icon

Aké máte mesačné/ročné výdaje?

wewerka01
24. jún 2020

Zaujímam sa o celkové náklady domácnosti. 3-členná rodina bez pôžičky a drahého auta ( Audi, Bmw). Stačí 3-člennej rodine na celý rok €8000? Nie sú v tom zarátané výlety, dovolenky a extra výdaje.
Náklady nevyhnutné pre život. Bez reštik, oblečenia, luxusného auta, bez dlhov a pôžičiek. Na severovychode v rod.dome ( primeraný 3 ľuďom) nič obrovské.Ďakujem

Strana
z2
tryromy
24. jún 2020

@wewerka01 skus sa popytat na tie zakladne veci poistky plyn elektrika atd toho ak v dome uz niekto byval pred vami kolko zhruba platili. Ak nie vsetko si vies zistit na internete. ale ak to chces vykrivat jednym platom a duhy mat ako pre strycka nahodu. treba najprv ratat kym vsetko zistite sami ako vam to funguje ze odlozis max polku druhej vyplaty. asi tak by som sa na to na zaciatok pozerala s tym ze by som si vsetko co sa da zistila. A po skusenosti upravovala postupne rozpocet. Pozri si aj pridavky na deti atd. Kazdy z nas ma iny standard. Ja som z BA a teda skor by som to ratala ako 1000 na nasu rodinu sme traja a mame dve ziv poistky navyse. Muz skor plati rocne veci napr vodu plyn. a elektriku stvrtrocne.

derdia
24. jún 2020

Ahoj ,pocuj ak chces setrit, a zit setrne, to neznamena,ze umries od hladu a nekupis ai vobec nic😉 skus v prvom rade investovat do zmeny pohladu na zivot,daj sa na minimalizmus a usetris strasne vela...ziatia,ze nepotrebujes milion sprostosti ,ktore si doteraz bezne kupovala...ja od kedy som sa dala na minimalizmus, aj ked nie extremny, ale proste vzdy rozmyslam,ci danu vec NAOZAJ POTREBUJEM ,alebo LEN CHCEM!!!!to je zasadny rozdiel...napr.ja mam od vtedy stale peniaze v penazke...pred tym som bola vzdy svorc...proste som vzdy vsetkorozflakala...taktiez nepotrebujes detom kupovat drahe veci, ale kupis im v pepku...alebo precijes zo starych....tento pocit je nesmierne oslobodzujuci😁ja napr.sa smejem ako si niektore mamicky potrpia na modu za stovky eur...zena moze byt krasna aj v kratasoch z lidla...a nemusi ich mat 10 kusov...sprav si minimalisticky satnik a budes nesmierne spokojna😁
A teraz k veci...ja neviem kolko miname....sravu kupujeme normalnu ,beznu nic extra...stravujeme sa doma vsetci...manzel chodi na obedy domov...vecera sucha...nekupujeme drahe ryby ani nic uzasne zdrave...proste normalna strava...ja sa staram aby sme si mali co obliec...napr.pre muza som tento mesiac kupila kratasy za 15 eur a dvoje v lidli za 14 eur...super ceny...a on je vystarany...tak isto aj deti...nechodime nakupovat a hlavne nekulujeme haldy handier ,ktore nepoteebujeme...
Takze ja si myslim,ze kludne Vam to postaci....ale na stravu rataj aspon 300 eur mesacne...prasok nekupujes vzdy....ani inu drogeriu...taktiez vzdy ai rozdel co kupia tento mesiac a co buduci...ja na seba neminam nic...nechodim na nechty, ku kadernicke proste nikam😉a cuduj sa svete zijem, som spokojna a nic mi nechyba👍👍👍👍

lucinka1988
24. jún 2020

@wewerka01 hmm, veľmi individuálna záležitosť, my sme 3 členná rodina s 2 ročným synom a na rok potrebujeme tak 18 000€, v tom sú už aj reštiky, výlety a dovolenky, bez toho si neviem predstaviť ani 1 mesiac, že len doma variť a nikde neísť. My často kupujeme aj malému nejaké veci, aj sami sebe, často si ten život zvykneme spestriť, plus mame každý svoje auto. Bývame ale v BA, aj tie náklady na život sú dosť odlišné

buzz5
24. jún 2020

@wewerka01 tiež bývame v rodinnom dome bez pôžičky alebo úveru, naše výdavky ročne sú elektrina 1000€ plyn 60€ drevo na kúrenie 500€ poistka 2auta 250€ jedlo+drogeria+oblečenie 4000€ nafta, benzín 800€ oblečenie+darčeky 500€... Môžu tam byt ešte iné výdavky opravy auta, pripadne niečo nové do domácnosti ak treba, to som vôbec nerátala nejaké výlety alebo niečo podobné a už to vychádza cez 7000€ a sme iba 2spriatelom... Určite sa dá prežiť len treba zaviesť nejaký systém viac kontrolovať financie, ja používam obalkovy systém a hneď ako príde výplata všetky peniaze rozdelím najprv na šeky jedlo a tak napr. Mam určenú sumu 200€ na jedlo na mesiac, nie vždy to vyjde niekedy je to viac niekedy menej ale snazim sa aj pozerať akcie

wewerka01
autor
24. jún 2020

@derdia presne! Tuto robim už 3 roky, nakupuje výhradne muž...drogériu som nenavštívila už pol roka 😁 oblečenie kupujem v zlavach.....už aj na Sk sa zmenilo ( možno) , že ľudia už nemusia chodiť do cinaka ale kúpia oblecko aj v obchode za lacnejšie. Za mojej puberty som si nemohla dovoliť značkové rifle, ale teraz mi je suma fuk, že mám 2 rifli v skrini na dlhee obdobie. Môj muž už 2 roky si nekúpil nič nové 😱 že nepotrebuje. Ja zase raz za 3m vybehnem na nákupy, kavickovanie neznášam- raz za pol roka možno, radšej vypijem kavu u niekoho. 😊

simca06022011
24. jún 2020

No... zalezi od domu, su naklady a naklady... niekto tu pisal energie 120EUR.. ja len za elektrinu dam 200... toto sa naozaj neda zovsetobecnit, musis si poratat sama ake mate fixne naklady kazdy mesiac realne k tej nehnutelnosti (este pridajte k fokuska zoznamu aj poplatky v skole/skolke... mesacne/rocne).

bobulka109
24. jún 2020

@wewerka01 v pohode, ale cela diskusia je v podstate na nic, pretoze kazdy mame ine naroky, iny zivotny styl, zivotny stsndard apod. To, ze tene staci vyzit zo 600 eur na mediac, neznamena , ze aj mne. Nie som za extremne mehanie, ale tak zasa zijem raz, tak si chcem aj dopriat iste veci, nie je to o ukazovani sa, ale niekedy aj pre potesenie seba, alebo druhych. Ina je otazka stravy a kozmetiky, tam rozhodne setrit nemienim, ale radsej stavim na kvalitu, niekedy drahsie, aj ked samozrejme tiez neplati vzdy co je drahe, to je najlepsie. Ale na druhej dtrane nebudem kupovat milion lacnych sprostosti, ktore ani dlho nevydrzia lebo nie nadarmo sa hovori: nie sme taki bohati, aby sme kupovali lacne veci. Vravim za seba, neutocim na teba, ale tak chcela si citat nazory, tak toto je moj- pre mna a moju rodinu by to nestacilo, tiez pre mna nie je zivot dennidenne preratavanie a pocitanie prijmov verzus vydavkov, nech si kazdy robi podla seba, mina tolko , kolko uzna za vhodne, je to kazdeho odobna vec, ci minie mesacne 500 alebo 5000 eur.

ika5521
24. jún 2020

My žijeme len z mojej výplaty a celá manželova ide bokom na stavbu domu 🙂 minime tak cca 800€ aj s hypotékou a všetkými ostatnými výdavkami a to sa nejako extra neobmedzujeme.

wewerka01
autor
24. jún 2020

@ika5521 kde bývate teraz keď staviate? U rodičov? V byte sú náklady nižšie.

mogaa
24. jún 2020

@wewerka01 myslíš že v byte sú nižšie náklady ako na dome? no my máme 3-izbový byt a nájom+fond opráv mesačne 180eur+elekrika cca 20eur a +plyn

eliska13
24. jún 2020

@wewerka01 ak mám rátať 666 eur iba na stravu, nájomné, mobil, aj benzín?pises, že bez auta myslíš poistky či tankovanie? tak je to málo
Sme 3 z toho dvaja sa stravujeme iba doma, ale vari sa denne, obden nepozerám či kúpim drahší lacnejší jogurt, veľa zeleniny a dosť mäsa.Ale nič si nedochovane, nedopestujeme teda tu trochu ovocia a paradajky, papriku neratam.V strave viem, že by som mohla usetrit.Je to ťažko vyrátat poistky za dom, smeti platíme polročne, ročne, veľa periem, veľa umyvam.Na stravu a nutné poplatky bez hypo by nám to nestačilo.A to drogériu kupujem minimálne len prášok, aviváž hyg.potreby.Ale, ak by som robila plánovaný jedálniček a skrtila vyšlo by to.ale hovorím každý to má ináč niekto sa celá rodina naje v práci, škole a varia iba cez víkendy, večere suché, či musli s mliekom deťom staci.

derdia
24. jún 2020

@wewerka01 no presne tak sa najlepsie setri😁ja naor.ked vidim co dokazu ludia porobit zo sebou, poobliekat na seba a potom sa vyjst ukazat🤦🤦🤦😂😂😂no pre mna je to len na polutovanie a idem dalej...vdakabohu,ze takto zmyslam.No vidia tak, to zvladnete uuuplne v pohode,len netreba kupovat to co clovek nepotrebuje a len to vo naaaozaj nevyhnutne potrebuje👍👍👍

wewerka01
autor
24. jún 2020

@mogaa ojeej heej už pamätám, to spomínala rodina, že platia dosť 😱 prečo sa platí najom ak byt je v sukr.vlastníctve? Fond opráv koľko? Fakt pokryjete fondom všetky opravy?

tryromy
24. jún 2020

@wewerka01 to su klasicke poplatky aj ked je byt v sukromnom vlastnictve. Najomne zahna aj fond oprav to je mesacna platba na upratovanie a vsetko mozne....

mogaa
24. jún 2020

@wewerka01 veď v tom "nájomnom" je započítané všetko - poplatok správcovi, záloha za vodu, záloha za kúpenie, smeti, vodné/stočné, poistka na panelák, úver čo sme brali na zateplovanie bytovky....+ ten ten fond opráv...

ckatka
24. jún 2020

Pozri..keď máš druhu výplatu "v zálohe" a gazdujes s rozumom...tak sa to da.
Svokrovci žijú z asi 800€ mesačne a to si dačo dopestujú, aj dačo deťom kúpia aj našetria na novú podlahu alebo chladničku keď treba. Ale varia a vonku sa nestravuju. A nové oblečenie a topánky kupujú minimálne...A z čistiacich prostriedkov používajú najmä ocot a savo. Kúria tak decentne, majú svoje sliepky, zajace a svokor chodí na ryby a na huby veľa. A varia také tie veľké hrnce sýtych lacných jedál...polievky, prívarky a podobne. A kupujú len to čo zjedia. Mäso len v nedeľu.
Neprevozia takmer nič lebo robia v dedine.
Ja napríklad s malými deťmi by som sa tak nevedela stravovať. U nás to je furt šunka zeleninka, mäsko, šaláty......reštaurácia, kino...vínko...takže my minieme na stravu oveľa viac.
Ale všetko záleží, aké sú tvoje priority.

monika_k
24. jún 2020

@wewerka01 mna len trochu zarazilo, ci ty zijes alebo prezivas? nikam nechodite?

wewerka01
autor
24. jún 2020

@monika_k z druhej výplaty pokryvame 2x dovolenka, poistku na auto ( ročne), každý týždeň niekde ( no nedalo sa teraz kvoli korone) všetky veľké výdaje idú z druhej výplaty ( sú udržateľné) fixne naklady neskresas nikdy. Nie je to med lízať vidieť plné regály a kupovať iba čo fakt treba....ale stojí to za to, že nemám problém zaplatiť £2000 za dovolenku pri mori. V Uk robíme veľmi málo....spolu 60h týždenne ( zvyšok ide na pôžičku) tzn.že v januári mám 0 na konte ale v pôžičke ( -10 000 so splatkami samozrejme spolu)

monika_k
24. jún 2020

@wewerka01 no a teraz ked dojdete na svk tak plate budete mat stale taky isty? ci ako? ja nerozumiem celkom

wewerka01
autor
24. jún 2020

@monika_k ešte je korona 🙏 nikde sa nedá ísť. Tých 8 000 myslím- nevyhnutné, fixne. Pohyblivé ma nezaujíma momentalne....nedolezite...

wewerka01
autor
24. jún 2020

@monika_k ide o náklady nie plat....chlap isto zarobí od €600 a vyššie....

mogaa
24. jún 2020

@wewerka01 tak myslím že chlap zarobí 800-900minimálne😉samozrejme záleží od práce, ale platy tu sú už vyššie ako predtým čo ste dchádzali na UK...minimálka je momentálne 580,-eur...

mogaa
24. jún 2020

@wewerka01 a teda neviem ako v UK, ale tu už fungujeme relatívne normálne, čiže aj výlety s deťmi aj dovolenky, v lete už normálne aj kúpaliská , kiná....

wewerka01
autor
24. jún 2020

@mogaa ked sme odchádzali minimálna bola €300-350

hefo
24. jún 2020

@mogaa S tým fondom opráv treba uvážiť, že pri dome je tiež niečo ako "fond opráv", lebo priebežne treba robiť údržbu budovy, akurát si to človek bežne neplatí mesačne, ale viac nárazovo, keď niečo chce alebo treba urobiť. Ale v sumáre to pri dome bude možno aj viac (lebo sa náklady napr. na strechu nerozrátavajú medzi viac bytov), ak si teda človek nevie veľa z toho urobiť sám.

divozienka26
7. júl 2020

@wewerka01 nas je 5, ak ratam vsetko (strava,drogeria,skolky, telefon,oblecko,platby za byt,vylety, restauracie....) teda uuplne vsetko (okrem auta) tak minieme mesacne cca 1500

ema234
27. nov 2020

@wewerka01 400 strava, 300 úvery, ups a už je po peniazoch, ďalej už radšej ani nerátam. Ak sa na strave uskromníš, lacný nájom, bez hypotéky a bez detí, tak to dáš.

Strana
z2