icon

Máte okolo domu stále niečo na práci?

7. jún 2026

Dobré ráno. Som človek, ktorému maximálne vyhovuje život v bytovke 😁 máme malý dvojizbák, sme minimalisti, je to upratané raz dva a môžeme sa venovať čomu chceme.
Ale všímam si, že ľudia, ktorí žijú v dome majú stále nejaké projekty a kde sa človek obzrie tak tam vidí niečo, čo by bolo treba robiť. Nehovoriac o nekonečnom kolobehu kosenia, záhradkarčenia, chystania dreva.. a potom tu máme rôzne dielničky, kôlničky, šopy kde je ozaj všetko a často neporiadok. A veľmi by ma zaujímalo či mám iba ja zlú vzorku alebo či to proste majú takto všetci, ktorí žijú v dome.
Alebo je tu aj niekto kto má nizkoudržbový minimalistický dom, kde je iba o kúsok viac povinností ako v byte?

Ďakujem a prajem pekný deň ☺️

anonym_7c1f34
Autor odpoveď zmazal
anonym_914b69
8. jún 2026

Ja mám novostavbu v meste, Maly pozemok, cca 500m2. Nemám nasadené nič úžitkové. Trávu kosí robotická kosačka, pár okrasných kvietkov v predzahradke, ak sa mi chce, vytrham burinu, ak nie, nechám to také 😅. Jedine čo nám robí prácu je živý plot, asi ho zruším a dám murovaný, lebo nikomu sa ho nechce strihať. Na veľkej krytej terase mám hojdačku a sedenie. Predtým som bývala v 2 izbovom byte, teraz v dome a je to tu pohodlnejšie. Paradoxne menej upratujem v dome, lebo všetko je vnútri v skrinkách, mám lepšie usporiadanie domácnosti, viac priestoru a umýva a vysáva tiež robot. Ja na záhrade veľa času netravim, skôr je to taký byt s terasou, ale je to komfortné. A teda nikde dlho necestujem, mam dom v meste.

anonym_b30deb
8. jún 2026
@anonym_7c1f34

@anonym_b30deb no ano, nikto nema na pozemku ziadny bordel. Ja neviem co by tam akoze mali mat. Je to krasna ulica, ma cca 12 rokov, nas dom 7-8, upravene pekne pozrmky o ktore sa uz len staras vtedy, ked ti to vyhovuje. Ja nechapem co ty stale riesis s tym bordelom na dome a pozemku. Ved to raz porobis, upraces zveladis a potom uz s tym nemas skoro ziadnu pracu. Neviem preco potrebujes stale ludom tvrdit a nutit, ze v dome sa neda zit pohodovy kludny zivot plny radosti a relaxu.

@anonym_7c1f34 Ja nikomu nic nevnucujem, ale kazdy zijeme zrejme v inom prostredi, v inej lokalite, za ine peniaze. Ja pisem ako je to u nas na dedine a co vidim tuna.

milan987957
8. jún 2026
@anonym_7a2231

@anonym_4df11e mne sa ani to nechce. Tak sú autá vonku. Dovnútra dávame len keď mrzne

@milan987957
@anonym_7a2231
@anonym_autor
Ja mám: väčší rodinný dom, veľkú záhradu a 77 rokov, A som absolútne šťastný a práca okolo domu a záhrady je najväčší dar ktorý som v živote dostal, hlavne to extrémne posilňuje moje zdravie. Denne síce urobím aj 20 tisíc krokov ale nie na špacirke ale s náradím. A ľahko vybehnem poschodiach na 4.poschodie na povalu 😀. Predtým som vyskúšal bývanie v 2,3 až veľkom 4 izbovom byte. Jedna zdravotna katastrofa. Všetky zdravotné parametre boli negatívne a to som mal roky od 30 do 45 a pokúšal som sa športovať
Ani nemôžem uveriť akú obrovskú pozitívnu zdravotnú zmenu mi prinieslo bývanie v našom dome. Od 45 rokov až do teraz keď mám 77 sa mi zdravie zlepšilo o 1000%, Žiadna nadsádzka. Každá každoročná lekárska prehliadka je plná komplimentov a "telo je bez akýchkoľvek závad" 😀 Ináč k lekárovi nemusím.
Dnes môžem povedať že chudáci ľudia čo žijú v byte.
Buď nemajú žiadne nároky na život alebo tomu nerozumejú.

zuzana76
8. jún 2026
@anonym_b30deb

@anonym_7c1f34 Ja nikomu nic nevnucujem, ale kazdy zijeme zrejme v inom prostredi, v inej lokalite, za ine peniaze. Ja pisem ako je to u nas na dedine a co vidim tuna.

@anonym_b30deb my sme len reagovali na autorku, ktora sa pytala, ci ma okolo seba zlu vzorku, alebo ci to maju tak vsetci, co byvaju v domoch, ze neustale bordel na dvore a nikdy nic nedokoncene. Tak sme jej povedali, ze ano, niektori to tak maju aj cely zivot s tym bordelom a niektori dokoncia za 3-5 rokov cely dom aj s pozemkom, samozrejme, ze to vacsinou nie je lusknutim prsta, pokym clovek nekupi hotovu novostavbu so vsetkym od developera, tak ten nejaky proces dokoncenia zaberie svoj cas. Ale my sme ani pocas realizacie nemali vyslovene bordel, vsetko, co sme vedeli, ze nebudeme potrebovat, sme vynasali na smetny dvor. Cize sme aj taki, co dokoncime a potom sa starame len prevadzkovo, nemame obrovske pozemky a cela starostlivost nam zaberie par hodin tyzdenne - mozno dve -tri so vsetkym, kosenim, vyplenim buriny, kde tu v zahone, cistenie bazena - to robi vysavac, zavlahy mame automaticke, takze sa polieva samo.

tiezjedna
8. jún 2026
@zuzana76

@anonym_b30deb my sme len reagovali na autorku, ktora sa pytala, ci ma okolo seba zlu vzorku, alebo ci to maju tak vsetci, co byvaju v domoch, ze neustale bordel na dvore a nikdy nic nedokoncene. Tak sme jej povedali, ze ano, niektori to tak maju aj cely zivot s tym bordelom a niektori dokoncia za 3-5 rokov cely dom aj s pozemkom, samozrejme, ze to vacsinou nie je lusknutim prsta, pokym clovek nekupi hotovu novostavbu so vsetkym od developera, tak ten nejaky proces dokoncenia zaberie svoj cas. Ale my sme ani pocas realizacie nemali vyslovene bordel, vsetko, co sme vedeli, ze nebudeme potrebovat, sme vynasali na smetny dvor. Cize sme aj taki, co dokoncime a potom sa starame len prevadzkovo, nemame obrovske pozemky a cela starostlivost nam zaberie par hodin tyzdenne - mozno dve -tri so vsetkym, kosenim, vyplenim buriny, kde tu v zahone, cistenie bazena - to robi vysavac, zavlahy mame automaticke, takze sa polieva samo.

@zuzana76 na margo toho poriadku - poznám x ľudí, ktorí bývajú v byte a majú tam slušný bordel. To väčšinou nie je o dome, či byte, ale o človeku ako takom😉

anonym_7a2231
8. jún 2026
@milan987957

@milan987957
@anonym_7a2231
@anonym_autor
Ja mám: väčší rodinný dom, veľkú záhradu a 77 rokov, A som absolútne šťastný a práca okolo domu a záhrady je najväčší dar ktorý som v živote dostal, hlavne to extrémne posilňuje moje zdravie. Denne síce urobím aj 20 tisíc krokov ale nie na špacirke ale s náradím. A ľahko vybehnem poschodiach na 4.poschodie na povalu 😀. Predtým som vyskúšal bývanie v 2,3 až veľkom 4 izbovom byte. Jedna zdravotna katastrofa. Všetky zdravotné parametre boli negatívne a to som mal roky od 30 do 45 a pokúšal som sa športovať
Ani nemôžem uveriť akú obrovskú pozitívnu zdravotnú zmenu mi prinieslo bývanie v našom dome. Od 45 rokov až do teraz keď mám 77 sa mi zdravie zlepšilo o 1000%, Žiadna nadsádzka. Každá každoročná lekárska prehliadka je plná komplimentov a "telo je bez akýchkoľvek závad" 😀 Ináč k lekárovi nemusím.

@milan987957 áno, ja zo tu milujem v dome. To je úplne iný život.

anonym_3d6286
8. jún 2026

Máme trávnik a pár okrasných stromčekov a kríkov. Všetko upravené tak,aby sa čo najľahšie kosilo.
Za domom jahody,maliny a ríbezle. Nič iné.
Mala som aj myšlienku,že ideme sadiť,aj jeden rok sme veru mali mrkvu,petržlen,šalátik......no všetko mi to zožrali mravce a slimáky. Demotivacne 🙉🙉🤣🤣🤣

sisaka
8. jún 2026
@milan987957

@milan987957
@anonym_7a2231
@anonym_autor

@milan987957 niektorí pochopia možno až v tvojom veku, že nič nerobenie, vyhýbanie sa akejkoľvek námahe zdraviu škodí.
Aj vysedávanie v kaviarňach a reštauráciách má svoj limit, chodenie po nákupných centrách tiež a zvlášť v staršom veku, keď sa človek stane menej mobilný poteší sadnúť si vonku na terasu, pokochať sa záhradou, prejsť sa záhradou, pozrieť čo kde kvitne, rastie, ako sedieť na balkóne, dýchať často znečistený vzduch, či susedov dym z fajčenia, alebo sa prejsť pomedzi zaparkované autá, pripadne po výkaloch v trávniku okolo paneláku…

lentak1223
8. jún 2026
@sisaka

@milan987957 niektorí pochopia možno až v tvojom veku, že nič nerobenie, vyhýbanie sa akejkoľvek námahe zdraviu škodí.
Aj vysedávanie v kaviarňach a reštauráciách má svoj limit, chodenie po nákupných centrách tiež a zvlášť v staršom veku, keď sa človek stane menej mobilný poteší sadnúť si vonku na terasu, pokochať sa záhradou, prejsť sa záhradou, pozrieť čo kde kvitne, rastie, ako sedieť na balkóne, dýchať často znečistený vzduch, či susedov dym z fajčenia, alebo sa prejsť pomedzi zaparkované autá, pripadne po výkaloch v trávniku okolo paneláku…

@sisaka Aké ničnerobenie, ja mám celý deň, čo robiť. A na záhradu ani čas nemám, možno by sa našiel, ale nebaví ma to, bytostne. Radšej vybehnem s deckami a psom do lesa, k vode. Medzi dvorom a nákupným centrom je ešte milión možnosti ako tráviť čas. Za mňa hocikam ako robiť na záhrade a potom tam sedieť a kochať sa kvitnutím. Jediná výhoda, že som na tej našej divej záhrade zavesila sieť, kde si čítam knihu. A ani na staré kolená to neplánujem, deti vyrastú, domisko sa predá a ja si kúpim chatku pri vode. Budem plávať, chodiť do lesa, na bycikel - ak zdravie dá.

evkatk
8. jún 2026

Nechápem, prečo by mal byť okolo domu neporiadok. Kôlničky a dielničky sú iba pre tých jednoduchých, ktorí pracujú manuálne, nechápem, načo je treba chystať v dnešnej dobe drevo. Stačí diaľkovým ovládačom nastaviť v pohodlí domu teplotu a kotol na plyn dodá takú teplotu do radiátorov. Plus v dome je ten veľký priestor, miestnosti pre rôzne potreby, každý má svoje súkromie, relax na terase, v bazéne, vo výrivke. Dvor a záhrada sa dajú upraviť a udržiavať ako park. V malom priestore sa dobre cítia iba tí veľmi jednoduchí, ktorí nepoznali život na vyššej úrovni a od detstva sa žili veľmi jednoducho, podobne ako v osadách.

anonym_842870
8. jún 2026
@evkatk

Nechápem, prečo by mal byť okolo domu neporiadok. Kôlničky a dielničky sú iba pre tých jednoduchých, ktorí pracujú manuálne, nechápem, načo je treba chystať v dnešnej dobe drevo. Stačí diaľkovým ovládačom nastaviť v pohodlí domu teplotu a kotol na plyn dodá takú teplotu do radiátorov. Plus v dome je ten veľký priestor, miestnosti pre rôzne potreby, každý má svoje súkromie, relax na terase, v bazéne, vo výrivke. Dvor a záhrada sa dajú upraviť a udržiavať ako park. V malom priestore sa dobre cítia iba tí veľmi jednoduchí, ktorí nepoznali život na vyššej úrovni a od detstva sa žili veľmi jednoducho, podobne ako v osadách.

@evkatk pre boha ty si co za 🐮🐄💠ze jednoduchi kto pracuje doma manualne.No niekto pracuje v robote hlavou a takto doma v dielnicke vypne.Ja tiez nie som zastanom bytu ale nazyvat niekoho jednoduchym za to ze tam byva,alebo pracuje v dielni na vlastnom dost silne slova.Dievca zlate tebe dobre kuri v tej lebeni.Asi si v tom dome plynom a ovladacom viac prikurila ako treba a tu su teraz vysledky 🤭

anonym_7c1f34
8. jún 2026
@tiezjedna

@zuzana76 na margo toho poriadku - poznám x ľudí, ktorí bývajú v byte a majú tam slušný bordel. To väčšinou nie je o dome, či byte, ale o človeku ako takom😉

@tiezjedna mne sa v byte o polovicu mensom ako mame dom udrzuje poriadok ovela ovela horsie. Bud je to tym priestorom, uloznym priestorom, alebo vecami, neviem.. ale v dome mame skoro vzdy poriadok, o byte sa to neda povedat 😁

anonym_8b7ac9
8. jún 2026
@anonym_7c1f34

@tiezjedna mne sa v byte o polovicu mensom ako mame dom udrzuje poriadok ovela ovela horsie. Bud je to tym priestorom, uloznym priestorom, alebo vecami, neviem.. ale v dome mame skoro vzdy poriadok, o byte sa to neda povedat 😁

@anonym_7c1f34 my tiež máme malý byt a veľa veci, vôbec tu neviem upratať ☹️

anonym_7c1f34
8. jún 2026
@anonym_8b7ac9

@anonym_7c1f34 my tiež máme malý byt a veľa veci, vôbec tu neviem upratať ☹️

@anonym_8b7ac9 ja mam chut vyhodit polku bytu. Ved su to veci ktore zvacsa nepotrebujeme. Len by to chcelo cas

anonym_c79361
8. jún 2026
@pudinka

Prace okolo domu je viac. ALE! Oproti bytu:
- nemam nad sebou, pod sebou a z bokov susedov, ktorych stale pocut
- mam zahradu a nezijem v "klietke"
- mam vela vlastnej vypestovanej zeleniny a ovocia
- necitim fajciarov ako v byte na balkone
- sama rozhodujem, kam idu moje peniaze za "spravu", za to v byte o tom rozhoduju aj ostatni obyvatelia bytovky a vacsine je to u prdele a potom vznikaju rozne podovody
- parkujem tri metre od vchodu do domu a nemusim zapasit o parkovacie miesto okolo bytovky
- nikto ma nikdy nevytopi
- mozem si doma vysavat aj o polnoci a nikto mi nepride buchat na dvere

Takze nie, nemenila by som a uz nikdy by som v byte nechcela byvat

@pudinka ja napríklad som mala takúto predstavu o dome....realita? Všade naokolo bazény kde sa kúpe celá rodina tak hukot deciek a ostatných do večera, kávu nehrozí mi vypiť. Keď fajčia cítiť to naokolo. Gril ťa tiež vie vydymit...nebavím sa o domoch s 1000m pozemkom, ale takých čo teraz stávajú. Za mňa dom veľké sklamanie a neponúka mi nič naviac čo byt....teda ano- robotu a veľa upratovania nakoľko je to väčšia plocha

anonym_4df11e
8. jún 2026
@milan987957

@milan987957
@anonym_7a2231
@anonym_autor

@milan987957 toto sa mi velmi paci,veru je to tak.Ked je clovek nuteni chodit po schodoch denne hore dole xy krat tak dlhsie vydrzi,lebo telo neni lenive.Pohyb treba v kazdom veku a cim starsi tym viac pohybu.
Prajem Vam dalsich aspon 20r minimalne takeho to vitalneho zivota.
Krasne sa to cita.

anonym_4df11e
8. jún 2026

Ludia v bytoch si to predstavuju,ze clovek pride z prace a ide hned do dalsej prace okolo domu.Nie,nie je to tak.Ja som fakt rada,ze som a nie robit este nieco okolo domu.Jedine,co som urobila bolo,ze som dnes kupila 10ks novych sliepok,a syn ich dal do noveho kurnika.Dala som im vody a zita.A opät budeme mat kopec domacich vajicok.Z roboty po meste este behala aj zo synom,na jest sme sa boli.A je vecer,ani neviem ako.Takze naozaj ani v dome,pokial ma clovek uz fakt vsetko hotove nenadre.Ako si mnohe predstavuju.Mame super susedov a za flasku ako podakovanie nam tie sliepky opatria cez dovolenku.Teda vzdy im davame flasu,u nas sa nepije ale alkohol vzdy doma mame prave pre tieto dakovacie prilezitosti.Aj hriby nam vzdy daju,my nemame fakt cas behat po horach a to ich mame okolo celej dediny.Tak zase flasa.
Ale ludia sa radi napr.vyhovaraju,ze mame hydinu tak nemozme z domu ani na vikend.

pudinka
8. jún 2026
@anonym_c79361

@pudinka ja napríklad som mala takúto predstavu o dome....realita? Všade naokolo bazény kde sa kúpe celá rodina tak hukot deciek a ostatných do večera, kávu nehrozí mi vypiť. Keď fajčia cítiť to naokolo. Gril ťa tiež vie vydymit...nebavím sa o domoch s 1000m pozemkom, ale takých čo teraz stávajú. Za mňa dom veľké sklamanie a neponúka mi nič naviac čo byt....teda ano- robotu a veľa upratovania nakoľko je to väčšia plocha

@anonym_c79361 kto si zle vybere,tak to ma zle 🤣. Ja nic z toho,co pises, v dome nemam

anonym_0104b6
8. jún 2026

No my stale nieco robime.ci vonku ci v nutri.ked skoncime vonku najde sa zas nieco v nutri.a dokola.ake zas ja a muz si nevieme predstavit byt v byte a nic nerobit

vanilka83
8. jún 2026

@anonym_autor jasne ze môže byt nizkoudrzbovy dom-bungalov a bez záhrady len okolo domu nejaký mini pásik travicky. Taky kvázi byť pod vlastnou strechou.

anonym_178922
8. jún 2026
@anonym_c79361

@anonym_c79361 to stačí, že máš byt a blízko je ihrisko.Toto mne nevadi, ale musela si s tým rátat, ze máš susedov či nie?

anonym_940268
8. jún 2026

Dom a práca okolo neho ťa musí baviť a musíš mať k tomu vzťah ale tak radšej budem robiť okolo domu a mať to pekne ako byť na byte v králikarni zavretá 🫠🙈

anonym_178922
8. jún 2026
@evkatk

@sisaka máš pravdu všetci si myslia, že 60+ budú behať denne po kaviarňach.Mne je smiešne ako sa všetci oháňajú kultúrou, plavárňou, vyzitim aj ľudia z domu idú do kaviarne, vekom sa priority a voľný čas mení.Niektori si to predstavujú, že ľudia v dome sú priviazani reťazou a nikam nechodia len polievajú paradajky😂

@evkatk ty vyššia úroveň🤣môj šéf manager veľkej spoločnosti ma psychohygienu vyrába z dreva vyvýšené záhony zabudne na robotu a potom to predáva, rozdáva susedom.Vobec nemusí nie je na to odkázaný, ale potrebuje niečo robiť, buď behá, alebo vyrába.Uz si počula, že jednoduchší manuálne zručni ludia vyhoria?nie, vždy vyhori kancelárska pozícia s terminami a plnou hlavou a nikdy nekončiacu prácou.

anonym_efc94e
8. jún 2026
@pudinka

- sama rozhodujem, kam idu moje peniaze za "spravu", za to v byte o tom rozhoduju aj ostatni obyvatelia bytovky a vacsine je to u prdele a potom vznikaju rozne podovody
- parkujem tri metre od vchodu do domu a nemusim zapasit o parkovacie miesto okolo bytovky

@pudinka presne idem spať, pustím práčku, sušičku keď idem spať aj o pol noci. 🙂

tiezjedna
8. jún 2026
@anonym_7c1f34

@anonym_7c1f34 ono je to tým úložným priestorom. Ja keď prídem do nášho chorvátskeho apartmánu, tak ma ide trafiť šľak. Je výmerou pomerne veľkorysý, ale nemám tam půdu ani záhradný domek... A nastrádala sa tam tiež slušná kopa vecí, keďže tam fungujeme priebežne od začiatku apríla do konca októbra🙈 Bicykle, paddleboardy, asi tak milión nafukovacích hovadín do vody, slnečníky, lehátka, gril, sedenie na terasu... Občas ľutujem, že sme nekúpili s jednou izbou navyše, pretože taká "bordel izba" by sa fakt šikla😀

evkatk
8. jún 2026

Kto čo robí po práci, to závisí od úrovne jeho života. V našej rodine sa preferovala značne vysoká úroveň a relax trochu iný. Kto tú životnú laťku úrovne má v rodine stáročia vysoko, ten asi nepôjde niečo robiť do dielničky a pod. Ja som len chcela poukázať, že v dome sa dá žiť aj inak ako neustále niečo robiť a podstatne lepšie ako v malom byte. Ja si rozhodne potrpím na prostredie udržiavaného parku okolo domu a nie kadejakých prístavieb a pod. Dielničku, kôlňu, atď. by som nezniesla. Jediné mimo domu je pekný zrubový domček na náradie a kosačku s terasou ozdobenou kvetmi, aby to nevyzeralo ako nejaká náraďovňa.

anonym_69af3c
8. jún 2026
@doriiis

Áno, mám čo robiť každý deň. Ale to je to, čo mňa baví a napĺňa. Akurát včera som nad tým rozmýšľala, že čo by som robila v byte. By som sa zbláznila od nudy.

@doriiis Mate pravdu. Ale si predstavte že človek pracuje napriklad 8-16, ja sa tiež nudím na činžiaku ale snažím sa nebyť doma po práci, dnes som ani doma napriklad nebola bola som vo fitku, na bicykli, a vonku v prirode so psíkom poobede aj večer, v obchode. Takže doma som bola poriadne az po 21. A cez vikend chodim k rodičom na dvor pomáhať kosiť, zbierať úrodu, polievať,grilovať,opalovať sa. Takže nemusí sa každy nudiť v bytovke, vela ludi byva v bytovke a kupi si zahradku napríklad.😊

anonym_69af3c
8. jún 2026
@pudinka

@pudinka máte úplnú pravdu. U nas dokonca citiť aj marihuanu, a keď mam hudbu nahlas tak susedia vyzvaňaju.. Dokonca mi zvonil niekto z dola o 3 ráno na zvonček musím ho mať v noci vyvesený. Susedia ma občas vytopia a nemajú ani poistku. Bývam pri škole škôlke ked pridem večer nedá sa tu vôbec parkovať. Ráno som sa zobudila o 5:00 na to že suseda kričí po dcére, takže celé zle…..

scila
8. jún 2026
@evkatk

Kto čo robí po práci, to závisí od úrovne jeho života. V našej rodine sa preferovala značne vysoká úroveň a relax trochu iný. Kto tú životnú laťku úrovne má v rodine stáročia vysoko, ten asi nepôjde niečo robiť do dielničky a pod. Ja som len chcela poukázať, že v dome sa dá žiť aj inak ako neustále niečo robiť a podstatne lepšie ako v malom byte. Ja si rozhodne potrpím na prostredie udržiavaného parku okolo domu a nie kadejakých prístavieb a pod. Dielničku, kôlňu, atď. by som nezniesla. Jediné mimo domu je pekný zrubový domček na náradie a kosačku s terasou ozdobenou kvetmi, aby to nevyzeralo ako nejaká náraďovňa.

@evkatk ty si fakt brzda na úrovni 🤣