icon

Ako riešiť situáciu s dcérou na dovolenke?

8. mar 2025

Mám rezervovaný apartmán 4+2 , a zrazu 17r dcéra ktorá ešte včera chcela ísť s nami zrazu nechce. Dovolenka v práci nahlásená odsúdená. Teraz by nám stačilo ubytovanie pre troch.

cyberk
8. mar 2025

Respekt musi byt obojstranny, pytali ste sa ci chce ist, povedala ano, zaplatili ste a na dalsi den si to rozmyslela, keby ju nechate doma, tak by zlyhala vychova u nas. Dievca sa musi naucit, ze aj ked ma iny, lepsi program, treba respektovat, a drzat sa prvotneho planu, vam by len zbytocne by skomplikovala situaciu.

autor
8. mar 2025

@lucilaines aj keby dovolala k sv.Petrovy 100% sumy nám nevrátia a to nie ja malá čiastka. Ešte nejdeme letecky. Proste viac ako 1000km dovolenka2 týždne a ideme jeden deň sme tu jeden deň tam týždeň pri mori a domov tiež podobne a všade iné podmienky

autor
8. mar 2025

@klementinka58 oni celá partia boli na výlete teraz cez prázdniny v zahraničí a tak chcú isť aj v lete

hederamonstera
8. mar 2025

ale tak zasa ste tu prisne…jemine, je to teeneger, este sa len uci o zivote, urobila chybu, termin s frajerom asi zistila po dohode s rodicmi. A zasa nebudte naivne, jasne ze radsej pojde s frajerom na festival ako s rodicmi na plaz;). Ja by som skusila pospekulovat daco s cestovkou alebo sa s dcerou porozpravala, ze uz je to zaplatene, ako to chce riesit? Co s tymi peniazmi? Ale nenutila by som ju ist

klementinka58
8. mar 2025

ved nech idu v lete ale az ked sa vratite.....ved hadam tam nebudete mesiac

lucilaines
8. mar 2025

Keby aj nevybavila 100% sumy naspat, ale videla by som, ze si tu namahu dala, obvolala vsetko co treba a podarilo by sa jej vybavit aspon nejaku cast nakladov spat, tak by som povedala ok. Ale teda dovolenku s frajerom by som uz nefinancovala.

cukroska
Autor odpoveď zmazal
autor
8. mar 2025

@klementinka58 nie nejdeme mesiac, ale ako som písala, idú viacerí z partie jej najlepšia kamarátka aj s frajerom a ďalší.

olimuc
8. mar 2025

Mlada ma 17, sup na brigadu a zaplati svoj podiel za rozmyslenie si dovolenky a takisto svoje vylety naplanovane na leto. Ma 17, traumu uz mat nebude, rozum este nema. Za rok je dospela … nech sa uci.

svetlonos
9. mar 2025

@doriiis
ty si mi ale neodpovedala na otázku. Ako je to zo zákona? Ty si zákonný zástupca a teda za dieťa zodpovedná. Ked sa niečo stane v tých Čechách a ty na SK? Ci im povieš, že si hrdá na svojho syna a jeho samostatnosť? Chápeš co myslím? To nikoho v kritickom momente nebude zaujímať. Ako ja ta na jednej strane chápem, tiez vidím ako ľudia jazdia a muza z toho ide slak trafil. Jasne ze nedostaneš doma zavretá. Ale v drvivej väčšine dospely v mnohých prípadoch vie uplne inakšie zareagovať ako 14rocne dospievajúce dieta.

svetlonos
9. mar 2025

@bonboniera
aký mobil za 509e, to kde žiješ v akom lacnom kraji?? Minimálne aifon za 1500e! 😁

pikachu999
10. mar 2025

Proste pôjde keď je to zaplatené 😒 mala si skôr rozmyslieť

mia93
11. mar 2025

mozno si to este rozmyslí zase nazad.. ale zamrzí to, hlavne keď je dovolenka vyberaná spoločne a keby vies išla by si niekde inde.. urcite jej to treba takto aj povedať, ja by som ju uistila, že ak teraz nepôjde na jej požiadavky sa v budúcnosti prizerať nebude.. nemáte inak koho zobrať? krstné deti, synovca alebo neter alebo tak? ja som tak bola na dovolenke s krstnými rodičmi, všetko mali vybavené zaplatené a ich staršiemu synovi nedali voľno.. a doteraz som veľmi vďačna bola to najlepšia dovolenka a odvtedy mám super vzťahy s krstnými 🙂 a to som mala asi 15..

ema22270
11. mar 2025

Dcera by si mala stat za svojim. V takom veku este nie je vhodne, aby isla niekam do zahranicia s partiou, aspon teda za tychto okolnosti urcite. Ty zaplatis dovolenku aj s nou, a ona da dalsie peniaze na inu dovolenku. Dovtedy sa moze vsetko este 1000x zmenit...mozu sa aj pohadat, ale sa rozhodnu neist a aj tak bude chciet ist s Vami.
Ak sa jej nieco stane, tazko jej budes vediet pomoct..

zazka666
13. mar 2025

@kittykat22 mladej by som vyčistila žalúdok a aj tak by som ju nepustila na dovolenku s frajerom. Sedela by doma, ešte by som ju poslala na brigádu, keď je jej tak zaťažko ísť s rodinou na dovolenku. Mám 16 ročného a ideme spolu, ani ho nenápadne protestovať. Do 18. bude s nami, a potom nech chodí s frajerkou, ale za svoje.

zazka666
13. mar 2025

Ja by som ju s partiou nepustila. Stať sa môže všeličo. Veď s ňou musíš ešte aj k doktorom chodiť. Prečo jej dávaš taký voľnosť? Keď si neváži rodičov, tak nech nejde , ale nech ide na brigádu. Mám dojem, že dnešné deti nepoznajú hodnotu peňazí a času rodičov.

veronika150999
Autor odpoveď zmazal
guudy
13. mar 2025

@veronika150999 ty si sama sebe das pacik a nam tu jebe, hej? ;)

zazka666
Autor odpoveď zmazal
zazka666
13. mar 2025

Tak na žiadne samostatné výlety by som 17.ročnú nepustila. Ani syna nepustím, a to je stále v menej ošemetnej situácii.
Dôvody:
1. Rodič má zákonnú zodpovednosť o dieťa do 18. rokov.
2. Na každé vyšetrenie, nebodaj zákrok musí ísť so 17.r. dieťaťom rodič. Ak je to tak zodpovedná úloha, že si napríklad zubára nemôže obstarať dieťa samé, potom nemôže ani vycestovať samé. Neviem si predstaviť situáciu, že sa zraní pri dopravnej nehode napr. a kým sa s dieťaťom rodič spojí, kým zistí, kde je, čo mu je, ako to zaplatí v inej krajine a pôod. Proste ušetrí sebe nervy.
3. Dieťa môže mať len také práva , aké má povinnosti. Má už 18, zarába, prispeiva do domácnosti, podieľa sa na domácnosti, preberá za niečo zodpovednosť, obstará si záležitosti okolo vycestovania samé? Áno? OK, môže ísť. Inak nie.
4. kamaráti nie sú záruka bezpečnosti. Prečítajte si články o Telegrame, ako fotia praitelia nahé dievčatá, v sprche, spálne a pod ... a prípady znásl. , v zmysle kamarát taky rád, a tiež môžu zneužiť situáciu. Načo to podporovať?

Ja by som ju prinútila, aby šla s rodinou na dovolenku a do 18. samú nikam. A hlavne, kde by bola v čase, ked oni budú na dovolenke? Prázdny byt pre ňu to je ďalšie nebezpečenstvo. A keď niekto bude oponovať, že je to veľké dievča, tak hvorím. Veľké, tak nech si vybaví samé doktora, alebo políciu, keby dačo. Nevybaví.

miricka77
13. mar 2025

Pre boha živého ženy! Tak si tie 17 ročne deti uviazte na retiazku. Potom majú 18-19 rokov,idú na výšku a nevedia ani hovno.Nevedia si nič navarit, vybavit,ani hajzel umyť na intraku. Nesamostatne jedince.
Co si dokazujete tým,že ich nikam nepustíte samých?
Že musia chodiť s vami na dovolenky,kým nemajú 18? Veď to je choré.

miricka77
13. mar 2025

@zazka666 Prinútila by si dcéru ísť s vami? Tak ty si fakt matka roka. Ty tu píšeš niečo o právach a povinnostiach?Tak práva tvojej dcéry sú asi úplne v zadku.A keď bude mať 18,a náhodou by sa jej nedajbože niečo stalo,tak jej už nepomozes?Ci ako?Uz sa budeš menej o ju báť? Uz nebude prázdny byt v 18 rokoch pre ňu nebezpečenstvo?Nemoze ju nik odfotiť nahú? To je čo za zmýšľanie?
Ty teda nemáš žiadnu dôveru vo svoje dieťa. Netreba prenášať vlastne strachy na dieťa.

zazka666
14. mar 2025

@miricka77 . Samozrejme, že by som trvala na spoločnej dovolenke. Do 18 rokov učite. (no nie fyzickým násilim , samozrejme) Ale na dovolneku samú a ešte s chalanmi by som ju nepustila. To v zákone na to právo nemá. Zato je v zákone zodpovednosť rodiča postatrať sa za každých okolností o dieťa mininálne do veku 18 rokov. A z toho vychádzam.

guudy
14. mar 2025

@zazka666 mas deti? Ake stare? 🙂

zazka666
14. mar 2025

@guudy mám pubertiaka a drzého
@guudy

guudy
14. mar 2025

@zazka666 co je to pubertiak? 10? 13? 15? 17? ;)

jozinzbazin22
14. mar 2025

Mam syna takmer 17r,ale ked sa bavime spolu,vzdy mu hovorim,ze rodina musi byt na 1 mieste.A tak mi aj odpovedal:mama ved ja chodim stale vsade s Vami,a nie s kamosmi.
Treba to dievcatu proste vysvetlit.

zazka666
14. mar 2025

@guudy 16.r. Už som to aj spomínala v tejto diskusii.

guudy
14. mar 2025

@zazka666 oki, nevsimla som si 🙂
Kazdopadne, ta puberta raz prejde a bude na mieste, aby si zmenila aj ty svoj pristup k dietatu 🙂
U niekoho ta puberta prejde v 16, u niekoho v 18. To, ze tvoj 16 rocny je drzy (vymedzovanie sa voci rodicom je nutne na spravne prebehnutie puberty) neznamena, ze vsetky deti su take v tomto veku 🙂
Napr moja coskoro 18 rocna nebola vyslovene drza nikdy. Vzajomne si doverujeme dlhodobo, vzdy sme sa vedeli konstruktivne rozpravat, preto nemame problem ju pustit samu v podstate kam si povie. Nema hlupe napady - nemame dovod jej nevyhoviet ;)

zazka666
14. mar 2025

@guudy ja tu vôbec neriešim drzosť (to som vsunula, len v kontexte, že nie je submisívny) a vymedzovanie si. Ja len píšem, že menej ako 18 ročné, zvlášť dievča by som nikam samé nepustila, lebo rodič má zodpovednosť. A má dovolené kadečo, ale proste na dovolenku pôjde s rodinou. Napokon, aká je to obeta, veď to platím