icon

Dovolenka pri mori s 1,5 ročným hyperaktívnym dieťaťom. Áno či nie?

cayrez
9. máj 2012

Ahojte kocky, otvaram tuto diskusiu, pretoze by som chcela ziskat nazory, alebo aj rady, ci skusenosti. Mam jeden a pol rocneho syna a zvazujeme s muzom, ci ist s nim na dovolenku k moru, alebo nie. Aky je podla vas naj vek, kedy uz mozme ist? Je lepsie pockat, kym trochu podrastie? Ak ste boli s tak malym dietatom pri mori, podelte sa o svoju skusenost. Ist lietadlom, ci autom? Na ako dlho ist k moru? Ako vase deti znasali cestu?
Dakujem. :o}

maca_p
17. máj 2012

@mima595
@abbey1 tak ja preto, ze nasi s nami nechodili po dovelenkach tie svoje rozvlekam ako kocence 😎 . starsi letel uz v 4 mesiacoch, teraz mladsi tiez ked mal 4 mesiace uz bol v chorvatsku aj v hol.
ved materska a rodicovska su dovolenky, tak nebudeme sediet doma 🙂

abbey1
17. máj 2012

@maca_p 😀 😀 😀 Tak tak treba si užívať v každom veku!

adka2121
17. máj 2012

@maca_p To u nás to bolo presne to isté - keď mal 1,5 roka aj keď mal 2,5 roka - len s tým rozdielom, že náš malý sa napchával zásadne iba hranolkami a v reštaurácii sa s hrôzou všetcia na nás pozerali, lebo malý tam lietal ako zajačik Duracell, vrieskal ako Tarzan a všetcia čašníci pred ním utekali. 🙂 A ja som lietala všade za ním a jedenie nám trvalo vyše hodiny. 🙂

mima595
17. máj 2012

@maca_p - ved nam moja teta..nadsena dovolenkarka v chorvatsku...minule povedala..že sa vam chce, / v zmysle, že obdivuje, ža sa do toho pustame/ že chodime na dovolenky, vylety, s takymi malymi detmi....
no ved jasne, že samym by nam bolo ovela lepsie, ale nemame inu možnost...bud s detmi, alebo sa nnikam nejde....to sa budem s nimi radsej natahovat v chorvatsku, ako doma 🙂 😎

maca_p
17. máj 2012

@adka2121 my sme sa striedali, raz jedol mm a ja som strazila a naopak... a hranolky som zabudla napisat, aj tie mu chutili. proste v restike jedol vzdy iba jeden. rodinka uzasnych na vylete.

@mima595 este ze sa v chorvatsku citim, ako by som bola len vo vedlajsej dedine 😀 . je to len taky presun domacnosti, povinnosti zostavaju tie iste a je to obalene slovkom dovolenka...

najjulinka
17. máj 2012

nerozumiem celkom otazke.. však je fuk aký vek, ked chcete isť k moru... my sme pred dvoma romi boli s dvoma 1 a pol ročnými a s dvoma trojročnými... s kočíkom po plaži to sice nie je naj, ale tak furt ma každý vek nejake bnevyhody.. .a výhody...
chodime autom.. a cez noc ťahame, vtedy deti spia.. .teraz sme boli tiež.. s malou je problem, lebo ked auto stoji, tak reve, čiže muž moc odpočivať v noci nemohol (to je expert, jej musi kočik isť, auto isť inak plače a to tak že spi a ked zastaneme na červenu, tak sa zobudi a rev, ale tak ona je extrem v tomto 😀 ).. .a ked sa otvoria dvere na aute tak vstanu zvyšne deti, ale tak s jedným dieťaťom je to fuk... lebo len jemu sa prisposobiť treba a ste dvaja dospelí... takže čistá pohodička... šofer si može dať aj šlofika...

adka2121
17. máj 2012

@riamim Tak my sme boli s malým v Turecku, keď mal 1 rok a 4 mesiace - bolo to úplne super, v Turecku sú super hotely prispôsobené vo všetkom malým deťom - my sme tam mali kopu bazénov (len detské bazény tam boli 3), kopu vodných šmýkaliek - malého sme odtiaľ nevedeli dostať preč (ani môjho manžela). V reštaurácii bol detský jedálenský pult, kde boli veci na jedenie špeciálne pre malé deti - počnúc dojčenskou vodou, čajom pre deti, mliekom (normálne mlieko aj umelé mlieko pre dojčatá ), detskými príkrmami (pre úplne malé detičky) aj iným jedlom pre deti, bola tam aj mikrovlnka na ohriatie vody, čaju. Cesta bola tiež v pohode - bála som sa jej, ale malého to čakanie na letisku tak unavilo, že celú cestu v lietadle spal ako dudok. Tam sme leteli v noci a naspäť cez deň. Boli sme v júni - na dovolenku chodíme každý rok zásadne v júni, lebo v júli a v auguste sú príšerné horúčavy a všade je to prepchaté ľuďmi. Takže keď si vyberiete naozaj kvalitný hotel - nebudeš mať žiadny problém. JA som bola v Turecku už 3-krát, v Tunise 2-krát. Ale v Turecku boli hotely pre deti určite lepšie.

mima595
17. máj 2012

@maca_p - ale aspon sa možem s Mm pohadat aj cez den 😀 😀 😀 ..kym pocas roka len po veceroch..inak fakt ako doma..slovenske more je slovenske more 😀 😀 😀 😀

ale nie, bez srandy...ja som rada, že sme 2 tyzdne spolu, bez nejakych nutnych prac, kore by musel riesit kde kade....tak si to uzivaju s detmi v mori

terina25
17. máj 2012

@cayrez AHoj.my sme boli min.rok s dvoma deťmi.syn mal vtedy 14 mesiace a dcéra 32 mesiace.boli sme na Kréte(povodne sme mali ísť na mallorcu,ale týždeň pred odletom nám zrušili let 😖 )Dovču zaplatil manžel bez mojho vedomia,ale nakoniec ,keď nám tu Mallorcu zrušili,tak sme už vyberali spolu. Boli sme letecky,let trval cca 2,5 hodiny.Let zvládli v pohode.až na to,že dcéra sa sťažovala,že ju bolia ušká,aj keď pri vzlietaní a pristávaní jedla a pila 😒 najväčší problém bolo udržať ich sedieť na sedadlách.ale inak to zvládli.leteli sme okolo 19.00.naspäť bol let horší,keďže vysťahovali nás z izby o 12.00,transfer na letisko bol o 17.00 a odlet až cca o 01.00.v noci,lebo meškalo lietadlo.deti boli zlé,plakali,boli hladní,nemali sme ani už plienky.takže horor.cestu v lietadlo prespali.

dai
17. máj 2012

Podla mna su na dovolenke pri mori deti lepsie ako doma - teda - hlavne lepsie spia , aspon moje 😀
S malou sme boli v emiratoch ked nemala ani rok - 6 hodinovy let s nasou hyperaktivnou krpatou bol super, v emiratoch ju vsetci rozmaznavali -vsade nas pristavovali chceli si nas fotit - bola sranda 🙂 odvtedy sme leteli kazdy rok a vzdy parada - ja tiez pre decka odporucam kvalitne hotely v turecku - pre decka tam spravia aj nemozne, maju im a ich potrebam vsetko prisposobene , medzi jedlom najdete aj eu umele mlieka, hippky etc... a este ak sa da neletiet sk cestovkou - tie lietaju zial v tie najlacnejsie preletove casy a lety vam dopredu ani nevedia garantovat - v nemeckych alebo v rakuskych si lety mozte vybrat a viete ich aj pol roka dopredu...

terina25
17. máj 2012

@cayrez
syn bol ešte na UM a bol zvyknutý na noc piť mlieko.to bolo najhoršie,že ho nemohol piť na letisku.ale prežili sme to aj keď to bolo hrozné...

mali sme ešte aj 2kočíky,tak si vieš predstaviť,čo to bolo sa trepať z letiska na hotel a potom späť domov.nikto nám nepomohol s kuframi,hoci videli,že sa ledva zanesieme 😠 Strašná neochota ľudí.ešte som len vystúpila z lietadla a už som mala nervy ,,v kýbli,,

keď sme prišli na Krétu,tak nás ubytovali v noci zhruba okolo 01.00.,takže žiadna sláva.dcéra robila cirkus,nechcela spať,lebo mala inú postieľku ako doma ☹ ale nakoniec sa jej tá postieľka zapáčila.Syn spal s nami -nemal postieľku.mali sme veľké šťastie,lebo sme mali na izbe aj tú povodnú prístelku,kt.mala byť pre dcéru - posteľ(my sme si vyžiadali pre ňu postieľku) Takže sme mali vlastne manž.posteľ - dosť malá 😠 +1 postieľku+prístelku.hneď po prílete sme urobili prestavbu.presunula som tú prístelku k manž.posteli a na manž.posteli spal syn a manž.a ja na prístelke.lebo tá manž.posteľ bola malá a neviem si predstaviť,žeby sme tam mali spať ja+manž.+syn.takže to bolo super,že tú prístelku tam nechali.ja som sa skvele vyspala 😀

čo sa týka pobytu,tak bolo super.perfektné počasie.no,ale samozrejme,že deti nám ochoreli -kvoli bazénu.takže sme boli 2x u lekára.syn bol na tom horšie ,strašne v noci kašlal.ale väčšina detí,čo tam bola,tak tiež bola chorá.samozrejme,že nám nedali žiadne ATB a po návrate z dovči sme šli k lekárovi 😖

ale aj napriek tomu neskorému letu a chorobe detí som rada,že sme tam boli,pretože...Moje deti od kedy sme sa vrátili z dovči neboli VOBEC CHORÉ 😵 😵 😵 😵 Manžel je silný alergik a práve nám potvrdili,že aj deti sú alergici,takže som rada,že sme boli.a dúfam,že aj tento rok pojdeme.

Priprav sa na to,že dovolenka s tak malým dieťaťom nie je dovolenka.budeš musieť dávať na neho väčší pozor napr.pri vode(nám napr.1.deň dcéra ,,spadla,,v bazéne a napila sa vody😢 ) Takže to nebude taká ,,klasická,,dovolenka ako kedysi,že opaľovanie,more,pláž,prechádzky.ale určite sa dá aj tam oddýchnuť,keďže netreba prať,žehliť,variť a určite otecko viac pomože. 😉

terina25
17. máj 2012

@cayrez
a ešte som zabudla napísať,že každý večer sme chodili vonku po meste.zobrali sme 2 kočíky,deti šupli do nich a hajde vonku 😀 Oni zachrápali a mali sme fajront.no,lenže tento rok dcére asi kočík nevezmeme,keďže je už veľká,tak asi tie prechádzky padnú 😒

dai
17. máj 2012

@cayrez hm, inak ten vek 1.5 roka je super na pobyt pri mori - ako podla mna kazdy iny vek 🙂 dovolila by som si oponovat - teda my sme boli raz autom v taliansku a autom uz nikdy viac - v lietadle mozu decka behat , robit rozne veci, nielen sediet hodiny priputane k sedacke...a na plaz urcite len pieskovu - deticky v nom mozu behat po veceroch, cez den je to v mori super pocit nebehat po kamenoch ktory moze lahko zranit chodidlo, a cez den sa tvoje dieta aj tak bude pohybovat len v priestore ktory je tieneny - takze nebude moct pobehovat a rozhadzovat piesok - mimo tienenia je piesok prilis horuci na bahanie. Nasa sa tam v tych 8-mych mesiacoch naucila pekne hrat- to bolo vlastne v nejakom februari a v lete kedy mala rok a nieco - uz chodila bola v stavani hradov z piesku priebornik - my sme si s muzom vzdy super oddychli - prave teda vdaka tomu ze mala pri mori vzdy dobre spala - cez den aspon hodku - to doma pritom uz cca od roka nespala vobec a normalne nam prespala noc na jedno zobudenie na cajik - doma sa budila aj 10x za noc v tom istom obdobi...

dai
17. máj 2012

hm, precitala som si predchadzajuci prispevok - no s mliekom cajom a pod. Pre deti sme na letisku ani v lietadle nikdy problem nemali - tekutiny pre deti nosit mozes, detto mele mlieko - len musi byt davkovane a musis byt ochotna v pripade kontroly si z toho odpit . Nam to ale nikdy nekontrolovali...

terina25
17. máj 2012

@dai nám na letiskuv Kréte vyhodili do koša džús pre deti.tu na letisku v KE mi dali otvoriť fľašu a musela som si odpiť.ale tam rovno zobrali a vyhodili do koša.a k tomu mlieku.z izby nás vysáčkovali o 12.00 a boli sme v tom,že odlietame o cca 17.00.takže sme mlieko nemali preto,lebo sme mysleli,že ho vypije už doma pred spaním.a aj plienky sme mali podľa toho.no,ale kto mal vedieť,že poletíme až neskoro v noci-nik nás neinformoval,len nám posunuli transfer a nič nepovedali.a keby som aj to mlieko mala urobené,tak to 1.00 v noci,by bolo už studené.inak tento náš prípad bol aj v TV novinách 😖

delegát na letisku bol otrasný.na tabuli svietil odlet o 17.00 a my sme prišli tuším okolo 18.00 a furt tam svietilo odlet 17.00.nikto nám nič nepovedal,prečo neletíme.dokonca nám bolo povedané,že možno tam budeme musieť ostať aj 1 deň a tak letieť.ako toto bolo strašné,čo sa týkalo CK.

zeleny_cajik
17. máj 2012

My cestujeme s detmi radsej lietadlom. A cestujeme s obomi odmalicka. Patrim k tym "sebeckym" matkam, o ktorych tu bolo pisane 😀 malu som tahala do emiratov, ked mala 3,5 mesiaca. A bolo to super! Konecne jej presli zimne sople, syn bol prestastny, ze moze byt konecne cele dni vonku a ja spokojna, ze su deti spokojne a ze nemusim varit, prat a upratovat. Jedina chyba bola, ze sme sa museli vratit domov 😎
kedykolvek to je trochu mozne, aj s detmi balim kufre... Najlepsi vek je podla mna do 6 mesiacov, ked je dieta plne kojene, alebo od toho 1roka, ked sa prestravuje v hotelovej restike.

Inak vsade stretavame rodiny s malymi detmi, Anglicanov, Francuzov, Nemcov...Mam pocit, ze len u nas sa z toho cestovania s detmi robi velka veda. Podla mna zbytocne, ale kazdy nech si robi, co uzna za vhodne 😉

Moje skusenosti s cestovanim:
https://www.modrykonik.sk/fotoblog/zeleny_cajik...
A este
https://www.modrykonik.sk/fotoblog/zeleny_cajik...

terina25
17. máj 2012

@dai ešte k tomu jedlu,plienkam,čaju...mala som zo sebou jedlo-napr.croasanty.ale čo iné,tak malému dieťaťu dať jesť?dali nám tam občerstvenie,keďže meškalo lietadlo - bagety so šunkou,majonézou,uhorkou,paradajkou a paprikou -čo je nevhodné pre tak malé dieťa,a potom sme mali na výber vodu,colu ,sprite,fantu.takže samozrejme sme mali vodu kvoli deťom.takže čo sa týka jedla ,tak len tie croasanty sa dali a tie mu šli už hore krkom.a predstav si,že na celom letisku nemali ani plienky.a ako naschvál sa nám tam deti 3 x pokakali.takže sme si požičali od nejakých neznámych aspoň 1 plienku pre prípad.ale nakoniec sme ju nepoužili.

inak práve v tom období boli aj tie štrajky 😠

dai
17. máj 2012

@terina25 no, prave preto som v tom prvom prispevku pisala - snazit sa vyhnut sk cestovkam - my si berieme len ranne lety - teda podla dlzky cesty - na dlhsie cesty zase vecerne - to mala spi potom v lietadle.. pokial bola malinka na um tak som mala vzdy flasku s kojeneckeu vodou a taky ohrievac na flasky so zasuckou plus davku mlieka - inak na letisku ti tu vodu zohreju aj v akejkolvek restike, na nas teda boli ludia vzdy mili ked sme cestovali s krpcami a ochotni pomoct - aj ked teda ja sa snazim sa tak zariadit aby som tu pomoc nepotrebovala - tym myslim to vjodne casovanie letov, vyber hotelov s vyzdvihnutim na letisku, poziciavanim kociarika, detskou stravou etc. Inak na cesty pod 2 tyzdne sa snazime s deckami neletiet - cisto len kvoli aklimatizacii.
Uvedomujem si ze je to financne narocne ale za tu pohodu to stoji. Ten oddych je aj tak len stav mysle - super oddychnut sa da aj na chate v hornej dolnej ked je clovek spravne nadstaveny a zbytocne nestresuje.
Suhlasim so zelenym cajickom ze s detmi sa da v pohode robit cokolvek a kdekolvek pokial su zdrave 🙂

zeleny_cajik
17. máj 2012

@terina25 myslim, ze keby si ten dzus mala v detskej flaske, nerobili by problem. Blbe pravidlo, ale pravidlo. Aj ked na blbca v uniforme narazis hocikde 🙄
Inak presne pre tie problemy, co popisujes, chodime roky s rakuskymi a nemeckymi cestovkami. Standard sluzieb je neporovnatelne vyssi a ceny neporovnatelne nizsie.

dai
17. máj 2012

@terina25 vies, toto robia fakt len sk cestovky - znamemu sa stalo nieco podobne..
Nam sa raz stalo ze meskal let viac ako 3 hodiny - hned sme sa ale o tom dozvedeli a dostali na vyber ci sa chceme vratit na izbu ktoru docasne zabezpeci cestovka alebo vyuzit letiskovy klub ktory bol na velmi vysokej urovni . Lietame len rakuskymi cestovkami , kedze z viedne je to pohoda

zeleny_cajik
17. máj 2012

@dai kam planujete najblizsie? daj inspiraciu 😉

terina25
17. máj 2012

@dai k tým zahr.cestovkám...keby som bývala aj ja v BA ,tak by som si tiež možno vybrala nejakú rakúsku CK.ale som z KE a nehrozí,aby som sa s deťmi trepala do rakúska a odtiaľ letela.alebo do Maďarska.to by boli ďalšie hodiny a hodiny v aute alebo vo vlaku.a potom ešte na letisku a v lietadle a zase transfer do hotela.toto by už moje deti nezvládli.a ešte tak malé.

a že výber hotela s vyzdvihnutím na letisku?že wau,to aj také niečo je?možno,keď ideš súkromne - bez cestovky.ale o niečom takom som nepočula,že keď ideš cez CK ,tak po teba príde niekto na letisko -to akože nejaké auto? 😕 to si neviem predstaviť,že by prišlo pre všetkých ľudí cca 200 - 200 aút.požičiavanie kočiarika - to som sa tiež nestretla v grécku - možno tak v turecku a taktiež detská strava.

pobyt cez 2 týždne by som brala aj ja.ale som rada,keď idem hoc len na 8 dní.vždy lepšie ako nič 😉 my sme boli inak na 11 dní.jednak je to aj finančne náročnejšie a ani manžel nemá toľko dovolenky v práci.

dai
17. máj 2012

@zeleny_cajik teraz sme sa vratiliale to sme boli len regenerovat v piestanoch 😀 boli sme v thermii a vrelo odporucam - jedina rodina s deckami, inak geriatria ale nenormalne zlati boli vsetci k deckam a perzonal sa velmi snazil a my s muzom sme si uzili zabaly, masaze a aj opekniet sme sa nechali 😀 toto leto bude u nas len overene turecko - maly je predcasniatko tak ziadne experimenty este nehrozia - nie je uplne fit - ideme do hotela voyage - ma super recenzie tak dufam ze budeme spokojni. Potom v zime by som uz chcela ist aj niekde dalej ak bude maly ok - to by sme chceli zase adi tie emiraty, pripadne nad floridou sme rozmyslali, tam som ja este nebola 🙂
Vy sa kam chystate?

zeleny_cajik
17. máj 2012

@terina25 Hotely maju svoje minibusy, ktorymi vyzdvihuju svojich hosti, niektore to maju v cene, niektore za poplatok. A rakuske cestovky maju vela ponuk bez transferu z/na letisko. Ale jasne, z Kosic to je blbost. Ostava dufat, ze nase ck casom zdvihnu uroven, ale to musi asi prist od zakaznikov nejaky dorazny signal, ze za prepravu dobytku nie su ochotni platit take palky...

dai
18. máj 2012

@terina25 jasne, preto pisem ze pokial je to mozne 😉 my sme inak raz leteli z prahy s malou a spravili sme to tak ze sme si nasli penzion kusok od letiska ' normalne sme vecer pricestovali tam, parkli auto u nich na strazenom parkovisku - vyslo nas to lacnejsie ako na letisku, isli spat - pan z penzionu nas rano zobudil, hodil na letisko a po navrate zase vyzdvihol... manzel to nasiel normalne na nete - super to bolo, ziadne stresy.
Neviem ako grecko - ja som tam pol roka studovala a potom sme s mojim vtedy este frajerom trapovali mesiac po krajine - po mojich skusenostiach s touto krajinou a ludmi by som tam napriek nadhernej krajine a milym ludom s malymi detmi na dovolenku neisla - sama kedykolvek - milujem historiu...ale riesit, kedy kto bude strajkovat - si pamaetam ze sme sa nevedeli dostat z aten na mykonos lebo strajkovali namornici, v delfach boli zavrete muzea lebo strajkovali ich zamestnanci, skoro sme nevideli akropolu...nastastie sme neboli viazani casom ani ziadnymi specialnymi potrebami, inak by som asi dodnes nadavala 🙂
To auto je v emiratoch pri 5 a viachviezdickovych hoteloch standart, v turecku si to mozes priplatit..hotely s poziciavanim kocikov som si vedome vyberala...

terina25
18. máj 2012

@zeleny_cajik no,pochybujem,že CK zdvihnú úroveň.zdvihujú len ceny,ale úroveň nie 😖

terina25
18. máj 2012

@dai ja by som už tiež do grécka s deťmi nešla.aj keď sme uvažovali teraz nad Rhodosom.uvidíme...teraz čo sa tam deje,tak radšej tam neísť a sedieť doma.

a že Emiráty 😀 tak o tom možem len snívať. 😀 😀 😀 možno tak ,keby sme 2-3roky nikam nešli a našetrili.ale to zase ja nevydržím.a ani kvoli deťom,pretože oni to potrebujú.

zeleny_cajik
18. máj 2012

@dai vidis, to sme na tom podobne. Ja som si uvedomila, ze mame velke resty v cestovani po Slovensku, maly bol xkrat pri mori, ale este nevidel Tatry. Takze toto leto mam zavazok trochu pochodit Slovensko. A v novembri, ak sa zadari casovo a financne, uvazujeme zas o UAE, s deckami si nic lepsie neviem predstavit. A ta Florida, to je aj nasa srdcovka 😎 akurat sa mi nechce ten dlhy let, do emiratov to bolo tak na hrane. Planujete cez cestovku ci na vlastnu past? My sme chceli este s dvomi rodinami spolu prenajat dom, vychadza to cenovo uplne super. A s detmi v ramci Eu veeeelmi odporucam ostrov Albarella www.albarella.it, je to sukromny ostrov len pre dovolenkujucich, obmedzeny pohyb aut, kontrolovany vstup, mnozstvo aktivit pre deti... Len treba mat spolucestujucich, pre jednu rodinu vychadza prenajom domu draho.
Ja mam kopec cestovatelskych planov, ale bez deti 😀 za vela vela rokov 😉

dai
18. máj 2012

@terina25 mozno by si bola prekvapena ake lacne su tie emiraty 🙂 musis len dobru ponuku vystihnut, my sme boli s muzom napr. Na kube na varadere na 16 dni lacnejsie ako ideme teraz do turecka 😀 taky fajny last minute sme nasli... ale tak s deckami je to asi viac o planovani - to sa ale zas oplati super first moment - krasne zlavy su tam - my bookujeme let uz pred vianocami -to aj 30 percent z ceny usetris a vsetko je este volne 😉

terina25
18. máj 2012

@dai no,práve som kukala tie emiráty.a že nie sú až také drahé.len škoda,že to ide z Prahy 😖 možno ,keď budú deti väčšie,ale teraz si netrúfam.a rovnako aj tie teploty.bála by som sa.