icon

Ako efektívne sporiť deťom a chrániť úspory pred infláciou?

26. feb 2025

Ahojte potrebovala by som radu ako sporíte deťom? Ja dopredu priznám že nie som čo sa týka finančnej gramotnosti veľký odborník a rada si nechám pomôcť. Chcela by som dcére aspoň trošku pomôcť aby mala lepší štart do života keď bude dospelá a niečo jej odložiť. Aj mne takto rodičia sporili ale priznám veľmi to stratilo na hodnote a ten úrok čo bol nepokryl vlastne ani infláciu. Takže chcela by som sporiť nejako rozume ale neviem ako na to. Budem vďačná za každú radu

matej2227
27. feb 2025

@martinka13 za 10 000 tak televízor.. zakazujem ti dávať rady... ale to ani nie sú rady to sú žvasty radšej si vypni internet...a tebe podobný tiež.. to už nie je normálne aké hlúposti trepete..

vivuska666
27. feb 2025

Tiez som detom zalozila vo finaxe. Starsi si zalozil este jeden kde si dava sam. Mladsiemu urobim to iste ked bude mat viac. Nech si aj sami prispievaju ked dostanu od babky. Vklady su tam aj od 10 eur. Chcem aby vedeli co znamena setrit si a nie len maminka mi nasetrila.

matej2227
27. feb 2025

Každé sporenie je dobré aj to co odkladas doma..byty ako sporenie si skoro nikto nedovolí ...nedovolia si to ani tie osoby co tu majú odpoveď na všetko.. a keď si vezmeš byt garáž hocičo na úver tak vedz, ze ani ty co to čítaš si to nevieš dovoliť. Veľa z vás je tu obyčajný skrachovanci, ktorý sa spoliehajú na banky... takým želám aby im banky stúpli na otlaky...placete,keď vám dvihnu úrok...véd len si spočítané úvery a skutočne uspori, nie hodnoty domov,lebo tie vaše nie sú kým to nevyplatis.. a ked to chces predat a mat love musíš nájsť takého somara ako ty, co to predávaš a ty si kúpiš spacak aby si mal kde spat. Takže 90% z vás žije na dlh.. a vy idete niekomu radiť??? Sa nehnevajte...a hlavne už sa spamätajte...

hellwant
27. feb 2025

@matej2227 Tie byty ma aj cast obyvatelstva ktora zaraba iba trochu nadpriemer ak je fin. gramotna. Lebo su zobrane na hypo a podnajomnik ti ju splaca. Preco tu urazas sikovnych ludi, co myslia na buducnost? Nemyl si to s tymi, co tu pisu, ze obracaju kazde euro. My, co mame zainvestovane v akciach ( niekto aj zlato, pozemky).plus nejaky byt sa nebojime dôchodku. Ja som osobne uz druhy byt nebral, lebo nam s manzelkou na krk padne velky dom po svokrovcoch, v ktorom byvame v prerobenom samostatnom vrchu, plus polka z dalsieho z môjho dedicstva- ale to je este na dlhsi cas. Naco mat tolko v stavbach. Tak uz iba etf-ka.
Neurazaj, vyznieva to ako zavist. Fakt tu nie sme len ludia, co obracaju kazde euro a nie je to kvôli dedicstvam, kedze tie väcsinou pridu az okolo 55-60, ale aj vdaka sikovnosti a necakaniu, ze sa stane zazrak.

petracandle
27. feb 2025

@sevrin
@romino

Áno, ale autorka jasne písala v prvom komentári, že nemá na byty 😃 na to som narážala, ja netvrdím, že je každý chudobný 😃

sevrin
27. feb 2025

@petracandle byt ako investíciu nepreferujem. Ak mám investovať 100 000 do bytu, ktorý by mi mal na nájme zarábať nejakých 600-700€, tak kamaráti na burze ma vysmejú. Ale to je každého vec, kto ako chce investovať, niekomu stačí aj sporiaci účet na 2% úrok.

romino
27. feb 2025

@matej2227 prepac, ale fakt z tvojho prispevku ide len zavist. Len take dake zbozne zelania, ze aby "banky stupli na otlak".
Keby sa pise rok 2005 .. tak si poviem, ok.
Ale pozri na historiu. Stupaju banky ludom na otlak ? No nie. Drviva vacsina ludi sa vdaka tym bankam a vdaka tomu ze brali hypoteky krasne zabezpecili.
"musis najst somara co to kupi" >
Takisto. Kde si zil poslednych 20 rokov ??? Zda sa ti ze ludia na to doplacali, ze ta drviva vacsina potom nevedela predat nehnutelnost ani len za co ju kupili, a majitel si musel kupit spacak aby mal kde spat ? Pises ako keby si cely ten cas zil na inej planete.
Kolko sa aj o zvysovani urokov narozpravalo. Stalo sa nieco ??? Nasledne statistiky ukazuju, ze drviva vacsina ludi platila normalne dalej.
preco by uz potom duplom ludia, co v takom byte maju podnajomnikov, nemali zvladnut .. ked to zvladli aj ti co sami byvaju v taktom byte ??
Toto vsetko musis jasne vidiet.
Vravim ... skor len projektujes svoje zbozne zelania, lebo sam si na ten vlak pred rokmi nenaskocil.
Cim skor si to sam pred sebou uznas, nebudes si klamat - a pokusat sa nas ostatnych presviedcat ako je to hrozne a mozeme si kupovat spacaky - o to lepsie pre teba.

romino
27. feb 2025

@sevrin ak mas hotovost - ano. Mnohi tu hotovost nemaju. Ale daju 20 000 vlastnych, 80 000 hypo. Investuju akoby na paku.
Su roky, ked byty isli hore o 10-20% rocne.
Zrazu z takeho bytu bol byt za 120 000eur.
Z pociatocnych 20 000 eur, o rok o 20 000 viac. To sa zase ti co tak kupili mohli smiat nam ostatnym, ako vedeli za rok spravit +100%.
Casto hocijaky "jozko ferko" bez nejakeho vzdelania, ci filozofovania ... co nevie ani co je to burza... proste nerozmyslal, kupil - a zabezpecil sa.

romino
27. feb 2025

@sevrin za 5.5 roka 20% ? To asi mas velky podiel dlhopisov, ze

hellwant
27. feb 2025

@romino nemusi, ja nam 30.3% po sucasnom poklese za 4,5 roka. Nezabudaj ze robime DCA cize tym, ze rastie trh prikupujes drahsie. A z casti mas mensi zisk. DCA je dobre ak dlhsie klesa. A tebe sa neda naraz vlozit vsetko, ked davas z vyplat. Ako chces vlozit dopredu, ked si vyplatu nedostal a nemas peniaze? Keby som oddelil sumu , co som na zaciatku dal, 30k tak ta samotna ma vysoky zisk za 4.5 roka. Teraz nedavno som vlozil 18 k, prisiel pokles, takze tieto su v malom minuse zatial. A znizuju zisk.

sevrin
27. feb 2025

@romino nie, mal som 80/20 v prospech akcií, asi pred rokom som to zmenil na 100/0. Mal som dve väčšie investície, ktoré neboli ideálne načasované, prvá, keď Finax mal nejakú akciu, kde bolo treba vložiť 5000€ a potom trhli klesali (prelom rokov 2021/2022), takže nakupoval som draho a potom akcie zlacneli, ešte na jeseň 2022 som bol v mínuse 7,5%, takže reálne za 2,5 roka sa investície zhodnotili o cca 27%. Časovo vyvážený výnos mám 67%.

katika901
27. feb 2025

@sevrin tak mám účty, kde je zhodnotenie 40% ďalší má 84%. Každý má inú dĺžku trvania.

sevrin
27. feb 2025

@katika901 záleží od načasovania, kedy zainvestuješ, buď to trafíš alebo nie. Nie ako ja, keď som kúpil bitcoiny keď stáli 66k a potom klesli na 20k a ten rast čo prišiel potom mi len vrátil stratené financie, lebo ďalšie som už nenakupoval. Takže čo sa týka BTC, tam mám teraz zisk možno 1-2% 😀

hellwant
27. feb 2025

@sevrin ved boli na 100 k, ci si ich odpredal ako nahle si mal maly zisk a uz nemas? Ono je tazke emocne ustat take pohyby.

sevrin
27. feb 2025

@hellwant nie, nepredal som nič, nechal som to tak, to mám čisto ako špekuláciu, buď to vydá ale nie. Najviac ľutujem, keď som chcel kúpiť BTC pred rokmi keď jeden stál 4k, ale nechceli mi akceptovať banku. Takže platba neprešla a už som to ani neriešil. Keby prešla, tak už som dávno v takom balíku, že aj z ficovej doživotnej renty by som sa len smial.

hellwant
27. feb 2025

@sevrin Cize to myslis tie 2% zisku preratane na p.a.?

sevrin
27. feb 2025

@hellwant nie, celkovo, keď som to kupoval tak bol drahý, potom padol a ten rast čo prišiel potom, to len dorovnal, plus niečo navyše. Nepozerám koľko to dáva p.a., to má zmysel pri sporiacich účtoch, kde to máš presne zadané, ale pri investíciách alebo špekuláciách nikdy nemáš žiadny predpoklad, jeden rok to môže byť 2%, ďalší 20%. Je ti zbytočné počítať p.a. a vytešovať sa, aké máš zhodnotenie, keď ďalší rok to môže padnúť.

martinka13
27. feb 2025

@matej2227 manželovi rodicia šetrili 20 rokov. Potom si za to kúpil rádio. Takže Ty mi nič nezakazuj! Budem si písať čo chcem. A je to pravda. Na účtoch Ti prachy zožerie inflácia. Veď skús a budeš plakať. My sme sa zariadili inak 😀. A BTW úvery mi už splatili na všetkých bytoch nájomcovia. Veľa šťastia.

omama40
27. feb 2025

@matej2227 tak to je aky primitivny pristup k zivotu😅a @mijo53 a @sisska96 co ta lajkuju,vam sa co na tom pristupe paci?vam taky pristup priniesol slusne materialne zabezpecenie ,skusenost z praxe??😅zaujima ma to ozaj.

hellwant
27. feb 2025

@omama40 niektorym staci, ze sa objavi taky isty typ cloveka a opakuje to co oni. Ten pocit, ze oni neziskali a prespali dobu zvykne vnutorne zozierat a potrebuju podporu podobnych a vyplavit emocie.

omama40
27. feb 2025

@hellwant ano,to bude niekto kto prelieva horke slzy nad premarnenymi sancami zivota .

xylinda
Autor odpoveď zmazal
xylinda
27. feb 2025

Držať peniaze na účte vo veľkých množstvách, t.j. viac ako človek potrebuje, čo je rezerva na 3 mesiace (keby sa niečo pokazilo, spravidla do 3 mesiacov si človek nájde novú prácu atď), je nerozumné, kvôli inflácii, teda strácajú na hodnote, len tým, že tam ležia a predsa to robí drvivá väčšina Slovákov 🙂 v praxi - za 30 korún pred 20 rokmi človek kúpil viac ako za 1€ človek kúpi dnes... A banka vaše peniaze investuje tak či tak, aj keď ich vy iba držíte na účte ;)

Kupovať pozemok, nehnuteľnosť, atď, super, keď na to človek má kapacity avšak smerovať všetky voľné financie na jeden front - je tam celkom vysoké riziko, keby sa niečo stalo na jednom danom fronte a v prípade potreby financií, pozemky, nehnuteľnosti atď nie sú likvidný majetok, teda trvá dlho - niekoľko mesiacov - kým sa premenia na peniaze

Spôsob ako odkladať pre deti, alebo aj pre seba do dôchodku, je vhodné v menších a pravidelných čiastkach, ako bolo spomínané napríklad do fondov, pretože sa rozkladá riziko v čase (keď sa Trump ráno zobudí ľavou nohou z postele a povie niečo verejne, ovplyvní to celosvetovú ekonomiku a trhy a jeden deň môžu byť investície hore, druhý dole) a peniaze zarábajú v čase. Keď sa posielajú menšie čiastky (50, 100€) mesačne, takýmto výkyvom sa presne dá predísť, v resp sa s nimi lepšie vyrovnať, pretože tie na trhu budú...

Dá sa na takéto investície využiť banka, avšak poplatky v banke sú celkom veľké (poplatky majú všetci, nevyhnete sa im, viete ich len minimalizovať na tie nutné) ale je to lepšie ako by mali len ležať niekde

Sú ľudia, ktorí sa venujú investíciám a takýmto sporeniam a vedia, čo robia a ako to funguje, možnosti je dosť

Ale je to veľmi komplexná téma, ktorá nemá jasnú odpoveď, je to individuálne. Človek si môže naštudovať tieto veci sám, avšak investície sú veľmi široký pojem a treba sa tomu venovať dlho, aby to celkovo pochopil, avšak určite treba niekde začať

romino
27. feb 2025

@hellwant Dlhe roky som ja takyto bol.
Odmietal som prijat, ze tie byty idu v case cenami hore. Okolie som presviedcal, aka je to chyba si brat hypoteku, ako na to mozu doplatit ... ze to je len daka bublina, ceny padnu, hrozne to olutuju atd. atd. atd.
Nastastie som sa z toho vyliecil 🙂 Za cenu rokov premarnenych prilezitosti.
Konecne som pred par rokmi prijal v tej mojej palici, ze ved predsa je tu nieco ako inflacia, ze ceny .. aj PLATY idu hore.
Ze teda nemozem cakat ze nejaky byt bude nadalej stat blbych 50 000eur.
O to viac sa viem vzit do toho, co tu ti ludia vypisuju ... vidim v tom svoje mladsie ja.
Odmietaju prijat, ze takato je realita. Tiez len klamu samych seba, a myslia si ako su mudrejsi ako ich okolie .. nepripustia si, co by si pripustit mali : "spravili sme chybu, mali sme tiez uz davno kupovat, a nie donekonecna cakat na dake zlacnenie"

romino
27. feb 2025

@sevrin ok, takze potom chapem, trosicka taka smola s nacasovanim. Ja tam ma take zhodnotenie za cca 2.5 roka
Pred rokom som tam uz prestal posielat. To je zase asi moja chyba, mal som pokracovat s tym DCA. Asi klasicka chyba, ze zdalo sa mi to uz "drahe".
Vravis ze sa tam da dako pomerne lahko prehodit vsetko na 100% akcie ?
Mohlo by prist daky mega-pokles .. aby som tak ucinil 🙂

sevrin
27. feb 2025

@romino načasovanie neriešim, to sa nedá, buď sa proste trafíš, keď je dno alebo nie. Keby sme vedeli časovať, tak sme milionári všetci.
Zmena na 100/0 nebola ľahká, stále mi v tom ich dotazníku vychádzalo 80/20. Tak som im napísal, nech mi to zmenia na moju zodpovednosť, lebo presuniem to inam. Presunuli to bez problémov.

zuzinabila
27. feb 2025

@romino poznam aj takych ktori si toto nikdy nepripustia.radsej sa budu lutovat a zit ako obete .proste ludia neschopni rozhodnutia,len lamentovania a vyhovarania sa na osud,inych ludi,zle okolnosti atd. Bud vdacny,ze teba osvietilo😀

hellwant
27. feb 2025

@sevrin mal si v dotazniku na vsetko odpovedat ze mas x rocne skusenosti a vies o co sa jedna. Asi si niekde nezaklikol spravne. Mne to v pohode dalo 100:0

romino
27. feb 2025

@zuzinabila presne .. osud, smola, to Slovensko, to ta alebo ona vlada, to EU , to zle banky ....

hellwant
27. feb 2025

@romino a este rodicia mi nedali na start do zivota ako im🙂