Ako čo najlepšie využiť sociálny systém?
Ahojte. Chcel by som poprosiť o rady, tipy a triky k možnej optimalizácií finančnej situácie vzhľadom na nastávajúce skutočnosti:
Ja: SZČO už viac rokov, povinne platiaci nemocenské a sociálne poistenie, o čosi vyššie, ako minimálka (teraz mi z 218€ mesačne dvihli na 256€ mesačne).
Manželka: Na rodičovskej dovolenke do februára 2024. Tehotná, predpokladaný termín pôrodu niekedy v apríli.
Deti: 2ks, jeden 6 rokov, jeden 2,5 roka. Aj ten 2,5-ročný už pôjde do škôlky v septembri.
Z toho vyplýva, že manželka z rodičovskej dovolenky vhupne rovno do novej materskej +/- 2 týždne. Otázka je, čo sa dá teraz robiť, aby sme podľa možnosti čo najviac vyžmýkali štátny sociálny systém? Môžem ísť ja na materskú s mladším na pol roka, manželka ale do roboty nepôjde na toho pol roka, čiže by si musela vybaviť buď rizikové tehotenstvo, alebo nejakú formu PN, prípadne mohla by byť pol roka nezamestnaná a dostávať podporu (časovo jej to vychádza - pred všetkými deťmi pracovala niekoľko rokov).
A ja čo? Mal by som dvihnúť platby do socialnej poisťovne, aby mi vyšla lepšia materska?
Vydolujme z deficitného rozpočtu čo sa dá, veď naše deti to na daniach splatia.
Zhumpľujme planétu veď je nám jedno aké sra5ky budú ďalšie generácie dýchať a piť.
Príspevok by mal zostať. Na výstrahu všetkým ktorí sa rozhodnú na Slovensku žiť. Lebo aj takíto ľudia majú volebné právo a rozhodujú o budúcnosti krajiny.
@taynee Na MK nevládne spravodlivosť. Je tu rôzny meter, niekomu prejde všetko a niekomu mažú aj maličkosť. A podľa mňa závisí aj od toho, kto nahlási príspevok. Ide to dole vodou, keď to tu pozorujem za tie roky.
@zuzanockamt Ahoj, pravidlá platia pre všetkých rovnako. Bez rozdielu. Modrý koník team
Dieťa dajte do škôlky neskôr ty na materskú a žena podporu..aspoň dúfam, že som to dobre všetko pochopila
@zuzanockamt Prosím Ťa, povieš mi, čo sa tu zas zomlelo, že @taynee zrušili? Aj cez IP.
@heleninamama Netuším, prečo jej zrušili účet. Len sa tu písalo o tom, že autor príspevku je @thirstymonk. Bol tu aj link na nejakú ďalšiu tému, ktorá bola viackrát založená a zmazaná (možno ju anonymne zakladala taynee?), kde sa poukazovalo na to, čo je @thirstymonk zač. A o chvíľu mala taynee zmazané komentáre a aj účet. Ale pravidlá na MK platia pre všetkých rovnako 🫢 Som tu 16 rokov,ale teda ostatné roky je to úplne iný MK ako kedysi.
@zuzanockamt Zaujímavé, to ja som ho odhalila a ešte som tu🤣 a ju zrušili, ale tiež som už mala pár upozornení, že zrušia aj mňa. Pritom niektoré tu dookola vymýšľajú, klamú, žobrú peniaze, ďalšie zasa veselo urážajú v diskusiách, ak má človek iný názor... a to je všetko v poriadku. A tento nezmysel nazvaný anonymné diskusie by mali úplne zrušiť. Ak chce niekto písať sprostosti, ohovárať, moralizovať, provokovať... nech píše pod svojím nickom a nech sa vie, čo je zač. Veď tieto anonymy, to je tiež forma dvojitej identity.
Nuž mal si sa viac posnažiť a možno by otehotnela skôr
@hugger Prosím ta pošli kopiu svojho prispevku na Úrad vlády a do kancelárie NR SR. Ak na MK tisíc mamičiek a tisíc oteckov legálne ukradne po 5.000€, pretože naše zákony sú zlé a šité horúcou ihlou, tak to bude len slza v našom nekonečnom slovenskom mori. Akokoľvek skutok sa nestal a skutok nebol trestným činom.
@heleninamama taynee bola jedna z mala, co tu boli normalne.. tiez ako Evittam, tiez ju zrusili len tak
@heleninamama Teraz pozeram... co mali na ustredi zly den? No toto...
Ja by som si priala, aby to bolo tak, že každý človek, čo normalne platí dane a odvody vedel, kam jeho peniaze idú. Napríklad ak platím 30 tisíc rocne, mala by som prideleného cloveka (nazvyme ho somrak) čo platí rocne 3 tisíc (jeho 3 tisíc ide na škôlku na rok pre jedno dieťa a porod tretieho). A tam by bolo tvoje dane a odvody idu na somrakove deti školné, na somrakove deti lekár, somrakovi rodicia dochodok, splácanie štátneho dlhu za somrakovu rodinu, somrakove sociálne davky, materske.... A ja by som presne vedela, ktorého somraka živím. Aj on by vedel, že som to ja. Nebol by to "stat", ktorého zmyka. Vedel by, ze zmyka mna a budúcnosť mojich detí. A moje deti sa budú pýtať, prečo majú také na hovno učiteľky? Ja by som povedala, no lebo na súkromné nemáme , lebo a musíme platí aj za somrakove deti. A prečo dostanem namiesto casenky k lekárovi len recept od bolesti do emailu? No lebo somrak neplatí, ale využíva tie služby, tak na nás pani doktorka nemá čas.
@espeo Veľmi pekná myšlienka ale vychádza z predpokladu že za toho somráka platiť musíš. Mám trochu inú predstavu ako by sociálny systém mal fungovať - podporovať len ľudí ktorí do tvojho života prinášajú niečo pozitívne:
- neboli by žiadne odvody do sociálneho systému
- na prvom mieste by sa každý postaral sám o seba a svoju rodinu
- ak by mu zostali peniažky na rozdávanie tak daruje širšej rodine, susedom a kolegom, kolko-podla vlastného uváženia a len ľudom ktorí to potrebujú a ktorými dobre vychádza
- ak by mu ešte stále zostalo na rozdávanie môže pomôcť cudzím ktorí to potrebujú, za predpokladu že majú na moje okolie (sídlisko, mesto, krajina) nejaký pozitívny vplyv (napr. verejne prospešná práca)
Nutným dôsledkom takéhoto systému by bolo že povaľači ktorí nepracujú a hovädá ktoré nemajú priateľov by nemali sociálnu oporu a museli by sa zmeniť.
že "optimalizácia financií"................ty musíš byť pýcha rodiny!😂
Správna otzka je to, čo by mal štát spraviť aby viac vyžmýkal SZČO? Je vás.veľa a odvody všetci minimálne a štát financujú potom len už žmýkaní zamestnanci.
Dobre, mládež, takže sme sa už ukľudnili? Nikde nepíšem, že čakám 1000€ matersku, neviem, odkiaľ to máte. Ale keď sa dá zobrať 200€, tak je to stále lepšie ako nič, nevidím dôvod, prečo by to malo byť niečo nemorálne. Nemorálne je to, že štát z mojich dani dotuje LGBTI. Ale to je jedno, nie o tom som chcel.
Takže, niečo som si pozisťoval vo vlastnej réžií, lebo vidím, že tu je každý múdry jak šalamúnová prdel a nič z toho.
Moje otázky:
1. Môže SZČO brať rodičák a popri tom pracovať? Zistil som (ale už starý článok), že môže, ale musí platiť výpalné ako normálne. Alebo nepracuje a neplatí ani výpalné, žije len z rodičáku
2. Manželka pracovala od 17 na dohodu, TPP od 22. rokoch, v 25 šla na prvú materskú + rodičák, potom pol roka pracovala a šla na druhú materskú + rodičák. Podľa mňa má nárok na dávky v nezamestnanosti. Je to tak abo neni?
3. AK by manželka šla od septembra na uspvar a brala dávky v nezamestnanosti (a potom plynule prejde na materskú), znamená to, že by sa materská znížila?
@hugger To je síce všetko pekné, ale... asfaltové cesty ti spadnú z neba, alebo budeme jazdiť SUVčkami po tráve a bahne? Doktorovi budeš platiť 300€ za to, že ti kukne do gágora a ďalšiu stovku dáš na antibiotika v lekárni? Za ZDŠku svojmu dieťaťu zaplatíš 30 000€? V skôlke budeš platiť 300€ mesačne za jedno dieťa... atď atd... toto je síce veľmi pekný ideál, ale takto by to bohužiaľ nefungovalo.
Re.: Cesty
To čo som navrhol bolo myslene na zdravotný, dôchodkový a sociálny systém. Nie je potrebne zrušiť všetky služby státu. Ak nechceme aby každý so zbraňou v ruke si sám pre seba zabezpečoval dodržiavanie práva tak právny systém by musel byt zachovaný.
Ale čo sa ciest týka, systém že platíš za to koľko jazdíš môže fungovať. Zažiješ ho keď pôjdeš na dovolenku do Chorvátska
Re.: Lekári
Lekári a lekárne za hotovosť sú v zahraničí bežná vec. Naozaj si myslíš že keby si lekárom a učiteľom platil priamo tak ťa to vyjde drahšie? Ak áno, potom kde sa berú tie peniaze ktoré ti zlacňujú zdravotníctvo a školstvo dnes?
@hugger V zahraničí áno. Preto hovorím, že takto to nefunguje, že budeš platiť len to, čo využívaš, lebo sú veci, ktoré sú všeobecne prospešné. A tie musia zostať zachované.