Obrať už zelené paradajky alebo počkať?
Ahojte. Na vyvýšenom záhone mám ešte dosť zelených paradajok. Tie čo sa začnú červenať mi ale teraz často popraskajú a práve v praskline potom chytia pleseň.
Rozmýšľam či ich už radšej neobrať zelené a nechať dozrieť doma. Videla som že ich niekto dával do krabice spolu s jablkom vraj to dozrievanie urýchli. Funguje to naozaj? A ako ich potom skladujete aby nezačali hniť?
ober do velkeho skleneho pohara, na okne dozreju
@anonym_e81e48 Takže nemá význam ich nechávať ešte na záhone?
@anonym_autor ja už tiež idem pooberať, máme ich ešte veľa zelených ale skôr popraskajú a plesnejú ako dozrievajú. Dávame ich do sklenenej nádoby s jablkom a za okno. Dozrejú, len to bude chvíľu trvať.
my zatial nechavame. ale ked sa ochladi, tak ich asi tiez oberiem, vsak to nema potom asi zmysel.
@anonym_autor väčšinou praskajú kvôli veľkému množstvu vody, keďže neprší koľko polievaš? Ja nechávam a oberiem pred mrazmi.
Mimochodom aj majú tendenciu praskať sú na nich mini praskliny plesnivieť/kaziť sa budú tak či tak
Keď ich más v pohári či v krabici tak to treba pravidelne kontrolovať po jednom a aj tak to nemá takú chuť ako v lete
@anonym_autor väčšinou praskajú kvôli veľkému množstvu vody, keďže neprší koľko polievaš? Ja nechávam a oberiem pred mrazmi.
Mimochodom aj majú tendenciu praskať sú na nich mini praskliny plesnivieť/kaziť sa budú tak či tak
@anonym_4a0df3 Práve že ich vôbec nepolievam :-/
Ja ich este nechavam, uz zrejme nedozreju, ale nech maju este trochu slniecka. 🙂 Ja ich inak davam na plech, nedavam ziadne jablcko ani nic, ani neuzatvaram, a pekne vsetky vzdy dozreju. 🙂
@anonym_autor môžeš obrať tie správne, návod máš tu. A vôbec to netreba dávať na slnko do skleneného pohára, to sa kedysi tak robilo:
https://www.pravda.sk/zahrada/rady-a-tipy/clano...
za mna to robievame vzdy takto:
- oberiem rad za radom vsetky, cez den je este v BA teplo, ale noci su studene, uz aj tak nedozreju ako by mali.
- necham ich na plechu v kuchyni, normalne na stole, stolceku, proste v mieste, kde mas volno, oni pomaly za 2 tyzdne zmenia farbu na cervenu. nebudu uz take sladke, ale dozreju z tej zelenej na "vhodnu" farbu
na slnku vobec nemusia byt, budu v teple to im uz na jesen staci
@anonym_autor nie uz budu mrazy, tiez idem dnes pooberat
nic v zlom ale naco su dobre take na okne dozrete paradajky bez chuti?
@anonym_0f0714
Take iste ako z obchodu😄 na salat ochutit
Ja som uz pre 2 tyzdnami obrala. Uz aj cast podozrievala. Noci su studene, skameneju.
ja uz neriesim, necham tak alebo hodim do kompostu ked budem vytahovat cele rastliny, z popadanych mi vyrastu paradajky o rok kadetade :DD prekvapujuco su to casto paradne silne rastliny, lepsie ako z priesad. Mne tieto kadetade dozrete paradajky nechutia, zvycajne mimo rastlinu mi asi ani nedozreli este, skor ocerneju a chytia plesen, stvrdnu.. mozno od odrody zalezi? Inak zelene sa zvyknu aj zavarat.
@anonym_0f0714 a v zime ake kupujes? Tiez paradajky bez chuti
ja uz neriesim, necham tak alebo hodim do kompostu ked budem vytahovat cele rastliny, z popadanych mi vyrastu paradajky o rok kadetade :DD prekvapujuco su to casto paradne silne rastliny, lepsie ako z priesad. Mne tieto kadetade dozrete paradajky nechutia, zvycajne mimo rastlinu mi asi ani nedozreli este, skor ocerneju a chytia plesen, stvrdnu.. mozno od odrody zalezi? Inak zelene sa zvyknu aj zavarat.
@simca06022011 zelene su inac jedovate 😅. Moja mama raz z nich robila calamadu ked som bola dieta a vyborna bola 😁
@anonym_autor ja ich mam v kuchyni iba tak na parapete a krasne a rychlo dozrievaju
@simca06022011 zelene su inac jedovate 😅. Moja mama raz z nich robila calamadu ked som bola dieta a vyborna bola 😁
@anonym_0d480f su pri nadmernom poziti, viem. Ale bezne, v normalnom mnozstve, ekdze sa to jedava ako priloha v podsatte k dacomu, alebo ludom co nemaju citlive travenie nic neurobia.
My máme chalupu v chladnejšej oblasti, oberala som už pred 3 týždňami všetko , čo bolo už nie tmavozelené. Časť uložila na okne, časť v kartónových krabiciach na zemi (kde nezavadzali), postupne dozrievali, na zemi pomalšie. Možno záleží od odrody, ale naše po dozretí sú super sladké, chutné.
Ja som akurát všetko obral včera a mám to na parapete, uvidíme či ešte dozrú. Myslím že už nemá zmysel ich nechávať vonka dozrieť.
@anonym_0f0714 a v zime ake kupujes? Tiez paradajky bez chuti
@anonym_bdcfbc ja vobec nekupujem paradajky bez chuti, ani spanielske ani turecke ale iba slovenske sklenikove a to clovek hned citi ci boli oberane za zelena. Tie su hnusne hned na zakusnutie. ale jedzte si co chcete kludne aj domace zelene nedozrete bez chuti hlavne ze su domace
My máme chalupu v chladnejšej oblasti, oberala som už pred 3 týždňami všetko , čo bolo už nie tmavozelené. Časť uložila na okne, časť v kartónových krabiciach na zemi (kde nezavadzali), postupne dozrievali, na zemi pomalšie. Možno záleží od odrody, ale naše po dozretí sú super sladké, chutné.
@anonym_0f0714 ja tiež v zime nekupujem, ani zelené nenechávam dozrieť, ale ako píšu vyššie, sú jedlé a @lilke napríklad píše, že sú sladké a chutné. Snáď to nejdeme spochybňovať, čo píšu tí, ktorí majú skúsenosti. Ani ty ani ja skúsenosti nemáme, pokiaľ nevyskúšame. Ja asi prvýkrát vyskúšam. Potom napíšem.
@anonym_0f0714 ja tiež v zime nekupujem, ani zelené nenechávam dozrieť, ale ako píšu vyššie, sú jedlé a @lilke napríklad píše, že sú sladké a chutné. Snáď to nejdeme spochybňovať, čo píšu tí, ktorí majú skúsenosti. Ani ty ani ja skúsenosti nemáme, pokiaľ nevyskúšame. Ja asi prvýkrát vyskúšam. Potom napíšem.
@anonym_bdcfbc syn a ja z obchodu nezjeme, sú naozaj bez chuti, jeme preto len počas sezóny zo záhrady. Preto ma prekvapili naše, fakt sú sladké. Mala som toho plno, rozdala som zo 15kg nedozretych. Všetky kamošky chválili,že by neverili,že až taký rozdiel od kupovaných. Ale ako som napísala, možno je to odrodou.

ober do velkeho skleneho pohara, na okne dozreju