Dovolenka v Chorvátsku 2013 s malými deťmi
Ahojte, po dlhšom čase by sme chceli ísť v lete 2 rodiny s 3 malými deťmi (6, 3 a 2 r) na dovolenku do Chorvátska. Radi by sme išli autom a bývať by sme chceli na private, teda v súkromí a blízko piesočnatej pláže. Nereálne? Radi privítame všetky vaše postrehy, skúsenosti, tipy na zaujímavé destinácie a aj info o dobrej cene za takúto dovolenku. Po istom čase na materskej človek stráca reálnu predstavu, koľko na dovču našetriť. ďakujeme 🙂
Ahojte, chcela by som vas poziadat o radu. tento rok ideme 1x do Chorvatska a bereme aj nasho 5 mesacneho synceka. Iddme na tyzden do Ugljan a rozhodli sme sa cestovat v noci. Len neviem kade je ist lepsie neplateno u trasou cez madarsko, alebo po dialnici cez rakusko. chceli sme ist cez rakusko, lebo maju lacne 10dialnícne (lacnejsie ako my :() akurat ze potom Slovinsko ma len 7dnovu za 15eur a do nej sa nezmestime. existuje aj nejaka tretia moznost alebo myslite ze maly zvladne tu cez madarsko? dakujem 🙂
Ahojte, poznate niektora alebo boli ste v Starigrade, Paklenica? je to take tichsie miesto, skor pre starsich ludi a rodinky s malymi detmi, nasi znami tam boli uz 3x myslim a tento rok ideme s nimi, na privat...tak ci ste tam niektora neboli nahodou.
Ahojte, chcem sa opýtať či už niekto bol v Chorvátsku s malými deťmi 4roky, 2 roky a 5 mesačné a ako to zvládali, prosím napíšte mi podrobnejšie, chceli by sme ísť aspoň vyskúšať.
ďakujem
ahojte maminky,mam oatzku,mate daktora vytipovane daku ubytko na krku?v baskej?za dobru cenu,daky apartman?vopred dakujem za info 😉
su tieto bezhotovostné brány -terminály nejak špec. označené?
Ja som vždy platil hotovosť...
@jojo76 jsou označené, většinou to bývá zvlášť na hotovost a zvlášť karty a ENC
@tullsova v Rakousku 2km pře slovinskou hranicí sjedete výjezdem 226-Gersdorf na silnici 69.Po 9 km v Murecku odbočíte doprava do obce Trate,dále pokračujete po silnici 433 na Lenart z něj po 229 do Ptuje.Z Ptuje se držte směrem na Videm-do něj ale nezajíždět,napojíte se na hlavní silnici číslo 9.Dejte si to do navigace,nebo si to vyjedte na internetu,hlavně se nelekejte,budou tam navěsy na dálnici,ale je to přeškrtané a cedule opravdové dálnice míjíte opravdu o pár metru,už jsme tama jeli čtyřikrát.O této objíždce psali v ruzných novinách,je to i na internetu,dej si do vyhledávače objíždka slovinské dálnice a najdeš to
Prave som sa vratil s Makarskej. More bolo posledne 3-4 dni uz prijmene teple - bez obav. Kedze je Chorvatsko v EU vyuzil som moznost zakupit si predplatenu elektroicku krabicku "ENC". To znamena ze na "mitnici" neplatim myto - nestojim v kolonach a necakam na platenie - na kazdej "mitnici" je zvlast pruh pre auta ktore maju krabicku ENC - autom spomalite - rampa sa otvori a vy pokracujete bez zastavenia dalej. Tieto pruhy pre ENC su takmer prazdne pretoze to vyuzivaju hlavne domaci.
na zaciatku som mal male obavy ako to bude fungovat ale bolo to bez problemov a nestalo ma to viac ako klasicke hotovostne platenie.
Najvecsi problem s platenim je cez vykendy -to si v kolonach na plateniev hotovosti postojite aje 2-3 hodinky. Do chorvatska som cestoval vo stvrtok vecer - to bolo bez problemov. Naspet som sa vracal v sobotu - na hranicnom priechode "Demerje" - bola na platenie hotovostou kolona auta cca 5 KM co odhadujem na 3 hodinky cakania pricom z ENC som to obisiel cez samostatnu mytmicu na ENC a platbu kartou kde bolo 1 (pismom) jedno auto.
Kazdemu odporucam - ak treba poradim.
Prijemnu dovolenku vsetkym
@ultra ako a kde sa to kupuje?
@alexej12 my ideme presne s takymto vekom deti a uvidime, hadam bude vsetko ok. ostrov pag, madre.
ahojte baby, tak ja sa vam hlasim priamo z tucepi v chorvatsku a mozem vam sprostredkovat priame dojmy z mojho prveho pobytu v chorvatsku, su to moje postrehy a reakcie a moj nazor. Pozitiva: cesta v strede tyzdna v noci super, bez zdrzani, cakania a kolony ziadne, pocasie pekne, nie velmi horuco ani chladno, tak akurat, more trosku studene, ale je zaciatok leta,, tak co cakat (detom je to jedno, su ako kacky, vecne vo vode), promenada super na prechadzky s kocikom, je tam skoro stale tien, kaviarnicky a restauracie na kazdom rozku..... no a teraz tie negativne veci: byvame trosku dalej od mora, takze prisup k vode je po takom stmom kopci, ze keby sa kocik vysmykol, tak zbohom rodina, mna osobne sklamali tie mini plaze, kde na lezanie su asi dva metre a je hlava na hlave, ale bola som poucena, ze v chorvatsku je to skoro vsade tak, pristup pre deti tiez nic moc, lebo prejdes dva tri kroky a uz je voda dost hlboka, no a ceresnicka na torte je nasa domaca, ktora nam v nasej nepritomnosti chodi do apartmanu a stale jej nieco vadi, napr. nasi chlapi si doviezli bicykle a chodia na tury a ona ich v nasej nepritomnosti a bez nasho zvolenia premiestnila do nejakeho kumbalu, chlapi skoro zinfarktovali, ked zistili, ze bicykle zmizli z bytu, potom nas poucila, ze ked deti piju dzus nech nerozlievaju (nase deti piju z flase a vodu), a potom nasla deravy obrus na stole, ktory ma asi sto rokov, tak hneď sme boli upozorneni a to este nie sme na konci pobytu, tak som zvedava, co nas este caka, inak je tu pekne, ale sem do haus Matic sa uz nikdy nevratime, to vieme urcite....
Moja trasa na Makarsku bola LEVICE - KOMARNO - Szekesfehervar- LETENIE- LUČKO-MAKARSKA
Pristroje ENC (preplatene myto) maju na vybranych "Mitniciach" -(platenie mytneho)
Po prijazde do Chorvatska cez hranicny priechod LETENIE (vedla je stary piechod Gorican) - tadialto chodi asi vecsina z Madarska - som si na vstupe na dialnicu - na "Mitnici" zobral normalne listok na dialnicu ako keby som ho neskor chcel platit v hotovosti . Pokracoval som po dialnici asi 15 KM kde je vyjazd z dialnice v smere na mesto VARAŽDIN" - odpocil som z dialnice (asi 50 metrov od dialnice je !Mitnica" - kde by ste mali zaplatit keby ste opustali dialnicu ja som vsak nepresiel cez "mitnicu" ale zastal som na okraji cesty prednou -da sa tam zastat - nikomu neprekazate - a pesi som presiel do kancelarie "mitnice" a stacilo povedat obsluhe (23,30 hod) ze ENC a ukazal som na auto. (su rozne kategorie vozidiel). Obsluha vybrala zo skriene bielu krabicku (velkost cigarietovej krabicky) a mal som si vybrat s roznych predplatenych sum - myslim ze to bolo kolo 350 540 a 850 - uz neviem presne ale ja som si zobral za 540 kun.....v cene je kredit v hodnote 555kun + pristroj zdarma). Kredit sa da na kazdej mytnici dobijat hotovostou ako aj cez internet a super je ze pristroj je v ramci rovnakej kategorie prenosny takze ho mozete pozicat znamim. Vysku kreditu sa da kontrolovat cez internet ako aj vysku kreditu vam uklaze aj rampa na kazdom vyjazde (po odpocitani) na kazdej "mitnici".
Po vyplneni 1papiera kde som uviedol moje osobne udaje som si krabbicku zobral a polozil na palubnu dosku (mala by sa nalepit na sklo ale nebolo to nutne) -
Potom som sa aj z vozidlom pred mitnicou otocil naspet a vratil som sa na dialnicu (cize som nepresiel cez mitnicu) - a pokracoval som v smere az na vyjazd z dielnice pri Zagrebe kde som sa na "mitnici" zaradil do pruhu ako keby som chcel platit hotovostou - podal som obsluhe listok s Letenie a aj krabicku ENC zo slovami - TERAZ SOM TO KUPIL VO VARAZDINE - obsluha zobrala krabicku aj listok - tukla do pocitaca - vystrcila von ruku s krabickou - piplo to a rampa sa otvorila - obsluha mi podala krabicku a popriala prijemnu cestu a pokracoval som dalej. Pri dalsom najazde na "mitnicku" som sa uz zaradil do pruhu kde je napis ENC -ten je skoro vzdy prazdny - po spomaleni som sa priblizil k rampe s pristrojom na palubovke - piplo to a rampa sa otvorila a fical som dalej. Odvtedy som chodil uz len cez pruh ENC.
Baterka v pristroji vydrzi cca 5 rokov a za kazde dalsie dobitie mam zlavu 21,74 percent - co je celkom zaujimave -ale hlavne so nikde necakal za co mi bola rodina neskutocne vdacna (pri pohlade na tu kolonu na Dugopolie)
Ahojky. Chtela bych se zeptat. Pojedeme s 1.5 rocnim ditetem k mori. Meli jste plovaci vesticku?
dakujem pekne za vsetky rady, kukneme vsetky moznosti a uvidime pre ktoru sa rozhodneme 🙂
@babulinkab Takže hotovosť je jedna šóra,
platba kartou +ENC je tá kde je prázdno...,
alebo su tieto tiež ešte rozdelené na dve?
@jojo76 no rozhodně v sobotu a v neděli jsou na platbu hotovostí šílené kolony. My jeli domů ve čtvrtek a to ani na platbu hotovostí výrazné kolony nebyly, ale na kartu jsme projeli hned.
Je to rozdělené na hotovost a druhé jsou ty karty a ENC. (několik závor karty a několik ENC).
@ultra akurat sme sa s muzm bavili o tej ENC. ale ked tak rozmyslam, aj ty si asi musel vystat tu 5 km kolonu, kym si sa dostal k prejazdovenu terminalu, ci nie? ved chorvati nemaju zvlast jazdny pruh pre platenie ENC.
este mam otazocku, bezne chodime cez gorican, preco si vyuzil letenie? ci na goricane nemaju tie kabicky?
@urbisa Popsaná objížďka Slovinska je v pohodě, vyzkoušeno včera . Cesta tam uprostřed týdne super, bez potíží a zpět jsme vyrazili brzy ráno. 10měs. drobek to zvládl perfektně, byl nadšený z moře a celkově kdyby ho nepoštípali komáři neměl potíže. Na cestu zpět jsem raději dala dithiaden 1/2, zastavovali jsme 3x, moc mu nezabral.
Ubytování jsem na doporučení na tomto webu zajistila v Apartmani Lavnda v Omiši, mohu maximálně doporučit, domácí v klidu, pláž stinná a mělká, písčitá, apartmán pro 6 byl tak velký, že nás bolely nohy z chození za ruky kolem dokola
🙂) Cestou tam jsem přespávali , protože jsme se stavovali e Slunji (Rastoke) , nevěděla jsem dřív, že tam je tak krásný "živý skanzen", říká se mu malé Plitvičky, levné, krásné, super na procházky, a ubytování opět v apartmánu Lucia, taky milí a příjemná majitelé. Dovča pro 2+1 miminko nás za 10 dnů vyšla sotva na 13tis, v obchodě v Omiši lze koupit naprosto vše pro mimča za srovnatelné peníze jako u nás.
@maca_p na "mitnicie" Dugopolieô - to je prijazd s makarskej do zagrebu sa aasi5-6 Km pred mitnicou rozdeluje cesta -na 2 samostatne cesty - prava je vyhradne pre ENC a platbu kartou.... po zaplateni pokracujes paralelene s tymy co platia v hotovsti avsak odeluje ta od nich zabradlie......pokracuju obe cesty vedla seba asi 5 Km a az potom sa na strane kde sa plati v hotovosti zjavi mitnica na platenie hotovostou.....ja v pruhu ENC som zaplatil pred 5 Km a volne pokracujem az za mitnicu kde sa plati hotovostou a tam sa cesty opet spajaju - ak mas googleearth satelitne zabery- mozes si to pozriet
@maca_p Letenye - Gorican je vlastne jeden prechod - koniec madarskej dialnice M7 - jedno je nazov z Madarska a druhe s Chorvaska. Ako Rusovce-Rajka............ale je tam aj stary hranicny priechod stary "Gorican" ten je mimo dielnicu - preto som pouzil druhy nazov. Na prechode Gorican_letenye - krabcku ENC nemaju -preto sa kupuje na tej odbocke na Varazdin.

@brisilda Ideme na Krk, na Braci sme boli par rokov dozadu a prave tato skusenost ma odradza od rezervacie vopred, pretoze sme mali katastrofalne ubytovanie a okolo nas mraky volnych apartmanov za polovicu, ktore by nam vyhovovali omnoho viac. Vtedy sme si povedali, ze uz uz jedine na blind, ale teraz je situacia troska komplikovanejsia, tak sme fakt na vazkach. A to ste mali zajednane cez nejaku agenturu, ked ste mali dohodnute, ze v pripade nespokojnosti vam ponuknu cosi ine, alebo ste mali priamo kontakt na niekoho na Braci?