Záhrada bez vody. Má význam dorábať studňu alebo závlahu?
Keď sme kupovali dom, tešila som sa hlavne na záhradu. Trávnik, pár záhonov, deti vonku, večer si sadnúť na terasu. Vodu som vtedy nejako neriešila. Veď hadica, krhla, nejako to pôjde.
Lenže prvé leto mi ukázalo, že to nie je taká maličkosť. Polievanie je každý deň otravné, hadicu ťaháme cez pol záhrady, trávnik má suché miesta a pri horúčavách mám pocit, že len behám s vodou. Studňu nemáme, závlahu tiež nie a voda z vodovodu lezie do peňazí.
Má podľa vás zmysel dorábať studňu alebo závlahu dodatočne?
Ak áno, čo z toho je finančne menej náročné?
Akože čo z toho? Veď jasné, že menej finančne náročná je studňa, ako voda z vodovodu
Ja čakám kedy ľudia zistia že voda je nad pekný trávnik 🫣 a umývanie áut bude z inej ako pitnej vody.
Sud (y) a nadrz s vodou pod dazdovy odkvap je najlacnejsie a najrychlejsie riesenie. Potom staci cerpadlo/wapku do suda a polievas.
---
Najlepším spôsobom, ako zabrániť komárom usadiť sa v sude na dažďovú vodu, je zakryť nádobu tesným vekom alebo hustou sieťkou proti hmyzu, pravidelne vodu míňať na polievanie, prípadne použiť pár kvapiek kuchynského oleja, ktorý zamedzí dýchaniu lariev. [1, 2, 3]
Mechanické a fyzikálne zábrany
Hustá sieťka: Prekryte hrdlo suda textíliou alebo muškárskou sieťkou a upevnite ju gumičkou či špagátom.
Pevné veko: Upravte prítok z odkvapu tak, aby vchádzal cez tesný otvor vo vrchnáku.
Pohyb hladiny: Vodu v nádobe občas premiešajte, pretože stojatá a nehýbuca sa hladina priťahuje komáre najviac. [1, 2, 3]
Domáce a biologické triky
Kuchynský olej: Kvapnite na hladinu trochu oleja; vytvorí tenký film, ktorý larvám znemožní prístup vzduchu a udusí ich. Voda pritom zostane použiteľná na polievanie koreňov rastlín. [1]
Ekologické prípravky: Použite špeciálne biologické baktérie alebo ekologické tablety určené priamo do nádrží na dažďovú vodu. [1, 2]
Včasné minutie vody: Počas horúcich letných dní sa komáre z vajíčok vyliahnu už za pár dní, preto minite obsah suda aspoň raz za týždeň
V týchto horúčavách mi je absolútne fuk či má trávnik suché miesta či je celý suchý. A to používam na polievanie aj dazdovú vodu z nádrže aj vody so studne. Nechcem byť otrokom vlastnej záhrady
Sud (y) a nadrz s vodou pod dazdovy odkvap je najlacnejsie a najrychlejsie riesenie. Potom staci cerpadlo/wapku do suda a polievas.
---
Najlepším spôsobom, ako zabrániť komárom usadiť sa v sude na dažďovú vodu, je zakryť nádobu tesným vekom alebo hustou sieťkou proti hmyzu, pravidelne vodu míňať na polievanie, prípadne použiť pár kvapiek kuchynského oleja, ktorý zamedzí dýchaniu lariev. [1, 2, 3]
Hustá sieťka: Prekryte hrdlo suda textíliou alebo muškárskou sieťkou a upevnite ju gumičkou či špagátom.
Pevné veko: Upravte prítok z odkvapu tak, aby vchádzal cez tesný otvor vo vrchnáku.
Pohyb hladiny: Vodu v nádobe občas premiešajte, pretože stojatá a nehýbuca sa hladina priťahuje komáre najviac. [1, 2, 3]
Kuchynský olej: Kvapnite na hladinu trochu oleja; vytvorí tenký film, ktorý larvám znemožní prístup vzduchu a udusí ich. Voda pritom zostane použiteľná na polievanie koreňov rastlín. [1]
Ekologické prípravky: Použite špeciálne biologické baktérie alebo ekologické tablety určené priamo do nádrží na dažďovú vodu. [1, 2]
Včasné minutie vody: Počas horúcich letných dní sa komáre z vajíčok vyliahnu už za pár dní, preto minite obsah suda aspoň raz za týždeň
@anonym_578ea3
?????????
@anonym_autor popremýšľaj... Studňa koľko stojí... Cca 4000e dajme tomu... A koľko ta stojí voda, ktorou polievas? Akú má návratnosť ak dáš vŕtať studnu?
Skus kúpiť IBC kontajner 1000l, supni ho pod rynu,
Kúp malé čerpadlo hodíš do nádrže a polievas.
@anonym_autor neviem si predstaviť záhradu bez studne.Dali sme si ju navrtať hneď na začiatku a z nej potiahol manžel 3 vývody,aby sme nemali vodu len na 1 mieste a neťahali sme hadicu cez celý pozemok.Zo studnovej vody urobil manžel aj závlahu na trávnik.Pitnu vodu by som na polievanie záhrady nepoužívali,veď by sme sa neoplatili a taktiež pitná voda je vzácna,takže s ňou netreba plytvať...a ak sa vám dá,tak urobte aj zberňu dažďovej vody,s ktorou môžete polievať.
studna a zachytavat dazdovu vodu, ta sa da pouzit aspon na zaciatku sezony. Ale aby z toho bol uzitok, tak potrebujes podzemnu nadrz na par kubikov, kde nazbieras vodu vtedy ked ju zahrada nepotrebuje.
V tychto suchach travnik nepolievat, tych par kvapiek vody co mu doprajes mu je uzitocnych ako mrtvemu perina. Na zahonoch mulcovat, mulcovat a este viac mulcovat vsetko co sa da. Mulcovat sa da vtedy ked sa travnik kosi, ten mulc pomoze cele leto. Su aj zavlahove systemy, ktore vyrazne setria vodu, napriklad OLA nadoby, je tam sice pociatocne investicia, ale voda sa dostava tam kde ju rastliny potrebuju. A zmenit system polievania. Ked je sucho a mas malo vody, treba rozdelit zahradu na useky a jeden den poliat prvy usek vydatne, tak aby sa voda dostala aspon do hlbky 10 cm, s tou vodou rastliny vystacia par dni. Dalsi den iny usek, treti den treti a potom sa vratis na prvy usek a tak ides cely tyzden dookola, nenabehas sa s krhlou ako debil a este aj usetris kopu vody. Ku stromom kupit zavlahove vrecia, naplnis, vody postupne vsiakne az do hlbky, podla velkosti vreca a stromu staci plnit vrecia raz za tyzden, maximalne 2x
@anonym_autor popremýšľaj... Studňa koľko stojí... Cca 4000e dajme tomu... A koľko ta stojí voda, ktorou polievas? Akú má návratnosť ak dáš vŕtať studnu?
@zalka jednu IBC nadrz minieme na jedno polievanie a to polievame len zeleninu a plnime vrecia pod ovocnymi stromami. Nastastie vieme ju doplnat inac ako cakat na dazd, ale ak by sme sa spoliehali na dazd, tak toto leto by ju naplnilo tak 3x
len aj studňu kopať firmou je drahý špás.
pred 10 rokmi chceli okolo 800 e.
zisti si koľko vás to bude stáť a kde máte spodnú vodu. ako hlboko treba kopať.
čo viem aj 2-3 dni to trvá strojom.
Aku mas velku strechu ? Zved to vsetko do nadrze.
My máme totalne vyschnutý trávnik a neriešim, však vodu máme stále menej v celej Európe, čoskoro ani pitná voda nebude ak takto pokračuje
@patrike na to treba aby aj zapršalo, my už týždne máme prázdne nádrže, nezaprší ani kvapka
Pozri si ceny vrtanych studni,na nete isto najdes cennik,dobreho pritakara,nech ti zisti,kde je voda.Cim hlbsie,tym lepsie,lebo aj studne vedia vyschnut.A si bez vody,tak ci tak a zavlahu,ak mas sikovneho muza,urobit svojpomocne neni take tazke.My platime len a len za kanalizaciu 2.30eur za osobu mesacne,vodu mame vlastnu zo studne.
Aku mas velku strechu ? Zved to vsetko do nadrze.
@patrike Strecha má približne 140 m².
@patrike Strecha má približne 140 m².
@anonym_autor na taku strechu potrebujes minimalne 10 kubikovu nadrz a ked ju naplnis od jesene do jari, tak do polovice leta s nou pri velmi dobrom hospodareni s vodou mozes vystacit. Ked nebude v lete prsat, tak je minies aj skor.
@zalka kolko stoji voda z vodovodu?
Jej hodnotu zistis,ked o nu prides a nebudes sa moct napit,ked budes velmi smädna!!!
Okrem toho,polievat vodou z vodovodu je zakazane!
A je to spravne
---
@anonym_578ea3 ak miniem vodu za týždeň čo potom? Veď sa ani nepamätám kedy pršalo naposledy
@anonym_autor
Mame studnu,ale aj sudy pod susedovymi rynami a zbierame dazdovu vodu
Uz 2.rok sme ani nanapustili bazen a sucha trava ma vobec netrapi.
Polievame zeleninu,kricky a stromy
Samozrejme,trochu aj travnatu plochu ale nie koli trave,ale aby neprachnivela poda.
Pitna voda je zivot.
Mnoho si to stale neuvedomuju.
Nenapadlo by ma polievat z vodovodu!
V tychto kritickych dnoch,kedy uz je ohrozena podzemna voda,klesaju koryza jazier a riek.
Kaslat na travnik,aj na bazen!
@anonym_578ea3 ak miniem vodu za týždeň čo potom? Veď sa ani nepamätám kedy pršalo naposledy
@katica06 nie kazdy rok je sucho. Da sa zakopat aj velka nadrz pod zem. Nejde o to vyriesit nieco iba tento rok, ale na viac rokov dopredu. Ak nemaju studnu, tak dazdova voda je "zadarmo", plus je vyuzita uzitocne, nez aby po dazdi vsiakla a koniec.
O akej veľkej záhrade sa bavíme (m2)? Zadržiavanie a hospodárenie s vodou to je taká komplexná "malá veda"... My máme kopanú studňu s pitnou vodou a časom kvôli záhrade (3000m2) sme dali urobiť ešte vŕtanú studňu.
Najjednoduchsie je zachytavat dazdovu vodu a vytvorit si v zahrade kvapockovu zavlahu v zahonoch, aby si sa nenarobila. Dazdovku zachytavat do IBC kontajnerov, jeden 1000l stoji na bazosi okolo 70ecok, mat ich aspon 5, ak mate dostatocne velku strechu/strechy. Studna dnes stoji tolko, ze sa to vobec neoplati, ak ju budete vyuzivat len na zavlahu zahrady. Ak by ste mali pitnu vodu v studni alebo spravili rozvody na uzitkove vyuzitie /WC, pracka/, to uz je o inom.. Samozrejme, zalezi aj, aku hlboku by ste ju museli mat, lebo rataj, ze to moze stat aj 6000 ecok, ak je vrt hlboky.. Podzemne nadrze na dazdovu vodu sa tiez neoplatia, stoja rovnako, ako ta studna. Preto tie IBC-cka su najekonomickejsie riesenie.. A tie vies postavit hore a voda pojde samospadom, takze usetris aj na cerpadle a tiez ich vies rozostavit na viac miest, podla potreby.
Btw., na travnik by som sa uplne vykaslala, je uplne zbytocne v tychto horucavach sa snazit mat anglicky travnik.. Treba si spravit trvalkove zahony a ak je pozemok privelky, tak niekde nechat vyrast luku, nie kosit to na 5cm, ako je zvykom v nasich mestach.. Alebo ak je priestor, tak si spravit jazierko, cim vacsie, tym lepsie, z velkeho jazierka sa da aj zavlazovat, plus to vyzera aj pekne a ochladzuje to celkovo vzduch..
@katica06 neminies ju za tyzden, ak mas dost nadrzi. Fungujeme roky na dazdovej vode, stane sa tak 3-4x za sezonu, ze musim vyuzit vodu mimo dazdovej. Zahrada potrebuje najviac vody na jar, ked sejes a sadis, vtedy este nebyva tak sucho. Vlani napriklad bol taky rok, ze sme vystacili len s dazdovkou, prsalo priebezne. Tento rok je to horsie, teraz napriklad je sice riadne teplo, ale vcera u nas prsalo tak, ze mam nadrze zase plne, takze dalsi tyzden horucav to vyda urcite.. A polievam uz viac-menej len plodovu zeleninu.
@zalka jednu IBC nadrz minieme na jedno polievanie a to polievame len zeleninu a plnime vrecia pod ovocnymi stromami. Nastastie vieme ju doplnat inac ako cakat na dazd, ale ak by sme sa spoliehali na dazd, tak toto leto by ju naplnilo tak 3x
@anonym_8137e9 no nám vydrží dlhšie ako jedno po liatie, asi záleží od veľkosti záhrady a plochy pestovania.
@anonym_578ea3
?????????
@anonym_3f9779 zasekla sa ti klavesa?
@anonym_8137e9 tak ale to musite mat uz farmu, nie zahradu, ak minies 1000l na jedno polievanie.. Autorka asi riesi beznu zahradu pri dome..
@zalka kolko stoji voda z vodovodu?
Jej hodnotu zistis,ked o nu prides a nebudes sa moct napit,ked budes velmi smädna!!!
Okrem toho,polievat vodou z vodovodu je zakazane!
A je to spravne
@osky a preto som písala o IBC nádrží, až si nepostrehla koniec príspevku.
Autorka teraz polieva vodou z vodovodu, a nespomína nič, žeby zachytávala dažďovú vodu.
A celé to bolo o porovnaní a ekonomickej návratnosti studne. Lebo všetci len... Správ studňu... No ja viem, že studňa je fajn ale v dnešnej dobe veľmi drahá, a dažďová voda je zadara... A detto je mi smutno keď vidím ako susedia majú vývody ryniev na cestu, od nás ani kvapka nejde preč. I teraz čakám dážď, icb skoro prázdna a hrmi a hrmi... Tak čakám.
@katica06 nie kazdy rok je sucho. Da sa zakopat aj velka nadrz pod zem. Nejde o to vyriesit nieco iba tento rok, ale na viac rokov dopredu. Ak nemaju studnu, tak dazdova voda je "zadarmo", plus je vyuzita uzitocne, nez aby po dazdi vsiakla a koniec.
@anonym_578ea3 aj vlani bolo sucho, každým rokom je viac sucho, mám 4nadoby po 1000 l, a nestačí, a to trávu vôbec nepivievam iba priesady a sem tak kríčky.
Autorka by chcela polievať ak trávnik, podľa mňa je to bez šance
@osky a preto som písala o IBC nádrží, až si nepostrehla koniec príspevku.
Autorka teraz polieva vodou z vodovodu, a nespomína nič, žeby zachytávala dažďovú vodu.
A celé to bolo o porovnaní a ekonomickej návratnosti studne. Lebo všetci len... Správ studňu... No ja viem, že studňa je fajn ale v dnešnej dobe veľmi drahá, a dažďová voda je zadara... A detto je mi smutno keď vidím ako susedia majú vývody ryniev na cestu, od nás ani kvapka nejde preč. I teraz čakám dážď, icb skoro prázdna a hrmi a hrmi... Tak čakám.
@zalka mas pravdu,nedocitala som.
Lebo hned som sa pozastavila nad tou vodovodnou vodou....
Ono,myslim ze teraz aj kopat studnu nedovolia len tak.
Ale nadrz na cerpanie dazdovky asi nestaci,kedze prsi velmi malo.
Tie ryny von z pozemku mame zial aj my.
Trha mi to zily riadne-ked sme stavali/v Rakusku/ bol zakon,mat to vyvedene do kanala.
Za oar rokov sa zakon zmenil,ale uz mame strechu,ryny...prerabat to nebudeme-hoci nadtym velmi rozmyslam...ach jo

ak je možnosť studne, tak určite studňu...
alebo nejakú nádobu na zachytávanie dažďovej vody niekde v rohu pozemku, ale to je také otravné, hlavne v čase komárov, aby sa ti tam nenasačkovali ...