Ako efektívne šetriť a vyhnúť sa zbytočným nákupom?
Máte nejakú vychytávku ako nemíňať peniaze na veci, ktoré nepotrebujem? Dajme tomu hračky, oblečenie, knihy ktoré najbližší rok neprečítam. Proste somariny, Aliexpress, výpredaje. Ja som už sama zo seba zúfalá. Mám pocit, že tie veci v danej chvíli naozaj extrémne potrebujem a keď si potom druhý mesiac uvedomím koľko som minula tak ma poráža. Pýtam sa kde sú sakra moje peniaze, veď nič nemám. Teraz som išla len tak kuknúť do Zary na výpredaje a už mám zas 50€ v košíku, ale tie veci sa naozaj oplatia proste. Chápete.... Som zúfalá sama zo seba. Teraz potrebujem šetriť peniaze, nemôžem si dovoliť míňať na nič.
@beata_k A co ti mam dat link s cennikom?
Nie, nie je to jedna pani povedala. Je to clovek, ktory pracuje na vyvoji textilnych vlakien. A mojim cielom nie je ta o tom presviedcat.
Áno, daj mi link s cenníkom (ktorý som nežiadala, ja som chcela len vedieť, ktorá firma zapredá za peniaze zdravie ľudí používaním škodlivín vo výrobkoch).
@beata_k Kupuje sa v zmysle, ze kto zaplati, tak ho dostane? Lebo poplatky za certifikaty su bezne a to z dovodu, ze niekto musi dany stav prekontrolovat, posudit a rozhodnut, ci su splnene stanovene podmienky/pravidla. Nezname to vsak, ze si ho moze hocikto kupit. Len treba proste zaplatit za veci s tym spojene.
vsak normalne si povedz-tento mesiac si kupim len 2 veci--a ked vydrzim tak si posledny den v mesiaci za odmenu dovolim kupit este 1 vec...ak zlyham, tak si dalsi mesiac nemozem kupit za trest nic..a ked vydrzim takto fungovat 3 mesiace . tak ten dalsi mozem kupovat cely mesiac co chcem..a je dost mozne, ze nebudes kupovat,lebo medzitym zistis, ze si minala na somariny...a co usetris, si odkladaj tak,aby si videla,ako sa tam suma navysuje-a zacni sa tesit, ze si takto nasetris na seychely😂...a prestan behat po obchodoch,ale radsej sportuj,alebo cokolvek ine /naco nebudes musiet nakupit pomocky😂-namotivuj sa tak,ze chces mat lepsiu postavu v satach za odmenu/..a neslied po internetovych obchodoch.radsej si pusti filmy ci vlogy,nech ti mysel beha inde...
@beata_k tak prepáč, že som sa ťa dotkla. Nik sa neprosil ani o tvoje vyjadrenie, reagovala si sama. Že som sa zaujímala, odkiaľ máš informácie? Keď napíšeš niečo, na čo tu viaceré reagujeme, prečo nenapíšeš priamo, o ktorú firmu ide? A tvoja odpoveď: každá firma. To je skutočne adresné 😂
Niekde som raz čítala článok od psychológa ktorý sa týmto zaoberal..vraj ľudia majú potrebu nakupovať,hromadiť veci keď sa vo vnútri cítia prázdny..na mňa to celkom platí..keď máme krízu vo vzťahu napr. Mám potrebu niečo kúpiť a urobiť si tým aspoň chvíľkovú radosť..čo sa týka doma práca ,vzťahu všetko ok?
ak sa nevieš ovládať pri nakupovaní tak sa treba dať liečiť. človeku nová vec dvíha dopamín ale opojenie rýchlo klesá. jedine ďalší nákup uspokojí potrebu. vzniká závislosť.
To je podobná závislosť ako aj iné. Si závislá na dopamíne. Surfovanie a vloženie veci do košíka ti vyplavuje dopamín. Pocit že ťa to stojí peniaze je brzda. Si v konflikte. Pomôže stará známa askéza. Alebo pôst od týchto vecí.
@bora0123 ktoré dva obchodíky ti ostali?
@beata_k tiez sa obavam, ze proste velke firmy na certifikat maju a male nie.
Oblecko je asi fajn, ale napriklad kava z Tchiba je zdravotne zavadna uz len sposobom prazenia, takze tu tam nekupujem.
@janickacrazy dlhe tricka z Lidla bezove na telo mam roky, tehotenske veci som roky nosila este na spanie, detske veci vydrzia nekonecne pranie a susenie v susicke, rukavice, ciapky su fajn, aj detske cizmy co sme raz kupili cestou na hory, ked sme zabudli doma nahradne pre syna, boli dobre.
Teplaky su doslova tyrane v skolke a veru vydrzia viac ako znackove ...
Sú rôzne druhy sporenia odkiaľ ti peniaze nevieš len tak vybrať ako zo sporiaceho účtu v banke. Napr. aj EIC.. Výber peňazí ti musí potvrdiť tvoj sprostredkovateľ. Alebo aj z termínovaných vkladov nevyberieš len tak.

@beata_k jemu nie, čítaj s porozumením