Čo dať na stenu nad oknom kvôli lastovičkám?
Prosím poradte co dať na stenu nad oknom koli lastovickam aby nerobili hniezdo,nalepila som cierne sacky ale nepomaha to 🙄
Tiež v robote máme dobrú skúsenosť a tými ostňami..
A komu nevadia obsraté okná nech ich má aj na každom okne po 2 hniezda.. a kto chce tomu zabrániť, tak je to jeho rozhodnutie
Lastovičky hniezdia ani nie mesiac,kým vyletia,takže o čosi lepšie umyté okná za tú dobu 😉.
Ja mám novú fasádu ,nové okná a máme ich už tri roky a som šťastná že prídu.okna vôbec osrate nemám ,ploštice máš jedine z toho že to hniezdo zhadzujes tak to ide kade tade.treba len rozmýšľat kladne môj muž na jeseň keď odleteli spravil im pod hniezdom také podložky a hovna nie sú keď odletia ťa to dole vyčistí vydezifikuje a je.
@alinka183 nam odporucali tie straky ci vrany dat hore na odkvapovu ruru, ze to pomaha
A za zhodenie hniezda,velmi rýchlo prejde starosť o okná 🤭😁
Neviem ako iní, ale ja keď vidím niekomu ostne, sáčky a iné zlepsovaky na oknách proti hniezdam, okrem toho,že to vyzerá otrasne, mám pocit,že o nič lepší nebudú ani majitelia. Strašne problémy v dobe celkového poklesu biodiverzity. Lastovička je inak zákonom chránená...ale to je tu asi zbytočne písať.
@lolita555 úprimne,ďakujem za tvoj pohľad a riešenie,kiež by bolo takých ľudí viac ❤️
Ty vole, vy ste tu neskutočné niektoré. Mali sme asi 4 roky lastovičky na krytom balkóne domu. A nebolo to pár hovienok. Za celú sezónu to bola teda poriadna kopa hovien. Väčšinou sa im neľúbilo staré hniezdo tak postavili druhé. Nakoniec tam mali 3 bo do jedného sa im nasťahovali iní vtáci. A áno, majú ploštice. Občas som nejakú našla aj vnútri. Na balkóne ich bolo viac. Naše neboli na okne, tak zasratá bola len zem, resp.kartón. A že mesiac sa dajú vydržať? Naše mali za sezónu potomstvo 2x. A aj keď už vyleteli, až do odletu v auguste, chodili k hniezdu spávať čiže našpinené bolo furt. Takže niektoré ani netušíte o čom to je mať lastovičky. A áno, boli to lastovičky. Tento rok už neprišli. Nám tam až tak nevadili ale na okne, resp.okne bytovky by som ich nechcela.
My sme dávali alobal a na druhé okno prázdne cédečko.Potom sme sa rozhodli,že im dovolíme si postaviť hniezdo.Dali sme plech od okna a na ten plech sme dali takú umelohmotni misku z mäsa a tam padá bordel . Ak aj okno so zaspinia tak okenou pretrem.Dokonca si pristavili ďalšie hniezdo.Pre mňa začína jar keď ich vidím prichádzať.Teraz je tam prázdno
Mne by špina a bordel nevadili, no ja sa bojím tých plostic, preto im burame hniezda. 😔

Ano, aj ja som sa tesila kazdy rok lastovickam a kazdy rok som poctivo cistila okakane okna bez frlania. Az kym sa k nam do bytu z hniezda nedostali plostice. A kiezby ma platila nejaka dezinsekcna firma za to, ze rozsirujem info o plosticiach z vtacich hniezd. Bohuzial, platila som ja firme, dokonca 2x 🙂