Potrebujem súhlas exmanžela na dovolenku s deťmi v Tunise?
Ahojte baby, má niektorá reálnu skúsenosť?
Idem s deťmi na dovolenku do Tunisu. S exmanzelom nemáme dobré vzťahy, resp. ani riadne nekomunikujeme. Pre deti chodí sporadicky. Mám ich v osobnej starostlivosti. Potrebujem od neho nejaký súhlas na vycestovanie s deťmi? Dobrovoľne mi ho nedá a súdnou cestou to už nestihnem. Deti majú moje aj jeho priezvisko. Tunis na Slovensku nemá veľvyslanectvo, nemám to ako overiť čo reálne overujú. Preto prosím o reálne skúsenosti, ďakujem 🙏
@anonym_autor skúsenosť nemám, ale informovala by som sa v cestovke
@kvietok1233 áno,už som sa informovala. Vraj sa s takým prípadom ako ja ešte nestretli, resp. že nemajú info o nejakých problémoch.
Jednoznačne, je to v zákone. Inak by to mohol napadnúť, že si s nimi odišla do iného štátu. Cestovka to nepotrebuje, potrebuješ to ty. A je jedno kam pôjdeš, akonáhle ideš za hranice je to potrebné.
Áno potrebuješ jeho súhlas s overeným podpisom u notára.
Neviem čo za otca by odoprelo detom dovolenku.
@anonym_autor nie ak je to v case kedy mas mat deti ty..
Áno potrebuješ jeho súhlas s overeným podpisom u notára.
Neviem čo za otca by odoprelo detom dovolenku.
@anonym_feaed2 nechcem tu rozoberať povahu môjho ex. On si jednoducho nedá námahu, aby išiel k notárovi a overil tam svoj podpis a tým urobil niečo "PRE MŇA"
Jednoznačne, je to v zákone. Inak by to mohol napadnúť, že si s nimi odišla do iného štátu. Cestovka to nepotrebuje, potrebuješ to ty. A je jedno kam pôjdeš, akonáhle ideš za hranice je to potrebné.
@anonym_78b5f6 nemáš pravdu, vycestovať zo slovenska na krátkodobú dovolenku môžeš bez súhlasu druhého rodiča, slovenské zákony to dovoľujú, súhlas potrebuješ iba na presťahovanie alebo dlhodobý pobyt
dôležité je kam ideš a aké sú zákony danej krajiny čo vyžadujú, niektoré krajiny striktne vyžadujú súhlas, iné len ho odporúčajú mať a iné nepotrebujú nič ak je s dieťaťom aspoň jeden rodič
@anonym_autor Konkrétne Tunisko nemá špeciálne požiadavky pre vstup s deťmi https://www.mzv.sk/web/sk/tunisko
Pred cestou odporúčame overiť si aktuálne podmienky vstupu na Veľvyslanectve Tuniskej republiky v Budapešti – telefonicky na čísle +36 1 336 16 16 alebo +36 1 336 16 17.
Prípadne skús napísať email tu https://mzv.gov.cz/tunis/cz/viza_a_konzularni_i...
@anonym_autor nie ak je to v case kedy mas mat deti ty..
@anonym_7c19b4 máš s tým reálnu skúsenosť?
@anonym_7c19b4 máš s tým reálnu skúsenosť?
@anonym_autor do turecka nie. Okolite staty SK autom ano. Suhlas je potrebny pri stahovani mimo SK. Tak nam to povedala pravnicka a tak fungujem. Je to mytus, ziadny zakon o dovolenke nie je. Nepytam pisomne nic. Idem a je to.
@anonym_78b5f6 nemáš pravdu, vycestovať zo slovenska na krátkodobú dovolenku môžeš bez súhlasu druhého rodiča, slovenské zákony to dovoľujú, súhlas potrebuješ iba na presťahovanie alebo dlhodobý pobyt
dôležité je kam ideš a aké sú zákony danej krajiny čo vyžadujú, niektoré krajiny striktne vyžadujú súhlas, iné len ho odporúčajú mať a iné nepotrebujú nič ak je s dieťaťom aspoň jeden rodič
@anonym_autor Konkrétne Tunisko nemá špeciálne požiadavky pre vstup s deťmi https://www.mzv.sk/web/sk/tunisko
Pred cestou odporúčame overiť si aktuálne podmienky vstupu na Veľvyslanectve Tuniskej republiky v Budapešti – telefonicky na čísle +36 1 336 16 16 alebo +36 1 336 16 17.
Prípadne skús napísať email tu https://mzv.gov.cz/tunis/cz/viza_a_konzularni_i...
@anonym_ebb077 ďakujem veľmi pekne, po maďarsky neviem, tak skúsim jedine ten český email. Ale dúfala som, že sa nájde niekto kto ma skúsenost priamo z dovolenky 🥺
Vlani som sla s detmi do Tuniska a ten papier som síce mala, ale nikto hi nikde odo mna nechcel.To ale neznamená ze od teba ho nemôžu pytat
Vlani som sla s detmi do Tuniska a ten papier som síce mala, ale nikto hi nikde odo mna nechcel.To ale neznamená ze od teba ho nemôžu pytat
@anonym_824b96 ďakujem za odpoveď. Mala si súhlas ex aj notársky potvrdený?
@anonym_autor pred 2 rokmi Turecko. Vedel, že ideme, nemal problém, ale nedala som nič podpisovať. Nikto odo mňa nič nechcel. Ale zase...on nemal problém s tým, aby dieťa vycestovalo. Dopraje mu. Takže mám inú situáciu ako ty v zmysle, že keby som sa znovu rozhodla dieťa vziať niekam a ani mu to neoznámila, tak je to v pohode z jeho strany.
@anonym_ebb077 skôr ako veľvyslanectvo odporúčam prečítať si na stránke MZV SR podmienky pre vstup maloletých deti do danej krajiny
@anonym_ebb077 skôr ako veľvyslanectvo odporúčam prečítať si na stránke MZV SR podmienky pre vstup maloletých deti do danej krajiny
@cacianka Tunis tam nie je
Nebola som síce v Tenise, ale bežné cestujem na krátke dovolenky bez písomného overeného povolenia otca. Pokiaľ sú deti tebe zverené a ideš v čase keď ich nemá mať otec tak na dovolenku papier netreba.
Toto je tak strasna blbost co ti pisu baby az z toho v riti picha.Suhlas s dovolenkou nepotrebujes nikam a nikdy.Si zakonny zastupca deti.Jedine,zeby v case dovolenky by mal on mat deti ale realne co ti ako urobi?Vyplace sa socialke na rameni urobi zo seba chudaka z teba kravu a ides dalej no.Hajzlici su a budu.Ja beham s detmi kade tade a nikoho nejaky sploditel nezaujima.
Toto je tak strasna blbost co ti pisu baby az z toho v riti picha.Suhlas s dovolenkou nepotrebujes nikam a nikdy.Si zakonny zastupca deti.Jedine,zeby v case dovolenky by mal on mat deti ale realne co ti ako urobi?Vyplace sa socialke na rameni urobi zo seba chudaka z teba kravu a ides dalej no.Hajzlici su a budu.Ja beham s detmi kade tade a nikoho nejaky sploditel nezaujima.
@anonym_84668d Ďakujem za odpoveď 😀 No ved presne o to mi ide. Keby bol ex normálny, nerobím si s tým starosti. Ale on je tak zákerný, že by mi určite žiadny overený súhlas nedal.
@anonym_84668d do Talianska nemôžeš ísť bez súhlasu druhého rodiča, pozri si ich zákony a podmienky na cestovanie s deťmi
Ja mám síce trochu inú situáciu, pretože mala sa volá inak ako ja, ale pri ceste do Turecka do mňa vo Viedni pýtali papier pri ceste tam aj naspäť. Ja som mala podpísané povolenie od bývalého manžela a to im stačilo. A viem, že pýtali aj od inej matky, ktorá sa volala rovnako ako dieťa a bola sama s dieťaťom. A to na pasívnom nevedeli, kde konkrétne cestujem, to sa pýtali až potom. Takže závisí od pracovníčky, je na tebe, či to chcela riskovať. V Turecku to nikoho nezaujímalo.
@anonym_84668d
Ty pises strasne blbosti, ked si nezbadala Tunis je muslimska krajina , ale to ti nedoslo.tam napriklad deti patria otcovi po rozvode
@anonym_feaed2 tu nejde o to odoprieť deťom dovolenku. Tu ide o fakt znepríjemniť exmanželke život a robiť jej napriek už len preto, že si myslí, že môže.
@anonym_autor mne právnik povedal, že na tak krátky čas pobytu súhlas nepotrebujem, ale som povinná ho informovať.Tak to robím tak, že pár dní pred odchodom mu pošlem sms, že v tom čase (dátum) budeme na dovolenke (kde) a s dcérou sa môže stretnúť po našom návrate. Dávam mu hneď možnosť náhrady, aby nemohol vyskakovať, že som mu ubrala víkend. Málokedy má záujem o náhradu. Raz mal snahu bojkotovať moju dovolenku, že som ho neinformovala vopred (nejaké tri mesiace, keď som ju zajednávala) a on nesúhlasí (?!), tak som mu povedala, že kľudne nechám dcéru doma, resp.uňho na dva týždne a žiadam ho preplatenie jej čiastky. Hneď stíchol.
@anonym_feaed2 tu nejde o to odoprieť deťom dovolenku. Tu ide o fakt znepríjemniť exmanželke život a robiť jej napriek už len preto, že si myslí, že môže.
@anonym_autor mne právnik povedal, že na tak krátky čas pobytu súhlas nepotrebujem, ale som povinná ho informovať.Tak to robím tak, že pár dní pred odchodom mu pošlem sms, že v tom čase (dátum) budeme na dovolenke (kde) a s dcérou sa môže stretnúť po našom návrate. Dávam mu hneď možnosť náhrady, aby nemohol vyskakovať, že som mu ubrala víkend. Málokedy má záujem o náhradu. Raz mal snahu bojkotovať moju dovolenku, že som ho neinformovala vopred (nejaké tri mesiace, keď som ju zajednávala) a on nesúhlasí (?!), tak som mu povedala, že kľudne nechám dcéru doma, resp.uňho na dva týždne a žiadam ho preplatenie jej čiastky. Hneď stíchol.
@anonym_c5bb36 lenže každý biootec je iný, niektorí len z plezíru robia problémy. vždy a vo všetkom. henten tvoj sa stiahol, ale iný môže ešte saj na letisko zavolať, že mu ex uniesla dieťa. nikto nevie ako mu prepne a čo vyparatí, len aby magor ublížil žene, kašle na to že ubližuje dieťaťu.
súhlas otca ako taký je jedna vec, ale pravidlá pre vstup do krajina je iná - ak to vyžadujú, tak nepomôže veta " mne nikdy nekontrolovali", lebo nikdy nikto nevie kedy budú a narobia problémy. únos dieťaťa je veľmi citlivá vec, a ak si niekto zmyslí tak narobí problémy že až.
autorka - skús aj to neodkladné opatrenie na vydanie súhlasu, za pokus to stojí, plus veľvyslanectvo v Maďarsku
@anonym_autor iba jeho suhlas, notársky overený nie
@anonym_c5bb36 lenže každý biootec je iný, niektorí len z plezíru robia problémy. vždy a vo všetkom. henten tvoj sa stiahol, ale iný môže ešte saj na letisko zavolať, že mu ex uniesla dieťa. nikto nevie ako mu prepne a čo vyparatí, len aby magor ublížil žene, kašle na to že ubližuje dieťaťu.
súhlas otca ako taký je jedna vec, ale pravidlá pre vstup do krajina je iná - ak to vyžadujú, tak nepomôže veta " mne nikdy nekontrolovali", lebo nikdy nikto nevie kedy budú a narobia problémy. únos dieťaťa je veľmi citlivá vec, a ak si niekto zmyslí tak narobí problémy že až.
autorka - skús aj to neodkladné opatrenie na vydanie súhlasu, za pokus to stojí, plus veľvyslanectvo v Maďarsku
@cacianka máš pravdu. Preto mu to pre istotu ešte oznámim cez sms.
Mňa by zaujímalo, ako by sa to riešilo ďalej v prípade, že otec naozaj nebude súhlasiť. Dovolenka vyplatená a čo ďalej?
V Tunise som bola s detmi asi tri krat, sice moj bol vtedy este manzel, ale to nikto nevie ci ste alebo nie ste rozvedeni. Sama s tromi detmi, jedno malo rok. Ale priezviska mali rovnake ako ja. Nikdy sa ma nik nepytal na deti, nikto odo mna ziadny papier nechcel. Pokial to na stranke MZV nie je vyslovene napisane, ze suhlas MUSIS mat, tak ho mat v podstate nemusis. Bola som s deckami v Tunise, Turecku, ostatnu dobu pravidelne Egypt a Vietnam - nikdy ma nekontrolovali. Do Vietnamu som papier vzdy mala, ale nikto sa na nic nikdy nepytal.
Skusenost sesternice - ma syna, on priezvisko po otcovi. Zobrati neboli, cestovala s nim z Viedne do Dubaja a spat. Cesta tam - nikto nic. Cesta spat - Dubaj nikto nic, Vieden - lustrovali ju ako zlocinca.
@cacianka máš pravdu. Preto mu to pre istotu ešte oznámim cez sms.
Mňa by zaujímalo, ako by sa to riešilo ďalej v prípade, že otec naozaj nebude súhlasiť. Dovolenka vyplatená a čo ďalej?
@anonym_c5bb36 nepíš mu veľmi vopred, stačí po kontrole na letisku alebo až na mieste pobytu. Takéto prepnuté hlavy nevieš čo vyparatí, dlho je ticho potom mu prepne a urobí bordel. ty ho poznáš, tak sa zariaď podľa toho. a najmä choďte na dovolenku v časoch, kde nemá mať dieťa na stretko. ak sa nedá mimo ich stretka, napíš mu pekný email, že odchádzate a navrhni mu náhradné termíny. nech si krytá a máš dokaz, že si bola ustretová a informovala si ho. mejl si ľahšie vytlačíš, kľudne ho doložíš aj do spisu u kolíznej, dodatočne po návrate.
aj keby ťa chcel dať na súd, že maríš súdne rozhodnutia a rušíš jeho termín, tak máš dôkaz o snahe a nijaký súd nebude, respektíve ti nič nehrozí. kvôli takej kravine ani súd nezasadne.

@anonym_autor skúsenosť nemám, ale informovala by som sa v cestovke