to, čo ma aj doma (že sa naje a vyspí, prebalím ho), tak je jedno, či sme doma, alebo v hoteli. K moru jazdíme každý rok. Ale nemám dojem, že by tie dovolenky boli o ničom, lebo deti sú na cestovanie zvyknuté od malička a radi všeličo objavujú, na dovolenke sa im venujeme naplno, aspon sa nenudíme 🙂 Moje decká su na dovolenke super, obaja milujú vodu a more im určite prospieva aj zdravotne.

fra
28. jún 2016

@nyusika aha, chápem... treba sa nepretržite natierať kremom s faktorom 50 a zaroveň ležať cely den na slnku... ja sa nenatieram skoro vobec, každy den pritom intenzívne plavam v mori minimalne 3 hodiny ale prevažne rano a podvečer... a domov prídem len o pár odtieňov hnedšia ako som odchádzala... tuším som za tie roky vobec nepochopila, čo to je pravá slovenská dovolenka, celé zle 😀 😀 😀

martinella1
28. jún 2016

@hviezdickka Odkedy chodievame na dovolenku s malou, teraz už oboma, dovolenka má celkom iný obraz....viac si to užívame, šantíme sa, mádneme pri nich. Ja jednoznačne odporúčam.

nyusika
28. jún 2016

@fra mne sa lahko takto machruje, ked som ako cigana uz teraz....len z beznej premavky, so psom, napriklad...
ale ja na slnku nevydrzim ani desat minut v stave leziacom, vzdy musim mat minimalne slnecnik. ked sa uz neda lezat niekde pod stromom, mne je pod slnecnikom dusno 😀

hettinka
28. jún 2016

ja som mala pre malého take tie celotelové plavky, zdala sa mi to lepšia alternatíva ako krémy, hlavne ked on stále lietal do mora, z mora a nič by som iné nerobila, len natierala
a ešte, boli sme mimosezonne (prelom jún/júl), teraz už sú deti školáci, tak chodíme až cez prázdniny

siska53
28. jún 2016

@hviezdickka ja mam deti marcove a koncom augusta,ked nemali este rok a pol sme pri mori boli a bolo to v pohode. Su ludia,co chodia aj s miminami,parmesacnymi,ak som take videla a bolo to bez problemov,babatka tam spinkali v tieni, alebo ich vycvachtali v mori..
Kebyze ma babo koliky,k moru by som nesla,resp.na ziadnu dovolenku.
My sme na testovanie sli s malou po kolikach na skusku na 4dni na Slovensko. S malym sme tiez najskor boli na dovolenke tu na Slovensku najskor na par dni,ked mal 13. a 14mesiacov. Kedze sme vzdy zvykli chodit na dovolenky k moru koncom leta aj predtym,tak sme preto sli aj s detmi az ked mali necelych 18.m.

petkashop
28. jún 2016

@jamika27 No to naša má problém vydržať v autosedačke aj hodinu. Pre nás by bola hentaká cesta, aj keď v noci, tortúra 😄🙈