Aké sú mesačné výdavky na deti?

11. feb 2023

Ahoj, plánujem mať v budúcnosti deti a chcela by som sa spýtať tých ktoré máte deti aké sú vaše mesačné výdavky na ne ? Stačí aj výdavky na jedno dieťa,(do výdavkov prosím nerátajte hračky ani mobily,tablety, notebooky a podobne,iba tie základné veci ako škôlka,jedlo, oblečenie a tak, veľmi pekne ďakujem :⁠-⁠)

dadis
11. feb 2023

V kazdom veku a pri kazdom dietati ine..ale ja hrubo odhadujem ten zakladny priemer na 400eur mesacne/dieta.

pribinak
11. feb 2023

Je to vysoko individuálne, niekto kupuje len pampers plienky, iným úplne stačí značka z lidlu. Niektoré maminy dojcia a 2 roky nekupujú mlieko, iné 2 roky musia kupovať umele. Niektoré mamky nemajú problém dať oblečenie z bazariku a iné kupujú len nove

Je fajn by na dieťa pripravená, ale ťažko presne určit sumu. Veľa závisí aj od reagionu kde žiješ a tvojho nastavenia

mamula20
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
elizabet173
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
martinkachrustikova
11. feb 2023

Toto je velmi diskutabilna otazka... pretoze len plienky mozes kupit za 0.17€/ks ale aj za 0.35€/ks. Mozes kojit, no mozes kupovat aj umele mlieko za 7€ ale aj 20€. Mozes kupit tenisky za 10€ ale aj za 70€, su skolky za 20€/mes ale aj za 200€/mes... atd... to su len zakladne veci v pripade zdraveho dietata... ak mu vyskoci len "obycajna" intolerancia rataj mesacne +min.100€... podla mna je sice pekne, ze myslis do buducna, ale dieta sa bude jednoducho musiet mat tak, ako si to ty budes moct dovolit 🙂 v pohode sa zmestis aj do priemerne 100€ ak budes hladat zlavy, dostanes oblecenie od rodiny alebo ho kupis cez bazar, nebudes nakupovat sladkosti ale len zakladne potraviny atd... no moze ti byt aj 300eur malo ak sa budes orientovat na znackove veci, budes dieta rozvijat na nejakom narocnejsom kruzku, ak budete riesit alergie/intolerancie atd.

martinka13
11. feb 2023

Vysoko individuálne. Naviac je ťažko predpovedať, aké budú náklady na škôlky, školy, krúžky, kým Tvoje dieťa dosiahne tento vek. Dieťa buď chceš, alebo nechceš. Pokiaľ žiješ v základnom štandarde (práca, byt, dobrý partner), takéto otázky sú zbytočné. Ďalšia vec je, kedy a či vôbec dieťa bude. Niektoré veci sa plánovať nedajú.

zitaje
11. feb 2023

Koľko máš, toľko dáš. Malé dieťa do roka nepotrebuje skoro nič / dá sa zohnať všetko za minimum peňazí, z bazáru. Keď budeš dojčiť, používať látkové plienky a bezplienkovú metódu, oblečko zdedíš, bábo bude spať s rodičmi na veľkej posteli , je to málo výdavkov. Kočík sa dá tiež z druhej ruky, šatka detto.
Na druhej strane niekto dá 1000 eur za kočík, dizajnová detská izbička, štýlové dupačky 😀

kitycat
11. feb 2023

@elizabet173 alebo "kollo vychadza rekonstrukcia 3i bytu" 🤭

koniarova
11. feb 2023

Nerieš. Keď máte nejaký základný štandard, prácu a bývanie, zvládnete všetko v pohode. A naozaj sa to nedá paušalizovať. Za mňa,väčšie náklady sú na staršie deti v škole a stredoškolákov.

mamula20
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
a_adamcova
11. feb 2023

@mamula20 živo si ma teraz vrátila do mojich spomienok, keď si len za natiahnutie elektriny do kúpelňe vypýtali 900€ :/

jana_eyre_2
11. feb 2023

Tak to sa fakt nedá takto napísať.. zaujíma ťa bábätko, alebo školák? Alebo škôlkar? V každom prípade je to úplne iné..

deti95060810
11. feb 2023

pri takomto kalkule deti radšej ani nemaj...
ešte si zabudla na otázku koľko priberiem za tehu alebo popr. koľko kg mi ostane po pôrode a ako sa mi zmení postava...
porozmýšľaj o inej prof. dráhe...

mamula20
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
lenusiatko
11. feb 2023

Dcera 15 r. za januar : 400 eur okuliare, 400 eur uprava strojceka, 300 eur kruzky za druhy polrok, 100 eur oblecenie, 100 eur obuv, 60 eur obedy, 150 eur terapia, 20 eur elektricenka, 20 eur vreckove, 60 eur poplatok skola. Ostatne drobne neratam. Este mam syna, ten vychadza trochu lacnejsie.

erika237
11. feb 2023

Aj som sa chcela rozpisat, ale zmazalo sa mi to a uz sa mi nechce zacinat.
Asi dva roky som zvykla kupovat veci v balikoch, lenze napriklad ponozky, pancuchy, tielka som vzdy kupovala nove, lebo vacsinou v ziadnom baliku neboli a to vie byt tiez niekedy palka. Topanky a papuce tiez zvyknem kupovat nove.
Vela krat sa povie, ze napr Pepco ma lacne veci, co je aj pravda, ale mne pride ze su nejako divne strihnute, alebo ja som vadna. Mala ma hrubsie nohy a teda v takom pepcu jej nieco kupit a potom obliekat je morda. Objavila som obchod kde aj leginy jej dobre sedia a tak radsej kupim tie o par eur drahsie a to stale si myslim, ze kupujem lacne veci.

autor
11. feb 2023

Ďakujem veľmi pekne všetkým, chcela som to vedieť hlavne aby sme mali pre dieťa dostatok.

autor
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
a_adamcova
11. feb 2023

@deti95060810 a to akože prečo? Lebo nechce byť nezodpovedná? Možno tebe je šum a fuk či budeš schopná deťom zabezpečiť všetko čo potrebujú, ale sú aj také, čo sa potrebujú a chcú na to pripraviť a absolútne nič zlé na tom nevidím. A ani na tom, že sa to opýtala.

mamula20
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
lienka.7
11. feb 2023

Závisí co chces dietatu kupovať. Značkové veci? Aj 1.000€, kúpiš z bazariku? 300-400€ mozno.
Taktiež v akých množstvách a kolko doslova "hovadin" potrebujes...Skolka? Štátna 100€, súkromná aj 600€.
Ešte niečo potrebuješ?

veronikaszabova
11. feb 2023

@deti95060810
""pri takomto kalkule deti radšej ani nemaj...""
To akoze fakt?? 🤦🤦🤦 Co je na tom divne, ze chce vediet, kolko cca bude potrebovat mesacne na dieta??
To ma radsej porodit dieta a potom vsade vyplakavat, ze mu nema co obliect, ze nema € na mlieko..?? Tak asi si chce nejaku rezervu aj urobit.

tykat
11. feb 2023

@elizabet173 nie, nie je to podobna otazka... lebo tu by podobna otazka znela "planujem v buducnosti zacat jest, kolko cca miniem na stravu?"

@autorka Toto je velmi tazko zodpovedatelne, lebo aktualne sa ceny a podmienky co sa tyka deti menia ako na hojdacke. Cize ani odhad % z prijmov nepomoze kedze uz o mesiac to moze byt ine.
V tomto smere jedina rada...ak ste dvaja a ledva vyzijete tak s dietatom to bude este horsie, ak vyzijete v pohode tak si zacnite jeden prijem odkladat a ak bez neho aspon rok vyzijete tak majte dieta (a ten odlozeny prijem pouzijete pocas MD a RD na zvysene vydavky).
A este jedna vec ak ti niekto zacne ratat 700€ za kocik, 400€ za postielku, 200€ za prebalovak, 100€ za kozmetiku... tak to vobec neber do uvahy, dieta bude spokojne aj bez drahych veci.

autor
11. feb 2023

@tykat Ďakujem veľmi pekne

lienka.7
11. feb 2023

@veronikaszabova niky prepac, ale
@deti95060810 jej v podstate nič zle nenapisala.
Otázka je formulovana veľmi vseobecne, nevieme nic o jej majetkových pomeroch, prijme a najmä predstavách. Pokial zaraba 600 netto, ano, dieta je pre nu nákladné. Ma muza? Koľko zaraba? Bývajú v byte na hypo ci v dome so svokrou kde majú min.vydavky? Toto všetko je podstatne, nie ci kupim decku kocik za 500€ ci 2.000€.
Vidím predsa kolko.cca.mam výdavky na nas 2, tak zarátam min.raz tolko na dalsou osobu... potom chce byt doma kolko? Rok, dva ci rovno 6?
Týmto netvrdím, že deti majú mat iba bohatý, aby ste sa tu do mna zase nepustili vsetky. Ale ano, na dieta treba byt financne pripravený vopred. Pripravený znamená obaja, teda zena ale aj muz. Mne sa oci pretacaju ked tu čítam, ze kolko si mam vopred našetriť, aby som vedela z toho prežiť alebo ako ušetriť z rodicaku este. Dieta je snad oboch, nie? Mne by moj len raz povedal, ze nech "zijem" z RP, v momente idem do prace ja, a on môže na RP "zit" aj s dvoma deťmi. Ale normalny chlap toto zene, ktorú si vazi za to, ze mu porodila deti, stara sa o ne, aj o neho ani nepovie, chrapun problém nema..
Potom tu bude aj menej príspevkov typu ako ojebabrat stat, lebo vsak mam predsa na to narok.

loginexistuje
11. feb 2023

hlavne rataj s tym ze pribudajucim vekom dietata sa statne prispevky znizuju a nakaldy na dieta sa zvysuju
nedaju sa porovnavat nakaldy na dieta do troch rokov s nakladmi na dieta 14-15 rokov tie su nasobne vyssie

lucia147852
11. feb 2023

Tak to je vysoko individuálne. Môžeš mať plán a bábätko sa narodí s diagnózou, stačí atopicky ekzém ako u nás a len za maste som dala 300€ mesačne. Poprípade iné alergie, intolerancie... Treba mať fajn príjem, ale zas roku odkladať rodičovstvo len kvôli tomu, že ešte nemám podľa svojho názoru dostatok je hlúposť.

autor
11. feb 2023

@lucia147852 Ďakujem :⁠-⁠)

zuzinabila
11. feb 2023

@deti95060810 presne tak.je to vyslovene otazka hrubo pod ciaru ludskej dostojnosti.hlavne ked este len planujes prve.neboj sa,minimalne jedno urcite vychovas a das to.

zuzinabila
11. feb 2023

Inak,mozem ti napisat vydavky na nasu macku,psa ale dieta..😐