icon

Ako efektívne ušetriť na potravinách a stravovaní?

18. aug 2025

Ahojte, potraviny sú drahé, v reštaurácii je to drahé, jesť sa ale musí. Poraďte, ako šetríte čo sa týka nakupovania potravín/stravovania v reštauráciách?

matusformanek
19. aug 2025

@anonym_autor ja odporučam v rodine nazdielat aplikaciu Listonic-zdielany nakupny zoznam. používame s manzelkou a kupujeme len to, čo je na zozname. je online, vyškrtavam si položky a teda nikdy nekupime nič duplicitne. skuste, je to velmi fajn...

senta_sofia
19. aug 2025

@anonym_autor trvanlive potraviny nakupujem do zasoby v akcii vacsie balenia, maslo, maso do mrazaku, zvysok dokupujem podla toho, co sa bude varit. Chlieb, pecivo do mrazaku a vyberame, aby nezostarlo a nesplesnivelo. Prestriedavam masite a bezmasite jedla. Do prace si nosim jedlo z domu, desiatu robim detom doma. Restauracie pocas dovolenky, vyletu, na bezne stravovanie nie. Pre mna je dolezite mat doma zasoby zakladnych potravin, tam viem efektivne vyuzivat akcie a nemusim pre kazdu prkotinu do obchodu. Nakup robim cez skolsky rok zvycajne raz za 6-10 dni, premyslim si vzdy co budem varit a podla toho dokupim, co mi chyba.

ostorha
Autor odpoveď zmazal
anonym_098a23
19. aug 2025

vacsinou si v piatok sadnem, prelistujem letaky lidl, tesco, kaufland a podla toho planujem co varit a kde pojdem nakupit...ak je v akcii brokolica, bude brokolicova polievka, ak tekvica, tekvicova atd...varim na 2-3 dni....takisto ovocie, nekupim banany za 2€, ked o tyzden budu za 0,99, takisto cucoriedky alebo avokado mavaju casto v akcii, uz to mam celkom pekne odsledovane...sladkosti, cipsy, sladke vody a alkohol nekupujem uz takmer vobec a tiez kupujem v akcii vacsie mnozstvo, napr. maso do mrazaku, konzervy a pod...netusim kolko takto usetrim, ale ako stvorclenna rodina stale miname na potraviny do 400€ mesacne

ostorha
Autor odpoveď zmazal
anonym_6b699f
19. aug 2025

@anonym_autor dá sa aj veľa ušetriť, ale nič nie je zadarmo, vždy je niečo za niečo, obvykle si treba odoprieť nejaké pôžitky a plytvanie a venovať tomu čas. Základné potraviny sú relatívne lacné a z nich sa dá pripravovať chutné a zdravé jedlo za priaznivú cenu, ale je to na úkor času.... v reštaurácii musíš okrem surovín zaplatiť aj personál aj nájom budovy aj všetko ďalšie čo s prevádzkou súvisí, ale ušetríš čas... čas sú peniaze....
a kapitola 2 - tým, čo tu píšu, že na strave sa šetriť nedá @jasminia, @mischy00 a že chcú zdravú stravu a tak - zrejme vám je vidiek cudzí .... ľudia, ktorým sa nelení, po dedinách naskrz Slovenskom (ale aj svetom) popri práci (alebo sa tomu venujú aj profesne ako farmári) chovajú kravy, teľatá, ovce, kozy, králiky, sliepky, pestujú uhorky, paradajky, ovocie, zemiaky, cukety, cesnak, cibuľu, šalát a kde-čo iné, aj víno si dorobia z drobného ovocia, vyprodukujú si doma aj 90% potravín z vlastnej spotreby, funguje barter (susedská/rodinná výmena), niečo (alebo väčšinu) aj predajú... všetko majú v bio kvalite, lokálny produkt, maximálne čerstvý, bez potreby vozenia... dajú do toho svoju prácu, svoj čas, svoju vôľu.... nie peniaze.... kto chce žiť moderne, v mestách, najmä mladí (lebo starí aj v meste záhradkárčia), tráviť čas inak, všetko si kúpte, keď za takým štýlom života utekáte a najlepšie nakupujte pôvodom z iného konca sveta (banány, avokáda, mangá, lososy, makrely, krevety) lebo veď tu je všetko zlé, nezdravé a neviem aké.... ak vám to finančne vychádza, tak je všetko v poriadku a neškrabte si to... , ak vám to finančne nevychádza, tak si uvedomte - každý niekde pracuje - produkuje službu či tovar, za ktorý mu ostatní priamo či nepriamo platia, aby si mohol kúpiť tovary či služby, ktoré produkujú iní (hovorí sa tomu deľba práce)... tak otázka by mala stáť tak, či ja vyprodukujem toľko a v takej kvalite, aby to zodpovedalo tomu, čo sa mi žiada spotrebovať...... či som dnes vytvoril toľko, koľko napr. treba na stravu a vychovanie lososa, jeho vylovenie, zabitie, vypitvanie, filetovanie, spracovanie odpadu, výrobu obalu, zabalenie, označenie, uskladnenie, expedovanie, dovezenie nejakým prostriedkom, s ktorého výrobou, údržbou a riadením tiež súvisia nejaké náklady, s uskladnením a vystavením v obchode, predajom.... ak nie, tak buď zlepším svoj výkon, alebo znížim spotrebu, inak to dlho fungovať nebude....

mischy00
19. aug 2025
@anonym_6b699f

@anonym_autor dá sa aj veľa ušetriť, ale nič nie je zadarmo, vždy je niečo za niečo, obvykle si treba odoprieť nejaké pôžitky a plytvanie a venovať tomu čas. Základné potraviny sú relatívne lacné a z nich sa dá pripravovať chutné a zdravé jedlo za priaznivú cenu, ale je to na úkor času.... v reštaurácii musíš okrem surovín zaplatiť aj personál aj nájom budovy aj všetko ďalšie čo s prevádzkou súvisí, ale ušetríš čas... čas sú peniaze....
a kapitola 2 - tým, čo tu píšu, že na strave sa šetriť nedá @jasminia, @mischy00 a že chcú zdravú stravu a tak - zrejme vám je vidiek cudzí .... ľudia, ktorým sa nelení, po dedinách naskrz Slovenskom (ale aj svetom) popri práci (alebo sa tomu venujú aj profesne ako farmári) chovajú kravy, teľatá, ovce, kozy, králiky, sliepky, pestujú uhorky, paradajky, ovocie, zemiaky, cukety, cesnak, cibuľu, šalát a kde-čo iné, aj víno si dorobia z drobného ovocia, vyprodukujú si doma aj 90% potravín z vlastnej spotreby, funguje barter (susedská/rodinná výmena), niečo (alebo väčšinu) aj predajú... všetko majú v bio kvalite, lokálny produkt, maximálne čerstvý, bez potreby vozenia... dajú do toho svoju prácu, svoj čas, svoju vôľu.... nie peniaze.... kto chce žiť moderne, v mestách, najmä mladí (lebo starí aj v meste záhradkárčia), tráviť čas inak, všetko si kúpte, keď za takým štýlom života utekáte a najlepšie nakupujte pôvodom z iného konca sveta (banány, avokáda, mangá, lososy, makrely, krevety) lebo veď tu je všetko zlé, nezdravé a neviem aké.... ak vám to finančne vychádza, tak je všetko v poriadku a neškrabte si to... , ak vám to finančne nevychádza, tak si uvedomte - každý niekde pracuje - produkuje službu či tovar, za ktorý mu ostatní priamo či nepriamo platia, aby si mohol kúpiť tovary či služby, ktoré produkujú iní (hovorí sa tomu deľba práce)... tak otázka by mala stáť tak, či ja vyprodukujem toľko a v takej kvalite, aby to zodpovedalo tomu, čo sa mi žiada spotrebovať...... či som dnes vytvoril toľko, koľko napr. treba na stravu a vychovanie lososa, jeho vylovenie, zabitie, vypitvanie, filetovanie, spracovanie odpadu, výrobu obalu, zabalenie, označenie, uskladnenie, expedovanie, dovezenie nejakým prostriedkom, s ktorého výrobou, údržbou a riadením tiež súvisia nejaké náklady, s uskladnením a vystavením v obchode, predajom.... ak nie, tak buď zlepším svoj výkon, alebo znížim spotrebu, inak to dlho fungovať nebude....

@anonym_6b699f potraviny nieco stoja, s tým nič nevieme urobiť..ušetríme ak rozumne varíme, neplytvame a nekupujeme bez rozmyslu, co nám asi bude chutiť. Najviac clovek minie pomimo na hluposti ale to nieje jedlo, to je len pochutina. Ak to vie niekto zredukovať alebo vobec nekúpit, usetrí a moze si za to radsej kúpiť kvalitné mäso a šunku....a vidiek poznám, byvam v ňom 🙂, máme sliepky, záhradu, skleník, blízko les 😉

anonym_10c2ec
20. aug 2025

@anonym_autor no dôležité je aj to, či si doma niečo vypestuješ, či musíš všetku zeleninu kúpiť. Napestujem toľko zeleniny, že zaplnim komplet mrazak. Ak je maslo v akcii, kúpim 20 ks a zmrazim, aj mäso kupujem vo väčšom množstve porcujem do mrazáka. Raz za čas spravíme veľký nákup a potom už len drobnosti čerstvý chlieb, pečivo, šunku teraz v lete skoro vôbec nekupujeme, máme zeleninu a čerstvé vajíčka od susedky za výmenu za med. Do reštiky len občas zájdeme. Ak mám na niečo chuť, tak si to kúpim, napríklad udenaca 👍. Soboty sú u nás vždy privarkove tekvicový, prachový, šošovicový, zemiakový, cuketovy, fazulkovy. Na jedle sa veľmi nedá šetriť, potom sa to zvykne prejaviť na zdraví.

viera012345
20. aug 2025
@lena235

Usetris tak, ze budes varit doma. A nie chodit po restikach. Varit lacne jedla. Z muky, zemiakov. Da sa naozaj vela vymysliet. Nakupovat do zasoby ak je akcia. Napr ryzu, olej, rybickove konzervy atd. A nekupovat zbytocnosti. Je to nezdrave a drahe. Kolko x platim strasne sumy a v kosiku hluposti ako kofola, chipsy, cokolady…

@lena235 Práve dnes som si robila nákupný zoznam na Tesco nákup a keďže sa chcem za malú láskavosť odvďačiť tabuľkou čokolády/inak ju nekupujeme/,tak som ostala nemilo prekvapená, lebo Milka v akcii-95gr/nie 100,ako ešte nie tak dávno/stojí 1,45€...

viera012345
20. aug 2025
@anonym_6b699f

@anonym_6b699f Pridam svoju skúsenosť ohľadom ľudí na vidieku a ich chove a pestovaní.Ti, ktorí hospodária za účelom obzivy, väčšinou neprodukujú v bio kvalite, lebo je to takmer nemožné, používajú aj výdobytky chémie.Ludia, ktorí predávajú tzv.prebytok z dvora, majú tiež vysoké náklady,a tak musia pýtať aj primeranú cenu.No,a na vidieku je tiež veľká skupina ľudí, ktorí majú záhradu/záhradku nizkoudrzbovu/pár stromov, kríkov a inak trávnik.Maximum je,ze si urobia záhon ns trochu koreňovej zeleniny,aby mali v lete.Chovat tiež malokto chová/ani pomerne nenáročné nosnice nechcú ľudia chovať.Celkom dlho som zháňala človeka, ktorý býva na vidieku a mohla by som mu darovať ususene pečivo a chlieb/, lebo to tiež nie je lacná činnosť a keďže ľudia pracujú často viac hodín ako je bežný prac.tyzden,po práci už nechcú mať povinnosti

lena235
20. aug 2025
@viera012345

@anonym_6b699f Pridam svoju skúsenosť ohľadom ľudí na vidieku a ich chove a pestovaní.Ti, ktorí hospodária za účelom obzivy, väčšinou neprodukujú v bio kvalite, lebo je to takmer nemožné, používajú aj výdobytky chémie.Ludia, ktorí predávajú tzv.prebytok z dvora, majú tiež vysoké náklady,a tak musia pýtať aj primeranú cenu.No,a na vidieku je tiež veľká skupina ľudí, ktorí majú záhradu/záhradku nizkoudrzbovu/pár stromov, kríkov a inak trávnik.Maximum je,ze si urobia záhon ns trochu koreňovej zeleniny,aby mali v lete.Chovat tiež malokto chová/ani pomerne nenáročné nosnice nechcú ľudia chovať.Celkom dlho som zháňala človeka, ktorý býva na vidieku a mohla by som mu darovať ususene pečivo a chlieb/, lebo to tiež nie je lacná činnosť a keďže ľudia pracujú často viac hodín ako je bežný prac.tyzden,po práci už nechcú mať povinnosti

@viera012345 ja mam znamu, ktora chova a pestuje. Pre vlastnu spotrebu. A nepouziva chemiu. Zohnat pomyje ne takmer nemozne. Taktiez si musela zalozit farmu a vsetko robi legalne. Stale ma kontroly. Ja ked pocuvam co je za tym prace, vobec sa nedivim, ze ludia radsej kupia v obchode.

subartic
20. aug 2025
@lena235

@viera012345 ja mam znamu, ktora chova a pestuje. Pre vlastnu spotrebu. A nepouziva chemiu. Zohnat pomyje ne takmer nemozne. Taktiez si musela zalozit farmu a vsetko robi legalne. Stale ma kontroly. Ja ked pocuvam co je za tym prace, vobec sa nedivim, ze ludia radsej kupia v obchode.

@lena235 ja chovám a pestujem pre vlastnú spotrebu . Ak máš permakultúrnu záhradu , správne kombinuješ , tka je to nasadíš, pokryješ slamou alebo trávou a rašelinou , ak správne striháš , tak žneš úrodu s minimom práce. Len sa treba zmieriť že vyzerá inak ako úhľadná záhrada s vytrhanými hriadkami . Chovám sliepky odolné plemeno a taktiež zajace. Kŕmim bioodpadom a trávou zo záhrady od jari do jesene. V zime prikupuje. Zajace si očkujem sama . A myslím že sa mi to vcelku oplatí . Žiadna drina.

lena235
20. aug 2025
@subartic

@lena235 ja chovám a pestujem pre vlastnú spotrebu . Ak máš permakultúrnu záhradu , správne kombinuješ , tka je to nasadíš, pokryješ slamou alebo trávou a rašelinou , ak správne striháš , tak žneš úrodu s minimom práce. Len sa treba zmieriť že vyzerá inak ako úhľadná záhrada s vytrhanými hriadkami . Chovám sliepky odolné plemeno a taktiež zajace. Kŕmim bioodpadom a trávou zo záhrady od jari do jesene. V zime prikupuje. Zajace si očkujem sama . A myslím že sa mi to vcelku oplatí . Žiadna drina.

@subartic mne sa to zda strasna drina 🙈 ona ma to co ty, plus husi kačky a prasiatka. Na zahrade je denne po praci. Ako aj dobre, lebo ma pohyb vdaka tomu a aj kvalitnu stravu. Ale nezvladol by to kazdy. Klobuk dolu pred vami

viera012345
20. aug 2025
@lena235

@lena235 U nás v okolitých dedinách veľmi nefunguje domáci chov a pestovanie, najmä nie na predaj.Mozno je to dané aj regiónom/kedysi sa vravelo,ze na Spiši len grule/. Chov funguje na niektorých.farmach,co človeku umožní kúpiť mäso, mlieko a výrobky z nich trochu kvalitnejšie ako dovoz z tramtarie,ale sposob.setrenia to nie je, ceny sú ako v obchode, kvalita lepšia/napr.bycok, ktorý v nedeľu ešte behal,v stredu/v štvrtok už bol zbalený po 10 kg...mlieko, ktoré doniesli z farmy do mliekomatu nebolo x krát "spracované,,a tak mu ostali výživové benefity a lepšia chuť

alexanderkovacs
21. aug 2025

@anonym_autor nechodit do restiky, kupovat akciove veci, varit na viac dni naraz. Ziadne keksiky, sladke pecivo. Nekupovat ziadne osladene napoje, nepit alkohol, pitnlen vodu z vodovodu. A hotovo. 🙂

janulicek45
23. aug 2025
@anonym_098a23

vacsinou si v piatok sadnem, prelistujem letaky lidl, tesco, kaufland a podla toho planujem co varit a kde pojdem nakupit...ak je v akcii brokolica, bude brokolicova polievka, ak tekvica, tekvicova atd...varim na 2-3 dni....takisto ovocie, nekupim banany za 2€, ked o tyzden budu za 0,99, takisto cucoriedky alebo avokado mavaju casto v akcii, uz to mam celkom pekne odsledovane...sladkosti, cipsy, sladke vody a alkohol nekupujem uz takmer vobec a tiez kupujem v akcii vacsie mnozstvo, napr. maso do mrazaku, konzervy a pod...netusim kolko takto usetrim, ale ako stvorclenna rodina stale miname na potraviny do 400€ mesacne

@anonym_098a23 no to je extra malo extra to sme neminali toľko ani v roku 2010 😂 to sme
mali už v tedy 140 na tyzden .. teda my musíme mat banany každý deň kôli malej ma ich rada a míňame tiež 4 clenna rodina okolo 900 potom prášok na pranie veci na čistenie utierky atď a míňame každý mesiac okolo 1400 eur nechápem ako to máte tak, ste kuzelnici

anonym_1f33b1
23. aug 2025
@janulicek45

@anonym_098a23 no to je extra malo extra to sme neminali toľko ani v roku 2010 😂 to sme
mali už v tedy 140 na tyzden .. teda my musíme mat banany každý deň kôli malej ma ich rada a míňame tiež 4 clenna rodina okolo 900 potom prášok na pranie veci na čistenie utierky atď a míňame každý mesiac okolo 1400 eur nechápem ako to máte tak, ste kuzelnici

@janulicek45 mne zas príde, že vy extrémne veľa, 4 ľudia 900€ iba potraviny...Nás je 7, mám 5 detí a zmestime sa do 700€, a nemáme nič svoje, všetko kupujeme.

anonym_d08ea3
23. aug 2025

Treba menej jesť 🤷 už tu bol jedálniček do 100e či ako

janulicek45
23. aug 2025
@anonym_1f33b1

@janulicek45 mne zas príde, že vy extrémne veľa, 4 ľudia 900€ iba potraviny...Nás je 7, mám 5 detí a zmestime sa do 700€, a nemáme nič svoje, všetko kupujeme.

@anonym_1f33b1 tak mäso nakupime tri krát mesačne to je okolo 280 eur alebo 300 ako kedy veď kuracie len stojí 8-9 eur kilo vajcia stoja cez 4 eura a my musíme mat vajcia každý deň jeme u nás neexistuje že chlieb s džemom na raňajky alebo na večeru nikto to nebude jesť ...žiadne chrumky pre deti na raňajky ale napr chlieb s avokádom a volskym okom plus trošku olivovy olej ..na obed ramen alebo poke miska losos minimalne 2-3 krát do mesiaca každý deň miniem 1,5 kg alebo 2 kg mäsa varím pre mňa osobitne a pre muza osobitne keďže som doma nechodím do roboty ..

blanblan
23. aug 2025

@anonym_autor konkrétne napr. som zamenila olivový olej za kvalitny repkovy alebo slnečnicový - sú výživové hodnotné a chutia mi viac ako lacný olivový a sú lacnejšie. Obmedzila som spotrebu masla, takže mi vydrží veľmi dlho. obmedzila som spotrebu syra na cca 30g čo je odporúčaná dávka, normálne by som kľudne zjedla aj 100g. Kupujem zlacnené potraviny pred zárukou a kľudne jem aj niekoľko dní po záruke, nič tomu nie je. Nekupujeme mäso ani ryby ani polotovary. Používam veľa sezónnej zeleniny a ovocia. Keď sa mi niečo zdá predražené tak to proste nekúpim aj keď som to pôvodne išla kúpiť. Používam aplikáciu too good to go.

gerrwie_girl
23. aug 2025

Co su to za reči ze na jedle sa nedá šetriť? 😀 jasne ze sa da. Nekupovat blbosti ktore netreba, nekupovat veľa do zásoby aby sa to potom nevyhadzovalo, kupovať v akcii, plánovať si jedlo dopredu, niečo si dopestovať at ak je možnosť.

mischy00
23. aug 2025

V prvom rade si treba uvedomiť, ze nieje rodina ako rodina. Niekde stačí aby bolo navarene za hrniec a majú všetci plne brucha. Nerieši sa nejako extra vyzivova hodnota, hlavne nech človek nieje hladný. A potom sme aj takí, ako napríklad u nás, ja aj syn športovci, potrebujeme pestrý jedálniček, bielkoviny a to nieco stojí. Nebudeme sa predsa napchavat kuratom od rána do večera. Čiže len denne vypije syn liter mlieka, zje 1 tvaroh, plus syr, losos, krevety, tuniak v konzerve, zelenina, vajíčka atď atď. A to proste stojí prachy, len tvaroh a mozeralla pre nás denne 4 -5 eur, snažím sa vždy kúpiť v akcii viac. U nás nestačí navariť guláš, ked potrebujeme ešte furt doplniť iné hodnoty. Pre seba kupujem celozrnný chlieb, proteinovy, celozrnne pečivo. Tiez to nieco stoji. A nie , nebudem to piecť doma, ani kravu chovať na mlieko a tvarohy robit doma 🙂.Čiže len trosku iný pohľad, ze kto koľko minie na stravu. Niejde su to proste stovky....
Ja zas všade poviem, nepijem, nefajcim...tak si doprajem inde.

anonym_1f33b1
23. aug 2025
@janulicek45

@anonym_1f33b1 tak mäso nakupime tri krát mesačne to je okolo 280 eur alebo 300 ako kedy veď kuracie len stojí 8-9 eur kilo vajcia stoja cez 4 eura a my musíme mat vajcia každý deň jeme u nás neexistuje že chlieb s džemom na raňajky alebo na večeru nikto to nebude jesť ...žiadne chrumky pre deti na raňajky ale napr chlieb s avokádom a volskym okom plus trošku olivovy olej ..na obed ramen alebo poke miska losos minimalne 2-3 krát do mesiaca každý deň miniem 1,5 kg alebo 2 kg mäsa varím pre mňa osobitne a pre muza osobitne keďže som doma nechodím do roboty ..

@janulicek45 kuracie prsia ja kupujem po 5-6€, drahšie nie, lososa aj my milujeme, kupujem v akcii keď je za 15€ kilo tak kúpim aj troch veľkých a dám do mraziaka, vajcia kupujem 40ks za týždeň, ale takmer každý týždeň sú v akcii okolo 24 centov jedno vajce. Proste kupujem to, čo je v zľave a kúpim viac. Keď je kuracie v zľave, kúpim do mraziaka a keď nie je, nekúpim žiadne a vyberiem to z mrazničky.

bokabuka
23. aug 2025

Možno taká “blbosť” ale na veľký nákup chodím vždy do Lidla v sobotu - majú 5€ zľavový kupón. A pri pokladni bývajú také bedničky s ovocím a zeleninou za 1€, tie si vždy pozriem a väčšinou aj kúpim, často tam sú super veci a akurát tak 1-2ks z rôzneho ovocia, zemiačiky, cibuľka. A čo viem, že sa u nás pravidelne vyhodí, sa snažím mraziť napríklad chlieb okamžite ide do mrazničky a podľa potreby rozmrazujem v toasteri, lebo sa mi stalo často, že splesnel. Sme 2 dospelí a jeden veľký chlieb máme takto bežne na 2 týždne. Aj mäso - kúpim balenie pŕs, jedno uvarím, zvyšné nasáčkujem a hneď do mraziaku. Takisto sa snažím spracovať napríklad prezrelé banány na banánový chlebík atď. Ale aj tak podľa mňa míňame na jedlo hrozne veľa, aj donášky jedávame takže sa to strašne nazbiera.

ssllaavvkkaa
23. aug 2025

@anonym_autor ako môže byť na dedine niečo bio - keď v každom dvore je bazén s kopou chémie - a kam pôjde tá voda, len do pôdy

anonym_855d57
23. aug 2025
@mischy00

V prvom rade si treba uvedomiť, ze nieje rodina ako rodina. Niekde stačí aby bolo navarene za hrniec a majú všetci plne brucha. Nerieši sa nejako extra vyzivova hodnota, hlavne nech človek nieje hladný. A potom sme aj takí, ako napríklad u nás, ja aj syn športovci, potrebujeme pestrý jedálniček, bielkoviny a to nieco stojí. Nebudeme sa predsa napchavat kuratom od rána do večera. Čiže len denne vypije syn liter mlieka, zje 1 tvaroh, plus syr, losos, krevety, tuniak v konzerve, zelenina, vajíčka atď atď. A to proste stojí prachy, len tvaroh a mozeralla pre nás denne 4 -5 eur, snažím sa vždy kúpiť v akcii viac. U nás nestačí navariť guláš, ked potrebujeme ešte furt doplniť iné hodnoty. Pre seba kupujem celozrnný chlieb, proteinovy, celozrnne pečivo. Tiez to nieco stoji. A nie , nebudem to piecť doma, ani kravu chovať na mlieko a tvarohy robit doma 🙂.Čiže len trosku iný pohľad, ze kto koľko minie na stravu. Niejde su to proste stovky....
Ja zas všade poviem, nepijem, nefajcim...tak si doprajem inde.

@mischy00 Športujete obaja na nejakej reprezentačnej úrovni, že vás to živí?

mischy00
23. aug 2025
@anonym_855d57

@mischy00 Športujete obaja na nejakej reprezentačnej úrovni, že vás to živí?

@anonym_855d57 ja nie, syn hráva reprezentacne futbal. Ja robím šport celý život, takze aj stravu mam nastavenú tak.

blackcat8885
24. aug 2025

Ušetriť na strave sa dá. Myv poslednej dobe varíme menej mäsa teda tak 1x za týždeň ale vždy na 2dni aj na 3 občas. Varíme strukoviny -, teraz sa bude robiť šošovicovy prívarok na 2dni, varíme aj klasické iné jedlá. Fliačky s kapustou, francúzske zemiaky, granadir atď. Ked je v akcii napr ryža nekúpim kilo ale kúpim dve. Ale zase nie veľké zásoby

blackcat8885
24. aug 2025

Ja napríklad nechápem to kupovanie 20ks masla v akcii apod ako neodsudzujem to len vždy je niekde napr to maslo v akcii. Kúpim si 2-3max a nabudúce tiež. Ja napr ani kvôli financiám nerobím také zásoby. Kúpim 6ks mlieka lebo viem, ze za týždeň miniem 1l max 2 aj to iba keď varim puding alebo robím palacinky apod. V podstate mame vždy z čoho variť plná mraznička, špajza ale nie po 10kg zo všetkého

mirage
24. aug 2025
@blackcat8885

Ušetriť na strave sa dá. Myv poslednej dobe varíme menej mäsa teda tak 1x za týždeň ale vždy na 2dni aj na 3 občas. Varíme strukoviny -, teraz sa bude robiť šošovicovy prívarok na 2dni, varíme aj klasické iné jedlá. Fliačky s kapustou, francúzske zemiaky, granadir atď. Ked je v akcii napr ryža nekúpim kilo ale kúpim dve. Ale zase nie veľké zásoby

@blackcat8885 lenze pre inych, ako u nas, jedla typu granadir, fliacky, fr. zemiaky nie su plnohodnotne jedla, cize investujeme do jedla ovela viac.