Aké máte skúsenosti s kreditnou kartou do mínusu?

smoulinka22
31. máj 2011

Ahojte,

chcem sa spýtať čo vy a debetná karta? Konkrétne pozerám po http://www.kreditky.sk/p60/slovnicek.sk.html#d máte s ňou niejaké skúsenosti a celkovo, dá sa s ňou fungovať tak aby som si neprivykla chodiť do mínusu? Ja to chcem využiť fakt len občas... dík 🙂

aduska181
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
bellada
31. máj 2011

@aduska181 Debetná karta je druh platobnej karty, opak kreditnej karty. Je to platobná karta pevne viazaná na bankový účet, ktorou možno čerpať prostriedky do výšky (často aj povoleného záporného) zostatku na bankovom účte.
Je určená predovšetkým na platby u obchodníkov a na výbery peňazí z bankomatov. Jednotlivé platby či výbery z bankomatu sú priamo strhávané z bankového účtu.
Tento druh karty dávajú banky takmer ku každému bežnému účtu. V praxi to znamená, že akákoľvek platba je automaticky preverená v banke, či je na účte dostatok finančných prostriedkov a následne sú peniaze stiahnuté z účtu. Pokiaľ účet nedovoľuje ísť do mínusu, alebo na účte nie je dané množstvo peňazí, platba nebude zrealizovaná.
z toho jasne vyplyva, ze z debetnou kartou mozes ist aj do minusu, mam taku kartu uz peknych par rokov a bola som uz aj v minuse 😉
@smoulinka22 vysku zaperneho zostatku, cize kolko mozes ist do minusu ti urcuje banka na zaklade tvojich pohybov na ucte, vo vseobecnosti plati, ze ak mas na ucte stabilny pravidelny prijem a peniazky aj pravidelne minas, teda je tam prisun aj odsun penazi, si pre nich zaujimavy klient a preto ti povolia aj vysiu sumu do minusu 🙂 mne sa niekedy podari prepadnut do minusu a cerpat tak vlastne uz z penazi banky, je to napriklad v obdobi vianoc alebo teraz v lete v case dovoleniek, ked su vacsie vydavky, ale nikdy som s tym nemala problem lebo vzdy na nasledujuci mesiac mi na ucet vlastne nabehne vyplata a tak sa to vzdy pekne a vcas vykryje a kedze velke vydavky nemam kazdy mesiac tak sa mi nestava, ze by som sa dostala do zacarovaneho kruhu, ked ides z minusu do minusu a vlaste nikdy nemas dost, na toto si treba dat pozor, aby sa zaporny zostatok neprehlboval a bol vzdy len v takej vyske, aby si ho vedela v nasledujucom mesiaci vykryt 😉

bets
1. jún 2011

ja pouzivam len debetne karty, z dovodu ako pise @bellada - pri platbe alebo vybere sa priamo platba spracuje a vidim okamzity disponibilny zostatok na beznom ucte. praveze kreditna karta by ma mohla viac navadzat na vyssiu spotrebu ako su zdroje.
myslim si, ze na poziadanie banka moze zrusit povoleny debet. ja si ho nechavam, nakolko je to nejaka rezerva, ak by sme surne potrebovali peniaze. na druhej strane je vysoky urok pri vstupe do povoleneho debetu, ale niekedy pride vhod, ked viem ze na druhy den je vyplata a potrebujem nieco surne zaplatit.

sisaha
1. jún 2011

@smoulinka22 poznam viacerych ludi, ktore kreditky zrusili z dovodu, ze raz vycerpali celu povolenu sumu a potom sa nevedeli z toho vyhrabat, lebo hoci v termine tam posielali nejake minimalne platby, ktore potom obratom vyberali, lebo im chybalo. Su tam neskutocne vysoke uroky. Kreditka je z mojho pohladu pre ludi, ktorí nezijú od výplaty do výplaty. A ja osobne ju ani nechcem.

smoulinka22
autor
3. jún 2011

toho sa presne bojim, že sa nebudem vedieť potom vyhrabať z dlhov... ale ak mi oni nastavia, limit dokedy môžem ísť do mínusu tak by to malo byť fajn.. presne ja chcem len v čase leta/vianoc... a to tak -3000kč maximum.

959touareg
6. jún 2011

Z vlastnych skusenosti mozem povedat, ze ...nikdy viac nechcem vidiet debet na mojom ucte. Sice som mala stanoveny limit, do akeho minusu mozem najviac ist, no bol to pre mna horor. 4 roky som sa nevedela dostat nad nulu. Kto sa raz dostane do minusu, tazko sa z neho vyhrabe, je v tom az po usi. Je to zacarovany kruh.Totizto, ked mi aj prisli na ucet peniaze, pravidelne kazdy mesiac, tym sa mi akurat tak vyrovnal ucet a dostal sa na nulu, no musela som z niecoho zit, takze vyberanim tych penazi som opat bola v minuse. Konecne po 4-roch rokoch sa mi podarilo dostat nad nulu a okamzite som zrusila debet. Aj ked ma v banke prehovarali, nech si ho ponecham, ze je to dobra vec, ze takto zije takmer 90% ludi, trvala som si a stala za svojim. Jasne, ze bankam je to vyhodne, ved ziju z toho. Uroky mi strhavali raz za 3mesiace a boli malicke, takze aspon ze to. Ale bola to pre mna nocna mora.

A presno to, ako ty smoulinka22 som si nahovarala aj ja, ked som si vybavovala v banke debet. Ze to budem mat ako rezervuvu, clovek nikdy nevie, kedy bude surne na nieco potrebovat, ved ked pride vyplata, tak sa mi to vyrovna a tak....ale realita je ina. Vzdy som zila v tom, , ked som si postupne vytahovala z uctu, ze..ved je to malicka suma, iba 20€, potom dalsia 10€, neskor 30€ a ani neviem, ako som sa dostala po koniec limitu. A ked nabehla vyplata, bola som vzdy iba na nule, pretoze ten limit, v minuse mi mohli dat iba v sume 90%vyplaty, ktoru som dostavala, nastastie, ze nebol nekonecny.....A ked mi nabehla vyplata, musela som z nej predsa zit cely mesiac, tak som opat vytahovala a na konci mesiaca, pred vyplatou som bola opat na konci minusu......zacarovany kruh.
Pokial mas pevnu volu,povies si, nedotknem sa ich, mozno s tym problem mat nebudes, no ja som taka nie. A viem, ze takmer vsetky kolegyne su na tom podobne, ako ja.

959touareg
6. jún 2011

A este jedna dobra rada....snaz sa ist do minusu tak, ze z neho nevycerpas uplne vsetky peniaze tak, ako ja. To bola moja obrovska chyba,ktoru som nepremyslene urobila. Vtedy sa uz tak lahko z neho nevyhrabes, pretoze az ti na ucet bude chodit iba vyplata, ako mne a ta je v celkovej sume debetu, nemas sancu sa dostat nad nulu. Ale pokial pojdes do minusu iba par eur, tak je jasne, ze ked ti nabehne vyplata, bude vacsia ako tvoj dlh, tak budes v pluse a to je super.

ada32
11. jún 2011

uplny suhlas s @959touareg kreditky nie su pre ludi ktori maju dostatok prostriedkov, su prave pre tych ktori maju nedostatok a potrebuju to niecim platat. uroky su nehorazne a ked si dovolia vyhlasit, ze takto zije 90% ludi, som dost rozladena. nam dokonca obcas pride rovno zmluva s podmienkami, jedine co kuknem je vyska uroku a naposledy tam bolo tusim okolo 20%. tak sa zasmejem a slahnem to rovno do kosa.
ale to nestaci. oni po tyzdni este zavolaju a ked to neukoncim okamzite, tak ma lamu a lamu. 😝 a chcu donekonecna vysvetlovat ake je to vyhodne / pre nich samozrejme/ boze ved je to tak priehladne. clovek ma peniaze rozumne mnozit a nie platit za konzum cudzimi a potom sa z toho vyhrabavat cele roky.
a ked sa nevyhrabe, prichadza na rad exekutor. ale to uz asi pani v banke zabudla povedat. 😝

959touareg
11. jún 2011

@ada32 presne takyto klienti, ako som bola ja a ostatnych 90¨% ludi im vyhovuju a ziju z nich. ja som prakticky takmer vyse 3.rokov zila z ich penazi a platila im este uroky.
a co bolo najhorsie, tak to bolo to, ze ked som si chcela ist zrusit debet...konecne som im to posplacala a dostala sa nad nulu,predstavsi si, nedalo sa to len tak jednoducho, ako som si to predstavovala. ja som myslela, ze naklusem do banky a pri prepazke iba tak oznamim pracovnikovi, ze chcem zrusit debet, vypisem nejake papiere,podpisem to a hotovo. no to som sa mylila. oni to neurobia. povedali mi,ze to nie je take jednoduche a neda sa to. ze na to musim mat velmi dobre argumenty, musia mi aj to odsuhlasit vo vedeni. skoro ma vystrelo.
zufalo som im vysvetlila, ze ja to uz nechcem, ze proste som clovek, ktory si tie peniaze,ked ma k dispozicii nejako nevie ustrazit a povedat si...dost, dalej uz nejdem a ze uz opat nechcem ist do minusu, ze ledva som sa vyse 3 rokov z toho vyhrabavala. nedalo sa. boli neoblomni ako skala.vraveli, ze to je normalne,ze som v minuse a opat argumentovali tym, ze tak zije kopa ludi, no horor.
jedno stastie, ze tam mame znameho, ktory mi to vybavil a povedal, nech sa na druhy den zastavim v banke podpisat papiere a ze to bude zrusene. slub dodrzal a ja som sa na druhy den zbavila obrovskeho balvanu. normalne,ked som to podpisala a povedali mi, ze vsetko je vybavene a ze to mam zrusene, tak mi spadol kamen zo srdca.
a uz nikdy viac nechcem mat nic, ziadne debety a ine veci z banky. mam tam uz iba normalny ucet, na ktory mi mesacne chodi vyplata, z tej mozem cerpat kolko potrebujem a ked vycerpam, dalej sa uz neda ist, ziadny debet, ziadne poziciavanie penazi od banky. radsej sa vzdam nejakej veci, ktoru by som aj velmi chcela a poviem si...kupim si to nabuduce. vzdy je to lepsie, ako si to kupit z penazi banky ,ist do minusu a potom sa z toho vyhrabavat. nic mi zato nestoji.
banky, tie iba maju pekne reci a slubuju, ked vtacka lapaju, ale ked uz ma prist na vyrovnavanie dlhov, nezastavia sa pred nicim, nic ich nezaujima. je velmi nebezpecne sa s nimi spolcit. racej prec ruky od nich, peniaze, ktore tam mam su moje, tie mi nikto nezoberie a tie, ktore som mala doteraz, teda tie od banky /debetne/, tie nechcem nikdy viac.
Takze ja mam s debetom velmi zle skusenosti, no je kopa ludi, ktory su s tym spokojni, vedia si to ustrazit. ja som sa musela ponaucit, aby som pochopila, ze pre mna to nie je.

smoulinka22
autor
11. jún 2011

@959touareg Ou tak to ste ma celkom odradili baby 🙂 Radšej si budem požičiavať sem tam od kamošov 🙂 Určite radšej ako mať potom problémy s úrokami.. veľké díky za odradenie! Myslím si, že by to bola veľká chyba mať debetnú kartu, len sa mi to zdalo nachvíľku ako dobrá voľba

indiankaindi
11. jún 2011

@smoulinka22 ja mám kreditku už vyše roka a zatial sm z nej nečerpala. Mám ju fakt ako rezervu, dostala som ju k účtu ako bonus od banky. Manžel svoju kreditku využíva, ak sa mu nedá zaplatiť normálnou kartou (v niektorých obchodoch občas zlyháva terminál) alebo ak je to mimoriadny výdavok, ale vždy si zráta, či môže ísť toľko do mínusu, aby ho to potom v ďalšom mesiaci nemátalo. Okrem toho máme kreditky, kde prvé tri mesiace sú bez úroku, čiže sa nemusíme báť, že sa suma navýši. Poplatok mesačný za kreditku je nulový, čiže nie je o čom, ja si to chválim. Mám istotu, že ak by sa niečo stalo, mám rezervu, resp. je to akýsi pocit bezpečia. Veď sama si určujem koľko vhupnem do mínusu a na čo to miniem.

smoulinka22
autor
12. jún 2011

@indiankaindi ahaa, a ako sa volá tá, kde sú 3 mesiace bez úroku? to vyznie zaujímavo

indiankaindi
12. jún 2011

@smoulinka22 napisala som ti IP 🙂

pedrito129
6. sep 2013

ja som konečne kreditku vyplatil a už nikdy viac. ☹

zabka88
12. dec 2013

kreditka jedine ako rezerva a využívať jedine na e-shopy, e-rezervacie a tam kde to bez nej nie je...
debet účet som mala a nikdy viac...

malabiba
2. jan 2014

@smoulinka22 dá sa to, ak to človek ustriehne, občas používam, ale vždy sa snažím dorovnať tak do 2-3 mesiacov, max pol rok, vtedy to nestojí veľa...to by nemalo význam brať si pôžičku, alebo úver na tak krátky čas

sis789
23. jan 2014
Používateľ sis789 je nedôveryhodný
Je možné, že nejde o reálnu osobu, ale o profil alebo viacej profilov vytvorených za účelom propagovať konkrétne výrobky/služby alebo účelovo manipulovať diskusiu. Pozri príspevky od sis789.

ja by som do toho nešla.... ojej kamaratky sestra sa vdaka týmto "mínusovým" kartám zadlžila tak, že jej hrozila dokonca exekucia.... bolo to dosť zle... kočka sa stala závislá na nákupoch a nevedela sa už vôbec ustriehnuť... nakoniec skončila tak, že si musela požičať od nebankovky- http://www.moneynow.cz/ (našťastie nemaju vysoke uroky a su seriozny) ...ale aj tak to bolo zle a teraz sa musí liečiť zo závislosti... :( takže toť môj názor.

sorky
2. júl 2014

ja som uplne super kartu teraz kupil pred mesiacom od jeden chalan predava polske karty takz. anonymne karty da sa snima uplne vsetko a pritom nikto nevie ze mate ucet cize ziadny exekutor vam nato nevie siahnut proste uplne super vec 🙂) len neviem ju este maximalne vyuzit :D ked tak mi napiste na adam.sorky@gmail.com co by som s tym este mohol spravit pripadne ju viem objednat :D

prispievatel
28. aug 2020

Aké máme skúsenosti s kreditkami?
VEĹMI ZLÉ!!!
Je to diablov vynález. Keď potrebujem drobnejšie sumy tak banka v ktorej mám účet mi na počkanie požičá cez banking appku v mobile. Na výplatu im to vrátim a úrok je taký že za 100€ vrátim 103€ čo je úplne že nič.

zuzuliennka1
28. aug 2020

@bellada poopravim - zavisi to od banky, v tej, kde som ja, som si volitelne precerpanie nastavila sama podla seba