Ako efektívne šetriť a vyhnúť sa zbytočným nákupom?
Máte nejakú vychytávku ako nemíňať peniaze na veci, ktoré nepotrebujem? Dajme tomu hračky, oblečenie, knihy ktoré najbližší rok neprečítam. Proste somariny, Aliexpress, výpredaje. Ja som už sama zo seba zúfalá. Mám pocit, že tie veci v danej chvíli naozaj extrémne potrebujem a keď si potom druhý mesiac uvedomím koľko som minula tak ma poráža. Pýtam sa kde sú sakra moje peniaze, veď nič nemám. Teraz som išla len tak kuknúť do Zary na výpredaje a už mám zas 50€ v košíku, ale tie veci sa naozaj oplatia proste. Chápete.... Som zúfalá sama zo seba. Teraz potrebujem šetriť peniaze, nemôžem si dovoliť míňať na nič.
A co robit, ked momentalne sice nenakupujem veci, ale vyzivam sa v jedeni vonku(som na materskej, kludne by som mohla doma zrat)? Mate na to nejake tipy? Ked to jedlo chuti vzdy lepsie, a este aj riady pozmyvaju🤣 to je len taka recnicka otazka, tiez som si dala tento rok ako prvu vyzvu spending freeze, ale jedlo je u mna problematicke vzdy
@majlo1234 to ti neporadím, v tomto som opak. Na jedlo niniem strašne málo, ja si nekúpim ani mrazené hranolky lebo si poviem, že však si urobím hranolky zo zemiakov. Sladkosti, chipsy, salámy a také blbosti absolútne. Ja keď vidím vodu za 0,89€ tak si poviem či im nešibe a doma si urobím radšej sirup. Donášku si objednám raz za mesiac a potom mám výčitky, že som dala 6,50€ do záchoda a mohla som za to navariť na celý deň 😀 Asi aj preto mi ostáva "veľa" peňazí na blbosti 😅
@babulkomale ja nerozumiem co svojimi odpovedami sledujes. Normalne si polku vyplaty odkladam aby som neminala na kraviny a dokazem sa uskromnit. To je cele 🤷🏼♀️
Ja to robím tak že chcem vec za 100 eur? ok kúpim si ju ale dalších 100 musím poslať na dobré účely a 100 na šetrenie.... teda tá vec reálne stojí 300 eur a potom si rozmyslím, či ju až tak potrebujem 😀 (tento typ šetrenia uplatňujem do sumy 800 eur) 😀
@summer23456 mne ostalo Tchibo a Lindex, tie veci maju GOTS certifikat, kedze tu bolo spomenute ze oeko tex (Lidl atd) nie je az tak spolahlivy 🙂 , pri GOTS silno pochybujem ze sa to da oklamat, kedze to nejde cez jednu "firmu" ale aj 5 pomaly 😅 (material, farby, drobne aplikacie, zips, gombiky proste vsetko sa kontroluje zvlast, a na koniec to skontroluje este uplne ina firma ci to naozaj je nezavadne 😄), takze tam by som si dovolila silne pochybovat ze by to bolo sfalsovane
@bora0123 dakujem
Tak nahradz túto aktivitu inou činnosťou. Nechodievaj do nákupných centier na prechádzky, ale do lesa, mesta, odmeň sa niečím v bufete alebo kaviarni, ak máš chuť minúť peniaze. Ak máš nutkanie niečo kúpiť, daj si čas na rozmyslenie. Napr. si v meste na prechádzke, vojdeš do obchodu, lebo výklad hlási 100% zľavy. Nájdeš tristo vecí, nechaj si ich odložiť a povedz, že prídeš zajtra (ideálne keby si nezaťažovala predavačky, tak to radšej len poskúšaj a vráť 😄). No a proste si povedz, že zajtra sa vrátiš.
Do ďaľšieho dňa vytriezveš a nevrátiš sa.
Sú sporiace, napr ČSOB take raz mala, že sa dali peniaze zo sporiaceho vytiahnuť ale keď mal byť vyber bez poplatku musela sa dať požiadavka a trvalo to viac dní, možno aj mesiac myslím, nech sa peniaze previedli na bežný účet. Teda v prípade veľkej núdze sa k ním dalo dostať ale na nejaké denné nákupy nie.
Precitaj si nieco o Zare HM Pepco a podobnych obchodoch a nakupovanie ta prejde.
Ahoj, kedysi nám chodievali katalógy s rôznym tovarom, či už oblečenie alebo zbytočnosti do domácnosti. Prvý deň sa ti zdalo, že chceš polovicu z toho, druhý deň u_ trochu menej, potom časopis kdesi zapadol a keď sa našiel po 2-3 týždňoch, tak si zistila, že vlastne nič z toho nepotrebuješ. 🙂
možno si dať konkrétny limit na daný mesiac? Tento mesiac mám extra 50e na "blbosti"... ak miniem 50e, už si nič naviac nekúpim?
Ale každému funguje niečo iné 🙂
nechodit do obchodov a nesurfovat po nete. Ak to nepotrebujes, neoplaca sa to (zrovna zara sa neoplaca, ani ked je lacna - mizerna kvalita).
@viera27 No to je pekná rada,ja tam mám dosť vecí za pár eur a nikto nič nechce Ak som tam predala dve veci tak je to vela.Isto tisícku.Polky nás s tymy dvojeurovými vecami schovajú do vačku.Ja tam mám dosť pekné kúsky.Ostatné buď vyhodím.alebo darujem.Nejde to tam už.Tak jak aj tu.Po malej mam dve tašky čo chcem darovať.Nebudem to fotiť.
Ja som si cca asi pred 10 rokmi uvedomila, ze nechcem žiť obklopena haldami vecí, a tak som začala redukovať domácnosť a v šatníku sa snažím udržať koncept ,,capsule vardrobe,, naozaj mám len 3 nohavice, 4 sukne , 4 blúzky, 3 svetre, 3 kabelky, atď. A myslím že by ti možno pomohlo neplatiť kartou alebo nakupovať online ale masívnu váčšinu platiť cash, realne vytiahnuť z peňaženky a zaplatiť......vtedy to zanecháva hlbšiu pamäťovú stopu....keď platíš kartou, často si večer ani nevieš spomenúť čo si kde platila, aj keď sú to prkotiny a tak máš váčšiu chuť nakupovať a nakupovať, lebo tvoj mozok vlastne nevníma že míňaš.
A ešte jedna vec čo ti možno pomôže, pisať si vydavky, stačí papier kde si napíšeš čo sa minulo , a na čo, a odporúčam osobitne kolonku kde budeš písať výdavky ktoré sú tvoje.....čiže pre seba....keď tam budeš mať opakovane niekoľko mesiacov napr. oblecenie za 400€ - 500€ , kozmetiku alebo knihkupectvá v 100- vkách €, hneď ťa to preberie a uvedomíš si že nie je možné že toho toľko potrebuješ.
@bora0123 ktoré dva obchody ak to nie je tajné?
Nečítala som ostatné, moja kamoška to robí takto;
1. Je šťastná, keď si niečo objedná..
2. Je šťastná, keď jej to príde a vyskúša si to..
3. Je šťastná, že to môže zasa zabaliť, lebo na to ani nemá miesto v skrini..
4. Je šťastná, keď jej zasa cinknú peniaze..
Ja to pohádžem do košíka, väčšinou sa k tomu už zabudnem vrátiť a potom si uvedomím, že koľko mám šťastia, že som nemusela nič platiť, že ma nebude naháňať kuriér(balikomat) a že nemusím nič baliť a vracať😀
ja som tak nakupovala oblecenie, hlava nehlava lebo je to novinka, musim to mat a polovicu z toho aj s visackou som odniesla nacharitu🤨 uz nenakupujem oblecenie, neexistuje mat v skrini milion kuskov oblecenia a polovicu z toho vyhodim, sak po prepocte by som zato mala fajnu dovolenku😀🫣 okrem toho nicim zivotne prostredie a moje handry sili za par haloerov zeny a deti...😢
@babulkomale ja som malej kúpila pyžamko v Lidli a po prvom praní bolo deravé.Bolo mi do plaču,mala to mať do škôlky.Ja tiež vkuse nakupujem sebe a malej.Hroznú radosť mám z toho.Aj tu nakupujem kvantum.Žiadnu dobrú radu tu zatial nikto nenapísal čo čítam a ja že jéj téma pre mňa.A to mám maličkú výplatu a chlap.mi nedá ani cent.Ja musím aj na stravu myslieť kedže to mám ja na starosti zo svojej malej výatyŠkoda že žiadna rada.Mám tu tak 16 stránok s oblečením.Len triiedim podla velkostí pre malú.Moje nemusím.Ano radšej zjem suchý rožok v práci ako ísť do práce nevkusne oblečená😄😁Člevek má jesť a nie sa prežierať😄
Mne velmi pomaha online si nahadzem kosik,pockam par dni bud tu vec este stale chcem a kupim ju alebo s vypreda/alebo pridem na to,ze mi to netreba
Skus si pozriet nejaky dokument o minimalizme. Pre mna bolo oslobudzujuce zistenie, ze naozaj tolko nepotrebujem. A cim menej toho doma mame, tym je menej bordelu, prip. ak nejaky je, rychlo sa uprace a ostava cas na lepsie aktivity.
Mala som uplne rovnaky problem, pomohol mi kapsulovy satnik a uvedomenie si, kolko oblecenia naozaj realne (ne)potrebujem. Skus si urobit reviziu u seba, mozno budes prekvapena, kolko veci si na sebe posledne 2 tyzdne/mesiace ani nemala. Pokial ma clovek k dispozicii pracku, co na Slovensku nie je problem, tak naozaj staci 7-10, max 14 outfitov. To vychadza napriklad na 5 spodkov, 7 triciek, tielok + nejake svetre, kosele ako druha vrstva. Vsetko ostatne je (pre mna) zbytocne vyhodene peniaze. A fakt ma to uz od kupy dalsich veci odradi. Ked nieco uz nechcem nosit, posuniem to dalej a az potom to nahradim novym kusom.
Horsie je to u mna s kadejakymi somarinami do domacnosti a kozmetikou, ale tam si hovorim, ze pokial je to do 20€ mesacne, nezruinuje ma to a aspon na sekundu mam z toho radost 😀 ale teda ja to nezeniem do extremov
Toto je už ale naozaj na liečenie, príde mi to ako závislosť. Keď tie veci nepotrebuješ, tak to proste nekupuj. Ako sorry ale kúpiť obojky keď nemáš psa?
Myslím že by mohli pomôcť tipy ktoré už spomenuli baby v predchádzajúcich príspevkoch a za mňa ešte asi tri veci.To máš vážne toľko času behať po obchodoch alebo prezerať veci online?Asi by nebolo od veci zamyslieť sa aj nad tým,že strácas nie len peniaze ale aj ČAS!!!Neviem či máš deti, manžela alebo ak aj nie tak starých rodičov a pod.,ktorým by sa hodilo,ak by si ten čas,ktorý venuješ nakupovaniu radšej venovala im.Druha rada: ak sa ti niečo páči,daj si to do košíka,ale nekupuj to ihneď.Nechaj tomu pár dní a porozmýšľaj či to ozaj potrebujes.Mozno budeš sama prekvapená aké vytriezvenie príde.A posledná: vždy najskôr zaplat všetko čo musí byť zaplatené,plus si určí nejakú čiastku na šetrenie odkiaľ sa nedajú vyberať peniaze len tak hocikedy sa to zachce a tiež nejakú čiastku venovať na dobre účely...potom ti už nezostane veľa na míňanie

Ja "nakupim" do kosika, necham to tam, potom sa k tomu vratim, povyhadzujem, co mi netreba, lebo som uz na inej stranke naplnila dalsi kosik, znova nezaplatim, vratim sa do kosika znova o par dni a zistim, ze to vlastne ani nepotrebujem. Ale tuzba po nakupovani bola splnena. Do.kamennych obchodov som akosi prestala chodit, chodim do potravin, co nie su v nakupnom centre a mam pokoj. V skrini sa mi nic nekopi, a nemam tam 150 veci este s visackami.