icon

Ako riešiť situáciu s dcérou na dovolenke?

8. mar 2025

Mám rezervovaný apartmán 4+2 , a zrazu 17r dcéra ktorá ešte včera chcela ísť s nami zrazu nechce. Dovolenka v práci nahlásená odsúdená. Teraz by nám stačilo ubytovanie pre troch.

sisaka
8. mar 2025

@doriiis a si na omyle, že autorka nemôže nič spraviť, keď jej 17 ročná nechce ísť s nimi ale s frajerom. 17 ročná nie je plnoletá, takže rodič stále má slovo a vôbec jej ten výlet do zahraničia nemusí odobriť.

doriiis
8. mar 2025

@zuzanockamt ....mám 14 ročného,ktorého nemám problém pustiť cestovať do čiech samého.Dnes už decka lietajú samé lietadlom cez pol sveta.
Zakázať a prikázať niečo 17 ročnému človeku je tak absurdné,ako zakázať a prikázať niečo inému dospelému človeku.Moj názor.
Však vy si držte deti ako chcete.Ja viem,že zákazy,príkazy a obmedzenia nič nevyriešia.

svetlonos
8. mar 2025

@minesasubu
4+2 budú asi 2 izby, pre 2 by stačila jedna s rozkladacím gaučom 😉

doriiis
8. mar 2025

@sisaka ....hej a ako ju donúti ísť na dovolenku?

huxy
8. mar 2025

@doriiis ty pozeráš len na tú stránku, nezakazovať, neprikazovať... Ale napadlo ťa niekedy, že tomu dieťaťu sa samému môže niečo stať, či už samému doma či v zahraničí? Kadečo sa stáva. A predstava, že som napr tisíc km od dieťaťa a niečo sa mu stalo, neviem mu ísť pomôcť, nie je vôbec lákavá. U nás sa niekedy aj dospelí boja na určité miesta chodiť aj počas dňa, a to nebývame v žiadnom gete.

sisaka
8. mar 2025

@doriiis donúti? Však s takmer dospelou sa dá komunikovať hádam? S tvojim 14 ročným nie? Či už má voľnú ruku a robí si čo chce, však keď už má ten občiansky… ?! Ja mám 16 ročného, pomaly 17 ročného a celkom dobre chápe, že za svoje rozhodnutia nesie následky. Priestor na diskusiu vždy je, ale vie, že kým nebude mať 18 posledné slovo budú mať rodičia.

zuzanockamt
8. mar 2025

@doriiis Nie, nie je to o zákazoch a príkazoch, je to o výchove, kedy dieťa pochopí a dokáže akceptovať a vie, že má istú zodpovednosť. Veď ty odkývaj 14-ročnému každý výmysel.

svetlonos
8. mar 2025

@doriiis
nič proti, za gratulujem si ako ste to super zvládli a mate perfektne dieta. Ale zároveň si uvedom, ze nie všetci sú rovnakí. Ty si tá, ktorá má za svojho syna zodpovednosť. Ako by sa to súdne riešilo, keby sa mu nedaj Boh niečo stane? Trebars samému v tých Čechách? Je super, ze je samostatný, on sa vzdy môže super zachovať ale co druhí? Ti môžu urobiť chybu a potom co? Ostanú to oči pre plač? Ja na teba nechcem útočiť, ani nič podobné. Len ako sa môžeš uplne s čistou hlavou spoľahnúť bez strachu, že budú mať okolo len super ľudí a žiadneho psychopata?

moonlight1210
8. mar 2025

Uzila by som si apartman a dcera by ostala doma a by dostala vysvetlene, ze buduci rok sa s nou uz nepocita. Bude mat 18, dovolenky nech si plati sama.

svetlonos
8. mar 2025

@doriiis
a inak ešte niečo. Mne ako starej koze dokázali niečo hodiť do pohára, bola som len s kolegami, čašníčka to mala k stolu tak 4 metre. Od stola som neodišla, bol to môj prvý a piskedny aperol ten večer! Polku som vyliala a napriek tomu to stačilo... Bola som s partiou ľudí, o ktorých som myslela, ze ich poznám. Moje podozrenie mi nikto nepotvrdi ani nevyvrati. Mala som šťastie, nič sa nestalo
A keby ani, nikdy sa to nedozviem. Tolko na tému zodpovednosť a dôvera. Ja som vtedy mala 29 a nikdy by ma nenapadlo, že toto sa mi stane!

ika02
8. mar 2025

Ahoj, a nemôže vziať frajera a ísť spolu s Vami?

autor
8. mar 2025

@gribka1 dovolenka.pri mori + strava, v júli

doriiis
8. mar 2025

@svetlonos ....psychopata môžeš mať aj v rodine,v škole,v susedstve.Moze to byť rodič,učiteľ, neznámy ale aj známy človek.A teraz čo? Nevychadzajme medzi ľudí,lebo čo keď je tam psychopat? Nevychadzajme von,lebo,čo keď niekto druhý spraví chybu?
Denno denne šoférujem a denno denne vidím ľudí,ako za tým volantom robia jednu z najväčších chýb. Môžu tým zabiť aj mňa,hoci ja sa venujem šoférovaniu poriadne.A teraz čo? Mám prestať chodiť autom,lebo čo keď iní robia chyby?

0silvia0
8. mar 2025

Boze ved do jula sa moze s frajerom este rozist.
Co vymysla. Frajer ju prave v tomto termine niekam zavolal? Nemoze on presunut termin?

doriiis
8. mar 2025

@zuzanockamt ....ako povieš

ina2405
8. mar 2025

Keď sa stane úraz, nehoda, tak do 18.r v nemocnici ako rodič podpisujem dokumenty a stáva sa hocičo. Ta 18ka nie je len číslo.

autor
8. mar 2025

@minesasubu lebo skoro dospelé.osoby hlavne 185 cm výškou sa na prístelke nezmestia a chlapec a dievča nechcú spať v jednej izbe.

gribka1
8. mar 2025

A už sa to nedá zmeniť?

zuzanockamt
8. mar 2025

@ina2405 Presne, lekár nesmie do 18.roku ošetriť dieťa bez zákonného zástupcu. Syna doviezla sanitka na úrazovku po školskom úraze, my rodičia sme už čakali v nemocnici. A ošetrujúci lekár sa hneď pýtal, keď ho preberal, že koľko má rokov a potom druhá otázka - kde sú rodičia.

letfenixa
8. mar 2025

Do júla ďaleko! Som si myslela, že idete zajtra.

veselo_neveselo
8. mar 2025

Este pockaj, sa to dovtedy 4x zmeni.
A teda sadni s dcerou a vysveti jej, ze niektore rozhodnutia su zavazne, a maju dosledky.
Sla by som aj tak, vacsi apartman, viac miesta, sukromie bude fajn. Ale co bude robit.dcera pocas tej doby?

nikpa
8. mar 2025

By som sa jej opýtala, či si myslí, že je to zadarmo. Evidentne jej je jedno, ze kvôli jej rozmaru prídete o peniaze, mne by bolo jedno, že zrazu zmenila názor. Takže bez dlhších debát, ide a hotovo. Nabudúce nech si slečna lepšie rozmysli.

veselo_neveselo
8. mar 2025

Teraz citam, ze frajer ponuka lepsiu dovcu 🙂

Mas viac moznosti:
Nech ide s vami aj s frajerom. Aspon sa spoznate, je fajn mat dobre vztahy.
Namiesto dcery vezmi kamosku - ak sa nejak vhodne pomestite do toho apartmanu.
Alebo chodte bez nej, a uzite si miesto a klud. Aj ked to stoji trochu viac, no co uz. Nenechaj si tym skazit dovolenku.
Alebo sa popytaj, ci vam nevymenia ten velky app za nejaky mensi. Mozno by sa dalo este dohodnut.

simsalabim
8. mar 2025

@minesasubu 4+2 su 2 samostatne spalne, v kazdej pre 2 a dalsie 2 na rozkladacim gauci v kuchyno obyvacke. Aj my tak chodime, 2 a s najmladsou dcerou. Ak ideme sami, staci 2+2.
Autorka - sla by s nami. Dopredu suhlasila, podla toho ste sa zariadili. Ak mas na to zaludok, nech ide priatel s vsmi.

autor
8. mar 2025

@simsalabim muž to návrhol ale chystaju sa celá partia, kamoška tiež s priateľom atď

betulinka1
8. mar 2025

Skus prebookovat mensi apartman. Napis na ubytovanie, v tomto case by to nemal byt problem.

dagas
8. mar 2025

Ak sa to už neda zmeniť išla by s nami. Peniaze netlačím na tlačiarni aby si dcéra rozkazovala a menila plány podľa frajera. A dovolenku s ním by jej financoval kto? Za ďalšie vy to zrušíte,oni sa do leta rozídu a ona bude doma v depkách a ty budeš len rozmýšlať čo doma robí tvoja kôpka nešťastia.

guudy
8. mar 2025

@doriiis kokso, ale sa do teba zahryzli😅😂. Ja mam tiez 17 rocnu, coskoro 18. Lieta po Europe aj sama, aj na sutaze v malych skupinkach (robi ‘veducu zajazdu’, lebo ma najviac nalietane)… na sustredenia chodi dlhe roky vlakom s kamaratmi, od cca 15 bez dospelackeho dozoru…
Na najblizsiu dovolenku do Emiratov prileti za nami sama. Prileti po tom, co bude tyzden sama doma, z toho par dni na celostatnom kole predmetovej olympiady aj s prespatim😁

Autorka, chapem, ze sa ti nahla zmena planov nepozdava, ja by som to akurat okomentovala, ze mohla povedat skor a tym by to haslo. Svoju dceru by som pustila s partiou. Ale to je o nasom vztahu a dovere.
Osobne nemame problem sadnut na lietadlo, keby bolo treba. Uz sme si so starsou odkrutili covid, ked bola v UK na strednej skole.

bonboniera
8. mar 2025

@doriiis ja sa desim toho koľko “respektujucich” mamičiek tu je. 14 ročná chce telefon za 500€? Tak ho dostane, lebo chce a predsa ako k tomu dôjde ze nemá rovnaký štandard ako rodičia! 13 ročná odmieta spat vo vlastnej posteli vo vlastnej izbe? Tak ju necháme spat v spálni s rodičmi veď nebudeme traumatizovat chúďatko decko! 17 ročná zo dňa na deň nechce ísť na zaplatenú dovolenku? Joj nevadí, veď ma predsa nárok zmeniť nazor! Choré.
Potom sa tu v témach o mladých predbiehate v nadavkach a cudujete ako sú nezodpovední a ze chcú vsetko hneď bez akejkoľvek sebareflexie. No bohvie ako to vzniklo 🤔
Samozrejme vaše deti nie, tie su zasadne ta výnimka potvrdzujúca pravidlo 😅

doriiis
8. mar 2025

@guudy ...no jo.Svetove žienky,čo vyháňajú svoje deti zo Slovenska do sveta a pritom im nedovolia ani ostať týždeň samé doma,alebo výlet s kamošmi.Lebo,čo keď niečo vyvedú a ich neviem aká zodpovednosť.🙄
Tak radšej donútia deti ísť s nimi a budú mať otrávenu dovolenku a silene vzťahy úplne všetci.Ale hlavne,že peniaze neprepadnu.🤷🏻‍♀️