Dominikánska republika
Baby, ktoré ste boli na dovolenke v Dominikánskej republike ..aké máte skusenosti ? ..cez aku cestovku ste išli ..a v ktorej oblasti sa vám pačilo ...dakujem 😝 😝 😝 😉 😉
@miob Sice som bola v DR. zatial len raz, pred 7 rokmi, momentalne sa tam chystame znova, tak som do tejto temy zabludila, len tak zo zvedavosti, ci sa nieco zaujimave dozviem.
Napriek tomu, ze som tam bola len raz, viem porovnat v ramci Karibiku s Mexikom, kde som bola niekolko krat, ci Kubou.
Ak mozem nieco k tvojmu clanku:
Kedze prave hladam dovolenku, tak som pozerala rozne rezorty v roznych castiach Dominikanskej. Vyberam podla toho, ako rezort vyzera, aka je plaz, ake je jedlo podla reviews a na co sa ludia najviac stazuju. Nech to obzeram ako chcem, vitazia rezorty v Punta Cana i ked povodne som chcela ist do inej casti, nerada chodim na tie iste miesta. Reviews su jednoznacne priaznivejsie pre PC, o plazach ani nehovorim, nenasla som nic lepsie. Za seba v DR som sa naozaj mimo rezortu necitila bezpecne, neda sa ani len porovnat s Mexikom, ci Kubou. Najhorsie na tom su ti dotieravi predavajuci, ktori nerozumeju/nechcu rozumiet slovicku NIE, to je pre mna nesmierne neprijemne, neznasam, ked ma niekto taha do obchodu, vesia na mna/ci deti nahrdelniky, ulieva Mamahuana (ci ako sa to pise) a pod. Kopec ludi byva oklamanych na vyletoch (nevratia sa po nich, nesplnia, co slubili, pridu neskoro ...) Ludia samozrejme idu s tym, co ponukne hotel, aj ked je to drahsie, lebo nikto nechce prist o prachy a nakoniec neist na vylet, kedze company sa v hoteli ani po 2 hodinach cakania neobjavi.
Co sa tyka bufetov - nechapem, co teba, ci autora clanku nuti sa napchavat do prasknutia a liat do seba cely den alkohol. Ja osobne si jednoducho z toho velkeho vyberu vyberiem normalne porcie predjedla, hlavneho jedla a dezertu a koniec, ziadne3 taniere hlavneho jedla, ani 5 zakuskov na tanieri. O alkohole ani nehovoriac, dam si k jedlu pivo, ak jeco i len trochu pitne, tak radsej vino (to je skor vynimka, zvacsa su tie vina nechutne), po veceri v bare jeden drink a koniec. Zatoze sa tam niekto ide uzrat k smrti, lebo vsak zaplatil som si, tak musim zrat, kym neprasknem nemoze ziaden rezort. Ala carte restauracie obchadzam uz po skusenostiach oblukom, Mexican/Dominikanec, Kubanec jednoducho nevie robit sushi, steak restauracie su pre mna, cloveka zijuceho v Kanade, tak akurat na smiech/ci plac, Talianska s rozvarenymi cestovinami ma tiez nelaka a rozmrazeny lobster, ked mozem mat cerstveho nie je tiez moja salka kavy. Na druhej strane neverim, ze toto iste neponukaju rezorty na opacnej strane DR, je to tam predsa presne to iste, co hocikde inde. Ak ma niekto problem si rozumne vybrat v bufete neostava nic ine len si prenajat condo, varit si sam, alebo chodit do velmi drahych restauracii, kde ponukaju mini porcie za vysoke ceny, ze clovek strati aj chut jest.
Na zaver, ak sa teda tie rezorty tak odlisuju, mozes napisat v com konkretne? V ziadnych reviews som sa nestretla s nejakym vyzdvyhovanim S/SV, prave naopak a potvrdilo mi to vela ludi, ktore maju osobne skusenosti, ze radsej PC.
Osobne najradsej mam Hawaii, kedze patri USA je to tam kultivovanejsie, citim sa tam bezpecne, sluzby su na normalnej urovni, vo vodovode tecie pitna, chutna voda, rentujeme vzdy condo priamo na plazi, varime si sami a striedame s miestnymi restikami, moznosti na vylety je na mraky a vzdy ideme na vlastnu past, lebo sa nemusime bat o svoju bezpecnost, tam je uplne zbytocne platit za nejaky AI. zial tento rok koli vysokym cenam leteniek v termine, ked mam dovolenku sme nuteni sa pozriet po niecom inom, syn nasiel rezort s waterpark, tak ten to asi vyhra a dame si pre zmenu po 3 rokoch pasivnu dovolenku s par vyletmi, ktore su zial predrazene az strach (v tom mas urcite pravdu)
Ospravednujem sa za dlhy prispevok, ale neda sa to skratit.
@miob strasne vela turistov, vyletne lode privazali dalsich, naokolo nic.....PC bude nieco podobne, preto som hladala na severe-krajsia priroda, viacej moznosti vyletov a pod.
Samozrejme sto ludi sto chuti
Nam vobec nerobi problem ist von z rezortu nikde na svete, ale my sme zvyknuti, vsade ziju ludia ako my a netreba mat len strach, ze nas chce niekto okradnut ci ublizit nam.
Konkretne v DR som sa citila velmi bezpecne, kedze spanielcinu ovladam na urovni rodneho jazyka a na latinos som zvyknuta. Nikto nas neotravoval, netahal....mozno je to tym, ze ked sa s ludmi dame do reci v ich jazyku, nevidia nas ako chodiacu peñazenku, ale nemali sme problem ani inde vo svete, asi zalezi, ako sa clovek nastavi. Nikde nas neokradli, neoklamali, neublizili nam
DR pre mña nie je nijaka exotika, nic, co by ma nadchlo ze "wow, to je odlisne ako u nas"-je to pre mña miesto s plazami, teplym pocasim, peknou prirodou a veselymi ludmi, taka oddychovka. Nic, co by ma drzalo pred cestou v napati, ako napriklad pred cestou do Indonezie-ci tam bude vela hadov a inej havede, ci bude jedlo v restikach priilis pikantne, ci uvidime varany.....Ale stale sa aj ta DR da prezit trochu odlisne ako sa zavriet na cely pobyt do rezortu-ist von, pochodit okolie, ist na ranc zajazdit si na koñoch, dat si niekde mimo obed(aj ked mame zaplatene AI)....to uz zalezi na kazdom jednom, co mu vyhovuje
Niekdo tu evidentne ten clanok nepochopil....ono skor ci ano all inclusive, alebo volna dovolenka z realnym zivotom....ale vidim ze vacsina osadenstva nepozna nic ine len hotely, shoping centra a utracanie predrazenych dovoleniek za najlepsi sposob uzivania zivota....halooo nevidite ze nas ten cely all inclusive zivot vediet do zahuby...a ani nestacime zakyvat ?? !!! Ano mozno som drza...ale uz ma to nebavi pozerat sa ako toto vsetko niekdo berie ako samozrejmost.....ze mame na to narok! Verte mi ze nemame, kvoli nasej nadutosti a samolubosti si nedovidime ani na konec nosa.....cela ta masineria ma vyvolat dojem ze za branami je to nebezpecne!!! Vazne? Lebo to nieje real zivot?!...a tam dnuka, je? Tak podme vsetci len tam kde je to bezpecne....napr. v Europe? Really...? Zivot je nebezpecny, a preto ho treba zit realne...a nie vo vycackanom rezorte kde je vsetko umele a nerealne predrazene....hawk...stasny zivot all inclusive ;)
presne, uplny suhlas z @tenerifku ani nebudem pisat to iste, aby som sa neopakoval, @monika15 to zabila a nevysvetlila nic ale aj to je nazor,
@sisaka chcem reagovat na par veci, uvodom, je to subjektivny pohlad autora clanku, neznamena to ze sa snazim niekoho manipulovat co je dobre a co je zle, len som vyjadril svoj osobny nazor s ktorym jasne ze nebudu vsetci suhlasit. Sme ludia kazdy je iny, kazdemu cosi ine vyhovuje, ja som poukazal co mne vadi, mozno to iste nebude absolutne nikto riesit, co asi nevadi ani amikom co sa prepchavaju a ozieraju a tym padom sa tam moje nazory nemozu zobrazit v recenziach na US serveri.
ohladne reviews, az teda si z toho vies vybrat tak super, mne to prijde viac menej vsetko na jedno kopyto, a pisem to znova tak, jasne ze vyhrava PC preboha ved to koli tomu tam vzniklo cele, kto by tomu mohol konkurovat, kde je silna konkurencia je konkurencny boj a malo by to dvihat uroven vyssie, vacsinou to tak je, ale ja som pisal moj nazor a nikde nehlasam ze len ten moj nazor na vec je jediny ten pravy. Kazdemu vyjovujenieco ine bodka
Ja sa nemozem stazovat na bufet takze ani recenzie nemozem cakat ze budu zle, pisal som ale o inom ... v tvojom texte vycitavam vela protikladov, napr. ja netvrdim ze sa tie rezorty odlisuju, presne na opak, neviem ci si si to dobre precitala, dalej , vadi ti ze ta spamuju predajci , vadia ti aj ine veci a aj tak si ides tam do PC lebo to je Top. Tak keby mne to vadi, najdem si miesto - dovolenku kde nie je tolko ludi a kde nie su spameri, kde ... Treba si uvedomit jedno, ti predavajuci robia vsetko pre to aby predali a zarobili, kde inde najdu lepsie miesto kde je viac turistov ako v PC, uz nikde inde v D.R a vsirolom dalekom okoli ...Nechcem sa ich zastavat, tiez to neznasam, ale vcit sa do ich koze asi by si bola rovnako kreativna, ak nie este viac 🙂
a este som zabudol k tym vyletom na Saonu, ak si dobre precitas ako sme sa dostali k tej cene pochopis, ze da sa to aj inak ako riskovat na plazi, ze ten dotycny je naozaj niekto kto vie vylet zabezpecit a nezdrhnut s $$
staci pozorne citat 😉
@catherine243 ano ja clanok rozumien 2x rocne som v Dominikanskej takze
@miob preto nesuhlasim prepacccc lol 🙂)))
nechcem tu vyvolat cirkus, je to moj nazor 🙂
@miob ja som čítala pozorne a uvedomujem si, že ide o subjektívny pohľad, to ide predsa vždy. Na záver ľudí vyzivas, nech si prídu pozrieť tu autentickú DR. Vôbec tam nepíšeš, prečo by som si mala vybrať práve sever DR a čo je na nej autentickejšie. Ja píšem, že v tom nevidím rozdiel. Tam nie sú rezorty s AI bufetts, tam nie sú predražené výlety, tam žijú ini ľudia ako na juhu? Ja píšem, že podľa toho, čo píšu ini, rozdiely nevidím a teraz sa nebavíme o tom, či je za hotelom prales, či pustatina, či sú na plaži útesy či duny piesku, to sú veci preferencie prostredia.Ohundral si tam rezorty, ale take iste sú na severnej strane a často v horšom stave. Píšem, že keď bookujem pozerám sa akú ma hotel pláž. Bavaro to tiež vyhrava. Strava bude všade rovnaká či na severe, či na juhu, +- , vrátane "blbých Američanov" to štve najviac hlavne Slovákov, mne nevadia a do extrémov zachádzajú skôr Rusi a Slováci a ti sa napchávajú "like there is no tomorrow " - neviem ako by som to po slovensky a to píšeš, aj ty sám citujem: I keď som z posledného jedla nemal šancu vyhladnúť, lebo som zjedol za jednu návštevu bufetu to čo normálne zjem za celý deň ...." takze kto sa v tom bufete ide prežierať, naozaj ten Američan?
To, že sú stanovené hodiny kedy je bufet v prevádzke je podľa mna v poriadku, väčšina ľudí zvykne jedavat v rovnakom čase a dokonca sa tento čas zvyčajne zhoduje s časmi iných ľudí.
Čo sa týka vtieravych predajcov, Nehovor mi, že Mexican, či Kubanec sa ma tak dobre, že nemusí predať... ide o to ako sa vnucujú a či vedia kedy prestať .
Prečo idem do DR som už vysvetlila, tak možno ty si nečítal pozorne. A tiež píšem , že miesto aktívnej dovolenky, na ktorú som zvyknutá, to bude tento rok dosť pasívne. Všetko, čo zájazdy na DR ponúkajú sme už videli minule, nemám potrebu opakovať, dáme jeden dva výlety koli synovi, keďže mal vtedy len 2 roky, tak si nepamätá... očakávania mám realistické, idem sa tam zrelaxovať a nedať 3-5 tisíc km ako na dovolenkách zvykneme....
@monika15
@sisaka
baby, to ste neboli na Bali alebo na Zanzibare....tam fakt ponukaju vsade vsetko na kazdom kroku....v DR sme s tymto problem nemali, ale zase ja to beriem ako sucast tej krajiny, ti ludia(teraz nemam na mysli konkretne DR) su strasne chudobni a je to ich jediny zdroj prijmu. My zvykneme povedat ze zajtra,a fakt si aj nieco kupim-vacsinou z kazdej krajiny si nosim plazove pareo(u nas vyuzijem dost), minule sme potrebovali nohavice aj pre mña aj baby(bol Ramadan a isli sme mimo hotel) a viem, ze by som mohla tie nohavice vyzobrat aj za 3USD, ale mña neboli dat 7 a tej zene urobim pekny deñ (vacsinou sa snazim kupovat u zien, lebo je predpoklad, ze tie peniaze pouziju na jedlo pre svoje deti)
My ked sme odchadzali zo Zanzibaru (boli sme dokopy 13 dni v 2 hoteloch na roznych castiach ostrova), tak chlapik,u ktoreho sme kupili par suvenirov pre nasich zamestnacov a znamych prisiel za nami na tu inu cast ostrova a priniesol nam niekolko kg ovocia na cestu-manga, banany....a nic za to nechcel. Banany sme zjedli pocas cesty(aj ked sme mali jedlo a pitie v lietadle) a mango sme pojedali este dalsi tyzdeñ doma
@tenerifka
tam nechcem hihih sorry :( je to daleko pre nas 🙂
ja viem na co myslis, a ano doprajem aj ja, mi nechvame tak 200 usd na tipoch vzdy, plus suverniry, uterak co musi byt , takze dost nechavame :( sampny, saty po detoch, proste ja mam prazdne kufre cestou spet, ale to vacsn ze ja mi mame prachy oni nie, vies aj mi musime tazko robit :( luto mi je ze ako sa tam amju ale to vsade na svete sa nejde miesto kde ludia tak ziju zial :(((((( ja chodim na body co dakujem bohu ak chlap chce nieco extra davame to na creditku co tiez splacame tak pol roka ....
na druhej strane naucit ich ze vsak jasne pride turista a da prachy, da saty da vsetko tiez neni dobre lebo co ked raz uz ten turista nepride a nebude nic :((((((((
@tenerifka to som nebola, to máš pravdu. Do moslimskej krajiny sa zatiaľ ani nechystáme, ja si nenechám kecat čo mám mat oblečené, uráža ma to a to teda nechodím vyzivavo oblečená, ale odmietam nosiť šatku, nohavice keď to nie je moje rozhodnutie a to nie som ziadna islamofobka, mám známych moslimov, kolegov a pod. nič proti ním.
To čo píše Monika, my minieme peňazí dosť, kupujeme ručne výrobky - obrazy, keramika a pod., miestny alokohol, med, čokoláda, káva, skratka miestne unikátne produkty. nekupujem žiadne gýče, bizuteriu a pod. Minieme vždy niekoľko stoviek $. Ovocie, zelenina sa do Kanady priviezť nesmie, takze žiadne takéto nekupujeme. Tips sú samozrejmosťou.
Taktiež ľudia nemôžu čakať, že som bezodná studňa peňazí , zatoze som tam prišla na dovolenku.
@sisaka tie nohavice nebola podmienka, mohli sme ist aj v kratasoch, ale ked idem na dovcu do krajiny, kde zije prevazna vacsina moslimov, a idem v obdobi ich najvacsieho sviatku-Ramadanu, tym, ze si dam pekne pohodlne sitoke nohavice Made in Tanzania ( nosievam ich doma, velakrat oprane a stale drzia farbu aj formu) sa necitim obmedzena, skor sa prisposobim podmienkam miestnych ludi mimo rezortu.Ist do hlavneho mesta akoby som isla z plaze mi pride neuctive.Mne to za tie nove zazitky a spoznavanie neznameho stoji
Inak tu kde byvam ( turisticka zona) velkrat vidim Anglicana bez tricka ist po ulici a tiez mi to pripada neuctive k nam miestnym a velakrat mam chut mu nieco povedat, su v Spanielsku mesta , kde je vyslovene zakazane ist do.mesta len v plavkach alebo.bez tricka
@tenerifka veď preto píšem, že nechodím výstredné oblečená, nikdy mi netrčí pól zadku (už na to ani nemám vek), nikdy nejdem v plavkách a pod. myslím si, že chodím celkom vhodne oblečená. Nemať tričko na sebe a musieť si obliecť nohavice, sú podľa mna 2 rôzne veci.
Keď ti nevadí, že sa musíš prispôsobiť tak je to všetko v poriadku, mne to vadí, preto tam nejdem, lebo nemienim nikoho poburovat. idem do krajín, kde moje oblečenie nikoho nepohorsi, či neurazí, na svete je ich stále našťastie dosť.
@sisaka PC pred 20r kvazi neexistovala, vznikla vytvorenim sieti All-in hotelov, to ti prijde autenticka D.R. ? Ako, z coho a kde ziju domaci, aku maju kulturu, zabavu ? Z toho co pisu iny usudzujes ze je to vsade rovnake ? Fajn, cize nechces si urobit vlastny nazor na vec? To je vlastne moj subjekt clanku, nad cim sa vlastne pozastavujem a mozno malo kto si to uvedomuje, alebo skor sa asi nezaujima ale hodnotit vie 😉 nebudem v jednom clanku pisat o rezortoch a PC a zaroven popisovat co tu je hore a v com je rozdiel, ked to sa ani naznakom neda zrovnavat .My tu All-in rezorty na severe mame max 2, budem sa opakovat tu je iny typ ked to nazvem "turistov". Jasne ze tu mame vylety a aj ovela bohatsie moznosti ako dole a nemusime to riesit stylom uzery 100$/pp. Jednoducho sa tam zoberies autom, zaplatis vstupne na vstupe ale vies za co platis a kolko. Nebudem sa tu rozpisovat do detailov, staci si precitat par clankov na www.dominikanskarepublika.eu este je vela o com sa da pisat...
@tenerifka s predajcami presne ako pises su otravni pretoze treba sa vcitit do ich koze co ine mozu robiť, tych moznosti vela nemaju tak potom su otravni aby uzivili rodinu, tu su taki isti, stale ich to bavi to iste ponukat az kym si cloveka nezapametaju, ze vlastne nemal zaujem ...
@miob asi sa vôbec nerozumieme. Ja stále čakám, v čom je to tam iné, ako na juhu. Teraz píšeš, že sú tam len 2 AI rezorty. Kde presne? V ktorej časti? Lebo mne tu na Google Canada vyhadzuje množstvo AI rezortov. Nie, že si nechcem vytvoriť vlastný názor, ja ho mám, ja sa snažím pochopiť akú inú DR vidíš ty. Mám pocit, akoby moji známi boli na nejakom inom mieste. Lebo na severe boli v AI rezorte a výlety tam stali rovnako, okolo 100 USD. Aj na juhu si môžeš požičať auto a ísť do národného parku a zaplatiť len vstupné, nič, nemožné, koľkí turisti majú na to ale odvahu? , ja osobne nie, nemám 20, svet Gombička, ja mám dieťa a zodpovednosť za neho a jeho bezpečnosť.
Taktiež ceny jednoducho nepustia. Keď za letenku + AI rezort + denný vstup do waterpark zaplatím CAD 1400 v Punta Cana oblasti, povedz mi jeden dôvod ísť do hotela napr z tých lacnejších Hotel Villa Taina Cabarete = 1100 CAD na 7 noci bez jedla + 1400 CAD len letenka s 1 prestupom. To som už na 2500 CAD na osobu, ešte som nejedla ani jedno jedlo, potrebujem 3x za deň, dieťa ešte častejšie, + pitie, na alkohol kašlať. Ešte som neplatila waterpark (syn ma 9 a tu kde bývame žiadne nie sú, takze aspoň na dovolenke si chce užiť) vstup 70 USD! na osobu a deň v Puerto Plata, pekný rip off na takú chudobnú krajinu. Nech rátam ako rátam tak ma a ako aj iných Severoamerických turistov vyjde oveľa lacnejšie si tu letenku zobrať s AI hotelom. Za takéto obrovské peniaze už môžem ísť rovno do Austrálie a bude to mat úplne inú úroveň.
V každom prípade prajem veľa spokojných slovenských turistov, ktorí majú dosť peňazí na voľbu č. 2. A teraz mám na mysli rodiny s malými deťmi, ktoré potrebuju istý štandard, nemôžu žiť ako dobrodruhovia v krabici na plazi, či jesť jedlo v stánkoch na ulici.

@miob super napisane, suhlasim do bodky....
Mña vobec neoslovilo Bayahibe, Saona sa mi pacila, ale boli sme rychlolodou s lokalnou agenturou z Bayahibe a boli sme na odlahlej plazi
Teraz ideme na Samana....
V PC sme neboli a ani sa nechystame