icon

Ako efektívne znížiť mesačné výdavky?

12. okt 2024

Poraďte kde ešte viac ušetriť a uťahovať opasky?
Príjmy máme manžel 1000 ja 1100 vo výplate je aj DB na 2 deti a rodinné 120 na 2 deti teda spolu 2220 eur.
Za minulý mesiac som spísala všetko do centu na čo sme míňali dopadlo to takto:
-potraviny 215 eur v tom je zahrnuté všetko ako mäso vajcia cestoviny múka cukor mliečne výrobky ovocie zelenina proste všetko
-pecivo 102 eur dala som zvlášť na toto kategóriu veľa kupujem chleba a rožky plus koláče do práce
-drogeria 88 eur v tom je zahrnuté prací gél aviváž toaletný servítky kuchynské utierky veľa míňame,šampón sprchový zubná pasta
-malinovky 65 eur kupujem čistú vodu aj malinovky ako Kofola Pepsi a pod,džuse a dojčenská voda
-sladkosti 50 eur čokolády kekse napolitanky
-slane 20 eur čipsy
-oblecenie 40 eur
-ostatné 100 eur dekorácie do domu,knižky hračka pre deti
-benzin 150 eur pre 2 autá
-obedy deti 40 eur,my s manželom nosíme z domu obed do práce
Naše mesačné výdavky 700 eur mesačne v tom je hypotéka, poistky pre nás 4,plyn,elektrina,tv, internet,kredit na mobil.
Keď všetko odrátam za september sme ušetrili 650 eur.Kazdy mesiac ušetríme inú sumu keďže každý mesiac sú iné výdavky.
Čo na to hovoríte,je to málo,resp.kde by sa dalo ešte ubrať?
Našetrené máme spolu 10 tisíc eur.

nika23t
12. okt 2024

Wau. Takto by som chcela vedieť šetriť. Nás je 5 a za potraviny dám toľko týždenne...

ina2405
12. okt 2024

@domka222 džúse sú to čo kekse 😁
Autorka my minieme na potraviny oveľa viac, ale miniem 0€ na chipsy a sladké vody. Rozpočet na čipsy, keksy a džúsy presuň do zdravších potravín. Nepotrebuješ viac šetriť.

vanilkovazmrzka
12. okt 2024

Na ficovu dozivotnu rentu

tiezjedna
12. okt 2024

Strašne uvalíte za pečivo, sladkosti, slanosti, sladké vody. A to nemyslím tak, že na tom by ste mali šetriť, ale že to by ste vôbec kupovať nemuseli, ani pečivo v takej miere...

sense
12. okt 2024

Mne príde šialené dať mesačne 135eur za blbosti štýlu sladkostí, slanosti a sladké vody....hlavne s porovnaním koľko dáte za iné plnohodnotnejšíe. potraviny...

autor
12. okt 2024

@doriiis Na nič konkrétne len aby sme mali rezervu keď niečo sa pokazí alebo bude treba kúpiť.
@really8 Čipsy jedno balenie stojí cca 2 eur každý deň nie ale cez víkend si dáme s manželom.Vodu a minerálky pijeme každý deň,my nepijeme vodu z kohútika ale balenu vodu.Obmiename si to raz perlivu vodu raz Kofolu raz džús alebo si robím sirupovu vodu.Sladkosti to je naša neresť.Manzel musí mať každý deň aj do roboty si brava na malú prestávku napolitanku.
@ivik4 Dekorácie a hračky v tom každý mesiac čo treba kúpiť,teraz som kúpila na jeseň dekorácie.Detom maličkú hračku alebo omaľovánky úlohy pre malé deti farbičky a také kupujem často to je pravda.
@mamina7070 Neviem čo myslíš pod tým odzrkadliť na zdraví? Tlstý sme není,ale príklad pustíme si večer film s mužom a niekto si dáva víno my si dáme čipsy alebo čokoládu.Nepijeme nefajcime,tak my sme na sladké a slané.
@personality Topánky nekupujem každý mesiac,len sezónne alebo keď vyrastie deťom noha a potrebujú väčšie.
@lossless Zatiaľ na nič konkrétne ale čím budú deti väčšie budú mať väčšie výdavky keď pôjdu na strednú na vysokú keď budú chcieť spraviť si vodičák a pod.Co sa týka jedla mám ale 30 jedál čo točím stále dokola.
@ivka21 Sledujem letáky a nakupujem keď je niečo v akcii viac kusov.
@slavomira236 Lapače prachu ani ja nemám rada ale takú decentnu výzdobu mám jesennú ako veniec na vchodové dvere,kúpila som vresy dopredu aby sa to lepšie ukázalo.Nakupila som tekvice a deti vyrezávali stačia aj takéto ozdoby pre nás.
@doriiis Viem že mohli by sme ubrať zo sladkého no to je taká naša droga.Ako niekto fajčí cigarety alebo pije alkohol,my sme na sladké a slané.
@zuzinabila Neviem tak piť treba ako som písala vyššie v komente my nepijeme vodu z kohútika.A sladkosti manžel hovorí že treba si aj dopriať niečo.
@lukbe Bez aviváže nám smrdí prádlo po vybratí.
@zuzanka.zuzu Ovocie kupujem kedy čo je v akcii ako banány zvyknú bývať za 89 centov,jablká niekedy za 69 centov kúpim viac kíl a ostane nám aj na týždeň.Nekupujem každý deň čerstvé.Zeleninu tak isto keď je v akcii kúpim viac kusov a dám do chladničky.
@huginko Viem že nie som 100 percentná gramatiku nerieš pýtala som sa na iné.
@januska12323 Máme chuť večer na slané a sladké,cez týždeň vôbec to nejeme.Nemame pocit hladu.Mne sa skôr zdá že jeme až moc varené jedlo.
@stellarstar Manžel brava koláče do práce alebo rožok so šunkou salamom keďže nemajú tam mikrovlnku a nemá kde si zohriať obed.Ja chodím na obed domov sa najesť.
@atinkaa Asi áno tam by sa dalo ušetriť len neviem s čím to nahradiť.Priklad piť nepijeme vodu z kohútika ale kupujeme balené vody aj čistú vodu.A chuť na sladké slané tiež neviem s čím nahradiť.
@oslo1 Keby som vedela piecť chlieb tak to upečiem doma no ja som ako povedať ľavá na také pečenie a kvaskovanie.Sice kvalitné mäso nekupujeme ani bio ovocie.Priklad dnes som bola v tescu a mali v akcii bravčové aj kuracie mäso tuším 4,89 stálo kilo už si nepamätám presne.Kupila som po tri kilá a to mi stačí tak na dva týždne.
@domka222 Džús ako caprio ovocný džús x druhov príchutí.Kupujeme tie veľké 2 litrove za 0,89 keď bývajú v akcii.

autor
12. okt 2024

@vanilkovazmrzka No to určite nie,skôr pre svoje deti aby mali niečo do budúcna dobre školy vodičák na štart na samostatný život a tak.

domka222
12. okt 2024

Tak ale to sú džúsy,nie džúse. A tie lacné,to teda okolo džúsu ani nešlo. To si môžeš dať kilo cukru a zaliať vodou a máš to lacnejšie

sense
12. okt 2024

Chuť na slané môžeš zahnať aj zdravšou a lacnejšiu alternatívou...kúp cícer kľudne aj v dóze aspoň nemusíš predvarat , odkvapkany daj do misky, mala lyžička oleja koreniny aké chcela alebo len soľ do trúby upiecť a máš jednoznačne lacnejší Snack ako čipsy. Alebo ak ide len o zlozvyk niečo chrúmať, nakrajte si zeleninu a k tomu nejakú dip.Takisto koláče a buchty môžeš napiecť dať do mrazaka ak muž musí mať na desiatu buchty, vieš čo v Tom je a vyjde to lacnejšie.
A o o odzrkadliť sa na zdraví nemusí znamenať automaticky byť tlsti...ale nie nadarmo sa vraví ste to čo jete....veľa civilizačných chorôb je práve z nezdravej stravy a civilizačnými ochoreniami netrpia len tlsti....
Napr tie kvázi džúsy môžete doma nahradiť vodou s citrónom, pomarančom, uhorkou, mätou alebo inými bylinkami
Lebo čo by ste mohli investovať do kvalitnejšej stravy, investujete do somarin

liusa82
12. okt 2024

Mna zaujala tá čokolada za 50 a teda aj to slane za 20 a oblečenie len 40 😀 to pojete tolko čokolady aj keby je nejaka drahšia ale aj tak

katulkagajdos
12. okt 2024

Pri Vašom prijme by ste mesačne mali ušetriť asi 220 €- hovorí sa, že optimum je 10% z výplaty- šetrite dosť, každý mame trocha inak nastavené preferencie - aj keď v tejto diskusii sa asi stretli výživové poradkyne z celej SR 😣

simca06022011
12. okt 2024

podal mna rozpocet by isiel.. ale mna zaraza.. co zdrave jedavate? cipsy, sladkosti, pecivka vam zoberu tolko co strava doma... na doma pecenom neusetris podla mna nic, ale tolko toho treba jest? :D ako ja som to teraz v hlave poratala, kupujem kvaskovy chleba jeden kus za myslim 4,5EUR, 2ks kazdy tyzden pre troch = to je 36EUR, plus k tomu sem tam bagetu, rozky.. no nech je to 50eur mesacne... u nas sa kopa minie na mliecne produkty, zeleninu ovocie - ak nemame prave v zahrade. ale aj tam som sa ako tak naucila.. dcera a muz mi jedia kopec jogurtov, zacala som im kupovat kilove :DDD

Ale teraz citam, ze ostatnym to tiez bije do oci... cize AK chces sterit, zrus chipsy, sladkosti, napoje a nepotrebne pecivka... a mas usetrene cca 135eur. Ale podla mna pekne odkladate...

autor
12. okt 2024

@sense Áno potrebujeme niečo chrúmať pred tv alebo aj keď si čítam večer knihu.Ale to len cez víkend,cez týždeň není na to čas.
@liusa82 Oblečenie nekupujem každý mesiac, väčšinou sezónne keď treba alebo vyrastú deti tak väčšie kúpiť či topánky alebo oblečenie bundy a tak.Cokolada veď len 100 gramov stojí 0,99 centov a to za pár minút je zjedene.
@katulkagajdos Mne to nevadí ani keď napíšu ľudia kritiku,sama viem že není moc zdravé tie sladkosti čipsy a malinovky.Ale neviem čo spraviť keď to je naša slabosť.Ako som písala vyššie niekto fajčí niekto pije alkohol a my takto čokoláda a čipsy.

simca06022011
12. okt 2024

@katulkagajdos preco vyzivove poradkyne? tebe pride vyrovnane minut napr. 250eur na jedlo a 130eur na "serepeticky". A hlavne, co je za potraviny v tych 250? pre 4?
Ale ano, je to ina debata, kazdy mame ine potreby.. len pootm sa moze stat ze o par rokov, pribudnu extra vydavky na lekarov

simca06022011
12. okt 2024

inak autorka, my sme napr. presli na praobycajne pukance :DDD a ano 100g cokolady je za chvilu zjedenych, ale cokolada naozaj nie je ok na jedenia kazdy den... a vedies k otmu deti :D ja uz len kvoli dcere som toto obmedzila pred nou.. a tvarim sa ze fujky fujky nezdrave tolko sladkeho pojest (niezeby to pomahalo vzdy:DDD)

autor
12. okt 2024

@simca06022011 Ja som rozmýšľala nad tým že by som doma robila kvaskovany chleba a tak ušetrila lenže ja som na to ľavá neviem to spraviť.Tak kupujem v obchode.Rozky stoja 14 centov a chleba za 1,49 zvyknem kúpiť veľký kilovy.Ja pečiem aj doma koláče zákusky keď je na to čas len pri deťoch a starostlivosti o dom nestíham.Ale aspoň každý víkend niečo upečiem.Jogurty kupujem biele a dávame do toho lekvár ovocný alebo ja ľúbim jogobelu ovocné,deti majú radi aj monte a termixy raz za čas.Pukance nejeme vôbec.A sladké alebo čipsy si dáme večer s manželom keď už deti spia,aj to len cez víkend.Deti majú dovolené občas Kinder čokoládu alebo vajíčko.Cipsy nejedia vôbec.To len my dospelý musíme stále niečo chrúmať po večeroch.

simca06022011
12. okt 2024

za mna domace pecenie nie je setrenie, preto pisem, ze je to na nic... my sme si nasli super peakren, kupim tam kvalitny chlieb a vybavene. Muka draha, energie tiez, zabavala som sa vzdy s cestom pol dna = k tomu treba proste nejaky timemanagment. A vysledok dlho dlho nie je vobec isty :DD a potom staci zmena muky alebo den blbec a chleba sa nepodari.. :DDDD
no my sme presli z chipsov a somarin na tie pukance, nakolko su podla mna zdravsie, menej tucne a hlavne nie vzdy sa mi to chce robit, tak si to aj odpustim. Preto som to napisala.. my sme hadam 3roky bez chipsov doma uz :D
A to dvaja naozaj toho vela pojete, myslite na zdravie, lebo za chvilu vam tam rpibudnu polozky na lieky a lekarov. Vsak to je len odpad a chemia tie sladkosti a slanosti.

liusa82
12. okt 2024

My tiež zjeme vela sladkosti teda hlavne ja. Ale sme len 2 osoby v dome. Mna zarazilo najviac to pečivo za 100. To je už ozaj palka
My mame za tolko dvaja cely nakup čo vy date iba za pečivo😀 ale je pravda že ja zase kupujem dosť oblečenia a somarin do domacnosti knihy blbostičky.Každy mina inde

really8
12. okt 2024

Chleba vyborny vies upiect aj bez kvaskovania. A viem kolko stoja cipsy. 20:2e je 10 cipsov mesacne, cize kazdy tredi den padne balik. A co vam vadi na vode z kohutika?

petronelag
12. okt 2024

@really8 My tiež nepijeme priamo vodu z kohútika, ale na čaj, kávu, polievku ju požívam. Tiež kupujem minerál.vody, ale nesladené, dávnejšie som kupovala aj sladené, ale zvykla som si na čisté. Aj sladkosti občas kúpim, aj čokoládu (vraj zvyšuje hladinu serotínu) a prispieva k lepšej nálade.

really8
12. okt 2024

@petronelag netecie vam pitna voda?

katulkagajdos
12. okt 2024

@simca06022011 nechápem, prečo do mna skaces? Ja som napísala, že každý mame iné preferencie, nevidím tam výdavky na alkohol, cigarety- tak take zle to s nimi asi nebude. A po ďalšie pýtala sa, či je fajn čiastka, ktorú ušetrí- z hľadiska nejakej finančnej rezervy je ich čiastka určite postačujúca a pochybujem, že je bežný slovenský štandard mat v rezerve 10 000€ .

simca06022011
12. okt 2024

@katulkagajdos ja skacem? :DDD som ti normalne napisala, ale viditelne mas problem s niecim.. nechaj tak... :D
hlavne, ze ty tu ine zeny neurazas v prispevku, ktorym proste ten nepomer bije do oci :D a ano somariny jest je pomaly to iste dnes ako pit a fajcit... (ale to len tak mimochodom, kedze si cigarety a alkohol vytiahla)

petronelag
12. okt 2024

@really8 Tečie nám pitná voda, ale zvykla som kupovať napr. Budiš, Baldovská - na trávenie, Magneziu na doplnenie magnézia, Sulinka tam má tiež dobré účinky, Mitická, že upokojuje alebo Matoni (karlovarské pramene) atď.

ekira1
12. okt 2024

Ušetrené mate pekne, ale tá strava.. to vážne vám každému stačí 1,80€ na raňajky, desiatu, večeru a tebe a mužovi I na obed? To čo varíte, jete? Z toho si neviem predstaviť to " veľa vareneho". 100€ za pečivo sa minie rýchlo, koláčiky v obchode sú drahé. A 135€ na nezdravé hlúposti radšej ani nekomentujem.. sme štyria, nekupujeme čipsy, čokolády, sladené nápoje a iné hlúposti a minieme na strave 2-3x viac.

januska12323
12. okt 2024

Nie, nemusíte niečo pri TV jesť len ste tak zvyknutí. Nakrájaj ovocie, daj si do misky a môžeš chrúmať koľko chceš alebo sa pred tým normálne najedzte a toho nezdravého zjete len tak na chuť lebo nebude miesto.

really8
12. okt 2024

@petronelag ok. Vsak si kupuj. My preferujeme z vodovodu nie z plastu

petka552
12. okt 2024

215e potraviny pre dvoch doslelych a dve deti? Ked kupujes aj maso a vsetko? Ked musis stale varit lebo si jedlo beriete aj do prace? Asi carujes

nynia
12. okt 2024

Určite by som ubrala na sladkostiach, slaných a malinovkách to je úplne prehnaná cena... Ak sa ti chce ešte viac pečivo môžeš robiť doma aspoň na víkend.

autor
12. okt 2024

@really8 Neviem nechutí mi voda z kohútika.Ale variť varím z neho aj čaj robím z neho.Detom tiež kupujem dojčenskú vodu balenu z obchodu.
@ekira1 Tak pre predstavu ti napíšem čo jeme.Na raňajky si dáme buď jogurt alebo rožok/chleba so šunkou/salamom dá sa aj pastekou k tomuto zelenina paprika uhorka a syr platkovy.Ked není toľko času tak deti si dajú croissant ráno.Jedno dieťa má v škôlke desiatu obed a olovrant,druhé dieťa desiatu si robí sama na čo má chuť niekedy to čo bolo na raňajky plus ovocie, niekedy koláče alebo vianočku.Manzel do roboty si berie koláče alebo to čo máme na raňajky.Ja si dám raňajky a na obed odskočim domov.Poobede po práci varím tak máme teplú večeru niekedy to vydrží aj na druhý deň.Varim tak 30 jedál dokola.Jedla s mäsom a prílohami sa dá vymýšľať stále niečo iné.Niekedy varím aj bezmäsité jedlá.Kedze nakupujem podľa akcií v letáku tak vymýšľam jedlá podľa toho čo som kúpila.
@petka552 Kupujem v akcii viac kusov a potom len dokupujem čo mi chýba.