icon

Ako efektívne rozdeliť rodinné financie a náklady?

7komorova
30. aug 2025

Ahojte, byvame s priatelom a nasim dietatom u mojho ocina. Financie nemame rozdelene nijak, najom neplatime. Ocino plati vsetko, my si jedlo nejake a benzin. Priatel chce ist byvat sam, mam byt. A teraz co s financiami…? Spolocny ucet? Kto co platit? Ja mam rodicovsky prispecok 400€, priatel zaraba 1300€. Byt on ide prerobit - 15 tisic €. A teraz čo elektriku kto bude platit? Stravu…? Ak si spravime spolocny ucet- tak ja 400 a on o 900€ viac? Co by ste robili vy?

Strana
z2
anonym_4010ad
30. aug 2025
@bielasovicka

Mňa hlavne zaujíma, prečo bývate u otca, keď ty máš vlastný byt? Vychcanost?
@7komorova

@bielasovicka Ahojte, musim sa priznat, ze som to prave necakala. Mam 17 rokov, priatel 20 a sme zistili na zaciatku prazdnin ze som tehotna. Moc nas to neprekvapilo ani sme neboli moc zhrozeny. Mame sa velmi radi, priatel je aj rad, hlada sposoby ako zvladneme obaja školy plus financne a vychovu. Rodicia to este nevedia, moja mamina to vie podporila nas, ale nezijem s nou. Byvam s ocinom ktory ma problem s alkoholom… priatelovi rodicia nieco tusia ale este nebola prilezitost to oznamit, ale myslime si ze budu velmi zhrozeny. A ze nedovolia priatelovi dalej studovat na VŠ. Teraz som v 8/9 tyzdni. Neporadite co robit, co povedat ako im to povedat? Plus si myslime ze mna budu velmi nutit do potratu a to obaja nechceme.

Je to z tehu skupiny

bielasovicka
Autor odpoveď zmazal
anonym_4010ad
30. aug 2025
@bielasovicka
Odpoveď bola zmazaná

@bielasovicka to je skopírovane od autorky keďže každý tu na ňu nadáva ale je to ešte "dieťa" ktoré ma dieťa tak samozrejme ze nemoze mať milióny

bielasovicka
Autor odpoveď zmazal
anonym_2dfa1d
30. aug 2025
@bessie12

@anonym_2dfa1d v jednom i v druhom prípade to boli dlhodobé vzťahy. Dôvod rozchodu bol úplne iný. Každopádne, píšem za seba a to sa uz opakujem, nikdy by som priateľovi dieťa neporodila. Musel byt to byt papierovo dolozeny zväzok, teda svadba, inak by žiadne deti by neboli.

@bessie12 pre niekoho su dlhodobe vztahy aj 2-3 roky potom sa beru a hned maju deti, pre mna 10 rokov vztahu nieco uplne ine. Aj ja sa opakujem, “porodit niekomu dieta” je za mna bizar slovne spojenie, ale kazdemu ako po chuti.

anonym_06a89f
30. aug 2025
@anonym_2dfa1d

@bessie12 pre niekoho su dlhodobe vztahy aj 2-3 roky potom sa beru a hned maju deti, pre mna 10 rokov vztahu nieco uplne ine. Aj ja sa opakujem, “porodit niekomu dieta” je za mna bizar slovne spojenie, ale kazdemu ako po chuti.

@anonym_2dfa1d porodit niekomu dieťa to je ze nebude jej dieťa ale toho druhého 😅 ale keďže su manželia tak bude spadať do bsm😋

bielasovicka
Autor odpoveď zmazal
anonym_2dfa1d
30. aug 2025
@anonym_06a89f

@anonym_2dfa1d porodit niekomu dieťa to je ze nebude jej dieťa ale toho druhého 😅 ale keďže su manželia tak bude spadať do bsm😋

@anonym_06a89f ani tiez mam pocit ze to prirovnavame k nehnutelnostiam a financiam z povodneho prispevku autorky😂

bessie12
30. aug 2025
@anonym_2dfa1d

@anonym_2dfa1d pre mna su dlhodobé vzťahy od cca 3-6 r. a vyssie. S jedným som bola takmer 10 r. a predsa to nikam neviedlo 🤷‍♀️ priateľ je doslova nič. Snúbenec detto, pretoze zasnubenie nic neznamená. Nie je to úradne potvrdené. Moja mamina mala kvázi priateľa a aj tak ho nedala z určitých dôvodov do RL a priezvisko mam po nej.

betulinka1
30. aug 2025

@7komorova kym si na materskej a budes na rodicovskej asi je spolocny ucet a dve karty najlepsie riesenie. Sucasne si das apku aj ty do mobilu a dispozične pravo k jeho uctu. Ked uz budes robit, zriad si svoj ucet, on bude mat svoj a dajte jeden spolocny. Na ten spolocny davajte nejake % z prijmu, tak aby vyslo na prijem a vydavky. Za ten cas zistite ake vydavky ste mali spolu a budete to vediet pekne nastavit.

anonym_2dfa1d
30. aug 2025
@bessie12

@anonym_2dfa1d pre mna su dlhodobé vzťahy od cca 3-6 r. a vyssie. S jedným som bola takmer 10 r. a predsa to nikam neviedlo 🤷‍♀️ priateľ je doslova nič. Snúbenec detto, pretoze zasnubenie nic neznamená. Nie je to úradne potvrdené. Moja mamina mala kvázi priateľa a aj tak ho nedala z určitých dôvodov do RL a priezvisko mam po nej.

@bessie12 ta posledna veta svedci o vsetkom 🙂 vy mate zlu skusenost, od narodenia vam nieco bolo ukazovane a teraz lipnete na tomto a nedoverujete ludom. O tomto ale laska vo vztahu nie je, ak je pre vas ale manzelstvo prvorade a neviete si inac predstavit je to ok, kazdy nieco mame, ale prameni to z vasej neistoty od matky

bessie12
30. aug 2025
@anonym_2dfa1d

@bessie12 ta posledna veta svedci o vsetkom 🙂 vy mate zlu skusenost, od narodenia vam nieco bolo ukazovane a teraz lipnete na tomto a nedoverujete ludom. O tomto ale laska vo vztahu nie je, ak je pre vas ale manzelstvo prvorade a neviete si inac predstavit je to ok, kazdy nieco mame, ale prameni to z vasej neistoty od matky

@anonym_2dfa1d ludom doverujem, ale dodržujem si určitý odstup. Ako sa vraví "dôveruj, ale preveruj". A aj napriek skúsenosťou s ex rada pomáham ľuďom, ktorí to potrebujú. Ale určitá zdržanlivosť tam uz je.
Inak ta neistota mojej maminy je právom taka aká bola. A ani sa jej nečudujem. Tiež by som sa rovnako zachovala. Proste priateľ je veľké nič. Na to svoj názor nezmením.

1sally12
30. aug 2025

Nepísala si tu náhodou už?

som_realistka
30. aug 2025

No, kedze vam ocino plati zivot, tak by som si od neho radsej pozicala na prerabku, a cim skor sa odstahovala. To preto, aby ti partner neoplieskaval o hlavu prerabku a nechcel po tebe prepis bytu, lebo k tomu by skor ci neskor prislo a kedze byt je tvoj uz teraz a mate aj dieta, tak by som urcite na nikoho neprepisovala ani klucku. Ked sa zamestnas a financne si polepsite, mozete sa zamysliet aj nad spolocnym. S partnerom sa dohodnite na beznom financovani ako vam vyhovuje, kym si na RD tak by asi mal platit vacsinu.

mandarinka555
30. aug 2025

@7komorova Autorka, už si zalezená, ako voš pod chrastou?

enmery
31. aug 2025

Nemali ste toto mať prebraté už pred dieťaťom? Lebo to je dosť podstatné. Takže si to vykomunikuj s ním.

matusformanek
31. aug 2025

@7komorova my mame spolocny učet. Obaja sme ZŤP, ID, cca 30tnici. mame dve detičky. ušetrime a ešte aj investujeme-sebe i deťom. mame jeden spoločny učet, obaja pristup kartou. všetko je to o komunikacii a peniaze su asi tou najťažšou témou-hoci si to nikto neprizná

margotka17
31. aug 2025

@7komorova už tu je chýba, že doteraz nič neprispievate otcovi na nájom a tak nemáte základné návyky hospodárenia. Vy nemáte teplú vodu, elektrinu, teplo v byte? Máte predsa a za to sa platí. Možno otec tak súhlasil bez prispievania, tak ste mali odkladať na prerábku bytu. A ako budete platiť ďalej? No to si musíte dohodnúť vy dvaja.

Strana
z2