icon

Absolútne neviem hospodáriť

27. feb 2023

Píšem anonymne, pretože tu chodia aj moje sestry a nechcem, aby ma súdili.
Keď som nastúpila do firmy, v ktorej som už 10 rokov mala som polovičný plat. Mám pocit, že som ušetrila viac ako teraz. Nejak som si to neuvedomovala a míňala, zvyšovala svoj životný štandart a teraz sa veľmi hanbím, keď vidím, že moja sestra z brigády ušetrí to čo ja.
Ako prestať byť "rozmaznaná"? Ako prvú vec som zrušila gelové nechty, za ktoré som cca každé 3 týždne nechávala 40€. 🤯
Chcem skončiť aj u kaderníčky, resp. nájsť nejakú lacnejšiu. To cca každých 6 týždňov 100€.
Keď vidim ako dokážete ušetriť s deťmi a na rodičáku hnusím sa sama sebe aká nezodpovedná som.
Dáte mi prosím nejakú radu ako rozumnejšie hospodáriť? Ako sa "znormálniť"?
Ďakujem 💗

Strana
z2
autor
27. feb 2023

Ďakujem všetkým za rady.
@liljana - áno, výborný nápad.
@stellarstar - ja nič :D kaderníčka farbí. Išlo to zo 60e pomaly hore, ale naposledy ma tá cena už trocha naštvala. Mám pocit, že tým, že k ním chodia rôzne influencerky už trocha uleteli.
@salamistka práve preto by som bola rada, ak by som sa vedela troška spamätať a došetriť napr. na novú kuchyňu.
@sharpay ak nakupuješ napr. v Tescu potraviny aj drogériu, delíš si to podľa pokladničného dokladu?

stellarstar
27. feb 2023

Tak ja za strihanie, farbenie ( aj keď nie melír ) platila okolo 20 - 30e, dedina. Ale tie ceny šli hore, pomaly si človek bude musieť sám strihať a farbiť. Tiež sa chystám ísť ku kaderníčke a normálne nad tým uvažujem že si to radšej urobím sama. Ok farbiť som si vždy farbila sama ale taký melír je iné ale aj tak smutné

liljana
27. feb 2023

A uvedomujes si, ze auto na leasing a byt na hypo, ze zijes komplet na dlh? Ze vacsina tvojho prijmu ide na splacanie poziciek. Byt "po usi" zadlzena nejde dokopy s gelovymi nechtami, drahym kadernikom, restauraciami, kavickami,....
Nejaky cas dozadu tu riesila nejaka baba nieco podobne ako ty. Dostala dobru pracu, vzala byt na hypo, zariadila na dlh, auto na leasing (neviem uz presne co vsetko) ... a prepustili ju.

sharpay
Autor odpoveď zmazal
ibajaanikiny
27. feb 2023

Ja neviem,co riesis. Odlozis si slusne,mas vydavky a zijes sama,preco si odopierat nechty a vlasy?si zena a chces sa pacit,co je prirodzene,peniaze si treba aj trochu “uzit” a ked budes mat chlapa,budete uz na to dvaja…mozno viac minies na stravu,ak nevaris,tak si zacni viac varit,ale nechty a vlasy,to nemas kazdy den,iba v urcitych intervaloch. Ja vzdy,co som nasetrila,som “rozbila” na dovolenky😄teraz mame uz aj dieta,kazdy z nas nieco odlozi,setrime aj malej,ale na nechty idem kazdy mesiac,na vlasy kazde tri mesiace,doprajeme si aj nejaky “relax” alebo cosi do domu. Inak by som mala pocit,ze nezijem,ale len zgrlosim. Prijem mas slusny…

sharpay
27. feb 2023

vacsinou delim veci ktore mam na jednom blocku do kategorii..kvoli prehladu..

liljana
27. feb 2023

Plus by si mala mat zeleznu rezervu 12 mesiacov na ucte. Pre pripad straty prace, ochorenia,...

rutyruth
27. feb 2023

No dokelu. Ja mám plat tak polovicu z tvojho. Tiež chodím na nechty, u kaderníčky miniem minimum. Tiež mám pocit že ma tie výdavky valcujú. Mesiac si viem ustrážiť a potom sa idem utrnut 🙈. Nové okuliare (mám 3 ks ďalších), hodinky, nejaké oblečenie a 300 e fuč - len na mňa 😩. Och tiež si pekne ponadávam aká som krava že minam na blbosti 😡

autor
27. feb 2023

@liljana túto rezervu mám, nesiaham na ňu.
Auto splatím v lete, byt bez hypotéky by som mala možno v 50tke :(

autor
27. feb 2023

@rutyruth 🙂 hádam sa aj Tebe podarí mať financie pod kontrolou tak, ako si praješ.

domka222
27. feb 2023

@sissy27 možno si dopraješ. Ja som si veru čo to odložila a dnes pri týchto cenách a na rodičovskom akoby som našla

kristinapetronela
27. feb 2023

Tie nechty si raz za čas dám ,aj kaderníčka ,ok zrušila si to ... Ale čo ostatné výdavky ? Nevieme nič ako mame poradiť ?

som_realistka
27. feb 2023

TK podľa toho čo píšeš, pravidelne výdavky máš cca 1000, vrátane kadernícky a dopravy do prace, 300 usetris, 700 je dosť na bežnú réžiu, odslleduj si výdavky píš si zoznam, prvý druhý mesiac každý vydavok, aj somarinu, kávu, žuvačky, casopis uvidís co môžeš obmedziť možno zistíš že obmedzis somariny a raz za čas máš na slušný welness, alebo si vybuduje potrebnú rezervu.

sissy27
27. feb 2023

@domka222 pozor, aj si odlozim, aj si doprajem, a bez vycitiek. Proste moj zivot nie je len praca a platenie uctov, na to som sa fakt nenarodila. A samozrejme zazila som aj horsie obdobie, kedy som pocitala kazde euro, ale bol to pre mna docasny stav.

andrejka1974
27. feb 2023

Ja miniem na stravu 400 eur a to sme štyria ty si sama a ušetria 300 eur z 2000 je málo neviem kde minas tak veľa my máme 2700 príjem na účty a hypotéku minieme 1500 + 400 strava zvyšok ušetríme a to platím dve domácnosti byť aj dom

viera27
27. feb 2023

Pozri,sprav to uplne jednoducho. Nastav si hned po vyplate 300-500e do fondov,alebo na terminak (aj ked na tom su fakt ze biedne uroky) a hotovo. Mozes vymyslat kolko chces,takto mas peniaze proste "bloknute" a na ich vytiahnutie by si musela bud skocit do banky,alebo proste urobit toho o dost viac,ako len vytiahnut kartu. Mne to pomohlo. Mne hned z vyplaty odide 200 do fondov, 200 hodim na nejake akcie a az ten zbytok rozflakam 🤣.

tiezjedna
27. feb 2023

Užívaj si života, máš len jeden a letí hrozne rýchlo, tak to nepreser tým, že sa budeš porovnávať s tým, kto "musí"😉 Keď príde doba, ktorá ťa donúti šetriť, tak proste ušetríš. Jediná rada je, zarábaj čo najviac, ideálne sama na seba a so zodpovednosťou, ktorá k tomu patrí (tá ťa najlepšie naučí nechávať si zadné vrátka) 👍

nerko
28. feb 2023

Daj si na zaciatku mesiaca, pripadne vyplaty trvaly prikaz so sumou ktoru chces usetrit a gazduj so zvyskom. Mna vycvicil covid, ked sa nedalo nikam chodit. Chodila som na farbenie kazdych 5 tyzdnov, kadernicka zdvihla cenu na 50€ a to som uz nebola ochotna dat. Takze sa farbim tou istou farbou sama doma a 2x v roku zajdem na strihanie. Gelace som tiez zrusila, lebo mi to nicilo nechty, nosim pekne upravene svoje. Treba najst zdravu rovnovahu medzi setrenim a uzivanim zivota. Odporucam pozri si nejake videa na youtube FINAX. Mna oslovilo aj jedno z poslednych videii “zomriet s nulou na ucte”.

rubik1234
28. feb 2023

@liljana 12 mesiacov nie je strašne veľa? Hlavne ak zarába 2000? Ja mám 6 mesačné výdavky zaokrúhlené hore rezervu a už aj to je také hraničné (zdá sa mi to veľa držať na účte len tak)

wikiwiki
28. feb 2023

Najlepšie je podľa mňa si zriadiť taký nie že šporiac účet, ale taký proste kam budeš mesačne posielať z výplaty istú sumu, ktorej sa nebudeš chytať a budeš teda narábať a hospodáriť len s tými druhými korunkami

vibamaja
28. feb 2023

Plat na SK pomery mas slusny 🙂
Samozrejme nic v dnesnej dobe nie je iste a stabilne, ani praca,preto treba byt vopred pripraveny. Myslim si,ze by si dokazala usetrit aj viac a nemusela by si si odopierat kadernicku,nechty... co sa tyka toho,tak mozno iba pohladat lacnejsie alternativy. V prvom rade sa da usetrit dost vela na strave... skus zacat varit doma, aspon polovicu mesiaca... jednoduche zdravsie recepty,nieco co mas rada, pripravit si na viac dni... ocenis aj v buducnosti,ked sa naucis varit... kozmetiku,oblecenie,jedlo kupuj v akcii a snaz sa zbytocnosti eliminovat... hned po vyplate posli 500-700€ na sporiaci ucet a skus hospodarit so zvyskom... drzim palce ✊️🙂

samuel_jurgos
Odpoveď bola odstránená
linda144
28. feb 2023

Ja som bola na tom podobne. Platy ok a peniaze aj tak nedochádzali. Tak som normálne nasurovo chytila papier a zošit a začala som si všetko písať. Zistila som ze len povinne platby u nás činia cca 1600€. Po mesiaci som konečne pekne videla kde a za čo idu peniaze. A čuduj sa svete, zrazu som vedela ušetriť za jeden mesiac 200€. A to sme boli aj na výlete, aj v kine a tak. Zapisuj a uvidíš kam idu peniaze.

zuzudrnda
28. feb 2023

Ahoj. Tiež som minula,nie 100 eur na kaderníčku,ale kurzy,zábava,cestovanie,kvalitné outdoorove veci, keď som bola slobodna. Prídu deti,iné priority a výrazne nižšía materská a samo sa to zoptimalizuje. Si zabezpečená a odkladás 300 e,čiže zjavne finančne gramotna. Ozaj je to len o preferenciách,ktoré sa životnými situáciami samé zmenia. Ak sa v tom necítis komfortne,urob škrty vo výdavkoch alebo hľadaj lacnejšiu kaderníčku. Ale nie kvoli druhým. Kvôli sebe a vlastnej motivácii napr.nasetrit na cestu okolo sveta,alebo niečomu inému zmysluplnému.

sakynka
1. mar 2023

Ahojky 😊 s týmto ti viem pomôcť, viem ti ukázať kde a ako ušetriť, kľudne mi napíš 🤗

ramzes1980
Odpoveď bola odstránená
Strana
z2