Počas dovolenky synovi skončí platnosť pasu
Ahojte, v utorok ideme na dovolenku do Chorvátska,malemu vyprší pas v strede dovolenky a nový občiansky ešte nedošiel....čo teraz šli by ste.aj tak? Dnes bol mesiac a sms niekde.ze.je hotový.
Každé leto chodíme za sestrou do Slovinska cez Rakúsko. Cestou domov Rakúšania kontrolujú, stojíme v kolóne ďaleko pred Šentiljom (ešte na diaľnici), lebo oni odstavujú náhodne autá. Nikdy by som neriskovala, že akurát odstavia mňa s neplatným synovým OP. Rakúšanom nevysvetlíš, že Ty si mala zaplatenú dovolenku, tak ste šli a basta, oni sú v tomto neskutočne "püntktlich". A spoliehať sa, že teda pôjdete cez Maďarsko, veď tí neodstavujú, by som tiež neriskovala. Alebo skráťte pobyt a vráťte sa pred vypršaním platnosti (ak idete po vlastnej osi), alebo v pondelok urguj vydanie nového dokladu. Alebo zariskuj, ale to len na vlastnú zodpovednosť...
Trochu mimo, ale som rada, podľa vašich skúseností, že raz za čas kontrolujú, hlavne tie deti
Akoze fakt nechapem.ale ved ju nechajte nech ide a nech ich vratia naspat pred hranicami.potom sa zbadaju vsetky ktore takto chcu ist bez platnych dokladov. To by bolo snad jedno jedine ponaucenie pre nich.poznam vela ludi co chodi do zahranicia bez akehokolvek dokladu pre deti lebo ich nikto nekontroluje
Ja nechapem vobec ako sa moze niekto nad tymto co i len zamysliet.a stale roko co rok niekde citam na roznych forach a vela ludi sa stale cuduje ze dieta potrebuje pas do zahranicia. Teraz uz sj obciansky s fotkou.ale vela ludi to stale nevie ze to treba
A este jedno nepochopim ze ludia maju na dovolenku ale dat spravit pas dietatu nato im uz asi nevystalo. Volakedy stal pas pre deti na 2roky 8€ co je zanedbatelna ciastka. Pas sa da vybavit aj pol roka pred skoncenim platnosti a okrem toho deti mozu mat aj dva platne pasy sucastne. Takze taketo veci sa kontroluju v nejakom predstihu a nie ze v juny sa zobudim ze dieta ma naplatny pas.
Ano, isla by som
@minutka mozes mi dat realny dovod preco by si isla?
A este jedno nepochopim ze ludia maju na dovolenku ale dat spravit pas dietatu nato im uz asi nevystalo. Volakedy stal pas pre deti na 2roky 8€ co je zanedbatelna ciastka. Pas sa da vybavit aj pol roka pred skoncenim platnosti a okrem toho deti mozu mat aj dva platne pasy sucastne. Takze taketo veci sa kontroluju v nejakom predstihu a nie ze v juny sa zobudim ze dieta ma naplatny pas.
@malinovka333 suhlas. Len jedno nepochopim, preco sk ako jedina krajina ma detsky pas platny iba dva roky.😬 Takmer vsade maju 5 rokov platnost detske doklady (ja som sa doteraz s inou ako 5 rocnou platnostou nestretla, ale tak nevidela som vsetky krajiny sveta...)
@minutka mozes mi dat realny dovod preco by si isla?
@malinovka333 aby som nepokazila dovolenku celej rodine.
@malinovka333 suhlas. Len jedno nepochopim, preco sk ako jedina krajina ma detsky pas platny iba dva roky.😬 Takmer vsade maju 5 rokov platnost detske doklady (ja som sa doteraz s inou ako 5 rocnou platnostou nestretla, ale tak nevidela som vsetky krajiny sveta...)
@vevesh pas platný 2 roky je len pre deti do 6 rokov. No prečo asi? Lebo v tomto veku sa deti najviac menia. Si predstav ísť 5 ročné dieťa na dovolenku, s fotkou keď malo napr.6 mesiacov.
@malinovka333 aby som nepokazila dovolenku celej rodine.
@minutka však naťahovačkami so zisťovaním identity a podobne by si dovolenku rodine iste nepokazila 🤔
@minutka však naťahovačkami so zisťovaním identity a podobne by si dovolenku rodine iste nepokazila 🤔
@huxy dievcata neviem co sa zavzdusnujete. Slusne som odpovedala autorke. Nemusite ma vobec poucovat, ved vy by ste pripadne problemy riesit nemuseli. V jej situacii som bola min rok a isla som. Vsetko dopadlo ok.
@huxy dievcata neviem co sa zavzdusnujete. Slusne som odpovedala autorke. Nemusite ma vobec poucovat, ved vy by ste pripadne problemy riesit nemuseli. V jej situacii som bola min rok a isla som. Vsetko dopadlo ok.
@minutka ja sa nerozčuľujem, však mne to môze byť šuma fuk, keď by si musela ty alebo autorka niečo riešiť. Len som odpovedala na tvoj komentár, že by si nepokazila dovolenku celej rodine. Ale nikoho vôbec nenapadne, že pri akejkoľvek kontrole by dovolenka mohla byť pokazená oveľa viac. Ale tak samozrejme nech si každý robí podľa seba. Mne by to za tie nervy nestálo. Resp.osobne by som doklad riešila v oveľa väčšom predstihu
Akoze fakt nechapem.ale ved ju nechajte nech ide a nech ich vratia naspat pred hranicami.potom sa zbadaju vsetky ktore takto chcu ist bez platnych dokladov. To by bolo snad jedno jedine ponaucenie pre nich.poznam vela ludi co chodi do zahranicia bez akehokolvek dokladu pre deti lebo ich nikto nekontroluje
Ja nechapem vobec ako sa moze niekto nad tymto co i len zamysliet.a stale roko co rok niekde citam na roznych forach a vela ludi sa stale cuduje ze dieta potrebuje pas do zahranicia. Teraz uz sj obciansky s fotkou.ale vela ludi to stale nevie ze to treba
@malinovka333 keby len rok čo rok. "A môžeme ísť do Poľska na trhy s rodným listom?" Na to sa ozvú tie, čo bývajú pri hraniciach, že jasné, oni tak chodia podchvíľou.
@pribinak tak.ale.ja.doklad budem.mat len akurát stary
@anonym_autor kolegyňa tak išla na dovolenku, letecky....na letisku ju "otočili" a bolo po dovolenke...teda ona, lebo jej muž s dcérou išli a doteraz sa na tom zabávajú ... A čo sa vás týka...ide aj o krajiny, cez ktoré prechádzate, takže šťastnú cestu
Podla toho, co viem a mam skusenost je pas este 6 mes v EU pouzitelny na nejake nudzove presuny. Horsie je to mimo EU. Ja som mala tuto situaciu, zijem mimo SK . Tiez znamu v aute takto checkli, nebol problem, nakolko ten pas mala iba tyzden po platnosti. Mne uz dokonca vtedy neplatny doklad stale uviedli urady na vystavenie doleziteho potvrdenia. Tento rok som napr tam dala update, uplne nahodne.
Každé leto chodíme za sestrou do Slovinska cez Rakúsko. Cestou domov Rakúšania kontrolujú, stojíme v kolóne ďaleko pred Šentiljom (ešte na diaľnici), lebo oni odstavujú náhodne autá. Nikdy by som neriskovala, že akurát odstavia mňa s neplatným synovým OP. Rakúšanom nevysvetlíš, že Ty si mala zaplatenú dovolenku, tak ste šli a basta, oni sú v tomto neskutočne "püntktlich". A spoliehať sa, že teda pôjdete cez Maďarsko, veď tí neodstavujú, by som tiež neriskovala. Alebo skráťte pobyt a vráťte sa pred vypršaním platnosti (ak idete po vlastnej osi), alebo v pondelok urguj vydanie nového dokladu. Alebo zariskuj, ale to len na vlastnú zodpovednosť...
@ivanaks a co spravia? Ako zavolaju Jugendamt? Alebo ich poslu do Ljubljana na konzulat? Nepoviem keby nema rok platny pas. Ale zrovna zijem na hranici AT/ SLO / IT, Rakusania tu neriesili moj 6 mes neplatny pas…
@ivanaks a co spravia? Ako zavolaju Jugendamt? Alebo ich poslu do Ljubljana na konzulat? Nepoviem keby nema rok platny pas. Ale zrovna zijem na hranici AT/ SLO / IT, Rakusania tu neriesili moj 6 mes neplatny pas…
@kiki68 Keď nič iné, odstavia ich a strávia tam dobré 2 hodiny. Ak neovládajú dobre nemčinu a aj anglicky sa dohovoria viar rukami-nohami ako ústami, tak budú mať zážitok na dlho-predlho. Nás s kolegom zastavili Maďari na maďarsko-srbskej hranici a bolo to "požužlaničko". Maďarský colník odmietal s nami komunikovať inak ako maďarsky, čo mi ani jeden maďarsky nerozprávame. Odviedli nás do vnútra, kde nás nechali hodinu sedieť a potom si nás prevzal nejaký úradník, s ktorým sa dalo dorozumieť srbsko-slovensky. U neho sme strávili ďalšiu hodinu, kým spísal všetko potrebné a prepustil nás s pokutou, že sa nám oči pretáčali. Kolega si tiež myslel, že ho nebudú kontrolovať...
@kiki68 Keď nič iné, odstavia ich a strávia tam dobré 2 hodiny. Ak neovládajú dobre nemčinu a aj anglicky sa dohovoria viar rukami-nohami ako ústami, tak budú mať zážitok na dlho-predlho. Nás s kolegom zastavili Maďari na maďarsko-srbskej hranici a bolo to "požužlaničko". Maďarský colník odmietal s nami komunikovať inak ako maďarsky, čo mi ani jeden maďarsky nerozprávame. Odviedli nás do vnútra, kde nás nechali hodinu sedieť a potom si nás prevzal nejaký úradník, s ktorým sa dalo dorozumieť srbsko-slovensky. U neho sme strávili ďalšiu hodinu, kým spísal všetko potrebné a prepustil nás s pokutou, že sa nám oči pretáčali. Kolega si tiež myslel, že ho nebudú kontrolovať...
@ivanaks madari/ srbi to je najhorsie ta hranica, mne tam 2 x stacilo. Ale to mas mimo EU, teda Srbsko uz nie je Schengen myslim ta hranica ako taka. Hej my sme mali vsetko oki a cely autobus bol o 2 hod cakania a hulakania colnikov. Ako bol to zazitok. Toto Rakusan nikdy takto hulakat nebude. Navyse pamatam ako niekoho chceli skrz pas ( ale to cloveka co tu byva a museli vybavit babatku pas) na konzulat do Slovinska, tam povedali, ze nie mimo ludi s TP v Slovinsku. No tak max budu mat trosku zazitok.
Ty si evidentne rozhodnutá ísť, tak choď.
Ja len dve malé poznamocky k tomu. Minule nás kontrolovali pri bežnej cestnej kontrole v rakúsku. Pýtali doklady aj detí aj psa a kontrolovali všetko.
Môžeš mať dva pasy. Jeden na 10, druhý na 5 rokov. Vybav si to. Tak sa ti nestane, že zrazu zistíš, že nemáš pas.
A nechápem prečo si dávate robiť pasy na poslednú chvíľku. Ja si vždy dávam robiť doklady aspoň tri mesiace pred koncom platnosti.
Švagriná takto išli s neplatným pasom do HR s dieťaťom, pri vstupe si to colník nevšimol a pri výstupe už áno a trochu robil caviky, ale obkecali to, tvárili sa, že si to nevšimli..
A inak nemusia vás vôbec pustiť vďaka tomu a budete sa trepať zbytočne..
@minutka ja sa nerozčuľujem, však mne to môze byť šuma fuk, keď by si musela ty alebo autorka niečo riešiť. Len som odpovedala na tvoj komentár, že by si nepokazila dovolenku celej rodine. Ale nikoho vôbec nenapadne, že pri akejkoľvek kontrole by dovolenka mohla byť pokazená oveľa viac. Ale tak samozrejme nech si každý robí podľa seba. Mne by to za tie nervy nestálo. Resp.osobne by som doklad riešila v oveľa väčšom predstihu
@huxy jasne ze nas to napadne. A urcite sme si aj vedome dopadu. Ale zial, niekedy treba zariskovat
Nie zbytocne problemy
Ty si evidentne rozhodnutá ísť, tak choď.
Ja len dve malé poznamocky k tomu. Minule nás kontrolovali pri bežnej cestnej kontrole v rakúsku. Pýtali doklady aj detí aj psa a kontrolovali všetko.
Môžeš mať dva pasy. Jeden na 10, druhý na 5 rokov. Vybav si to. Tak sa ti nestane, že zrazu zistíš, že nemáš pas.
A nechápem prečo si dávate robiť pasy na poslednú chvíľku. Ja si vždy dávam robiť doklady aspoň tri mesiace pred koncom platnosti.
@anonym_7d6894 ja vzdy kontrolujem doklady zaciatkom roka.aj ked teraz viem ze uz im olati 5rokov. Synovi som davala robit pas vo februari lebo mu koncil.moji maju od narodenia vzdy platny pas aj ked bol len na dva roky. A vzdy mi to vyslo aaciatkom roka davat robit alebo koncom roka pred skoncenim ked tam nebol natresk.okrem toho ludia su stale a stale nepoucitelni s tymto.rok co rok potom sa zbadaju ba poslednu chvilu ja nevie aky problem je dat si spravit pas a mam 10rokov pokoj.ja som sa aj rozviedla aj vydala znovu kde som priezviska menila a pas mam stale aj ked nechodime letecky ale clovek nikdy nevie. A nie takto na poslednu chvilu vsetko a kazdy sa len nahana potom,nemaju terminy a rychlo do 2dni ho chcu mat hotovy, a ked nie je lebo maju ozaj toho vela tak su zasa nervozni..
@vevesh ja len píšem, že chápem, že pas pre dieťa do 6 rokov má platnosť 2 roky 🤷🏼♀️
A vysvetlila som prečo
@huxy ja viem, ja len hovorim, ze sk je absolutna vynimka. Normalne cestujem s 6 rocnym dietatom na fotku 2 mesacneho dietata. Uznava to kazda krajina, jedine na usa sa odporuca mat aktualnu foto. Ine krajiny to absolutne nezaujima, kedze colnici vedia zistit, ci je to to dieta na foto aj bez aktualnej fotky.
Normalne bych jela..vycestovala jsem tak do italie a zapomela jsem doma obcanku. Vyresila jsem to tak , ze jsem nahlasila ztratu OP na policajtech a vydali mi na vycestovani potvrzeni o ztrate a jela na ten papir normalne dom.Cela tato akce trvala hodinu a bylo vyreseno.
@marketa7584 neverim tomuto co pises nakolko ak ti daju ten papier nahradny tak nemozes ist s tym do zahranicia
@malinovka333 keby len rok čo rok. "A môžeme ísť do Poľska na trhy s rodným listom?" Na to sa ozvú tie, čo bývajú pri hraniciach, že jasné, oni tak chodia podchvíľou.
@letfenixa rodny list a zdravotna karticka su top. 😆
Este upresnim ze ja sa vobec nad tymto nerozculujem.mne je to uplne jedno ja mam aj moje deti doklady vzdy v poriadku.a nemusim stresovat ked sa bam vyskytne odist nahle niekam za hranice

Inak nam sa viackrat stalo, ze ked sme mali namatkovu kontrolu na colnici, tak my dospelaci sme im boli ukradnuti a vyslovene kontrolovali deti
@veronikaszabova nás tak kontrolovali na ceste z Talianska. Boli sme dvomi autami a deti sedeli kdejako, čiže nie v aute s rodičmi, jedno auto ešte malo českú značku (služobné), normálne nás odstavili a kontrolovali, ktoré dieťa ku komu patrí.