icon

Dovolenka pri mori s 1,5 ročným hyperaktívnym dieťaťom. Áno či nie?

cayrez
9. máj 2012

Ahojte kocky, otvaram tuto diskusiu, pretoze by som chcela ziskat nazory, alebo aj rady, ci skusenosti. Mam jeden a pol rocneho syna a zvazujeme s muzom, ci ist s nim na dovolenku k moru, alebo nie. Aky je podla vas naj vek, kedy uz mozme ist? Je lepsie pockat, kym trochu podrastie? Ak ste boli s tak malym dietatom pri mori, podelte sa o svoju skusenost. Ist lietadlom, ci autom? Na ako dlho ist k moru? Ako vase deti znasali cestu?
Dakujem. :o}

katrinka8
18. máj 2012

@cayrez - ja som tiez za dovolenku, ale tak asi by som zvazila to, ako dietatko teda dokaze - nedokaze obsediet. My sa tento rok chystame prvykrat s dcerkou k moru (v juni bude mat 2 roky) s kamaratmi a ich dcerkou (akurat vcera mala 1,5 roka) - planujeme asi zaciatok augusta do Chorvatska autom. Jednak kvoli takej istote - keby daco, mozme hocikedy ist domov, jednak aj z financnych dovodov. S dcerkou sme boli pred rokom (mala rok aj daco) v Prahe u brata, cestu zvladla skvele, sli sme doobedu z domu, prisli sme podvecer - cca 6 hodin v aute. 2x spala, medzitym sme sa "zabavali", 2x sme stali. Teraz planujeme ist asi na noc, snad aspon trochu pospi 😀 Mame v plane ist do Omisu, ja som v Chorvatsku este nebola, takze netusim, co nas caka cestou 😀 Ale tak uvidime, no. Ideme do sukromneho domceka (doporucene od susedov), budeme si varit, ale nam to neprekaza. Cez obed s detmi aj tak nebudeme asi na plazi, tak sa nejak jednoducho prestravujeme, obcas restika a tak...
Co sa ale tyka toho cestovania, v Tvojom pripade by som mozno aj zvazila lietadlo - neviem ako Tvoj syncek, ale nase male sidlo je riadny zvedavec, verim, ze letisko by bol pre nu raj - lietadla, stroje na drahach, ludia... vsetko by ju zaujimalo. No a tu hodinku a pol v lietadle by ste dako prezili, mozno by si bola prekvapena a nemusela by si to "prezit", ale by si ste to v klude zvladli 😉 A navyse, za nejake 2 mesiace sa maly moze zmenit, prestane vsetko tahat, liepat sa... Deticky sa vyvijaju velmi rychlo, mne sa zda, ze nasa mala sa takto meni kazdym dnom. Okolo toho roku a pol sa hodne zmenilo v jej spravani, osamostatnila sa, vie sa aj sama trosku zabavit... je sice ako sidlo-mydlo a vsetko jej treba niekedy aj 5x povedat, kym pocuvne, obcas jej prepina a vylieva si caj z pohara a podobne veci, ale na dovolenku si trufam, lebo viem, ze bude mat zazitok (mozno si ho nezapamata na dlho, ale urcite si to uzije) a bude sa tesit zo vsetkeho noveho (tak ako my 😀) 😉

cayrez
autor
20. máj 2012

@maca_p plne s tebou suhlasim. Nas maly je tiez jedno tornado a ja chapem, ze muz si chce oddychnut pri mori, ale ja by som si uz tiez rada oddychla. Ja viem, ze to nie je oddych ako predtym, ale pre mna je oddych uz len to, ked viem, ze aspon na izbe sa nebudem musiet strachovat, ze nieco rozbije, alebo si niecim ublizi. To nam doma nehrozi, ale ako som pozerala vsetky tie apartmany a izby... Moj syn musi vecne behat. On ked nebeha, tak je zurivy ako lev v klietke.
Ja som uz 10rokov nebola pri mori a strasne by som chcela ist, ale nie na ukor maleho, alebo mojich nervov. Ked som nervozna, je potom nervny aj krpaty.

cayrez
autor
20. máj 2012

@mima595 suhlasim, mna len desi to, ze maly bude vystrajat. Musi behat, musim sa mu venovat nepretzite, inak vymysla, co by vyparatil, robi napriek. Spavat sa mu nechce aj ked je unaveny. Snazim sa mu dodrziavat nejaky rezim, ale ten ma vzdy rozhadzany, ked ideme cca raz do mesiaca ku svokrovcom na vychod. Vecer mame pravidelne vystupy v postielke, ale potom zaspi. Ked sme u svorkovcov, vrieska aj dve hodiny a az potom sa mu uraci zaspat. Spat chodi o pol deviatej vecer. Zakazdym, ked sa vratime od nich domov a muz ide nasledne na dva dni do prace { robi 14 az 16 hodinovky, kratky dlhy tyzden}, ja si to s nim zakazdym "vyzeriem", lebo sa nevie zmestit do koze. Od malicka bol uplakane babatko. Som na to zvyknuta, ale nenecham si skakat po hlave. A ked si predstavim, ze mam toto riesit na dovolenke a byt z toho psychicky vycerpana, tak radsej budem sediet doma a chodit na jednodnove vylety. A pojdeme az ked maly sklidni hormon.

cayrez
autor
20. máj 2012

@mima595 s tym cestovanim v aute mas pravdu.. ja som rodila v Cadci a byvali sme vtedy v Ziline, cize ked nas po takmer 2 tyzdnoch konecne pustili z porodnice, cestovali sme necelu hodinku domov. Cestovanie s nim v aute bolo super, kym sa ako desatmesacny nenaucil chodit. Odvtedy je to s nim len horsie a horsie. Teraz je uz taky neprijemny, ze ja zacinam odmietat s nim vobec niekam cestovat. Aj ked ma v tom case spat, pocas cesty pospi max 30 minut a potom uz len krik a rev. Hry, riekanky, hracky, povedacky, ci cokolvek vymyslim ho zabavi na par sekund. Uz ked je neznesitelny a da sa zastavit niekde, muz zastavi, maly sa prejde, upokoji. Akonahle ho dame spat do sedacky a vyrazime, je to naspat, snazi sa dostat z autosedacky.

cayrez
autor
20. máj 2012

@skoricaxx asi ani nevies, ze mas deti. Maju vobec nejaky rezim?

cayrez
autor
20. máj 2012

@dai suhlasim, len s jednym rozdielom bohuzial musim zvazovat len to, co si mozem financne dovolit a teda Turecko je pre mna trosku drahe.. 😢

cayrez
autor
20. máj 2012

@katrinka8 Uvazujem podobne ako ty, nas krpaty je tiez take sidlo. Financne si dovolime asi len to Chorvatsko, no nebojim sa len cesty, ale aj toho zaspavania v cudzom prostredi. Verim, ze by si to pri mori uzil, vyclapkal sa dosytosti, no to zaspavanie.. mame s tym problem aj doma. U svokrokcov na navsteve je to des a hroza a teda nepredpokladam, ze na dovolenke by bol iny. Stale som rozhodnuta skor cakat, ako sa zmeni v spravani a podla toho vyhodnotit, ci ist, alebo nie. Ved zase ked pojdeme o rok neskor, svet sa nezruti. Aspon mi bude vediet aj povedat, co chce. :o}

maca_p
20. máj 2012

@cayrez tak treba ist do apartmanu s terasou, v pripade demolovania nabytku ho tam vystrcis... preto by som ja do hotela proste nesla. prsi, alebo nieco sa deje, clovek je uzamknuty na cimre, ked dieta spi, zas je clovek na cimre, toto pre mna veru nie je. moze mat aj 10 staaaars. mne staci aj chorvatsko, ubytovanie nizsej urovne, ale urobim si fakultaky, zajdem kde chcem, proste som freeeeee. deti vysiluju, odveziem ich na decke ihrisko a neviem co este...
co sa tyka oddychu tvojho manzela, si uzasne empaticka bytost, len aby si panicek oddychol. nech teda ide na pansku jazdu, nie s rodinou, ktorej je sucast male dieta. moj chlap maka 7 dni v tyzdni a 1 den volno, precestuje 4 hod. denne, ale na dovolenke maka okolo deti este viac ako ja. da mi priestor na opalovanie, on to nemusi, da mi kopec priestoru na plavanie, lebo vie ze to milujem 🙂 . odvezie nas tam i spät. ja zato varim a umyvam riad a ked je treba, spravi aj toto on.
pocas celeho roka som ja, ktora skace okolo celej rodiny, tak takto to mam aspon vykompenzovane, ked uz dovolenka s rodinou.
ale uz sa zacinam vyhrazat, ze dovolenka je pre mna tyzden bez toho, zeby som skakala okolo niekoho. cize damska jazda. toto boli pre mna peckove dovce - taliansko, spanielsko aj ten hnusny egtypt. proste nikoho neriesit.
dufam, ze nie som sarkasticka 😉

katrinka8
20. máj 2012

@cayrez - ono dost deticiek je trochu "vykolajenych", ked spia niekde inde ako doma. Aj dospeli maju obcas problem spat na cudzom mieste. Nelepsi sa mu to po par dnoch, ked ste na tom istom mieste? Nasa mala ani tak nema problem zaspat na cudzom mieste, ona ma obvykle problem s tym, ze nevie zaspat, ked ju pred spanim "vysalie" niekto - u svokrovcov to je permnentne - bud bratranci a sesterka alebo svokrovci - oni sa s nou vsetci saleju (aj deti, aj dospeli) az kym sa nejde kupat a spat, a potom aj dve hodiny bud vyskakuje v posteli alebo obcas place a neda sa utisit 😠 Doma pritom obvykle zaspi do 10 minut sama.
Chapem Tvoje obavy z toho, ze si moze syncek ublizit, nieco znicit a pod. Ale tak treba verit, ze kazda izba sa da aspon ako-tak usposobit tomu, ze tam ste s malym dietatom - my tiez najprv vsetko odstranujeme z dosahu 😉 Ale tak zase je tu predpoklad, ze na dovolenke v izbe sediet nebudete a tym padom tam nebude mat tolko casu "robit neplechu" - ako ja vravim dcerke 😉 Neboj sa, urcite by ste to zvladli. Ak vravis, ze Turecko je drahe, tak skuste to Chorvatsko alebo sever Talianska. Na noc by ste cestovali - to by Ti mali urcite zaspal - po celom dni unaveny 😉 - a rano by ste tam uz boli. Manzel by Ti tiez pomohol, urcite nema predstavu, ze bude len na plazi vylihovat a Vy sa od neho vzdialite, aby mal pokoj. Naozaj sa neboj, dovolenka (a oddych) sa zacina v hlave. A tu obcas treba prevetrat a zmenit prostredie 😉

cayrez
autor
20. máj 2012

@maca_p tak panicek sa pohra, ale pozor na maleho musim davat ja, inak skonci s nejakym zranenim.. to uz mam proste vyskusane. ☹ co narobim?
Inak ta damska jazda.. bodla by, ale veris mi, ze by som sa vobec nedokazala uvolnit, lebo by som myslela na maleho, ze co asi robi a podobne? Ci si vie s nim muz rady a tak. 😀

maca_p
20. máj 2012

@cayrez dieta prezije, neboj sa. prinajhorsom pojdu k svokre.
raz som citala toto: dieta prezije vsetko, aj starostlivost svojich rodicov 😀 .
samozrejm, nezachadzam do extremov socialne slabych a tyranova aroznych exotov.... 😠

cayrez
autor
20. máj 2012

@katrinka8 no u nas je to podobne, ale tu sa s malym ani nik nesalie, ale on proste ma tak rad spolocnost ludi, ze sa za kazdych okolnosti snazi co najdlhsie vydrzat byt hore. So zaspavanim mame problem aj doma, lebo ma vecne rozhadzany rezim. Uz ma unavuje to vecne cestovanie.. raz na vychod, potom do ziliny k mojej mame... hoc do ZA chodievame malo {tlacime sa v mojej byvalej detskej izbe na desnom roztahovacom gauci, z ktoreho brutalne boli chrbat, plus jej otrasny priatel.. no to je nadlho}. Mama castejsie docestuje k nam vlakom na jednu noc.. Maly je aspon vo svojom a aj tak je zakazdym rozkokoseny. Tu doma ma aspon respektuje, ale u svokrovcov jaci kazdy vecer a neprestava.. aj dve hodiny.. Posledne sme boli na tyzden a mam pocit, ze posledny vecer uz bol taky pokojnejsi, no aj tak mu zaspavanie trvalo cca hodinu. 😠

cayrez
autor
20. máj 2012

@maca_p toto nema chybu.. ale vies, ze dieta ked niecim trpi, vacsinou je na chybe rodic? ja uz neviem, co robim zle, ked maly ani za toho otca nie a nie vecer spat. Ja som uz uplne odrovnana a on?? anciasa jeho... 😀 😠

maca_p
20. máj 2012

@cayrez ved to je normalne, ze dieta nezaspi tak dobre ako doma, ma tam kopec novych vzruchov, podnetov a inych prkotin.
mam takych exotov doma, viem ake to je. jeden bol este pred tyzdnom najlepsie dieta na svete, ale uz mu dam asi inu nalepku 😎

cayrez
autor
20. máj 2012

@maca_p exot tohto mesiaca.. 😀
na mojho maleho to nema.. od malicka mame problem so zaspavanim. Sranda je, ze ja mam od detstva tiez problem zaspat. Vzdy. Aj ked som doma.. lezim v posteli a nic.. dlho nic.. potom konecne zaspim. Odkedy som na materskej sa to zlepsilo, ale aj tak..

maca_p
20. máj 2012

@cayrez detto...
doteraz naj dieta na svete o 20 minut vstane a bude sa hrajkat tak do 01.30 😝 .
vcera som unavena ako kon maleho nechala mm a zobrala som sa spat. a to ho dojcievam tak este 2-3 x do rana. nik sa neopovazil ma zobudit! prezili... a kukali jak som s nimi vybabrala 😀

katrinka8
20. máj 2012

@cayrez - to o tom spani na gauci a bolavom chrbte a izbe - to ako by si o nas u svokrovcov hovorila 😀 Moji rodicia byvaju v nasom meste, takze tam nespavame 😀 Ale inak mojej malej opici dakedy pri spani (a zaspavani) vadi aj zle otocena postel. Neviem, ci reaguje na tie geopatogenne zony, ci co (ja som na to citliva, mozno zdedila) - ale uz viackrat sa nam stalo, ze sme len otocili postel a zaspala v pohode. No a reaguje aj na spln a nov ... 😝 Inak spi dobre. Ale som zvedava, co nas bude cakat na dovci. Ked sme boli minuly rok v Sturove, tak tam spala dobre, ale chodila az okolo 11-tej (rodinne seansy pri grile urobili svoje), rano potom tahala dlhsie - do dakej osmej. Inak chodieva medzi osmou, pol deviatou a vstava okolo pol siedmej, cca... Aj v Prahe to bolo uplne v pohode, len v den prichodu sme sli spat neskor, lebo sme boli na veceri s brachom a jeho teraz uz manzelkou, ale hned na dalsi den uz mala rezim ako doma 😉 Bola som sama prekvapena, ako dobre to zvladla.

mima595
20. máj 2012

@cayrez -len aby si sa necudovala...na morskom vzduchu a po vyblazneni sa vo vode zaspi ani nevies ako...
ale je to len a len na tebe..ak sa necitis na to ist s dietatom, tak nechod...lebo budes len stale hladat chyby..že toto je zle, hento....ale ked sa sama rozhodnes, že idete a chces ist a bude fajn..tak bude dobre 😉

shawn7
21. máj 2012

dievcata, nezabudnite na vybavenie pasu 🙂

skoricaxx
21. máj 2012

@cayrez
no dik, viem ze mam deti a hrozne ich lubim
režim podla mna aky taky majú, a že sa občas poruši z toho sa podla mna svet nezruti

cayrez
autor
22. máj 2012

@katrinka8 Tak to teda klobuk dolu.

katrinka8
22. máj 2012

@shawn7 - veru, len cakam do juna, bude mat 2 roky, tak nech to ma aspon do tych 5 rokov. Horsie kamoska, ich mala bude mat 2 rocky az v novembri a im obom pas uz vyprsal - ale do Chorvatska im staci sice OP, lenze mala tym padom asi bude musiet mat pas, hoci jej bude platit asi len do tych 2 rokov. Ci?
@cayrez - ono nas tie deticky niekedy vedia prekvapit, najma ked to najmenej cakame 😉 My sme si proste povedali, ze je to dovolenka, tak ma vynimky v rezime proste povolene - ved vari sa jej to potom napravi spat zase 😀

cayrez
autor
23. máj 2012

@katrinka8 a napravilo sa jej to spat? po akej dlhej dobe? Nebola potom z toho uplne "zblbnuta"? Lebo nas sa potom nevie vpratat do koze. 😠

shawn7
23. máj 2012

@katrinka8 ano , pas plati len dva roky, no dava tp zmysel, ved dieta sa tak rychlomeni. my sme vybavovanie odkladali, nasa malicka bude mat o mesiac 1 rok, takze jej plati do 3 roka a potom urobime do 5 roka.

usacek79
23. máj 2012

@cayrez ahojky, moja mama so mnou chodila k moru od mojich 5 mesiacov kazdy rok, niekedy aj 2x a urcite mi to len a len prospelo, ked tak na seba kukam 😀
ja urcite budem tiez s mojim babom chodit k moru, po tych 3 mesiacoch pokojne 🙂
more a klima je cisto pozitivna, cestu vydrzi tak v aute, ako v lietadle, urcite babo oooovela lepsie znasa tieto presuny, kedze o nich ani nevie poriadne, narozdiel od dospelych sa nijako nekrci, ma vsetok komfort a neboji sa lietat 😉 😀
len treba idealne ist na pokojnejsie miesto, kde su ciste a poloprazdne plaze 🙂

katrinka8
23. máj 2012

@cayrez - no, jej sa to doma napravilo asi hned, sa mi zda, ked sme ju ulozili ako obvykle. Uz si to moc nepamatam, ale tak obvykle, ked ma take rozhadzane rezimy, tak sa jej to upravi do 2 - 3 dni. Tie prve dni doma nevie zaspat, tak cca hodinku si bud recni alebo obcas vykrikuje a vyskakuje v postielke, ale celkom rychlo sa jej to upravi 😉
@shawn7 - aha.. ja som si to pomylila a pochopila som to tak, ze pas vydavaju detickam napr. od narodenia do 2 rokov, a ked ma dietatko 2 roky, musi mat novy pas, ktory mu plati potom do 5 rokov. Proste ze ten prvy pas plati do 2 rokov veku dietatka a dalsi do 5 rokov. Ale, zda sa, to som pochopila zle... 😀 Tak potom im to je jedno - tej kamoske mojej 😉 Dakujem za objasnenie.

locko007
23. máj 2012

Ahoj, my sme boli už minulý rok - to mal malý 9 mesiacov a bolo super. Veľmi mu to more pomohlo, čo sa týka chodenia a pohybu vôbec. Lebo ako 9 mesačný sa nám nechcel vôbec plaziť ani štvornožkovať ani postaviť na nožičky. Po dovolenke sa to všetko zo dňa na deň zlepšilo.Dokonca sa mu upravilo denné spanie. Dovtedy nám spával asi 4x denne po pol hodinkách a potom 2x denne a spinkával aj 2 hodiny. Boli sme v Chorvátsku v Baške Vode, cestovali sme autom celú noc. Malý všetko bez problémov zvládol. Tento rok ideme zase a veľmi sa na to tešíme.

cayrez
autor
24. máj 2012

@locko007 na Basku Vodu som zvyknuta aj ja.. ale tento rok som to vzdala, je to prilis daleko a tento nas kriklun by to rozhodne nevydrzal v autosedacke. Moj otec este dostal napad, ze co keby sme isli na ostrov Krk.. su tam rozne plaze a je to pomerne blizko.. len 600km. Tak sa viac priklanam k tomuto rieseniu. Uvidime. 😀

cayrez
autor
24. máj 2012

@katrinka8 To asi ako nas drobec.. len on lieta cele tri dni ako strela, do postielky ani za svet.. krici, place, jaci,.. koniec sveta.

cayrez
autor
24. máj 2012

@usacek79 ja som nepovedala, ze pobyt pri mori nie je prospesny aj pre mensie dieta, no podla mna prilis male deti.. jedine, ze sa ide v juni, alebo az v septembri, aby sa babo nemuselo aklimatizovat na velke horucavy, co neprospieva si myslim nikomu, nie to este mimcu. Nuz a najhorsia je cesta. Byt pokrceny vo vajicku viac ako dve hodiny.. skodi to detickam na chrbticu a vnutorne organy, pretoze su stlacene cely cas. Predstav si, ze by si bola schulena nejakych 10 hodin v sedacke. To v ziadnom pripade nie je prijemne cestovanie a to, ze to vydrzi to dieta.. no okej.. to potom vydrzi aj hlucne prostredie, aj 6 hodinove sialene nakupy s mamkou aj oslavy a podobne. Ale od coho sme matkami? Snazime sa chranit svoje deti od vsetkeho, co by im mohlo uskodit a napriek tomu sa najde vela veci, ktore i tak robime my samy zle.