icon

Aké sporenie pre dieťa si vybrať?

magmolatus
3. mar 2017

Chcel by som sa spýtať či máte sporenie pre deti, poprípade aké a koľko si šetríte.

Zvažujem že by som založil nejaké sporenie na báze indexových fondov.
Vedel by mi niekto poradiť čo si vybrať z ponuky napr. VUB (mam tam účet).

Ďakujem za každý postreh.

suelop
4. mar 2017

@richardhudec sporenie v pss nieje iba na kupu nehnutelnosti. A nemusi byt vylucne zalozene kvoli tomu.

mima4
4. mar 2017

@suelop je aj sporenie lisiak, ktore ma atributy stavebneho sporenia, ale peniaze si clovek moze hocikedy vlozit ci vybrat. Je to skor na odkladanie penazi, lebo je tam fakt smiesny urok.

malabiba
4. mar 2017

@mima4. som odporca uverov...ale mas nejaky typ ako dnesny mlady clovek moze prist k byvaniu bez uveru?...ak mu nepomoze rodina, tak nijak

svetlana35
4. mar 2017

mne teraz skoncilo stavebne a veru tie peniaze celkom vhod padli. Lepsie ako nesetrit nic...Uroky su biedne vsade, myslim ze lepsie to nebude. Slovaci velmi malo setria, oproti inym statom.

mima4
4. mar 2017

@malabiba
bez pomoci rodiny, dedicstva clovek do 30 rokov velmi tazko (bavime sa o slusnom cloveku, nie zlodejoch)
Kazdopadne, treba si na byvavnie sporit, a vidim, ze vacsina ludi s tym ma mega problem, lebo co dostanu, to minu a to poznam vela ludi s prijmami na rodinu nad 3000 eur mesacne

mijo53
4. mar 2017

@mima4 poraď ak vieš ako sporiť na bývanie, len v predchádzajúcom príspevku bolo, že sporiť dieťaťu 18 rokov sa neoplatí, lebo za to potom kúpi gauč, tak koľko a ako dlho sporiť na bývanie ak niekto veľa toho nezdedí, nepomôže rodina ap.

svetlana35
4. mar 2017

@mijo53 tiez som zvedava 🙂 a dam si poradit

mima4
4. mar 2017

@mijo53 odkladat co sa da, kaslat na novy nabytok, rekonstrukciu bytu, vzdat sa luxusnych dovoleniek... a hlavne, ked su dvaja bez deti, dokazu krasne si usetrit

svetlana35
4. mar 2017

@mima4 uplny suhlas. Slovaci si velmi potrpia na katalogovom byvani, nove modne vychytavky...Zariadenie ako zo zurnalu. Ludia v inych statoch to absolutne neriesia.. a druhy pohlcovac penazi je oblecenie, kozmetika a auta. Ja teda nevidim rozdiel ci si dam na ksicht krem za 50e alebo krem za 5e. Realne mam drahu kozmetiku, ktora je podla mna priemerna a ked si predstavim sumu , aku som zaplatila na nu tak si bucham hlavu o kachlicky.

mijo53
4. mar 2017

@mima4 luxusné dovolenky myslíš exotika alebo aj Chorvátsko, do akej ceny a čo rodina s deťmi, čo taký učiteľ, psychológ, ktorý nie je ešte súkromný, vieme aké majú platy, ich vzdelanie bolo finančne tak isto náročné ako napr. informatika, len plat je neporovnateľný, myslíš, že je to spravodlivé, či títo by nemali mať deti, aký je tvoj názor, aj také povolania sú potrebné, všetci nemôžu byť lekári, IT, právnici, politici atď

mima4
4. mar 2017

@mijo53 mas pravdu, ze nemozu byt vsetci lekari, it a podobne, ale ty sa rozhodujes za seba, nie za vsetkych a ty musis vediet, ci praca, ktoru budes vykonavat po skole, ta aj uzivi, uzivi tvoju rodinu a mzda ti bude vyhovovat. Ked si vyberies povolania s nizkou mzdou, musis sa bud vydat za muza s normalnym platom, alebo prisposobit tomu aj svoj zivotny styl a to, ze budes skor prezivat z mesiaca na mesiac. Volba povolania je predsa slobodna volba a vies pri tejto volbe predpokladat aj svoj potencialny prijem. Ja som si zvolila povolanie, pri ktorom nemusim zivorit a tiez je to moja volba.

mima4
4. mar 2017

@svetlana35 ja niekedy zasnem nad tym, co ludia kupuju a mnohi len preto, lebo to ma aj segra, sused, kolegyna... a tiez si myslim, ze byt nemusi byt ako zo zurnalu, a na prve roky manzelstva sa da v pohode polepit aj nabytok z bazara (nemyslim sekretare z 50 tych rokov).

mima4
4. mar 2017

@mijo53 dovolenky som myslela exotiku, ale aj bezne, aj rozne lyzovacky v taliansku... no mnohi ludia si nevedia bez toho predstavit existovat, setrenie je pre nich utrpenim..chcu si proste uzivat.

svetlana35
4. mar 2017

@mijo53 ja ako ucitelka sa nestazujem na financie a to manzel robi za pokladnou v hypermarkete. Ono zas aj ucitelia maju rozne ohodnotenie, plat sa da zvysit kreditmy, atestaciou, vzdelavanim...mame aj uver, aj dovolenku si dovolime, co to setrime ak by sa nieco neobvykle prihodilo. Da sa minat aj rozumne. A zalezi aj od regionu , niekde sa zije drahsie niekde lacnejsie.

tinkak08
4. mar 2017

@magmolatus sice som zamestnancom banky ale mam vlastny pohlad na vec a nie som zavisla prave na tej banke kde pracujem(mam ucet aj inde) 🙂 do ktorej kolvek institucie pojdete urcite by som sla do fondov.na sporiacich uctoch je zhodnotenie minimalne az nulove.Ak to ide na dlhu dobu co je tych 15 rokov urcite to neolutujete ale pan ktory sa k tomu vyjadroval a pisal dlhsiu soravu o fondoch ma v podstate pravdu🙂 zhodnotenie tam bude urcite pekne a k tomu treba si vybrat taky fond kde mozte bez poplatku vyberat v pripade ak budete potrebovat🙂 ak sa chcete poradit v banke jedina banka na svk ktora ma ozajstne investicne poradenstvo je csob.Ziadna slava co sa tyka mena ale ano jedina banka kt ma tuto specifikaciu.Aj ostatne banky ako vub slsp tatra poskytuju fondy uz aj postova dokonca ale vsetko je na vas kto vam co poradi z rodiny.Urxite by som si vypocula viacero ludi co sa v tom pohybuju a urobila si vlastny nazor ak by som to nepoznala 🙂

mijo53
4. mar 2017

@svetlana35 presne tak, koľko máš detičiek? lebo aj to je dôležité

svetlana35
4. mar 2017

@mijo53 mam takmer dospeleho syna.

janickacrazy
4. mar 2017

@svetlana35 Wau, tak to teda nechápem, bud učíš na nejakej súkromnej škole a máš iný plat ako bežný učiteľ alebo musíte čarovať.

mijo53
4. mar 2017

@richardhudec -50% znehodnotenie akciového fondu v USD v roku 2008 t.j. po 9 rokoch sa dostalo na 83% pôvodnej investície, takže zarábať možno bude po 15 rokoch, investície nie sú pre každého, musia mať ľudia aspoň základnú vedomosť čo je investovanie do fondov, kedy vložiť, kedy vybrať ap.

kondaska1
4. mar 2017

Ludia tak ja neviem co vlastne chcete? Prevlada tu nazor ze setrenie je blbost, a ak uz setrit tak kazdy chce nech su tam vysoke uroky a ziadna miera rizika, ale to proste nejde... pan chce zrejme setrit aspon nieco v malom a nech to aspon trosku zaraba (sudiac podla toho ze stavebne sporenie mu kvoli lehote 5 rokov viazanosti na byvanie nevyhovovalo), tak ho tu nematte zlatom, investicnym bytom a krizou z roku 2008.
Nikto mu tu nenuti investicne poistenie co je uplna blbost, ale taketo strasenie a odhovaranie od vsetkeho ma tu uplne znechucuje 😣

salfusco
4. mar 2017

@mima4 ja tam mam urok 1%,co je vzdy lepsie,ako mat peniaze v banke.Taky urok nie je ani pri terminakoch v sucasnej dobe.Pri vyhodach,že s peniazmi mozes narabat podla lubovole 🙂

svetlana35
4. mar 2017

@janickacrazy ucim na klasickej statnej skole....Mam aj odrobene roky, priplatok za kredity , triednictvo, nic extra. dovolime si vsetko co bezni ludia, dokonca ani nehladujeme, syn chodi na kruzky, dokonca aj do taborov 🙂

mima4
4. mar 2017

@salfusco kde tam? Lebo lisiak sporenie ma 0,3 %

svetlana35
4. mar 2017

@mima4 zrejme klasicke stavebne sporenie nie lisiak. Pisu 1,75 percenta rocne. Mne teraz po 6 rokoch konci stavebko a mala som tam urok cez 2 percenta

mima4
4. mar 2017

@svetlana35 akurat to pozeram ale mne pan co to,sprostredkoval od nich povedal ze pri uroku je vysoky poplatok vobec za zalozenie sporenia.

svetlana35
4. mar 2017

@mima4 teraz maju akciu tusim bez poplatku. Sondovala som to minuly tyzden, lebo v CSOB mi stavebne skoncilo a rozmyslam zalozit tak kde maju nizsi poplatok a vyslo mi PSS. Este aj Wustenrot mava stavebne sporenia ale podmienky nic moc.
Inak ja som akurat min, týzden chcela zalozit rizikovu poistku a som zhrozena, ako ich pracovnici dokopy nevedia nic co so sa pytala. Len nahadzat udaje do ich kalkulacky a urobit zmluvu, nevedia zakladne veci. Mali by si ich pekne preskolit

mima4
4. mar 2017

@svetlana35 ale pisu ze az 1,75 %
Co treba extra pre to splnit?

svetlana35
4. mar 2017

@mima4 ak chces plnu statnu premiu musis tam vlozit urcitu sumu myslim ze to je cca 1300 e rocne...Vlada to kazdy rok upravuje, inak nejako extra som to neskumala ze podla coho ten urok vypocitaju,ale vzdy je vacsi ako na inych produktoch ak neratame investovanie

mima4
4. mar 2017

@svetlana35 ano ale okrem statnej premie mas urok a oni pisu ze urok moze byt az 1,75 % , cize aj menej a aby si mala urok 1,75 % , musis podla mna niecomsplnit, len neviem co.

svetlana35
4. mar 2017

@mima4 mozno to je vo vseobecných podmienkach, neviem nedocitala som sa zatial,mozno nam to niekto ozrejme. Zrejme zalezi od tarify a rokov sporenia ako si navolis, nic ine mi z toho nevychadza