icon

Ako efektívne investovať 100 000 EUR?

26. nov 2025

Ahojte, poprosím o radu, respektíve skúsenosť, alebo oko by ste naložili s finančnými prostriedkami vy. Sme manzelia, 56 rokov, prešovský kraj a mame spoločnú hotovosť cca 100 000. Chceme to niekde zainvestovat a peniaze zhodnotit. . Rozmýšľali sme nad kupou 1 izboveho bytu na prenájom, alebo poprosím, ako by ste s hotovosťou nalozili vy. Dakujem.

Strana
z3
thirstymonk
26. nov 2025

@anonym_autor Ja akože fakt obdivujem všetkých, čo dávajú byť na prenájom. Ja by som do toho nešiel. Nikdy nevieš na jakého neplatiča narazíš a jaký bude problém ho odtiaľ dostať.

tundra
26. nov 2025

@anonym_autor lepsiu likviditu budes mat,ked kupite garaze a tie budete prenajimat.Menej starosti,aj menej rizika.

anonym_0179f6
26. nov 2025

a nemate deti? im nebude treba tato suma? su to vase vsetky uspory? ci vam este ostane dost pre pripad nudze?

anonym_909745
26. nov 2025
@thirstymonk

@anonym_autor Ja akože fakt obdivujem všetkých, čo dávajú byť na prenájom. Ja by som do toho nešiel. Nikdy nevieš na jakého neplatiča narazíš a jaký bude problém ho odtiaľ dostať.

@thirstymonk stačí dobrá zmluva a dat si pozor, komu byt prenajmem. Nemali sme žiadne problémy, prečo by som nájomníkov nemala odtiaľ dostať? Neprenajimali sme rodine s deťmi, v zmluve bolo presne určené, co a ako. Mne to výrazne financne pomohlo, keď mi dieťa študovalo na súkromnej VS v zahraničí.

luckajozko21
26. nov 2025

Mna strasne fascinuje toto modrokonikovske odporucanie a nakup garazi co spomina @tundra.
Strasne by som bola rada, keby sem niekto, kto realne takto 'investuje' napisal ake % mu to da rocne.
Ja teda garaz prenajimam - v BA, v dobrej lokalite, legalne, za trhovu cenu.... ale, ze by to realne dalo nejake aspon trosku zaujimave zisky sa povedat neda ani nahodou. Tak mozno len nepoznam trh, alebo je Presovsky kraj niecim specificky, ze by to tam slo...

anonym_0179f6
26. nov 2025
@luckajozko21

Mna strasne fascinuje toto modrokonikovske odporucanie a nakup garazi co spomina @tundra.
Strasne by som bola rada, keby sem niekto, kto realne takto 'investuje' napisal ake % mu to da rocne.
Ja teda garaz prenajimam - v BA, v dobrej lokalite, legalne, za trhovu cenu.... ale, ze by to realne dalo nejake aspon trosku zaujimave zisky sa povedat neda ani nahodou. Tak mozno len nepoznam trh, alebo je Presovsky kraj niecim specificky, ze by to tam slo...

@luckajozko21 tipujem ze tu ide o dlhodobe zhodnotenie
u nas sa garaze predavali za 6000 v roku 2008-2010, teraz stoja 25000 a viac

tundra
26. nov 2025
@luckajozko21

@luckajozko21 vzdy je dolezite,co od toho ocakavas.Lepsie kupit garaz,ako ti ma zozrat uspory inflacia.Samozrejme,nemusi s mojim nazorom nikto suhlasit.Mame dom na Slovensku a je prazdny,neprenajimam.

autor
26. nov 2025
@anonym_0179f6

a nemate deti? im nebude treba tato suma? su to vase vsetky uspory? ci vam este ostane dost pre pripad nudze?

@anonym_0179f6 mam 1 dceru

luckajozko21
26. nov 2025

@tundra okej jasne... len ci ta garaz porazi aspon inflaciu. Preto som spominala tie %, ze by som chcela realnu skusenost cloveka co stavil 100k na garaze za ucelom zhodnotenia.

@anonym_0179f6 cize v r. 2008 tato investicia bola fajn.. suhlasim....ale autor sa pyta, kde ich ma dat v r.2025. Ak kupi za 25k, tak kolko vie ziskat najmom (po zdaneni zisku, zaplateni dane mestu.. pripadne ak je to nap podzemna garaz a plati sa aj udrzba, svetla, bezpecnostna sluzba atd)?

autor
26. nov 2025
@luckajozko21

@tundra okej jasne... len ci ta garaz porazi aspon inflaciu. Preto som spominala tie %, ze by som chcela realnu skusenost cloveka co stavil 100k na garaze za ucelom zhodnotenia.

@anonym_0179f6 cize v r. 2008 tato investicia bola fajn.. suhlasim....ale autor sa pyta, kde ich ma dat v r.2025. Ak kupi za 25k, tak kolko vie ziskat najmom (po zdaneni zisku, zaplateni dane mestu.. pripadne ak je to nap podzemna garaz a plati sa aj udrzba, svetla, bezpecnostna sluzba atd)?

@luckajozko21 pozerám predaj garaza v Prešove (stary) ..25000 a prenájom 80 - 100 E.

autor
26. nov 2025
@anonym_autor

@luckajozko21 pozerám predaj garaza v Prešove (stary) ..25000 a prenájom 80 - 100 E.

@anonym_autor dnes mi prišla ponuka z Poštovej banky - termínovaný vklad ročný- 3,65 % zurocenie. Co vy na to?

ik70
26. nov 2025
@thirstymonk

@thirstymonk Presne tak, my sme prenajali 3izbový byt mladej rodinke, vyzerali velmi slušne, len nám zabúdali platit mesačne za nájom, vždy až po výzvach, tak potom sme s nimi ukončili zmluvu a zase sme ich dva mesiace nemohli z bytu dostať. Keď sme ich od tial konečne dostali tak nám z ZSE pri vyúčtovaní prišla nenormálne vysoká faktúra za elektrinu. Potom sme dodatočne zistili, že im išla v kuse práčka, totiž prali pre second hand oblečenie, takto si privyrábali. Aj nám bolo spočiatku čudné, že vždy ked sme tam išli tak viselo na balkóne povešané prádlo, mysleli sme že zrovna teraz prali. Až potom nám susedia povedali, že tam to prádlo vešajú dennodenne.

apostolko
26. nov 2025

odporucam investovat, ETF fondy, bond treasure na rok dva alebo aj dlhsie, pripadne akcie, co sa tyka banky tak na tom terminovanom v cistom by ste mali 2880€ co pokryva ako tak inflaciu. ak vam nejde o zhodnovanie je to tiez cesta ake je to agrantovane a na 1 rok.

namornicka
26. nov 2025

@anonym_autor tie 4 garaze mozno nebudu mat momentalne az tak vysoky vynos, ale o 5-10 rokov ich vies predat za vyssiu sumu. Ak si penaze nechas na ucte, za 5-10 rokov si za ne kupis iba 3 garaze. Jednodcha matematika.

autor
26. nov 2025
@ik70

@thirstymonk Presne tak, my sme prenajali 3izbový byt mladej rodinke, vyzerali velmi slušne, len nám zabúdali platit mesačne za nájom, vždy až po výzvach, tak potom sme s nimi ukončili zmluvu a zase sme ich dva mesiace nemohli z bytu dostať. Keď sme ich od tial konečne dostali tak nám z ZSE pri vyúčtovaní prišla nenormálne vysoká faktúra za elektrinu. Potom sme dodatočne zistili, že im išla v kuse práčka, totiž prali pre second hand oblečenie, takto si privyrábali. Aj nám bolo spočiatku čudné, že vždy ked sme tam išli tak viselo na balkóne povešané prádlo, mysleli sme že zrovna teraz prali. Až potom nám susedia povedali, že tam to prádlo vešajú dennodenne.

@ik70 to nevymyslis

ik70
26. nov 2025
@anonym_autor

@anonym_autor To znie zaujímavo 100 000 deleno 25 000 sú 4 garáže, ak by sa vám podarilo kúpiť a prenajať 4 garáže tak za jednu 80 x 12 mes = 960€ x 4 garáže = 3840€ za rok a ak by ste ich prenajali za 100€/mes tak máte za rok 4800€

iwesska
26. nov 2025

Ja by som si kupila chatu a chodila tam relaxovat.

autor
26. nov 2025
@iwesska

Ja by som si kupila chatu a chodila tam relaxovat.

@iwesska bývam v dome

maca1984
26. nov 2025

Ja by som šla pravdepodobne do chaty, na prenájom. Hoci aj menšej pre 2-3-4 ľudí a s možnosťou ubytovania so psom.

apostolko
26. nov 2025
@ik70

@anonym_autor To znie zaujímavo 100 000 deleno 25 000 sú 4 garáže, ak by sa vám podarilo kúpiť a prenajať 4 garáže tak za jednu 80 x 12 mes = 960€ x 4 garáže = 3840€ za rok a ak by ste ich prenajali za 100€/mes tak máte za rok 4800€

@ik70 takze realne by dostavali nieco naspat po 20 rokoch, co pri veku 56 rokov im bude na dve veci, peniaze si neuziju, kupia truhlu zaplatia pohreb a ostane dedicom. ak by nepredali skorej samozrejme s nejakym ziskom

jarvisstyle
26. nov 2025

V 56 investovať ? Pre koho ? Pre deti ? pre vnúčata ? To im ich rovno dajte nech si to investuju podľa vlastného uváženia. Ja mať 56 rokov a voľných 100 tisíc tak investujem do seba, výpoveď v práci, predčasný dôchodok a odlet niekde do tepla. 100 litrov to máš tak na 10 rokov života v thajsku, domček s vlastným bazénom, kvalitná strava, gym na každom rohu a žiadny stres.

autor
26. nov 2025
@jarvisstyle

V 56 investovať ? Pre koho ? Pre deti ? pre vnúčata ? To im ich rovno dajte nech si to investuju podľa vlastného uváženia. Ja mať 56 rokov a voľných 100 tisíc tak investujem do seba, výpoveď v práci, predčasný dôchodok a odlet niekde do tepla. 100 litrov to máš tak na 10 rokov života v thajsku, domček s vlastným bazénom, kvalitná strava, gym na každom rohu a žiadny stres.

Obidvaja pracujeme, príjem mame. Ja si myslím, že je rozumné peniaze zhodnocovať. Ja si klepem teraz po hlave, že som 2 izbak mohla kúpiť už pred 10 rokmi za 50 -60 tisíc. Vtedy sa mi zdalo veľa.

evkaa23
26. nov 2025

@anonym_autor Su banky co sa specializuju na investicie. So 100 000 si mozete zalozit ucet v J&T banke a dostanete bankara, ktory Vam poradi kam invrstovat peniaze.

tundra
26. nov 2025
@jarvisstyle

@jarvisstyle a kolko mas rokov,ak to nie je tajomstvo?

anonym_ddd6ee
26. nov 2025
@ik70

@ik70 vela penazi mozu ziskat pri terminakoch a bez starosti z kupy sice mozno nie 4800 euro ale aspon 2000 euro myslim ze tatra banka ma dobre uroky, alebo prima banka predava aktualne dlhopisove papiere ci fondy ci co to je..cez 5 % ponukajy vynosy per annum...treba pozriet financny kompas, dajte si do gugla

autoka- financny kompas ma krasne porovnanie a vysvetlenie...

autorka, asi by som to delila : daco na terminovany, daco na investicie....ale tie investicie to je skor dlhohodoba zalezitost, hodne prizvukuju teraz skupovat dlhopisy ci fondy ktore su v nehnutelnostiach...kedze aktualne cena nehnutelnosti nikde neklesa...alebo kupit dividendy nehnutelnosti...urcite by som sa poradila s Financnym poradcom...J and T malo tiez daky pekny urok ale na fondoch cez 11 % ale to je dlhodobo..ide o to co viete odlozit na par rokov a co chcete mat po ruke...

anonym_ddd6ee
26. nov 2025
@anonym_autor

@anonym_autor dnes mi prišla ponuka z Poštovej banky - termínovaný vklad ročný- 3,65 % zurocenie. Co vy na to?

@anonym_autor ak je rocna viazanost, to je najlepsi urok na terminaku aktualne. to mate cca 3000 euro vynos za rok. lepsie ako nic. minim alne pokryta inflacia. a bez roboty 🙂

zadarmo 246 eur na mesiac, preco nie 🙂

anonym_ddd6ee
26. nov 2025
@thirstymonk

@thirstymonk ved prave, ti co prenajimaju nechapu ze casom aj tak vsetkom v tom byte bude opotrebovane.,..a nebodaj daco znicia..no nie. ee.

anonym_ddd6ee
26. nov 2025
@jarvisstyle

@jarvisstyle tak do dochodku tych 100 000 minies ako nic takymto stylom :D a potom mozes suchat nohami

anonym_cb41fa
26. nov 2025
@thirstymonk

@thirstymonk my sa už rok spamatavame z odchodu nájomníkov z nášho 3-izboveho bytu. 3 dospelé ženy (matka a 2 dcéry) a mali problém platiť nájom. Mame DIČ, aj zmluva poriadna bola. Byt sme museli po nich celý prerobiť, odovzdali ho v katastrofálnom stave. Radšej ho momentalne mame neobyvany 😃

anonym_ddd6ee
26. nov 2025
@anonym_cb41fa

@thirstymonk my sa už rok spamatavame z odchodu nájomníkov z nášho 3-izboveho bytu. 3 dospelé ženy (matka a 2 dcéry) a mali problém platiť nájom. Mame DIČ, aj zmluva poriadna bola. Byt sme museli po nich celý prerobiť, odovzdali ho v katastrofálnom stave. Radšej ho momentalne mame neobyvany 😃

@anonym_cb41fa natrafit na dobreho podnajomnika, je vyhra.ale skor mam pocit ze s prenajmom je viac roboty ako osohu

Strana
z3