Doprajete svojim deťom more?
Ahojte,boli ste ako deti na dovolenke s rodičmi pri mori ? Ja nie,ale nie že by mi to ako dieťaťu chýbalo,ale celkovo som bola taká ,že keď mi spolužiaci na základnej ktorí chodili k moru hovorili ,že niekam idú tak som si to predstavovala ako super dobrodružstvo,že človek vypne od všetkého,minulého roku som bola konečne pri mori na ktoré som si sama zarobila a bol to pre mňa super pocit 😍✅ Doprajete aj svojim deťom more alebo máte taký názor že netreba ?
My sme za detstva nechodili nikde. Neboli peniaze,.prázdniny, leto som nemala rada, lebo sme nikde nechodili, žiadne kúpalisko, žiadne prázdniny som nepoznala. Chodili sme na lúky, hrabať kosiť, na polia...no proste prázdniny o ničom. Ani len na lyžiarskom som nebola. Preto som nemala so spolužiakmi spoločne zazitky, nič...nezapadla som do kolektívu....vysmievali sa mi..teraz konečne si doprajem, chodíme kde sa dá...a aj malému budem chcieť dopriať..samozrejme s mierou...malý ma 9 mesiacov, a už precestoval viac ako ja za celý môj doterajší život.
My sme ako deti nechodili. Len do hôr. Ktoré teraz neznášam. Deťom more doprajeme. Ak sa dá tak aj viac x za rok...
Keď človek dieťaťu venuje svoj čas dokážu mat krajšie leto na záhrade ako pri mori
Ako mala som bola a nasimi pri mori. Krasny rezort, plaze, vlny, ktore sa mi vobec nepacili. Boli sme jedno leto aj na Zemplinskej Sirave, pod stanom, jedli pasteky a rezne medzi dvoma krajcami chleba. Z vody nas nebolo mozne dostat. Spolocne sme si umyvali zuby pri takych vonkajsich umyvadlach s inymi detmi. Co myslis? Kde sa mi pacilo viac a na co mam lepsie spomienky? Detom je uplne ukradnute na akom mieste su.
Keď som bola malá málokto chodil často k moru. Chodili skôr tí čo na to mali peniažky. Teraz sú síce dovolenky drahšie, ale viac dostupnejšie a ľudia viac po nich bažia.
Ako dieťa som bola 1x. Bola som väčšia takže si to tam aj pamätám. Ale neviem ako dieťa mám krajšie spomenienky na Zlaté Piesky v Bratislave, kde sme trávili celé letá 🙂
Z môjho pohľadu malé deti to tak nevnímajú či sú niekde v rezorte alebo vedľa na jazere. Im stačí voda, lopta, melón atď. To skôr my rodičia máme nároky a dovolenky sú skôr preto že dospeli chce a nie malé dieťa. Aj ten bazén na záhrade vie urobiť veľkú radosť.
Tento rok sme konečne po dlhej dobe (covid, zdravotné problémy) chceli ísť k moru a naše dieťa sa k tomu postavilo ako ku trestu 🙂.
Pobyt pri mori ma vplyv na ekzémy, imunitu..boli sme s detmi prvý krát minulý rok , ideme aj tento rok a urobime všetko pre to aby sme mohli chodiť každý rok ( jasné, nemáme na luxusne rezorty, a all inclusive pobyty..beriem na čo mám)
Ja tuzbu po mori nezdielam, nemam rada piesok vsade/chodenie po kamenoch boli, silne slnko, nutnost natierat sa celucky den
Ja dopravam dovolenku u more hlavne sobe teda 😅 a kdyz uz mam syna, tak samozrejme jede s nama. Kdybych na to nemela, tak bych nejela. Nikdy bych si nevzala pujcku kvuli dovolene 🙈
Ked sme boli deti k moru sme nechodievali a pokiaľ viem, tak ani ziadny spolužiaci. Na dedine ludia riesili iné veci, ako výlety k moru. Prvý krát som bola až ako dospelá s manželom a odvtedy veľa krát. Tým, ze sa situácia zmenila, hranice sú ovorené a aj spoločnosť inak funguje, tak je to ako bežná vec. Deti sa vzdy tesia zážitkom. Ale musím povedat, ze boli aj roky, ked sme neboli (aj viacero za sebou - lebo kupa bytu, rekonstrukcia, atd.. kde sme mali iné priority ako výlety). Urcite by som si nebrala uvery na dovolenky - ako pár ludi, ktorých poznám a potom celý rok splávacu... vyskakujem iba do výšky svojho platu (nemám problem ist autom, varit na dovolenke, ked som bola mladsia chodila som aj pod stan...)
Deťom more prospieva takže hlavne z toho dôvodu deti beriem k moru .tak isto stredomorska strava je zdravá ...
@tehulka2011 vsetko toto je lahko prekonatelne... treba sa obut, aby chodenie nebolelo, nechodit na piesocne plaze, ak vadi piesok, pocas silneho slnka treba ist naspat na ubytovanie a netierat sa potom (mozno) staci rano a poobede (alebo aj nestaci, ak ma niekto bledu pokozku ako ja).
S rodicmi sme chodievali k moru a chodievame aj s detmi kazdy rok, ci uz k moru alebo do Tatier, do Alp. My sme ale typy, ktore neoblubuju predrazene aquaparky a na dovolenkach byvame v apartmane. Sice by sme si mohli dovolit 5* hotel s all inclusive, ale to nas fakt nelaka😂.
Deťom doprajeme veľmi veľa veci(dovolenky v zahraničí viackrát ročne), more je pre nich však ako za trest. Keď sme tam, len vydieranim ich dostanem na chvíľku dnu. Stále sú len na hotelovom bazéne. Takže za mňa ho vôbec nepotrebujú. Naša 9 ročná napr. otravuje skôr s Parížom ci Benatkami. Tak asi naplánujeme nejaký viacdňový trip týmto smerom, možno v auguste, uvidíme... Teraz práve oddychujeme v Maďarsku. Parádny hotel s bazenami, animácie, mnoho atrakcií pre deti. Decka sú nadšene.. Za malo peňazí veľa muziky, ako sa a hovorí. A na konci júla si za "ušetrené prachy z predraženéj dovolenky pri mori " doprajeme USA s manželom vo dvojke 🙂
To je teraz také moderné, kto nebol pri mori, akoby neexistoval... Odvšadiaľ samé fotky z dovoleniek, slabšie povahy potom majú pocit, že ich deti sú o niečo ukrátené...
@lasona presne viem, o com hovoris. Kedysi neboli take možnosti ako teraz. Je hriech ich nevyuzit
Chodili sme aj, keď som bola dieťa, ale mali sme emigrovanu rodinu v zahraničí a veľa x nam nedali devízový prísľub😂keď som to hovorila dcére ako to vtedy fungovalo nerozumela.Najlepsie a najdrahšie dovolenky som mala od 20-27 r odkedy máme dieťa tak len tam, kde sa viem vrátiť IT, HR nechcem ísť lietadlom.Teraz sme neboli 3r a veľmi mi to chyba stále sme boli chorí, takže odratavam dni kedy ideme.Ale ako píšeš, keď som bola dieťa, teeneger skoro nikto nechodil k moru a nebola to bežná vec ako teraz
Jasné, že áno, radi a často. V Chorvátsku sme si zariadili druhý domov. My bez mora nedokážeme byť a prakticky smerujeme postupne všetky kroky k tomu, aby sme sa tam presťahovali. Ale až časom.
Ja to nevidím ako "dopriavanie". Naši nás brali k moru každý rok. Klasika apartmán, mamina nám niečo uvarila, veľa sme grilovali. Bolo to super. Ako dieťa som to zbožňovala a tým pádom je to pre mňa štandard. Takže to nie je o tom, že by som to dopriavala im, veď aj ja chcem ísť k moru, je to pre mňa základ letnej dovolenky. Na druhú stranu chápem, že keď niekto nie je zvyknutý, tak mu to príde zvláštne alebo ho možno baví niečo iné. Napr. tá turistika. Ale úprimne mňa by niekde v Tatrách asi drblo. To by pre mňa nebola dovolenka. Absolútne nemám pôžitok z nekonečného dupania niekam do kopca a nikdy sa nedostavil ten úžasný pocit zo "zaslúženého" výhľadu. Mám ale rada lyžovanie, takže kopce vyhľadávame v zime. Ale.... Aj tu sa musím priznať, že nie tie slovenské...
Ja som bola srodicmi prvykrat ako 11rocna, od nas ztriedy nikto nechodil k moru, sme byvali na dedine.
No a teraz sme boli prvykrat aj s malym trojrocnym, ale ak by nam to rodicia nezaplatili, tak by sme zial nesli. A neviem kedy by sme sa dostali. Ak by sme mali peniaze, tak by som urcite dopriala.
ja som bola prvýkrát pri mori ako 19 ročná a nemala som pocit, že by mi niečo chýbalo. Moje kamarátky k moru nechodili. Možno 1. Dcéru sme zobrali, chceli sme vyskúšať ale ako dieťa ju to neoslovilo, tak sme potom chodievali po Slovensku. Pri mori sme boli až neskôr, už keď bola na strednej. Ale zase nikto z našej rodiny nie je morom až tak uchvátený, že by sme bez neho nemohli byť. Boli sme párkrát a teraz zase wellness uprednostníme
Prvýkrát som bola pri mori keď mal syn 4 roky a ja 25. Ako dieťa sme nechodili, ani veľmi po výletoch. Pár krát na jednodňový výlet, kým naši nepredali auto. Potom už len maximálne na miestne kúpalisko. Ale každý rok som išla na týždeň k babke a týždeň k tete do iného mesta a tá nás vždy na nejaký výlet vzala, hlavne na turistiku. Ale zas na druhú stranu, keď bol nejaký výlet zo školy, či nejaký kurz, tak to mi rodičia vždy zaplatili. Keďže som z východu z menšieho mesta, tak som to akosi ako nedostatok nevnímala, lebo nechodili ani spolužiaci. Teraz chodíme každý rok do Chorvátska, deti to berú už ako samozrejmosť, trochu ofrflu pubertiaci, že by bolo fajn už niekde inde a lietadlom, ale pri 6 člennej rodine to proste už je nad náš rozpočet. Ja to beriem ako pobyt v kúpeľoch. Chodíme na 12-14 dní. Po Slovensku už chodíme len na jednodňový výlet, lebo toľko čo zaplatím na Slovensku za vstupy a ubytovanie, počasie nie vždy vyjde, tak radšej to more. Veľa detí sa k moru ani nedostane, vždy to deťom hovorím, že sa majú ešte dobre. Napríklad ja nepochopím ľudí, ktorí na to more majú a nejdú s deťmi, lebo ich to nebaví, ako napríklad moji švagrovci. Oni sa pri mori nudia, boli raz a stačilo a pritom neter 10r by išla. Ale s nami by ju nepustili.
S rodičmi sme pri mori neboli nikdy, ani v Tatrách dokonca ani na kúpalisku. Len tak niekde na jeden deň vlakom a domov. Potom ešte u starých rodičov na týždeň, dva a to bolo všetko. No, zasa nehodnotím detstvo z tohoto pohľadu ako nejaké nedostatočné, lebo sme mali iné dobrodružstvá. I keď tá túžba isť niekde naozaj ďaleko tam bola.
@keiko33 tak každému vyhovuje iná forma oddychu. My tiež potrebujeme ,,akčnejšie ,, dovolenky ako ležať pri mori. Večerné prechádzky nám nestačili. Nevidím dôvod, prečo by mali ľudia chodiť k moru, keď ich to tam nebaví.
S rodicmi som chodievala k moru od 12 rokov. More milujem, doprajem ho hlavne sebe😀 a berieme aj deti..kvoli detom to vsak neni nutnost, detom staci malo, nasim bars aj len na ulici vymyslat s kopou deti od susedov..
@mjk40 teiž sa na to tak pozerám. Mali sme iné zážitky. Len teraz aby mal človek pocit, že keď nejde k moru alebo aspoň každý druhý deň niekam, že to dieťa trpí a nemá pekné leto. Niektorí sa až predbiehajú, kde všade boli.
🙂Ja mam najkrajsie zazitky s kamaratmi z detstva z obycajnych kupalisk a z dedinskeho potoka kde sme chytali rybky a mloky kde sme s kamaratmi vyvadzali. More nezaruci stastne detstvo ani krajsie zazitky. To mas ako s dietatkom, ktoremu kupis drahu hracku, ale ono sa zahra radsej s flaskou a fazulkami, alebo so starou krabicou, alebo v blate. Zobrali sme deti k moru 2x, je to nieco nove, krasne, ale nie je to nevyhnutne.
@kvetinka75 nebaví to rodičov, oni sú domasedi. Keby nemuseli, ani na návštevu by nešli, ale kvôli dieťaťu by sa prekonať mohli. Švagrinú baví viac chodiť po obchodoch. Načo mali dieťa keď sa im nikde s ním nechce. Ešte aj k nám keď prídu, tak stále ju upozornuje, aby sa náhodou nezaspinila a to má 10r. Vy chodíte aj inam, oni skoro nikde.

V case mojho detstva sa malokto dostal k moru, takze som ho ani nijako nevnímala. Prvykrat som bola v 90.tych rokoch zo strednej a bol to zazitok. Potom dllllho nie, az ked som zarabala a 5 rokov po sebe som tam musela ist. Naposledy som bola pred 12 rokmi, lebo sme menili pracu, stavali, prisli deti... a tento rok sme ich vzali prvykrat. Z ceny som bola vyvalena, ale hovorim si, kym na to mame, podme. Nech aj deti zaziju, co je more, all inclusive, super hotel. Buduci rok k moru asi tiez pojdeme, ale poriesime to inak.
Mame doma syna s ekzemom, takze pre nas to bol dovod navyse...
Inak mame s detmi precestovane slovensko, spiznavame s nimi cechy. milujeme vylety!