Záhrada bez vody. Má význam dorábať studňu alebo závlahu?
Keď sme kupovali dom, tešila som sa hlavne na záhradu. Trávnik, pár záhonov, deti vonku, večer si sadnúť na terasu. Vodu som vtedy nejako neriešila. Veď hadica, krhla, nejako to pôjde.
Lenže prvé leto mi ukázalo, že to nie je taká maličkosť. Polievanie je každý deň otravné, hadicu ťaháme cez pol záhrady, trávnik má suché miesta a pri horúčavách mám pocit, že len behám s vodou. Studňu nemáme, závlahu tiež nie a voda z vodovodu lezie do peňazí.
Má podľa vás zmysel dorábať studňu alebo závlahu dodatočne?
Ak áno, čo z toho je finančne menej náročné?
@zalka mas pravdu,nedocitala som.
Lebo hned som sa pozastavila nad tou vodovodnou vodou....
Ono,myslim ze teraz aj kopat studnu nedovolia len tak.
Ale nadrz na cerpanie dazdovky asi nestaci,kedze prsi velmi malo.
Tie ryny von z pozemku mame zial aj my.
Trha mi to zily riadne-ked sme stavali/v Rakusku/ bol zakon,mat to vyvedene do kanala.
Za oar rokov sa zakon zmenil,ale uz mame strechu,ryny...prerabat to nebudeme-hoci nadtym velmi rozmyslam...ach jo
@osky no my sme už na cestu nemohli dat a ani sme nechceli. Hodili sme rúry do zeme, vyspadovali, no a potom na tom chodník urobili z dlažby v pieskovom lôžku a odvádzame si vodu na pozemok, konci síce trativodom ale poda je taka nepriepustna, takže máme šachtu k trativodu a ak není brutal dlho sucho tak vieme odtiaľ vodu čerpať, ináč icb nadrz za domom a vyklápací diel v ryne. Aby rovno do icb tieklo, ešte by sa dáka veľká nadrz zišla, uvidíme.
@anonym_autor my keď sme kupovali dom, tak studniar prišiel hneď prvý týždeň. Bez studne si neviem predstaviť žitie v dome. Aj zavlahu mame
Akože čo z toho? Veď jasné, že menej finančne náročná je studňa, ako voda z vodovodu
@belllinka zalezi, ako hlboko je voda
@zalka mas pravdu,nedocitala som.
Lebo hned som sa pozastavila nad tou vodovodnou vodou....
Ono,myslim ze teraz aj kopat studnu nedovolia len tak.
Ale nadrz na cerpanie dazdovky asi nestaci,kedze prsi velmi malo.
Tie ryny von z pozemku mame zial aj my.
Trha mi to zily riadne-ked sme stavali/v Rakusku/ bol zakon,mat to vyvedene do kanala.
Za oar rokov sa zakon zmenil,ale uz mame strechu,ryny...prerabat to nebudeme-hoci nadtym velmi rozmyslam...ach jo
@osky netreba prerábať všetko, iba vymeniť časť odkvapovej rúry za vyklopnu. Tiež sme na začiatku vôbec nerozmýšľali nad zachytávanim dažďovej vody, mali sme klasickú dažďovú jamu, ako väčšina ľudí, čiže všetko šlo do zeme. Teraz máme vyklopnu časť a zvod do suda.
@anonym_autor neviem si predstaviť záhradu bez studne.Dali sme si ju navrtať hneď na začiatku a z nej potiahol manžel 3 vývody,aby sme nemali vodu len na 1 mieste a neťahali sme hadicu cez celý pozemok.Zo studnovej vody urobil manžel aj závlahu na trávnik.Pitnu vodu by som na polievanie záhrady nepoužívali,veď by sme sa neoplatili a taktiež pitná voda je vzácna,takže s ňou netreba plytvať...a ak sa vám dá,tak urobte aj zberňu dažďovej vody,s ktorou môžete polievať.
@stranakovazuzana0 Absolútny súhlas. Ja mám záhradu 2500m². Mám studňu ako poistku a do každého odkvapu som dal výklopný zachytávač vody do 500l kade s aku čerpadlom. Keď je kaďa plná presunom . A mám bokom 2 nádrže 5000 a 3500 l na zvyšenom podstavci do ktorých pri plných 500 l kadiach ide voda do zásoby alebo priamo na polievanie. Aj teraz v najväčšom suchu mám ešte zásobu celkom asi 4500 l vody z veľkych nadrží z ktorých ide voda samospádom do skleníka alebo na kry čučoriedok. A studňu som zatiaľ ani nezačal používať aj keď mi tam stačí stlačiť gombík a voda tečie kde chcem. Ale sterilný trávnik nemám a nechcem. Takže zásoba dažďovej vody zatiaľ stíha na vsetky úžitkové aj ozdobné rastliny. Aj keď mám 77 😂
Ja mám záhradu 2500m². Mám studňu ako poistku a do skoro každého odkvapu na dome som dal výklopný zachytávač vody pre rýchly zber do 500l kadí (s aku čerpadlo. Keď sú kade plné tak aku čerpadlom presuvam vodu do zásoby: mam 2 trochu väčšie nádrže 5000 a 3500 l na zvýšenom podstavci do ktorých pri plných 500 l kadiach ide voda do zásoby alebo aj priamo na polievanie. Aj teraz v najväčšom suchu mám ešte zásobu celkom asi 4500 l vody z veľkych nadrží z ktorých ide voda samospádom do skleníka alebo na kry čučoriedok a rybezlí. Mám celkom pasiu riadiť moje vodné hospodárstvo 😃 je to zábava. A preto studňu som zatiaľ ani nezačal používať aj keď mi tam stačí stlačiť gombík a voda tečie kde chcem. Ale sterilný trávnik nemám a nechcem, mne to pripadá nehodné do záhrady. Takže zásoba dažďovej vody zatiaľ stíha na vsetky úžitkové aj ozdobné rastliny. Určite by som si nedovolil polievať pitnou vodou. Aj keď mám 77 😂
Milan 😉😒
@anonym_8137e9 tak ale to musite mat uz farmu, nie zahradu, ak minies 1000l na jedno polievanie.. Autorka asi riesi beznu zahradu pri dome..
@akvi nie, nemame farmu, zeleninu mame asi na 80 stvorakoch, asi 20 ovocnych stromov, ked chcem poliat 3 velke jablone tak aby aj boli poliate, lebo inac zacnu zhadzovat plody, tak vytecie pod nich jedna IBC-ecka a ani nezbadas, ze sa polievalo, na fliaciku pol metra v priemere za dva dni trava trosku ozelenie a za tyzden je zas ako trud. K malym stromom 9x 70 litrov raz tyzdenne do zavlahovych vriec, to uz mas viac ako pol kubika vody. Dnes nechame vytekat vodu pod velku marhulu, lebo uz aj tej ovisli listy a to bude poliata len jedna polovica korenov. Ked polievam zeleninu, tak 2x v tyzdni kazdy jeden velky zahon aspon na pol hodiny sa strieka a to je 500 litrov vody, lebo polievam tak, aby vody vsiakla do hlby, namocit vrchne 3 cm zeminy je zbytocne. Trvalky som naposledy poliala niekedy zaciatkom jula a trava ta videla len tych 15 litrov vody co stihlo od zaciatku prazdnin naprsat. Uz mam aj zihlavu za kompostom zvadnutu a to uz je naozaj strasne sucho.
@osky netreba prerábať všetko, iba vymeniť časť odkvapovej rúry za vyklopnu. Tiež sme na začiatku vôbec nerozmýšľali nad zachytávanim dažďovej vody, mali sme klasickú dažďovú jamu, ako väčšina ľudí, čiže všetko šlo do zeme. Teraz máme vyklopnu časť a zvod do suda.
@akvi a kto by to spravil?
Strechari,klampiari..?
Sami si to neurobime...
Strechari,klampiari..?
Sami si to neurobime...
@osky podľa mňa aj hodinovýanzel ti to vie napojiť.. https://allegro.sk/produkt/cistic-metzink-100-m... kúsok rúry vyrezat a dat tam ten vyklápací diel... My ho mame vo farbe rýmy, robil sa hneď vtedy keď sa ryny ťahali.
Kamoška si sama s pomocí suseda inštalovala na ryny teda na zvody na 2 miesta tie vyklápací medzi kusy.
Strechari,klampiari..?
Sami si to neurobime...
@osky nemate ani nejakeho kamosa, suseda, co vie robit s flexkou? Lebo to nie je nic tazke, ale predpokladam, ze nejaky klampiar sa nebude chciet zapodievat takou malou pracickou. Ten medzikus vyzera takto - https://www.strefa.sk/bryza-klapka-na-dazdovu-v.... Staci, ak sa existujuca rura skrati, vlozi sa medzikus a je hotovo.. Alebo mozno sa daju kupit hotove kratsie kusy a vyskladali by ste to nanovo, to si potrebujes pomerat, ze ci by to vydalo.. A tiez si myslim, ze urcite existuje predajna, kde ti tie rury priamo odrezu na mieru..
@akvi nie, nemame farmu, zeleninu mame asi na 80 stvorakoch, asi 20 ovocnych stromov, ked chcem poliat 3 velke jablone tak aby aj boli poliate, lebo inac zacnu zhadzovat plody, tak vytecie pod nich jedna IBC-ecka a ani nezbadas, ze sa polievalo, na fliaciku pol metra v priemere za dva dni trava trosku ozelenie a za tyzden je zas ako trud. K malym stromom 9x 70 litrov raz tyzdenne do zavlahovych vriec, to uz mas viac ako pol kubika vody. Dnes nechame vytekat vodu pod velku marhulu, lebo uz aj tej ovisli listy a to bude poliata len jedna polovica korenov. Ked polievam zeleninu, tak 2x v tyzdni kazdy jeden velky zahon aspon na pol hodiny sa strieka a to je 500 litrov vody, lebo polievam tak, aby vody vsiakla do hlby, namocit vrchne 3 cm zeminy je zbytocne. Trvalky som naposledy poliala niekedy zaciatkom jula a trava ta videla len tych 15 litrov vody co stihlo od zaciatku prazdnin naprsat. Uz mam aj zihlavu za kompostom zvadnutu a to uz je naozaj strasne sucho.
@viestta uf, tak 20 stromov, to je uz skoro farma 😅😀 Tak to je jasne, ze tej vody miniete viac.. Ja mam 4 vyvysene zahony cca 3x1 meter a jeden klasicky zahon s plodovou zeleninou. Stromy mame cca 6 ks, z toho tri uz velke, tie nepolievam vobec. A jeden zahon som uz vlastne zlikvidovala, bola tam cibula, takze uz mam len tie tri.. Proste klasicka mala "mestska" zahradka..
@viestta uf, tak 20 stromov, to je uz skoro farma 😅😀 Tak to je jasne, ze tej vody miniete viac.. Ja mam 4 vyvysene zahony cca 3x1 meter a jeden klasicky zahon s plodovou zeleninou. Stromy mame cca 6 ks, z toho tri uz velke, tie nepolievam vobec. A jeden zahon som uz vlastne zlikvidovala, bola tam cibula, takze uz mam len tie tri.. Proste klasicka mala "mestska" zahradka..
@akvi nie, nie je to farma, je to jena 4 arova zahrada. 3 velke jablone, 1 velka marhula, ten zvysok su stlpove alebo zakrpatene stromy a kedze uz charakterom podpnikov korenia plytko a k vode sa dostanu tazko, treba ich v takychto katastrofalnych suchach a horucavach polievat inac by vyschli, v lepsom pripade by len pozhadzovali plody
Hlavne polievanie pitnou vodou je úplne plytvanie, na ktoré doplatíme všetci. Nie dnes, nie zajtra ale čoskoro áno. Uvedomte si ľudia, že začína sucho, ktoré sme ešte nezažili. O pár rokov bude každému sumafuk že nemá zelený trávnik
Hlavne polievanie pitnou vodou je úplne plytvanie, na ktoré doplatíme všetci. Nie dnes, nie zajtra ale čoskoro áno. Uvedomte si ľudia, že začína sucho, ktoré sme ešte nezažili. O pár rokov bude každému sumafuk že nemá zelený trávnik
@ria_sprout nielen polievanie, ale aj bazény a napríklad aj také splachovanie WC, to je podľa mňa niečo, čo nechápe polka sveta, že v Európe sa splachuje pitnou vodou.
@anonym_autor sprav si zamkovu dlazbu a mas definitivne pokoj, ziadne kosenie, pohoda.
@anonym_autor sprav si zamkovu dlazbu a mas definitivne pokoj, ziadne kosenie, pohoda.
@anonym_cc0cc0 fantázia dajme všade ale úplne všade betón, dlažby,kameň a asfalt. V týchto horúčavách je to hlavná výhra., zrušíme všetky parky, lúky mestské lesy veď načo, nebude treba kosiť. A potom sa čudujem že všetci skapeme

@katica06 neminies ju za tyzden, ak mas dost nadrzi. Fungujeme roky na dazdovej vode, stane sa tak 3-4x za sezonu, ze musim vyuzit vodu mimo dazdovej. Zahrada potrebuje najviac vody na jar, ked sejes a sadis, vtedy este nebyva tak sucho. Vlani napriklad bol taky rok, ze sme vystacili len s dazdovkou, prsalo priebezne. Tento rok je to horsie, teraz napriklad je sice riadne teplo, ale vcera u nas prsalo tak, ze mam nadrze zase plne, takze dalsi tyzden horucav to vyda urcite.. A polievam uz viac-menej len plodovu zeleninu.
@akvi u nás neprišlo ani včera ani minulý týždeň, kopec rastlín vyschlo, pomaly ani studňa nestačí. To že u vás raz pršalo neznamená nič
,