icon

Ako efektívne ušetriť pri príjme 2500 eur?

16. apr 2024

Ahojte, začnem tým že som na RD čo je momentálne aj s pridavkami cca 530€. Mám k tomu brigádu z domu, kde mám mesačne cca 100-200€. Priateľ zarobí 1700-1800€€ v čistom. Čiže dokopy mame cca 2 400€ - 2 500€. Z toho ide 1000€ na bývanie, hypotéka, nájom, energie, internet… Čiže nám ostane cca 1400-1500€ každý mesiac. Mame každý vlastný účet. Čiže sme 2 dospelý a 1 dieťa (rok a pól). Všetci mi vravia, že by sme mali z toho odložiť minimálne 300-400€ mesačne. Lenže mne to príde celkom nereálne pri dnešných cenách.

elisebah91
16. apr 2024

Vieš ako sa hovorí? Babka k babce budú kapce.
Zapisuj si KAZDY VYDAVOK, a uvidíš že hlavné tie malé drobnosti ti urobia veľa ....inak naozaj neviem kde tie prachy dávate..

eternity24
16. apr 2024

Ja mám menej ako polovičný príjem, ja a jedno dieta a ušetrím cez 300e každý mesiac. Pri vašom prijme to nemôže byt problem.

subartic
16. apr 2024

@amelia89 dosť . Podnikám .

amelia89
16. apr 2024

@subartic v poriadku. tak sa neporovnavaj s mladou zacinajucou rodinou.
mne toto velmi vadi. kde mame ako mladi ludia pod 30 zohnat statisice na byvanie ?

ja a moj manzel mame drahy byt, v hlavnom meste ineho statu, sami sme nasetrili 50 000€ na to aby nam vobec dali hypo, sami sme si nasetrili na svadbu, sami na zariadenie bytu, a auto. A napriek tomu len nasa hypoteka je 1000€, s elektrikou, vodou,poplatkami je to 1500€. Zarabame,mozeme si to dovolit. Dokonca si myslim ze sme na tom omnoho lepsie nez ini ludia v nasom veku. Ale napriek tomu vsetkemu ceny bytov su ake su. Nie kazdy podnika, nie kazdy ma bokom 200 000€ a uz vobec nie v 30+
Takze to ze autorka ma naklady na byvanie 1000€ vobec nie je vela v dnesnej dobe, je to normalna suma.

subartic
16. apr 2024

@amelia89 porovnávam sa . Nemá ti čo vadiť. Mám hypotéku 150 tis , na 15 rokov . Ona má 140 tis na 30 !!!!! rokov . Teda rovnakú ako ja , len ona má omnoho dlhší čas ako ja . A mám o polovičku kratší čas na splatnie. Mám 5 detí , 4 ešte živím sama . Môj najmladí syn má 6 rokov. Treba mať ciele , odhodlanosť a niečo preto obetovať.

amelia89
16. apr 2024

@subartic my mame 250 000 na 30 rokov a co akoze? kde sme mali nabrat tych 200 000€ v 30 tich rokoch sa ta pytam? Ty asi nemas 30 rokov predpokladam alebo ano? My mame ciele a odhodlanost,len stale neviem ako sme mali nasetrit 200 000€ 4-5 rokov po vysokej skole, nevychadza mi to 😅

subartic
16. apr 2024

@amelia89 ale za to ja nemôžem že neviete. Sú 25-30 roční ľudia čo majú domy a splácajú hypotéky lebo vedeli kedy ako a v čom . Mala som 33 rokov a plne splatený prvý dom . Nikto nám s manželom nič nedal po škole , len mi rodičia finacovali VŠ a aj mužovi . A nebavíme sa o tebe a tvojej hypotéke ale o hypotéke 140 tis , dvojizbovom byte a náklady na bývanie 1000 eur . Z môjho ohľadu je to veľa.

amelia89
16. apr 2024

@subartic 😃 jaj ok diskusia zase 0 bodov lebo ty nemozes za to ze nie kazdy ma splateny byt v 33 rokoch. treba trosku oci otvorit a poobzerat sa okolo seba

subartic
16. apr 2024

@amelia89 pozri , splietaš hrušky s jablkami . Mńa nezaujíma tvoja hypotéka a ani to že splácate pri 250 tis viac ako 1000 eur. Pri 250 tis hypotéke je to asi normálne . Ale pri 140 tisícovej hypotéke a dvojizbovom byte je to pre mňa veľa,
A nie , nemôžem za to že nie každý má v 33 rokoch splatený dom, mám sa preto cítiť vinná že ja som ho splatila s mužom a ostatní nie ? Tak zas nežijem v komunizme že má každý rovnako . Má sa cítiť moja kamarátka vinná že ona má Teslu a ja iba Peugeot 5008 ? Prečo by mala ? Zarobila si na ňu .

amelia89
16. apr 2024

@subartic skoda ze vsetci su hned agresivni a neprijemni, taka je dnesna doba co uz. Chcela som ti len ukazat na inom priklade ze dnesna doba je pri sucasnych cenach bytov narocna, je narocne aj setrit aj ked sa ides potrhat, absolutna vacsina mladych na to nema, niektori,ako autorka, musela k hypo brat este spotrebak lebo to proste nenasetrili. Nemozes davat za priklad len seba, je v poriadku ze ty na to mas ale je dolezite si uvedomit ze to nie je standar. Nenapisala som ti ze sa mas citit vinna za tvoje ,len ze mas skreslenu realitu. Ja ti to prajem ze ste taki sikovni, 🙂

subartic
16. apr 2024

@amelia89 nie nemám skreslenú realitu . Sú mladí ľudia veľmi šikovný , menej šikovný a proste takí čo celý život budú pri rodičoch z rôznych dôvodov . Niekto dva roky po škole býva v dome a 30 ho má splatený a nie je ich zas tak málo , jednoducho bol šikovný a chytil príležitosť za pačesy , založil firmu a má skvelý príjem , niekto sa uchytí ako skvelý IT a má ročný príjem cez 100 tis eur, dobrí právnici v 35 rokoch majú postavené domy a splatené hypotéky . Ale to nie je podstata tejto diskusie .
Podstata je že dvaja mladí ľudia s príjmom cez 2000 eur nevedia jednoducho odložiť a majú náklady na bývanie 1000 eur pri 140 tis hypotéke. Z môjho pohľadu niekde robia chybu .

andy024
17. apr 2024

My sme tiež dvaja dospelí + jedno dieťa, čo ma 19 mesiacov, žijeme v hlavnom meste a príjem máme momentalne o dost nižši ako vy a ušetriť vieme. Máme hypotéku, na výlety chodíme, chodime aj na dovolenky, nakupujem kvalitnejšie potraviny... tak zrejme robite niekde chybu

hellwant
17. apr 2024

@subartic pozor ta 140000 hypo , ona pisala v tej 1000 aj energie voda internet a 3 bodky, cize môzu tam byt aj mobily aj telka( i ked tieto 2 veci su len dohad) Kdezto Amelia ma vyse 1000 iba hypo. Energie, voda, internet tam nema. Ja len na margo toho, ze si pisala, ze 1000 pri 140 k sa ti to nezda.
Ku tomu mat v 30 splateny dom. To je vyrazna mensina aj v zahranici na zapade, tam je casto najomne byvanie. Nehnevaj sa na mna, ale nemôze byt kazdy sikovny a mat firmu a podnikat. Takto nikdy ziadna spolocnost ci stat nefungovala, je to nemozne a neprirodzene. Ani vo zvieracej risi nie je kazdy alfa samec a nema kazdy rovnaky podiel na koristi. Takze pises polopravdu. Pravdu mas v tom, ze sanca je, ale nepravdu v tom, ze kazdy to môze mat a môze sa mat nad pomery. Uz len z hladiska zdrojov planety je to nemozne. "Americky sen" je sladka loz.
Inak gratulujem ti, ze sa ti podarilo to, co si dosiahla, len sa nenechaj oklamat bublinou, v ktorej zijes. Casto sa stava, ze sme obklopení ludmi ako my, cize ak je niekto na tom dobre, su okolo neho väcsinou takyto ludia a menej neuspesnych a potom to vyzera, ze väcsina sa ma dobre a kazdy sa môze mat uzasne.

hellwant
17. apr 2024

@subartic oni budu rozhadzovat niekde inde, tam maju problem. Financna gramotnost, ustrazenie vydavkov.

modrykolibrik
17. apr 2024

@autor nechapem ako nedokazes usetrit? Mame s mm okolo 3000 v cistom. Hypo mame nizucku, elektiku mame okolo 15€, vodu tiez malo jedine za drevo platime okolo 300€. Internet nemame vobec. Mesacne na stravu minieme do 100 euro ani to nie a ostatne veci tiez do 100. Realne odlozim od 1000 a viac

@subartic my sme brali hypo na dom dostali sme v pohode 100% , splatku mame o polovicu nizsiu, sice na 30 rokov.

amelia89
17. apr 2024

@modrykolibrik mesacne miniete na stravu 100€ 😂😅😂
no nic,dobre rano modry konik.

modrykolibrik
17. apr 2024

@amelia89 samozrejme..rano neranajkujeme a obedy si nosime. Vecer si dame iba chleba a nieco k tomu. Dost vela pestujeme zo zahrady tak neviem co Ti pride smiesne. Nenakupujeme blbosti

hellwant
17. apr 2024

@modrykolibrik prepac ale toto je vymysel, alebo si nieco alibisticky nezratala. 100 eur mesacne na stravu. Som z dediny, pestujene, chovame, tuez tam musis dokupovat iste veci, hnojivo do zahrady treba, naftu do strojov, semena kupit, zradlo pre hudinu, ci prasa. A v zime ste len na zavaranom, hej? Lebo tazko dopestujes v zime. Sorry toto je ako anglani pisu BS.

nelka93
17. apr 2024

@subartic ty si tiež mala sumu za hypotéku vyššiu, platila si 830. To ze teraz máš 600, je iná vec. Porovnavas úplne rozdielne situacie. Oni nedávajú mimoriadne splátky, lebo chcú žiť a nie vrazat všetko do hypoteky. A keby všetci podnikali, tak kto by učil, piekla chleba, pestoval plodiny? Ti ľudia nenasetria za 2 roky po skole 200tisic ani náhodou. Ich výdavky sú momentálne normálne, keď zlúčia hypo a BSU dokopy, klesnú im výdavky kľudne o 300 a viac eur. Mimochodom, asi nemali moc z čoho šetriť, keď je na rodicaku a zjavne otehotnela tesne po skole

nelka93
17. apr 2024

@modrykolibrik áno všetci ti to tu uverime. To ze ty máš elektriku 15 eur neznamená ze všetci. Ja mam napríklad 100 a vôbec ma to netankuje 😅 a to ze prejes 100 eur? Dobrý vtip 🤣🤣

lubka2510
17. apr 2024

@modrykolibrik jedine ze ratas stravu 100eur sama na seba mesacne😂.....Neexistuje ze pre.viac ludi

amelia89
17. apr 2024

@modrykolibrik si troll a je to vymysel, ak nezijes v lese na strome

elviku11
17. apr 2024

@modrykolibrik internet nemate vobec? A odkial pises takto skoro rano o 6:46? Z internetovej kaviarne? 🙂

slavomira236
17. apr 2024

@modrykolibrik ze 100 eur..ja miniem viac detom rano na jogurt plus desiata do skoly mesacne. Akde su vecere jedlo cez vikend moje jedlo jedze jem doma...

subartic
17. apr 2024

@nelka93 ale prečo som toľko platila ti asi ušlo že ? ja som mala skrátenú dobu na 15 rokov , teda o polovicu menej času . Ak by som mala 30 rokov hypotéku mám polovičnú splátku . A nevem čo som pletieš mojich 200 000 , hypotéku som mala ešte vyššiu 150 tis. Tak keď chce žiť tak nech sa nesťažuje. Pre mňa toto bol cieľ a za tým som si išla. každý má preferencie niekdy inde.

lakebabe
17. apr 2024

@modrykolibrik hej žijete v jaskyni a ohryzate korienky. Moja mama sama žije v 1izbaku nizkoenergetickej bytovke a elektrinu ma 40 eur.
My na dome 100 a je to ltt. K plynu sa ani nevyjadrujem.
V potravinách nechám 100 eur v piatok a v utorok nemáme čo jesť. Tak mi netvrd že kupuješ kvalitné potraviny. Iba ak máš jeden rožok na deň.

natalka13
17. apr 2024

@modrykolibrik len 1000 z 3000 pri strave 100 a nizkej hypo? Nizka hypo je 200. Kam das zbytok?

matkamirko
Autor odpoveď zmazal
natalka13
17. apr 2024

@subartic na 15r 830 splatka ona ma na 30 560. Asi aj iny urok.
Ved je to jedno.
Ja mam hypo na 10r 1200, znizena na 800 predcasnymi splatkami.
Bud chcem ci nechcem. Bud mi splatka vyhovuje alebo neberem.
Je to ich vec, je to vec ktoru musia zaplatit a setrit zo zbytku musia.
Ty si 2 roky po skole mala svoje byvanie bez pozicky. No moj syn bez mojej pomoci 2r po VS bez sance. Aj ked setril z brigad.
Ty si zazrak podnikania. V com sa ti tak dari?

stanulienkat
17. apr 2024

Prijem mate krasny, uz len zistit, kde vyhadzujete peniaze. Taky prijem po odratani vydavkov nema tristvrte sk rodin. Usetrit by si s lahkostou mala 500e.