Dovolenka pri mori s ročným dieťaťom a nesúhlas rodiny
Ahojte maminky, možno som jediná ktorú to trápi no tento rok sme sa s manželom rozhodli že pôjdeme na dovolenku aj s ročným synom. Manžel so synom pri mori ešte nikdy neboli, ja som bola kedysi dávno s rodičmi. Chceme ísť pravdepodobne last minute niekde na sever Talianska, prípadne možno Chorvátsko no tam to vôbec nepoznám len problém nastal taký, že keď som to spomenula pred mojou maminou tak tá oči plné strachu a sĺz že kde tam chcem s takým drobcom ísť, či sa nebojím že dostane hnačky, teploty, choroby a čo tam s ním budem robiť keby sa mu niečo stane a podobne. Chceme ísť autom keďže manžel by do lietadla nevstúpil a autobus nás neláka. Tam tiež nastal problém že čo keď nebude chcieť toľko sedieť v aute, čo keď bude veľmi teplo.... Syn v aute pohode vydrží, samozrejme ešte sme nešli takú diaľku ale však keď bude plakať zastavíme, keď bude chcieť pobehať to isté. Keď nebude chcieť spať tak zastavíme a uspime v kočíku, z toho zatiaľ strach nemám. Stravu chcem tiež vlastnú, doma by som si namrazila jeho papanie a nedávala by som mu nič odtiaľ. Ja neviem teraz ako reagovať. Svokre sme ani nespomínali lebo to je moja mamina krát tri 😁 takže tam jedine na hotovú vec že ideme.
Môj manžel je teraz na vážkach lebo samozrejme počúva aj moju maminu a teda už má obavy aj on.
Išli by ste s ročným dieťaťom takto alebo chodíte? Dá sa to zvládnuť aj s tým že si tam oddycnete?
Ja som si s 9 mesacnou dcerou uzila dovolenku ovela viac nez ked bola potom starsia 2 - 3 roky. Sedkala na plazi a hrala sa, spala v kocari ci na obed alebo vecer sa dalo prejst po vonku, uplna pohoda.
O rok, dva na to uz lietala ako sarkan, vkuse liezla do hlbokej vody, v kocari cez den spat nechcela, stale sa budila, vecer nervna, a spat uz musela v posteli, do toho cerstvo odplienkovana tak stale nehody, veci som nestihala prat co bola vkuse od niecoho zaspinena, museli sme tahat kopu hraciek lebo kamienky/stipce/hrnce ako v roku uz nestacili...
Takze treba si to uzit kym je malicke
@elementissa zle to chpes,, my sme uzivali aj syn, mal atopickyy ekzem kazdyy rok na jar sme chodili do egypta od 2.5 roka,,mare, april,,ked zacal do skoly chodit tak uz nie,,,
na svolensky kupppaliskach este viac ekemu nachytas a vseliakych srackach....ten kdo nema skusenosti neche nepise co to je,,,,
Nechcem nikoho urazit ale my Slovaci sme v tomto velmi pozadu. Sme maly stat ktory prejdeme autom za par hodin. Inde vo svete ( napr. USA) ked sa chcu dostat k ro lietaju s babatkami ktore maju par tyzdnov a nikto to neriesi. My sme s malou prvykrat isli ked mala 6 mesiacov do Argentiny ( let je priamy a trva 13 h) tiez som mala obavu ale zvladla to super. Teraz ma 21 mesiacov a nalietane viac ako niektori dospeli za cely zivot 😂 ( Juzna Amerik, USA) lety v Europe neratam. A teda musim povedat ze ona nebola nikdy to pokojne spave babatko, ale zvladli sme to vzdy. Je to naozaj len o nastaveni treba si povedat ze ideme a hotovo. Dietatu je dobre tam kde su rodicia. Samozrejme niekedy je to vycerpavajuce hlavne dlhe lety cez den ked nespi ale vsetko sa da zvladnut. Na dovolenku urcite chodte. Nepocuvajte maminy ani okolie. Vase dieta vase rozhodnutia. Prijemny pobyt😘
Ahoj. Necitala som komentare ale napisem ti za mna... V prvom rade absolutne nepocuvaj rodinu. Syn mal 2 roky ked sme sli do Chorvatska, ja som bola vtedy v 7 mesiaci tehotenstva... Vsetci bozekovali ako mozem ist v takom stave do chorvatska, co ked sa nieco stane, tento mesiac je rizikovy, ja nemam uplne bezproblemove tehotenstvo a bla bla bla... Vykaslala som sa na nich, nasla cestovne poistenie co preplacalo aj porod v pripade nudze a isli sme na 2 tyzdne do chorvatska... 😁 Samozrejme ze ked sme sli tam syn uz bol trochu chorlavy, takze tam chytil teploty, kasel, sopel a este sa mu ani kakat nedalo... Isli sme doktorovi tam (v ramci poistenia) dali nam lieky, tie sme vybrali dali mu a za 2 dni uz sme zase boli na plazi... Absolutne ich nepocuvaj... Tento rok ideme tiez do chorvatska, autom maly ma 3r. mala bude mat vtedy 11 mesiacov a vobec sa nebojim... Dokonca ideme este s jednym parom, co maju synceka o 2 mesiace mladsieho a tiez sa neboja... 😊 Keby nieco lekar je aj tam, aj pohotovost a nemocnica a keby bolo moc zle tak samproste zbalite a pojdete domov, ked idete autom, kde vidis problem??? 😁 Zbal sa a chodte... A daj tuto diskusiu celu precitat muzovi aby sa ani on nebal 😊 uzite si to 😊
@laura_222 my sme s muzom tiez co to pocestovali, no v podstate som rada ze zijeme v prdinci SR kde je dostupnost autom velmi dobra vsade. Zatazit organizmus dietata ziareniam kt nie su (najma pri dialkovych letoch) zanedbatelne... to so synom podstupovat nebudem este dlho kvoli dovolenke
Ja som bola s malou prvýkrát keď mala 8 mesiacov. U nás to bolo naopak, prišla s týmto nápadom moja mamina. Mala som obavy samozrejme, ako každá vyplašená prvo-mamička, ale bolo to úplne v pohode a bez problémov. Chorvátsko, autom, bývanie v apartmáne, vlastná strava. Dokonca cestovanie v tomto prípade bolo jednoduchšie, keďže ešte nechodila. Robili sme si prestávky podľa chuti a potreby. Keď sme šli ďalší rok, mala 1,5 r., a to už jej bolo dlho v autosedačke (ale to aj na Slovensku v rámci hodinovej cesty 😀 ), ale vyriešili sme to rovnako. Šli sme tak, aby čo najviac spala, keď bola hore, spravili sme si pauzu, potom sme sa pozabávali s hračkami a zachránil nás prehrávač na CDka do auta a rozprávka krtko 🙂 Všetci boli spokojní. Keď mala 3,5 r. sme prvýkrát šli aj letecky. Ja stres, dieťa totálne v pohode 🙂
@bobula46 🙂 fakt toto riešiš? Autom vieš kdekoľvek zastaviť, Taliansko je za rohom, keď pôjdete v noci male ti všetko pre spi... My ideme s 1.5 ročným toto leto niekoľko letov - najkratší 2.5 hodiny, najdlhší 12 hodín ( v priebehu mesiaca bude letieť 8x)... Minulý rok bol tiež už na dovolenke letecky aj keď bližšie... 1rocne dieťa nie je z porcelánu a ak ideš do civilizovanej krajiny s normálnou zdravotnou starostlivosťou, zdravotným poistením a približne rovnakým podnebím tak nemáš čo riešiť. Cestu len trosku treba viac plánovať a prispôsobiť potrebám bábätká ako keď idú väčšie deti či sami dospelý...
@katrin21 nerozumiem prečo by dospelí ľudia mali nejak ospravedlňovať dovolenky... Deti sú predsa moje a žijú životným štýlom ako rodicia. My cestujeme do všetkými deťmi od mala, nikdy po návrate domov nrochoreli ani na dovolenkách, deti už boli asi na viac miestach ako väčšina Slovákov... Na dovolenky si chodíme oddýchnuť a zbierať zážitky - nielen deti ale aj my dospelí - my sme tiež neprestali žiť len preto ze mame deti... Jasne ze výber, tempo a program dovolenky sa prispôsobuje potrebám deti a ich veku, ale teda nato aby som išla na dovolenku som si výhovorku nikdy nepotrebovala hľadať a ani sa nikomu ospravedlnovat🙂
My ideme s 8 mesačným a váhala som, ale len kvôli tomu že som tehotná a teda či to ja zvládnem. Treba zvážiť tú cestu autom, či ste zvyknutí šoférovať toľko a najlepšie s deťmi na noc. Do Chorvátska trvá krátka cesta 8 hodín a pre jedného nezvyknuteho vodiča môže byť aj to náročné. Určite nechoďte v čase keď sa menia turnusy, lebo to pôjdete raz toľko. A ostatné nevidím problém. Keď ochorie, sadnete do auta a idete domov.
Nechcela som sem prispievat, prispevkov je tu milion skoro...ale pre tie...ktore tvrdia, ze tyzden dietatu nestaci aby sa zo zdravotného hladiska dalo dokopy, tak my mame uplne opacnu skusenost. Na odporucanie mojej detskej Dr nas nasi (mna a brata) vzali do Talianska na tyzden. Hlavne kvoli bratovi, mal caste bronchytidy. Ako na just 2 dni pred odchodom ochorel, dokonca dostal ATB, ale nasi sa na to dali. Slo sa do Vieste- ostroha Talianska, busom, dlhaaa dlhaaa cesta, v case bez mobilov, tabletov, netu, atd. Kazdy den nas oco budil aby sme minimalne o 5- pol 6 rano boli nastupeni na plazi a dychali tu sol. Brat odvtedy uz nikdy nedostal bronchytidu ani nic s prieduskami, a to ma dnes 27 rokov. Rodicia si velmi chvalili a su radi ze sa na to v tej dobe dali. Tyzden nam teda stacil.
@bobula46 98% vecí čoho sa bojíš sa nikdy nestane a na zvyšné 2% nemáš vplyv, podľa toho sa riadi cela naša rodina, ved nechceš isť niekam kde je vojna alebo také niečo, my sme boli so synom keď mal rok v Egypte, išiel s nami síce svokor ktorý je lekár, tak som sa nebála dnes má syn 11 rokov a nič sa mu tam nestalo ani nám, tiež to bolo prvý krát čo som bola pri mory super zážitok, chodte nemáš sa čoho báť 🙂 dnes ľudia cestujú po svete kade možne aj s menšími detmi 🙂
@bobula46
Este moja skusenost,prva dovolenka v 6 mesiacoch,5 hodinova cesta autom,4 a pol prereval.Tam aj spät!Ale dovolenka bola ok,aj ked si z nej nic nrpamätam,lebo celu moju pozornost mal syn.
Dalsia dovolenka,este ako bezdetna sa mi vrila do pamäti ako najhorsi let.9 hodinovy let,na palube asi 5 deti do 2 rokov a stale nejake plakalo.Mne to nevadilo,ale niektorym cestujucim ano a vyrobili tam taku hadku,ze to bolo horsie ako plac deti.
Inak cestujeme viac krat do roka cez 900 km a mozem povedat,ze kazda cesta je ina.
A ako si to myslela,ze stravu zamrazis a zoberies zo sebou?Lebo ked je nieco zamrazene a to rozmrazis,tak treba hned skonzumovat.Neverim,ze to vydrzi tyzden.Prave s toho by mohli byt zaludocne problemy.Volila by som radsej pohariky( hipp) a namieste varit z ich zeleniny.
@bobula46 ahoj, my sme boli s 1,5r dcerkou v chorvatsku, iski sme autom cez 12h. Cestu zvlsdla perfektne, mali sme kazde 2-3h kratke prestavky a bola to uzasna dovolenka. Strasne sa tesila z mora a teraz uz ma 8r a pribudol bracek ktory ma 11mesiacov a prave vyberame nejaku dovolenku letecky. Takze rodina nech si povie co ma na srdci ale rozhodne by som toneriesila a isla. Sesternica bola v tunise s rocnym to uz by som sa bala ale taliansko, chorvatsko uplne v pohode 🙂 peknu dovolenku prajem ;)
Ahoj,ked mal moj starsi syn 1 rok,boli sme s nim pri mori a super!ked mal moj mladsi syn 7mes.boli sme s nim pri mori a super!v prvom pripade som zavarila maso do poharov,fakt velmi prakticke.Urcite chodte,zvladnete to!vyberaj istriu,nieje to tak daleko.Nam sa pacilo Novi Vinodolski😀tam sme vtedy boli s tym prvym synom
@katrin21 - moje dieťa je silný alergik, aj s liekmi má občasné problémy (sezónu má od začiatku februára do konca októbra, čiže vkuse je niečo, čo mu vadí) - keď sme pri mori aj len týždeň, tam nemusí brať žiadne lieky, po návrate mu stav vydrží pár týždňov a zlepšia sa mu výrazne niektoré príznaky, niktoré odbudnú úplne. Dcéra prieduškárka čo vkuse pokašlieva má minimálne do konca októbra stav bez starostí. takže nesúhlasím, že nepomôže, našim more a morský vzduch pomáha.
Ahojte, podelim sa s vami o moju skusenost, isli sme tohto roku na jar prvykrat s malou (vtedy 13 mes.) na dovolenku, reku, len k Balatonu, ze je to blizko (konkr. trasa Kosice - Siofok).
Dovca nebola zla, pocasie vyslo, nikto neochorel, auto sa nrpokazilo aj mala bola v pohode. Lenze nebola to dovolenka, ze si lenosim a robim co chcem. Malicka nam urcila, co budeme robit, hehe. O siedmej vecer uz sme nikam nesli, lebo ved...nocny klud. V kuse davat pozor na nu a tak. Cestu uvladla len tak-tak, hlavne cestu spat prezivala horsie. Na vzdialenejsiu destinaciu sa odvazime az bude vacsia.
Hlavne sa dobre pripravte - zbalte teplomer, cipky proti horucke, vyzivu v skle (tu v procese vyroby pasterizuju), nie mrazenu, cestovne poistenie (v pohode uzatvorite aj online), opalovaci krem.
Uzite si to! 😊
S rocnym babom by som nesla.a ti mam 2 deti
@eeffka - písala, že Taliansko (spomínala Benátky), tam to je pomerne pohodové - minimálne oproti Chorvátsku určite. Boli sme boli 3x a ideme zase, v zápche sme stáli asi raz, aj to len 20 minút - aj to bola len kolóna, nestálo sa úplne, len sa šlo trochu pomalšie. Keď si dobre naplánuješ cestu, dá sa to zvládnuť v pohodičke. Čo počúvame správy, kolóny a zápchy hlásia každým rokom horšie veru v Chorvátsku... Tam sme boli už dosť dávno, viac ako 4 roky to budú asi, a to ešte nebol taký problém ako teraz. Hoci jednu cestu sme chytili asi hodinovú čakačku na mýtnici (s 2-ročnými babami cez deň) a raz zase na vjazde na diaľnicu zo Slovinska. A zažili sme aj 3-hodinový servis v Splite na samý obed, s 2-ročnými babami. Kamošom sa pokazilo auto. A ich malá veru ani tie 2 nemala, rok a pol a naša 2-ročná vtedy. No radosť, ale dali sme to. baby neplakali, hrali sa, behali pomedzi autá, "ujovia" im kadečo ukazovali...
My ideme do Bulharska a Nelka ma 9 mesiacov sme urobili dobru poistku opalovacie kremy mlieka s faktorom 50 a 30 bereme plažovy stan samorozkladaci aby nebola na slnku a mali nafukovaci bazenik kde sa bude kupkať tešime sa a nikdy som sa nikoho nepytala či možeme isť poznam si dieťa a viem sa postarat tak sa nedajte odradit a chodte a užite si to tam .My dokonca ideme autobusom a nebojim sa šofer zastane ked bude treba
Určite to tu bolo prebrate zo všetkých strán. Necitala som prispevky.
Ja by som nešla v plnej sezóne. Buď choďte teraz, alebo v septembri. Úplne najlepšie by bolo,keby si muža dostala do.lietadla,zoberiete si v septembri ultra last minute niekam a užijete si more.
Musite sa vy rozhodnut, ako si pisala, tak isto sa nieco moze stat tu. Skor by som mala obavy z toh ze vy dvaja ste neznali pomerov pri mori :Daspon podla prveho dojmu. INAK v pohode, my sme malu prelozili v pyzame rano o 3-4tej do auta, kde spala az kym sme neprisli do chorvatska... potom sa najedla a docestovali sme sprestavkami na "exkurzie" v pohode... mate auto, VSETKO co potrebujete si vezmete, hlavne maj zasobu vody/jedla. A dajte si to auto pred dovolenkou skontrolovat :D z toho som mala nervy ked sme chodili, a kopec odtahoviek vsade, lebo v tych horucavach sa auta kazili :D My sme s takou krpatou zacali dovolenkou na balatone, bolo suer, a potom sme isli k moru 🙂
A samozrejme treba ist MIMO zmien turnusov ak nechcete ist v kolonach, pripadne to obist... v chorvatsku chodime vnutrozemim, kedze chodime na juh, nikdy sme v ziadnej kolone nestali, Budapest obchadzame tiez, reps. ked je tam clvoek okolo 5tej rano este kolony nie su...
@bobula46 nesúhlas rodiny je problém rodiny, ak máte zdravé dieťatko choďte, my sme boli minulý rok s 10 mesačnou dcérkou a úplna pohodička, obe cesty, odporúčam ale ísť v noci...malá sa mi okolo 1-2 zobudila na kojenie, dostala mliečko, potom som ju šupla do škrupinky a šlo sa, cesta s5 presne to isté...kamaráti šli až okolo obeda,lebo chceli byť ešte ráno pri mori a teda vraj masaker, hic, kolóny a malý im vkuse vrešťal...

@bobula46 my chodíme od roka a pól , dá sa aj oddýchnuť a úplne si užiť dovolenku. Autom / HR
Stále sme sli na večer s tým že cez deň som ju nedala spinkať aby celu noc prespala. Medzi prestávky poprípade prezliecť keď bola mokrá, prebaliť. Stravu som jej dávala svoju pre istotu aj keď v HR si myslím že nič nepoškodilo by ale istota
A neboli sme cely deň na pláži napr. z rana 2 hod. medzi napapat oddýchnuť pospinkat a poobede zas trosku tak večer do mesta mali sme športový kočík alebo ten bicykel čo sa tlači .. už má teraz 8 a teraz by som povedala že je to ťažšie ako z menším dieťaťom . Určite choďte 🙂