icon

Ako efektívne riadiť rodinné financie pri prerábke domu?

23. feb 2024

Ahojte, chcem sa vám len rozpovedat. Co mi poslednou dobou chodí po hlave. A možno chcem len počuť názor od iných. No vec sa ma tak ze s mužom sme si dali pred 3 rokmi sľub, že ak otehotniem tak sa postaráme o to aby našej dcérke nich nechýbalo. Keď som otehotnela muž odišiel do zahraničia aby sme si ten sľub splnili. Ja som ostala bývať u jeho rodičov. Po dvoch rokoch sme sa na šetrili a kúpili rodiny dom. Šetrili sme extrémne na všetkom keďže obaja nepochádza mé z nejakej bohatej rodiny. Obe naše rodiny, žijú primerane. Ale mi sme to pre naše dieťa chceli zmeniť. No prišla prerabka, ďalšie peniaze. Takže odišiel do Nemecka, aby sme ten dom mohli rekonštruovať. Trvalo 5 mesiacov kým sme si mohli dovoliť dat spraviť nové kúrenie. Potom nasledovalo zasteplenie a pod. A teraz nasleduje nábytok, spotrebiče a pod. Lenže ja sa pri tom vyberaní cítim veľmi blbo. Keďže sa mi páčia veci ktoré sú drahé a hovorím si. Že prečo si to idem kupovať, keď niektoré rodinní ktoré majú viac peňazí a si to nekupia. Proste bláznivé myšlienky mam aj keď sa mi to veľmi páči a mohla by som si to dovoliť. Ale citom sa zle ako keby som robila chybu. Muž mi povedal kúp si akýkoľvek gauč mne sa zapáčil jeden stojí 1700e a si stále hovorím mam na to? Co keby som som si. Mohla kúpiť gauč za 500e a aj by nám ostalo a mohla by som aj niekomu pomôcť. Rodine príbuzným. Ja už neviem kde mi hlava stoji. Aj sa obávam keďže sa teším kedy tam pôjdeme. Bývať. Aby sa do vtedy niečo zlého nestalo. Alebo nedaj bože by sa nám tam zle bývalo a mi sme do toho toľko investovali. Hlavne muž, nebyť neho tak nič stoho ani nemáme.

milanemila
23. feb 2024

Drahe je relativne, lebo pre niekoho gauc za 1700e je lacny 🤷🏼‍♀️ ale nie o tom som chcela, ak by som si mala vybrat, ci budem byvat v dome a vlastne nebudem zit s mojim muzom a deti s nim budu minimalne alebo budem sediet v byte na gauci z ikei, tak si vzdy vyberiem druhu moznost a to bez zavahania.
Ja neviem co je toto za fenomen, ze z detskej izby sa ludia rovno chcu do domu stahovat 🤷🏼‍♀️ my sme zacinali v 2 izbovom byte, ked prisli deti prestahovali sme sa do velkeho bytu so zahradkou. Deti nepotrebuju m2, ale otca.

marcellka32
23. feb 2024

@milanemila je to slovenska natura niečo veľké vlastniť silou mocou, nech vidia že máme dom, ale sakra keď nemám, tak nebudem niečo siliť na úkor toho, že muž je v riti a zavolá mi večer....to nie je život.....v zahraničí žije mnoho ľudí v dome len v podnájmoch

cookie29
23. feb 2024

pozri, dieta potrebuje lasku a rodinu. Ono si nepamata aky gauc ste mali v detstve. Uprimne, keby som mala zariadovat dom, tak pri malom dietati kupim asi z druhej ruky. Aspon co sa sedacky tyka. Pretoze drobec si grcne, alebo chyti spinavymi rukami a pod. Ale kazdy ma svoje priority

stastnamanzelka
Odpoveď bola odstránená
tinqua
23. feb 2024

Ked už idete touto cestou, tak zariadte dom poriadne a kvalitne. S peniazmi je to tak, ze ked si ich zacnes hromadiť ako veverička oriešky ťažko sa potom púšťajú, zato máš tie blbé pocity. Osobne si ale myslim to isté čo aj baby vyššie. Rodina ma byt spolu, ked je lepsie v zahraničí, choďte tam všetci...ja viem, ze situacie su rozne, ale toto je pre rodinu v poriadku ak sa jedna o narazove riesenie problemu...ako ked chodili ludia na uhorky cez leto...sa pozri aj na svojho muza, ma dom kde nezije, ma dieta ktore nepozna a zenu ktoru vidi len na mobile...ono sa to zvykne dost neprijemne casom zvrtnut. Odvyknete si od seba, potom su tu temy o paralelnych rodinach a vztahoch, alebo chlap pride domov ako na dovolenku so vsetkym co k tomu patri a teba bude porazat od jedu...ste mlada rodina a mozno si myslis, ze vam to nehrozi, ale vacsina rozvadzajucich sa parov tiez nesla do manzelstva s tym, ze tak skoncia...

beronsche
23. feb 2024

@marcellka32 nekonecna tema o zivote v podnajme v zahranici.. Ano, ziju, len tam je situacia s dlhodobymi podnajmami diametralne odlisna od tej slovenskej.
Takze vlastnit nehnutelnost nie je ani tak o slovenskej nature, ale skor vysledkom situacie.

Samozrejme muz makajuci v zahranici, zena sama doma v (mozno aj privelkom) dome, na ktory vlastne nemaju, je nezmysel.
Takto by som si nikdy nezvolila fungovat.
Bud vsetci tam, alebo vsetci doma a v niecom malom, na co peniaze su..

puertorico
23. feb 2024

@beronsche
@mk1111111111 súhlasím, preto som sa ozvala.
A tiež by ma trápilo ak by som ja robila ako mulica a žena by "rozdávala" rodine a príbuzným. Chápem že treba pomôcť ak niekto nemá , ale takto bude ten muž v zahraničí až do dôchodku

suzitok
23. feb 2024

Možno jej týmto spôsobom dáte všetko materiálne a nedáte to, čo jej bude chýbať najviac...
Máme v susedstve rodinku, mama išla do zahraničia, robí opatrovateľku, je tam 3 týždne a týždeň doma. Žijú v podstate normálne, nie sú na to odkázaní, ale zastávajú názor, že treba ísť každý rok na drahú rodinnú dovolenku a v tom vidia zmysel života. Jej dcérka sa chodí k nám hrávať s mojim synom a všimla som si, že je u nás dosť často a motá sa okolo mňa viac, ako pri mojom synovi. Zvyknem ju pohladiť, alebo si ju posadím na kolená, zapletiem vlasy...raz ma tak dojala, keď povedala: Teta, teba by som chcela za mamu a zobrala by som si ťa k nám.

bale1rinka
23. feb 2024

@suzitok plačem 😢....ja som toto tiež zažila, kým sú deti malé, ten čas s nimi je najdôležitejší, oni veľmi vnímajú a pamätajú si ...

marcellka32
23. feb 2024

@suzitok ona má malú dcéru a išla opatrovať preč? Nepochopím toto nikdy 🤦🏻‍♀️

suzitok
23. feb 2024

@bale1rinka iné je odísť, lebo musím...a iné je odísť z nejakého materiálneho dôvodu, alebo samopaše.. ale aj v jednom, aj v druhom prípade si to odnesú deti..

luccija
23. feb 2024

Zase ste sa nezapreli🙂za 2 roky našetrili a kúpili dom.Ak by napísala, že žijú u jeho rodičov a muž robí za pár eur boli by reči, že má ísť do zahraničia.
a nikdy nebude nič jej.Ako sa komu hodí.Nikdy nie je nič ideálne tak teraz majú cieľ dokončiť dom nie sú od toho ďaleko.Kolki muži sú manageri, podnikatelia, služobky... a deti ich pomaly nevidia.
Autorka kúp si gauč, ktorý bude drahší a slúžiť roky.A len tak na okraj viete koľko stojí kúrenie do domu?asi sú ešte mladí a sú šikovní nečakajú, kým im rodičia dajú, alebo nepoberu pôžičky na roky.

suzitok
23. feb 2024

@marcellka32 lebo podľa nich je dôležité raz ročne v lete byť 2týždne na dovolenke a sú presvedčení, že toto robí rodinu
5 rokov má... ☹

ibatanecnica
23. feb 2024

autorka - píšeš, že chcete dať dcérke všetko , aby jej nič nechýbalo. No nejako ste zabudli na to najdôležitejšie - otca. Čo bude mať z toho, že bude v dome, možno dokonale zariadenom, keď nebude mať doma jedného rodiča. Celé to máš nejako pomýlené. Strašne si upätá na materiálne veci

marcellka32
23. feb 2024

@suzitok opäť, sakra keď na to nemám, tak nejdem nikam, ale trhať rodinu matka v prdeli a dieťa trpí...mne to hlava nebere

suzitok
23. feb 2024

@marcellka32 my to vidíme inak ako oni, oni sú v tom, že je to dobre..veď ona keď pride domov, tak mala je cela bez seba, skace, tesi sa, vesia sa na mamu, spí s nou cely cas...a mama sa tesí, ako ju dcerka lubi...
Slepe a velmi smutne..

beronsche
23. feb 2024

@luccija no, to by zrejme nepisali tie iste zeny..

A mne je jedno, ze ini muzi robia to, ci hento, ak by ma nudza neprinutila (ale to fakt nudza, v pravom zmysle slova), nikdy by som nepristupila na rozdelenie rodiny.
Ale chapem, ze kazdy to ma inak.

beronsche
23. feb 2024

@suzitok to je hrozne... Chuda dieta.

kitycat
23. feb 2024

A utiahnete to financne z dlhodobeho hladiska? Preco ste neriesili vacsi byt, kde by nebolo treba riesit kurenie, fasadu?

Takto predsa nechcete zit... tvoj partner si odvykne od domaceho zivota a domov sa pride vyspat

marcellka32
23. feb 2024

@suzitok to sa ale môže v puberte zlomiť, a dcéra ju odsúdi, že odchadzala preč, 3 týždne preč to je dlhá doba ...ale bude neskoro, čas sa nedá vrátiť späť

queen_mary
23. feb 2024

My mame gauc z nesie za 4000e, a stale si hovorim, ze kym su deti male mala som kupit obyc gauc za 500. Tento aktualny davame cistit kazdy druhy mesiac za 50e. Detto mame duhy a striekane mdf, ktore vyzera teda po ziti s detmi hrozne 😀 cize tiez sme mohli dat radsej obyc laminat, kym deti vyrastu.

Podla mna je fajn, ze mas v hlave taku kontrolku. Len by som skusala hladat viac taku zlatu strednu cestu. A teda mysli na to, ze deti naozaj niektore veci znicia. Aj stolik konferencny mame asi za 600e, a po 2 rokoch je otlceny, pocarbany 😅

anjelicek26
23. feb 2024

@suzitok presne toto je strasne smutne. Dietatu su taketo materialne veci uplne hlboko, chce mat mamu-ocka pri sebe... Ano jest sa musi, ale mat velky dom hned a zaraz, to zasa nutne nie je...

suzitok
23. feb 2024

@marcellka32 aj ja si to myslím, inak tieto veci vníma maličké dieťa a inak staršie, alebo neskôr keď bude dospelá

suzitok
23. feb 2024

@anjelicek26 a keď už chcú to aj tamto, treba na to ísť tak, aby nikto netrpel.. ja zastávam názor, že rodina má byť spolu, ale neodsudzujem samozrejme nikoho, kto sa rozhodne pracovať mimo, alebo z nejakého dôvodu musí..

stastnamanzelka
Odpoveď bola odstránená
bale1rinka
23. feb 2024

@marcellka32 veru, ja mám aj staršiu dcéru a neviem si predstaviť, že nebudem pri nej keď ma bude potrebovať,
ako napríklad a to je taká kravina asi ale pre mna doležitá...keď dostala menzes,
bola 4km odomna u starkej a neskutočne ma trápilo, že som tam nebola, nechcela sa so starkou rozprávať a doma už bola uzavretá do seba lebo TO už má a že čo chcem riešiť teraz... teraz doma😠😢 nestastná som bola, až mi prislo do plaču

beronsche
23. feb 2024

@stastnamanzelka od temy, ale, aka je to farba?

stastnamanzelka
Odpoveď bola odstránená
marcellka32
23. feb 2024

@bale1rinka sú rôzne témy/debaty/fázy dievčaťa/slečny, ktoré tá mama nestihne/nezažije ...moja má 16 rokov, mala obdobie od 12-15 kedy plieskala puberta a nechcela byť so mnou, teraz má 16 a vkuse niečo spolu riešime, trávime spolu čas

bale1rinka
23. feb 2024

@marcellka32 a preto som toho názoru, že keby som pracovala v zahraničí, o veľa by som prišla, aby nás to "zlepovalo, stmelovalo",
môj muž sa jej venuje čo sa učenia týka a majú pekný vzťah, neviem si predstaviť, že by nebol pri nej, ale v zahraničí a komunikovali by iba cez internet..chodí sa s nou korculovať, v lete túry(ja túry neznášam)
so sestrou telefonuje aj 2x týždenne lebo je od nás 250km,ale sama povedala, že to nieje ono ako keď sme spolu fyzicky ako rodina...ja totiž súrodencov nemám, ona je rozvedená...ale asi všetko je to aj o prioritách a ambíciách...100ľudí sto chutí