icon

Obavy zo smrti a života po nej

13. jan 2026

Ahojte
Nechcem sa moc nad tým zamýšľat som este mladá ale ľudia okolo mňa neúprosne zomierajú.
Som veriaca áno. Ale predsa len...uvazujete niekedy aj vy?
Naozaj iba nič Nicota len zaspí me ako keď v noci spime lenze my sa už nezobudime žiaľ.
Odideme niekam ale kam? Ako je možné že po smrti nebudeme už nič vnimat? Zial je to potvrdené mozog nevysiela už signály. Čiže neverim Ani tým near dead experience. To je výplod ich hlavy. Bojim sa okolnosti smrti a aj toto čo príde potom keď odidem na večnosť . Kde pridem kde sa zobudím už nebudem nic vnímat alebo budem žiť v druhej dimenzií? Budem si to uvedomovať asi nie že... My proste zaspí me. Viem. Len čo potom. Bojim sa toho prázdna. Čo nastane. Potom. Aj vy?

Strana
z4
slovakboy
15. jan 2026

@anonym_autor môžeš nás brať ako obyčajnú hmotu, ktorá v prach je a na prach sa obráti. Vedecky to bude úplne vporiadku. Umelá inteligencia si zatiaľ neuvedomuje samú seba. Nemá nervy a emócie. Neciti bolesť ani strach, hanbu, svedomie ale ani zvedavosť, radosť, lásku. Otázka je ako je to u nás. Strach je niečo naprogramované? Asi áno. Platí to aj pre lásku? Neviem odpoved ale možno psychológovia a neurovedci povedia že asi áno. Je to vrodené ako software a vyvíja sa to ako software, dedí sa to atď. Prvé emócie, ktoré zvieratá mali boli len strach a hnev. Len to im stačilo na prežitie. Hoci si AI neuvedomuje samú seba, princíp fungovania z matematického hľadiska je rovnaký. Inteligencia ako taká sa dá vyrobiť, môže sa vyvinúť a v tomto vesmíre nemusí byt zriedkavá. Potom sme ozaj len zrniečko prachu vo vesmíre. A keď si myslíme, že existuje život po smrti, tak to nie je nijako vedecky potvrdené a sme odkázaní na večnú neexistenciu. Je tu ale niekoľko faktov, ktoré naznačujú, že vesmir nie je samoúčelný a má nejaký účel. Že mohol byť aj iný a fungoval by, ale nie je. Má zákony bez ktorých by sme tu neboli a o našej existencii rozhodovali tisíce zákonov. Napríklad aj to, či sa v galaxii zapne, alebo nezapne kvazar. Nás vesmír je kauzálny a nemusel by byť. Kľudne mohol byť aj dokonalý a nie je. Zatiaľ.

slovakboy
15. jan 2026

@anonym_autor Prečo sa potom oplatí veriť? Lebo sme hmota z prachu, ktorá dokáže skúmať vesmír? Asi by to bolo trúfalé. V minulosti sa ľahšie verilo. Kopec nevysvetliteľných vecí, Boh je na obláčiku. Ako som už písal o tom mozgu, jeho fungovanie na predstavách, dokonca každý úkon si musí najprv predstaviť, tak viera hoci v blud je logické vyústenie. Ale ja osobne mám jedno logické vysvetlenie: Ak veci, ktoré vznikajú v kauzálnom vesmíre z iných vecí existujú a nedá sa ich existencia spochybniť, tak potom musí existovať zdrojová príčina. A táto nutne musí presahovať vytvorený vesmír. A musí byť aj inteligentná. Nemôže vzniknúť vesmír veľkým treskom a len náhodne vytvorí gravitáciu, elektromagnetizmus, slabú a silnú jadrovú silu? Bez nich by nebolo nič. A len náhodou sa všetko anihiluje pri veľkom tresku, len jedna miliardtina hmoty ostane? Je to náhoda. Sú to hodené kocky. Ale nie všetko je náhoda. Zákony sú urobené tak presne, že ich náhoda nemohla vytvoriť. To by muselo byť nekonečne veľa vesmírov a pokusov a jeden sa podaril až poteraz. Aj to je možné. Ale na to nie sú dôkazy. Samotný priestor a čas sú neoddeliteľne spojené a nie je to nič. Pred tým, ako tu bol vesmír, nebolo nie že nič, nebol čas. Nebol ani priestor ani čas. Teraz nemá zmysel hovoriť o tom, čo bolo pred veľkým treskom. Dokonca plynutie času je len jav entropie. Sme len cestovatelia v čase jedným smerom, rýchlosť času plynie rozdielne rýchlo pri našej hlave a rozdielne rýchlo pri našich nohách. Inak rýchlo ide v aute v rakete a na iných planétach. Pre fotóny čas neplynie. Nepoznajú ani priestor ani čas. Aspoň nie v smere svojho pohybu. Sú to objekty bez hmotnosti. Kľudovej. Žijeme ale len v prítomnosti. My prechádzame každou sekundou do sveta ktorý zanikol do sveta, ktorý vzniká. Náš vesmír mohol byť stvorený aj tak, že by sme nezomreli, alebo dokonca by sa mohol plynúť čas aj opačne. Ale bol by to chaos, nefungovalo by to. Ak by nemali častice hygsovo pole, bozón, nebola by hmotnosť, ak by nebola hmotnosť, nebol by prvý newtonov ani druhý a tretí newtonov zákon. Ak by neboli newtonove zákony, všetko by lietalo všetkými smermi rýchlosťou svetla a pri dotyku jednej častice s druhou by obe nabrali rýchlosť svetla. Ak by sa nepripli elektróny k jadrám, neboli by atómy, ak by v tých atómoch elektróny nemali možnosť behať po orbitáloch, nebola by chémia. Ak by hviezdy sa nezrážali, neboli by ťažšie prvky. Ak by neboli ťažšie prvky. atď atď. Takže tento vesmír sa javí ako náhodný, ale keď sa pozrieme na to lepšie a komplexnejšie, tak vôbec nie je náhodný. Naopak všetko funguje len preto, že má nejaký princíp a je za tým matematika a fyzika. Je to matematický vesmír. Fyzika sa dá niekedy spochybniť, ale matematika nie. Prečo nie sme zo želatíny ako rozprávkové bytosti a Boh nás neriadi? Aj tá želatína by musela mať vysvetlenie. Ak by sme boli len v počítačovej simulácii to by mohlo fungovať na želatíne. Preto počítačovej simulácii neverím. Je to len módno technologický trend, rovnako ako si v 19. storočí ľudia mysleli, že všetko funguje na princípe prevodov, newtonových zákonov a parného stroja.

slovakboy
15. jan 2026

kľúčová otázka je, či bol vesmír vytvorený pre nás, alebo nie. Či sme náhoda v nejakom väčšom pláne, alebo my sme ten plán. V minulosti sme si veľmi namýšľali a nepotvrdilo sa to. Nie nie sme stredom vesmíru, nie nie je Zem stredom vesmíru a nie, nie je ani Slnko stredom vesmíru. Ale aj keď si na túto otázku odpovieme negatívne. ešte je tu niečo iné. Či neexistuje ešte nehmotný vesmír, ktorý je len s naším nejako prepojený. A tu už veda síce nemá dôkazy, ale ani nemôže to vylúčiť. A o tom to celé je. Len a len o viere. Tak ako pred dve tisíc, tri tisíc rokmi, tak aj teraz. Hoci sme sa posunuli v poznaní hrozne ďaleko, stále nemáme vysvetlenie. A tak náš mozog má nádej a vieru.

beadygirl18
15. jan 2026
@anonym_f3b4bb

@beadygirl18 keď mi zomrel otec, výťah ma vozil hore dole a zastavoval na rôznych poschodiach, nikto tam nebol. V kuchyni sa zapol digestor. Keď zomrela mama, v noci sa zapol budík na jej telefóne, nikdy budík nepoužívala, od kúpy telefónu nebol nastavovaný.

@anonym_f3b4bb ♥️

euka210
15. jan 2026

@anonym_autor co riesis?! Zbytocne sa trapis.
1.ak nic po smrti nie je, tak vsetci sme na tom rovnako.
2.ak Boh existuje a aj zivot po smrti, tak veriaci clovek ma potom "vyhodu".
Ja verim, ze Boh existuje a hadam aj zivot po smrti. Snazim sa zit dobre a cestne atd. Ako to presne bude neriesim, lebo to nemozem zmenit. Ale verim, ze v nebi je cloveku tak dobre, ze nic nepotrebuje a konecne tam budem navzdy stastna. A ak nic nebude, tak nebude, nic tym nestratim.
Ja sa smrti ako takej nebojim, tam sa niet coho bat,...ale tych dosledkov...taka strata deti ci manzela. Ked zomrie stary clovek, tak je to prirodzene. Ale deti skor ako rodic ci partner, to su tazke zivotne zmeny.

janamoto78
15. jan 2026

@anonym_autor ja len toľko k tvojim myšlienkovým pochodom. Ak ťa toto trápi, potom nie si veriaca.

gerrwie_girl
15. jan 2026
@euka210

@anonym_autor co riesis?! Zbytocne sa trapis.
1.ak nic po smrti nie je, tak vsetci sme na tom rovnako.
2.ak Boh existuje a aj zivot po smrti, tak veriaci clovek ma potom "vyhodu".
Ja verim, ze Boh existuje a hadam aj zivot po smrti. Snazim sa zit dobre a cestne atd. Ako to presne bude neriesim, lebo to nemozem zmenit. Ale verim, ze v nebi je cloveku tak dobre, ze nic nepotrebuje a konecne tam budem navzdy stastna. A ak nic nebude, tak nebude, nic tym nestratim.
Ja sa smrti ako takej nebojim, tam sa niet coho bat,...ale tych dosledkov...taka strata deti ci manzela. Ked zomrie stary clovek, tak je to prirodzene. Ale deti skor ako rodic ci partner, to su tazke zivotne zmeny.

@euka210 hm. Kam sa dostane človek, ktory v podstate žije podľa desatoro božích prikázaní, je slušný, poctivý, pomôže, ale v boha neverí? To by malo byt aj medzimiesto pre takýchto ludi medzi nebom a peklom 😊. Lebo su aj veriaci, ktori kade môžu tade ohovárajú a klamú 😀. A taki ma ist do neba? To len taká úvaha 😊.

martinmmartin
15. jan 2026
@gerrwie_girl

@euka210 hm. Kam sa dostane človek, ktory v podstate žije podľa desatoro božích prikázaní, je slušný, poctivý, pomôže, ale v boha neverí? To by malo byt aj medzimiesto pre takýchto ludi medzi nebom a peklom 😊. Lebo su aj veriaci, ktori kade môžu tade ohovárajú a klamú 😀. A taki ma ist do neba? To len taká úvaha 😊.

@gerrwie_girl A co miliardy hinduistov a pod ktory vedome a dobrovolne porusuju tie najdolezitejdie prikazania? Kazdy predsa vie ze krestanstvo existuje.....achbjaj vecna skoda

profantova
15. jan 2026

Je dobre, že si kladieš tieto otázky...tiež som hľadala, celkom dlho......Ježiš povedal: Kto hľadá nájde, kto klope, tomu bude otvorené...odpoveď som doslala ako 28 ročná / teraz mám 54 /, a vedela som, že moje hľadanie skončilo a tá istota, že ma Boh našiel, odpovede na otázky, čo bude po smrti, že existuje večný život, čo pre mňa Boh urobil...obráť svoje otázky smerom hore, Boh počuje...

euka210
15. jan 2026
@gerrwie_girl

@gerrwie_girl neviem, kde idu neveriaci. Ale do neba pojde kazdy, kto tam chce ist, kto Boha priamo neodmietne.

loliki
15. jan 2026
@anna777115

@loliki Tak, ja som bola sice len pred branou ale videla som úžasnú faunu a floru. Rozpravkova záhrada. Take, kvety a take farrby som nikdy v zivote nevidela.

@anna777115 Pri akej príležitosti sa Ti to stalo? Tešíš sa tam, predpokladám. 🙂 Je to také, že ani oko nevidelo, ani ucho nepočulo...?

anaj_janka
16. jan 2026
@gerrwie_girl

@gerrwie_girl podme sa spolu zamysliet:
predstav si, že hoc ja tvoje milované dieta pride domov, ale na topankach má psie "h..vno" čo mu povieš? pod ja som taká laska a len laska a predsa ta milujem, tak aj na gauč s nimi pod si poskakať? áno, to bude tvoja odpoved?

Boh hovorí:
a rovnako Boh do svojho príbytku nezoberie tých, ktorí boli nám milí, lebo štartovaciu čiaru máme úplne všetci rovnakú:

"Lebo niet rozdielu: veď všetci zhrešili a chýba im Božia sláva;

toto je to čo vadí: " A skutky tela sú zjavné: je to smilstvo, nečistota, chlipnosť, modloslužba, čary, nepriateľstvá, sváry, žiarlivosť, hnevy, zvady, rozbroje, rozkoly, závisť, opilstvo, hýrenie a im podobné. O tomto vám vopred hovorím, ako som už povedal, že tí, čo robia takéto veci, nedosiahnu Božie kráľovstvo."

Božie riešenie je očistiť sa od hriechu a preto prišiel Kristus, aby umyl človeka od hriechu a dal mu nové srdce
"Lebo každý, kto bude vzývať meno Pánovo, bude spasený."
"ale sú ospravedlnení zadarmo jeho milosťou, vykúpením v Kristovi Ježišovi."
pekný den

detickyy
16. jan 2026
@gerrwie_girl

@gerrwie_girl Je rozdiel
náboženstvo a živá viera v Živého Boha

lujza_
16. jan 2026
@slovakboy

kľúčová otázka je, či bol vesmír vytvorený pre nás, alebo nie. Či sme náhoda v nejakom väčšom pláne, alebo my sme ten plán. V minulosti sme si veľmi namýšľali a nepotvrdilo sa to. Nie nie sme stredom vesmíru, nie nie je Zem stredom vesmíru a nie, nie je ani Slnko stredom vesmíru. Ale aj keď si na túto otázku odpovieme negatívne. ešte je tu niečo iné. Či neexistuje ešte nehmotný vesmír, ktorý je len s naším nejako prepojený. A tu už veda síce nemá dôkazy, ale ani nemôže to vylúčiť. A o tom to celé je. Len a len o viere. Tak ako pred dve tisíc, tri tisíc rokmi, tak aj teraz. Hoci sme sa posunuli v poznaní hrozne ďaleko, stále nemáme vysvetlenie. A tak náš mozog má nádej a vieru.

@slovakboy pre mňa si veľmi inšpiratívny a inteligentný človek , všimla som si ťa vo viacerých témach . Zaujíma ma čo si študoval , alebo sa venuješ tejto problematike (vesmír )vo voľnom čase ? Klobúk dole , veľmi rada čítam tvoje komentáre

loliki
16. jan 2026
@gerrwie_girl

@gerrwie_girl Spoľahni sa. Ježiš povedal, že ide pripraviť miesto. Možno budeš prekvapená. 🙂 Boh každému dal svedomie, či pozná Desatoro, či nie. "Svoje zákony im vložím do mysle a vpíšem im ich do srdca..."

slovakboy
17. jan 2026
@lujza_

@slovakboy pre mňa si veľmi inšpiratívny a inteligentný človek , všimla som si ťa vo viacerých témach . Zaujíma ma čo si študoval , alebo sa venuješ tejto problematike (vesmír )vo voľnom čase ? Klobúk dole , veľmi rada čítam tvoje komentáre

@lujza_ ďakujem. Vážim si pozitívny feed back. Na základnej som vyhral fyzikálnu olympiádu, na strednej som mal umiestnenia v prvej desiatke. . Študoval som mat fyz, ale vyletel som z matiky v druhom semestri. Tak som šiel na techniku. Tiež to nebolo ľahké, ale už nie také náročné. Matfyzákov si veľmi vážim a nemám na tú školu ťažké srdce naopak. Dôkazy mi robili ťažkosti, no práve vďaka ním som sa stal veriaci vede. Lebo keď som videl, že matematici aj že A krát 0 že je nula dokazujú na niekoľko strán a že pre nich nič nie je samozrjmé, tak potom keď niekto povie, že vesmir má 13,8mld rokov +/- nejaké percento nepresnosti merania, a že je to overené 4 nezávislými metódami a každá metóda viacerými opakovaniami, tak to už neberiem ako že im verím, ale je to fakt. Od mala som bol zvedavý na tieto veci a otec mi vedel všetko tak jednoducho vysvetliť. Hltal som čo mi vravel o fyzike. Bol inžinier a veľmi dobrý vo svojom obore. Teraz už len popularno vedecké knihy čítam. Ale Fyzika priestoročasu je náročná kniha, aj keď je písaná pre laikov. Najlepšia na pochopenie Einsteina. Možností aj kvalitných kníh je teraz veľa. Preto som sklamaný ako veľa ľudí verí bludom. Čím viac spoločnosť vedecky napreduje, tým viac bludov a konšpirácií. To asi ten internet robí.

pr85
17. jan 2026
@slovakboy

@lujza_ ďakujem. Vážim si pozitívny feed back. Na základnej som vyhral fyzikálnu olympiádu, na strednej som mal umiestnenia v prvej desiatke. . Študoval som mat fyz, ale vyletel som z matiky v druhom semestri. Tak som šiel na techniku. Tiež to nebolo ľahké, ale už nie také náročné. Matfyzákov si veľmi vážim a nemám na tú školu ťažké srdce naopak. Dôkazy mi robili ťažkosti, no práve vďaka ním som sa stal veriaci vede. Lebo keď som videl, že matematici aj že A krát 0 že je nula dokazujú na niekoľko strán a že pre nich nič nie je samozrjmé, tak potom keď niekto povie, že vesmir má 13,8mld rokov +/- nejaké percento nepresnosti merania, a že je to overené 4 nezávislými metódami a každá metóda viacerými opakovaniami, tak to už neberiem ako že im verím, ale je to fakt. Od mala som bol zvedavý na tieto veci a otec mi vedel všetko tak jednoducho vysvetliť. Hltal som čo mi vravel o fyzike. Bol inžinier a veľmi dobrý vo svojom obore. Teraz už len popularno vedecké knihy čítam. Ale Fyzika priestoročasu je náročná kniha, aj keď je písaná pre laikov. Najlepšia na pochopenie Einsteina. Možností aj kvalitných kníh je teraz veľa. Preto som sklamaný ako veľa ľudí verí bludom. Čím viac spoločnosť vedecky napreduje, tým viac bludov a konšpirácií. To asi ten internet robí.

@slovakboy Ty veríš v Boha? Ak áno, si členom nejakej Cirkvi?

detickyy
17. jan 2026
@slovakboy

@slovakboy Žd 11:1: "Viera je zaiste podstatou toho, čoho sa nádejame, a dôvodom toho, čo nevidíme."

slovakboy
17. jan 2026
@pr85

@slovakboy Ty veríš v Boha? Ak áno, si členom nejakej Cirkvi?

@pr85 áno, slabo praktizujúci katolík. Chcel by som viac, ale som pohodlný.

slovakboy
17. jan 2026
@detickyy

@slovakboy Žd 11:1: "Viera je zaiste podstatou toho, čoho sa nádejame, a dôvodom toho, čo nevidíme."

@detickyy raz jeden skoro cynicky povedal: Keď vám poviem, že po smrti máte večný život, ľahšie to tu budete znášať. Ale logika mi hovorí, že vesmir musela stvoriť inteligencia.,

detickyy
17. jan 2026
@slovakboy

@detickyy raz jeden skoro cynicky povedal: Keď vám poviem, že po smrti máte večný život, ľahšie to tu budete znášať. Ale logika mi hovorí, že vesmir musela stvoriť inteligencia.,

@slovakboy Áno, najvyššia inteligencia - Tvorca všetkého

pr85
17. jan 2026
@slovakboy

@pr85 áno, slabo praktizujúci katolík. Chcel by som viac, ale som pohodlný.

@slovakboy Čo to presne znamená slabo praktizujuci katolík?

anonym_282ff1
17. jan 2026

ja sa skôr bojím, ako zomriem. Tento tyzden umrtie v rodine - privalenie tazkym strojom, pričom síce neutrpel podla pitvy smrtelne zranenia ale udusil sa (ten stroj po nom presiel a nejak ho proste potiahol a znemoznil mu dychanie). Musela to byť sialena smrt ze vediet ze nie je na blizku nikto kto by mohol pomoct (nasli ho uz stuhnuteho). Robil to 1000x na 10001.x sa stalo zle. Tohoto sa bojim, ze aby som nezomrela takymto nejakym desnym spoobom. Aj ze umrem v strasnych bolestiach. Co bude potom? Viem, ze bude nieco, niekolko krat som sa presvedcila o tom ze existuje nieco medzi nebom a zemou...Ci si to vsak budeme uvedomovat, to neviem. Budeme proste zit v inej dimenzii. Tie prirovnania, "nove nebo a nova zem" su podla mna len metaforicke...,

loliki
17. jan 2026
@slovakboy

@anonym_autor Prečo sa potom oplatí veriť? Lebo sme hmota z prachu, ktorá dokáže skúmať vesmír? Asi by to bolo trúfalé. V minulosti sa ľahšie verilo. Kopec nevysvetliteľných vecí, Boh je na obláčiku. Ako som už písal o tom mozgu, jeho fungovanie na predstavách, dokonca každý úkon si musí najprv predstaviť, tak viera hoci v blud je logické vyústenie. Ale ja osobne mám jedno logické vysvetlenie: Ak veci, ktoré vznikajú v kauzálnom vesmíre z iných vecí existujú a nedá sa ich existencia spochybniť, tak potom musí existovať zdrojová príčina. A táto nutne musí presahovať vytvorený vesmír. A musí byť aj inteligentná. Nemôže vzniknúť vesmír veľkým treskom a len náhodne vytvorí gravitáciu, elektromagnetizmus, slabú a silnú jadrovú silu? Bez nich by nebolo nič. A len náhodou sa všetko anihiluje pri veľkom tresku, len jedna miliardtina hmoty ostane? Je to náhoda. Sú to hodené kocky. Ale nie všetko je náhoda. Zákony sú urobené tak presne, že ich náhoda nemohla vytvoriť. To by muselo byť nekonečne veľa vesmírov a pokusov a jeden sa podaril až poteraz. Aj to je možné. Ale na to nie sú dôkazy. Samotný priestor a čas sú neoddeliteľne spojené a nie je to nič. Pred tým, ako tu bol vesmír, nebolo nie že nič, nebol čas. Nebol ani priestor ani čas. Teraz nemá zmysel hovoriť o tom, čo bolo pred veľkým treskom. Dokonca plynutie času je len jav entropie. Sme len cestovatelia v čase jedným smerom, rýchlosť času plynie rozdielne rýchlo pri našej hlave a rozdielne rýchlo pri našich nohách. Inak rýchlo ide v aute v rakete a na iných planétach. Pre fotóny čas neplynie. Nepoznajú ani priestor ani čas. Aspoň nie v smere svojho pohybu. Sú to objekty bez hmotnosti. Kľudovej. Žijeme ale len v prítomnosti. My prechádzame každou sekundou do sveta ktorý zanikol do sveta, ktorý vzniká. Náš vesmír mohol byť stvorený aj tak, že by sme nezomreli, alebo dokonca by sa mohol plynúť čas aj opačne. Ale bol by to chaos, nefungovalo by to. Ak by nemali častice hygsovo pole, bozón, nebola by hmotnosť, ak by nebola hmotnosť, nebol by prvý newtonov ani druhý a tretí newtonov zákon. Ak by neboli newtonove zákony, všetko by lietalo všetkými smermi rýchlosťou svetla a pri dotyku jednej častice s druhou by obe nabrali rýchlosť svetla. Ak by sa nepripli elektróny k jadrám, neboli by atómy, ak by v tých atómoch elektróny nemali možnosť behať po orbitáloch, nebola by chémia. Ak by hviezdy sa nezrážali, neboli by ťažšie prvky. Ak by neboli ťažšie prvky. atď atď. Takže tento vesmír sa javí ako náhodný, ale keď sa pozrieme na to lepšie a komplexnejšie, tak vôbec nie je náhodný. Naopak všetko funguje len preto, že má nejaký princíp a je za tým matematika a fyzika. Je to matematický vesmír. Fyzika sa dá niekedy spochybniť, ale matematika nie. Prečo nie sme zo želatíny ako rozprávkové bytosti a Boh nás neriadi? Aj tá želatína by musela mať vysvetlenie. Ak by sme boli len v počítačovej simulácii to by mohlo fungovať na želatíne. Preto počítačovej simulácii neverím. Je to len módno technologický trend, rovnako ako si v 19. storočí ľudia mysleli, že všetko funguje na princípe prevodov, newtonových zákonov a parného stroja.

@slovakboy Kedy sa zdokonalí teória veľkého tresku? Teórie o svete ako napr. geocentrizmus nahradil heliocentrizmus, ale ani ten netrval dlho, zdokonalil sa náš obraz o galaxii aj o vesmíre. Čakám, kedy nastane ďalší objav, ďalšia zmena v našich teóriách.

slovakboy
18. jan 2026
@loliki

@slovakboy Kedy sa zdokonalí teória veľkého tresku? Teórie o svete ako napr. geocentrizmus nahradil heliocentrizmus, ale ani ten netrval dlho, zdokonalil sa náš obraz o galaxii aj o vesmíre. Čakám, kedy nastane ďalší objav, ďalšia zmena v našich teóriách.

@loliki no geocentrizmus nemal dôkazy. Heliocentrizmus už áno, ale nemal dostatočný rozsah skúmania. Preto ten už nepadol, v rámci slnečnej sústavy stále platí. Len bol rozšírený o galaxiu a neskôr o pozorovateľný vesmir. Takže veľký tresk určite nepadne ako teôria. Ale môže sa nejako rozšíriť jeho chápanie a vysvetlenie. Zatial je viac hypotéz, ale dôkazy nie sú. Podobne aj Newtonova teória stále platí, akurát jej hranice pôsobenia sú pre nízke rýchlosti a bežné presnosti merania alebo použitia výpočtov. Akonáhle sa ale pohybujeme vo vyšších rýchlostiach, alebo veľmi presných časoch, alebo veľmi veľkých hmotnostiach (napr. Slnko versus Merkúr, alebo hviezdy versus svetlo), tak už Newtonova teória sa začne deformovať a musí nastúpiť Einstein. Podobne veľký tresk platí do 10na-12 tu sekundy. Čím viac sa blížime k nule, môže sa tam objaviť niečo čo ešte nepoznáme. Od jednej biliontiny sekundy po veľkom tresku ale poznáme veľmi presne čo sa dialo. A sú na to experimentálne dôkazy v urychlovacoch. Veľký tresk sa neskúma len vo vesmíre, ale hlavne v urýchľovačoch.

slovakboy
18. jan 2026
@loliki

@loliki pozor, ľudia často tvrdia, že teórie platia len dočasne a preto netreba ničomu veriť na 100%. Majú totiž skúsenosť, že furt sa objaví niečo nové a prekoná to doterajšie. Lenže dokázaná teória už nie je teória ale realita a funguje podľa nej svet. Už žiadny vedec nikdy nespochybní Einsteinovu teoriu relativity. Keď si sadáme do lietadla vieme, že zákony fyziky v ňom a okolo neho platia. Keď počítali Američania pristátie na Mesiaci museli vedieť, že tam platia všetky fyzikálne zákony rovnako. Podobne na Marse. Mimochodom to nie je samozrejmosť. Vesmir nemusel mať všade rovnaké fyzikálne zákony. Počas inflácie v prvej sekunde došlo ale k takzvanému vyhladeniu a zákony sa rozšírili do celého vesmíru. Je ale minimálne jedna teória, ktorá bola vyvrátená. Napríklad teória statického vesmíru. Rozsah skúmania bol však úzky. Po jeho rozšírení sa zistilo viac. Teda to isté čo som už písal o veľkom tresku. Nový rozsah, nové zistenia. Nie zeušenie platnosti.

loliki
19. jan 2026

Presne na toto som myslela: veľký tresk platí do 10na-12 tu sekundy. Čím viac sa blížime k nule, môže sa tam objaviť niečo čo ešte nepoznáme.
Možno objavia sa nové poznatky, ktoré objasnia to, čo je doteraz neznáme, nepoznané.

Strana
z4