icon

Aké sporenie pre deti odporúčate?

bapi1
27. dec 2025

Chcela by som detom zalozit ucet/sporenie kam by som vkladala peniaze, ktore dostanu od rodiny pri roznych udalostiach (Vianoce, narodeniny....). Tak aby sa im tam aj niečo šetrilo, tj.s urokom a vedenim uctu zdarma. Co odporucate? Co mate vy pre vase deti zalozene a take, ze casom peniaze hodnotu ziskavaju, nie vdaka inflacii strácajú. Len mi neponúkajte investičné životné poistenie.

anonym_583943
27. dec 2025

@bapi1 ak to chces len prilezitostne, tak sporiaci ucet od fio... a mozno by som na meno deti radsej nic nezakladal, ale na svoje...

slavomira236
27. dec 2025

Ja mam vo fiu pod uctom konto fio

biba_18
27. dec 2025

@anonym_583943 ale peniaze dostali deti - ty ako rodič by si na ne šahať nemala…

zalka
27. dec 2025

@bapi1 každé sporenie stráca kvôli inflácii.
Aj keby si spravila účet vo fio.
Založ si napr vo finax účet a investuj tam deťom peniaze, tam by mali poraziť inflaciu, sporiaci účet je fajn ak dieťa povie chcem bicykel a tam si na neho sporí...

anonym_583943
27. dec 2025
@biba_18

@anonym_583943 ale peniaze dostali deti - ty ako rodič by si na ne šahať nemala…

@biba_18 ano, ale ked dieta bude nieco potrebovat, tak moze byt problem s vyberom. Si spravi poducet pre dieta pod sebou a snad nerozflaka cudzie peniaze...

matusformanek
28. dec 2025

@bapi1 uvažujme: všetko, čo zarobí pod inflaciu (aktualne 4% ročne) tak je garantovana strata, t.j. o 20r budu mat takto uložene peniaze zaručene nižšiu kupnu silu než dnes=kupite si toho menej. deti maju horizont min 20r. My investujeme deťom, obom dcerkam od narodenia po cca 200e/mesačne + všetko čo dostanu na sviatky, Vianoce a podobne. Investujem im pod vlastnym menom u brokera a nakupujem uplne trivialnym spôsobom 1 cenny papier dookola, indexovy akciovy ETF fond-zhodnotenie dlhodobo 8-10% ročne, ano aj s poklesmi, ale tie sa v čase vyrovnaju. Viem čo robím. Nič nepredávam, žiadne produkty, proste ma investovanie bavi, roky sa tomu venujem ako hobby. Tu som spisal svoje skusenosti a svoj pohlad na vec, nezavazne, otvorene, dostupne: https://bluenumbers.sk/ako-investovat-detom.html

bapi1
autor
28. dec 2025
@matusformanek

@bapi1 uvažujme: všetko, čo zarobí pod inflaciu (aktualne 4% ročne) tak je garantovana strata, t.j. o 20r budu mat takto uložene peniaze zaručene nižšiu kupnu silu než dnes=kupite si toho menej. deti maju horizont min 20r. My investujeme deťom, obom dcerkam od narodenia po cca 200e/mesačne + všetko čo dostanu na sviatky, Vianoce a podobne. Investujem im pod vlastnym menom u brokera a nakupujem uplne trivialnym spôsobom 1 cenny papier dookola, indexovy akciovy ETF fond-zhodnotenie dlhodobo 8-10% ročne, ano aj s poklesmi, ale tie sa v čase vyrovnaju. Viem čo robím. Nič nepredávam, žiadne produkty, proste ma investovanie bavi, roky sa tomu venujem ako hobby. Tu som spisal svoje skusenosti a svoj pohlad na vec, nezavazne, otvorene, dostupne: https://bluenumbers.sk/ako-investovat-detom.html

@matusformanek nase deti su uz staršie-pubertalny vek. Nebolo mozne sporit im doteraz, kedze príjem postačoval na bezne vydavky domácnosti. Ani teraz to nie je nic moc co zostava, ale aspon to co dostavaju od rodiny plus nase "vreckove" by sme ich chceli niekam zacat odkladat, aby sme im aspon nieco po case odvzdali. Tiez ma láka zacat sa venovat investovaniu, ale zatial som sa k tomu nedokopala 🙂 je to pre mna "spanielska dedina".

zalka
28. dec 2025
@bapi1

@matusformanek nase deti su uz staršie-pubertalny vek. Nebolo mozne sporit im doteraz, kedze príjem postačoval na bezne vydavky domácnosti. Ani teraz to nie je nic moc co zostava, ale aspon to co dostavaju od rodiny plus nase "vreckove" by sme ich chceli niekam zacat odkladat, aby sme im aspon nieco po case odvzdali. Tiez ma láka zacat sa venovat investovaniu, ale zatial som sa k tomu nedokopala 🙂 je to pre mna "spanielska dedina".

@bapi1 aj pre mňa je investovanie spanielska dedina ale rozhybala som sa vo februári tohto roku a spravila si účet na finax. Raz začať treba. Matúš vie poradiť.

bapi1
autor
28. dec 2025
@zalka

@bapi1 aj pre mňa je investovanie spanielska dedina ale rozhybala som sa vo februári tohto roku a spravila si účet na finax. Raz začať treba. Matúš vie poradiť.

@zalka a ako sa da zalozit ucet finax? Treba nejako tie peniaze presuvat alebo len zainvestujes a nechavas to na jednom produkte? Musim sa dokopat aj ja k tomu a pribrat nove skusenosti aj z inej oblasti 🙂

zalka
28. dec 2025
@bapi1

@zalka a ako sa da zalozit ucet finax? Treba nejako tie peniaze presuvat alebo len zainvestujes a nechavas to na jednom produkte? Musim sa dokopat aj ja k tomu a pribrat nove skusenosti aj z inej oblasti 🙂

@bapi1 založila som si účet a poslala peniaze... Ja som nastavila príkaz 10e týždenne pôvodne som chcela 20e mesačne ale zmenila som to.

lentilka46
28. dec 2025
@matusformanek

@matusformanek ahoj, oplati sa aj kratkodobe investovanie? Detom investujes po dobu cca 15-20r, ale co tak investovanie po dobu max 5r? Oplati sa to?

bapi1
autor
28. dec 2025
@lentilka46

@matusformanek ahoj, oplati sa aj kratkodobe investovanie? Detom investujes po dobu cca 15-20r, ale co tak investovanie po dobu max 5r? Oplati sa to?

@lentilka46 aj mna takyto casovy horizont zaujima, pripadne horizont 8-10rokov

romino
28. dec 2025
@bapi1

@lentilka46 aj mna takyto casovy horizont zaujima, pripadne horizont 8-10rokov

@bapi1 to nikto dopredu nevie. Moze prist aj nejaka velka ekon. kriza, a roky budete vidiet minus.
Posledne roky super nadpriemerne , az iracionalne vynasali...ale to do velkej miery aj kvoli pumpovaniu penazi centralnymi bankami. Ci to bude tak aj nadalej Najbkixsich 5 rokov ? ? Otazka za milion ...
U horizontu len nejakych 5 rokov sa nie uplne odporuca ist do akcii .. prave kvoli tomu neocakavanemu prepadu, kedy navrat moze trvat roky.

matusformanek
29. dec 2025
@bapi1

@bapi1 bez problémov, dôležite je vždy aby ste vedeli čo si kupujete, to je zaklad. aspon zhruba tomu rozumiet. viem tieto veci vysvetliť. pôsobím ako nezávislý edukátor, nepredávam, nesprostredkujem produkty, len vzdelávam, ak je záujem, odpovedam na otazky. https://www.matusformanek.com

matusformanek
29. dec 2025
@lentilka46

@lentilka46 @bapi1 ahoj. kazde investovanie sa oplati, len na 5r horizont nesmiete dať všetko do akcii. Existuju rôzne miešane portfolia. Nedavno som pomahal rodičom a svokrovcom s nastavenim (vysvetlil čo a ako)..a to maju 60-61r. Inv horizont som počital presne cca 5r +-. Kludne môžete aj dlhšie investovať, investicia nekonci po uplynuti 5r, no je dôležite minimalizovat moznost ze tym ako akcie skacu hore dole, že skončite po 5r nedajbože v minuse. Preto sa kolisanie tlmi inymi aktivami, akymi su dlhopisy, zlato a podobne. pripadne realitny fond. Zaklad je opat taky, ako pišem vyššie-rozumiet tomu, čo si kupujete, aspon zhruba, aby to nebola mačka vo vreci, ktora si robi čo chce-lebo potom mam z toho strach. Ak investicii ktoru mam verim a rozumiem (viem, že som si nekupil blbost) tak strach nemam-naopak prikupim v poklese. to je pointa. ak treba, vysvetlim.

matusformanek
29. dec 2025
@bapi1

@bapi1 použivam aj finax. nič netreba presuvať. len nastavite trvaly prikaz a o nič sa nestarate-ono to znie všetko jednoducho, ale i tak budete na investiciu pozerať (každy to robi 🙂 aj ja) a treba emočny vydržať pripadne poklesy. Akcie skutočne vela kolíšu, ale to je ich zakladna vlastnost-ak jej rozumiem, nebojim sa