Ako financovať opravu strechy s nízkym príjmom?
Chcrm sa spytat. Ked ste mali strechu ktora potrebovala prerobit. Stresna krytina, veznik a plus veniec kde ste zobrali peniaze? S muzom mame nizky prijem a kopec vydavkov. Casto sa stane ze od 20 mame do vyplaty cca 200 eur prip. menej. Buduci rok by sme chceli prerobit strechy ale vobec netusim ako to financovat? Mame hypo aj uver a dalsi uver na strechu nam nedaju. Ako by ste to riesili na nasom mieste?
Autorka.Mate starší dom.Elektrinu máte vedenú v zemi do domu,alebo hore cez strechu?
Dievčatá ja som to pochopila tak,že ona myslí nejakú dotáciu od štátu pravdepodobne.🤷
Isto nečaká rady typu predaj dom,nájdi si inú prácu,ďalšiu prácu.....🫣
@letfenixa niekto tu pouzil vyraz piti - zda sa mi ze autorka - tak aby rozumela o com hovorim, pouzila som jej vyraz. Viem ze spravne je pidi.
@marryen ano presne toto som myslela.
Dom sme kupili tento rok a co predam dom a byvat budem kde pod mostom? Hupoteku sme ledva dostali a druhu by nam na byt nedali. Dom je vo velmi dobrom stave len strechu je treba spravit. Nehovorim, ze je to nieco strasne ale je to nutne. Majitelov maklerka sa snazila uhovorit kvoli streche aby nam dali nizsiu sumu ale trvali si na svojom. Nemame ani velky zverinec ale ani maly. Teraz sme mali ozaj velke vydavky. Neriesim prijem na moje vzdelanie a odbor zarabam nadstandard. Muz nechce odist z prace pretoze by prisiel o odstupne co je skoro 5000 eur.
@kaktusik007 ja som to nepisala pisala to tu jedna pani
Preco by ste mali dostat nejaky prispevok od statu? Vy ste sa s vasim prijmom ( a vravis hypoteku ste ledva dostali) rozhodli kupit dom (=byvanie ktore zerie peniaze-navyse o streche ste uz vedeli), vy ste sa rozhodli mat zvierata
Neviem, kde zohnat peniaze,ale ak je strecha v havarijnom stave,prekryl,by som strechu pouzitou skridlou v dobrom stave z asanacie.Pozrel by som, inzertne portaly a urcite nieco najdes.Samozrejme vyhoda,ak je manzel technicky typ.Ked,to nie je velky dom,nemal,by to byt problem.Vymena krovu a novy veniec je dost velky technicky zasah a samozrejme aj financne narocnejsi.
Ja som minuly rok strechu cistil a natieral 100m2 .
Len farba stala 1200€ a mesiac som bol na streche.Nove prekrytie by nas vyslo na 50k.
Nezijeme na Slovensku a ceny su sialene.
Drzim palce,pri hladani riesenia.
@tundra no tam treba zakotvit tu strechu pretoze tam nieje veniec, ze musi byt zelezny. Strecha ma dlzku 14m dlzka a sirka 7, 45° uhol ale, ze da sa znizit na 35
@prasiatko30 ja si to tiež od začiatku myslím,že čakala otázku kde ti treba poslať peniaze
@autorka cize dom je v dobrom stave, len strecha je na 💩. Asi žartujes vsak?🤦♀️ strecha je jednou z najväčších poloziek pri stavbe domu. Musím povedať, že vás dobre "uvarili" pri kúpe 👌 nemáte nič navyše, cize ste v prdeli. Tak si požičať od rodiny... alebo podat loto🤷♀️
A nepochopila s to s tým mužovym odstupnym. Akože čaká na vypoved, alebo ako?
Ja nepoznam "1izbovy dom"...to akoze kuchyna s obyvackou, kde sa na rozkladacom gauci spi + kupelna?
Nemyslim si, ze pani chcela peniaze od uzivatelov MK, skor radu ohladne prave prebiehajucich projektov ci dotacii na rekonstrukciu domu. Viem, ze taky projekt momentalne je ale neviem ci za prve splnate podmienky a za druhe stihate termin podania ziadosti. Treba pogooglit dake dotacie a eurofondy, ked je taka moznost, preco nie.
Logicky máš riešeni viac ,hoci sa ti páčiťozno nebudú :
- navýšiť príjem
- znížiť výdavky ( nie vždy sa to dá )
- navýšiť hypo ( nie vždy je možnosť )
- založiť zbierku a žobrať
- nerobiť strechu o rok ,ale o dva hoci infláciou bude treba našetriť opät viac
- sú dotácie " obnov dom " no často je to tak ,že potrebuješ faktúry a viac ťa to stojí ,ako keď to urobíš svojpomocne alebo s nejakými živnostníkmi . Toto by ti vedeli poradiť u vás na obci ,či sú nejaké dotácie
Ja neviem ... Čo chces počuť,aké asi iné možnosti sú ,keď niečo potrebuješ a nemáš peniaze ?
Mňa by inak zaujímalo co to mate za prácu, keď ty máš tri práce a dokopy nemáte ani 2000. A ty vraj zarabas nadštandardne. Nejako to cele nevychádza. 1 izbový dom s hypotékou a elektrinou 700 eur 😅 vám treba kurzy finančnej gramotnosti, lebo toto je cele zle
@zanny93 Ohľadne dotácie obnovdom sa napríklad škridla do toho vôbec nezaratáva. Zaratáva sa tam iba zateplenie strechy a aká je úspora domu po tomto zásahu. Peniaze sa potom prideľujú podľa dosiahnutých percent úspory a najvyšší možný príspevok je 19900 EUR, čo by oni iba zmenou strechy určite nedosiahli. Ďalej si to musia aj tak financovať sami alebo úverom. A až po ukončení strechy, preukázania tepelnej úspory (energetický certifikát pred a po) môžu podať žiadosť o platbu. Čiže tak. My sme dali do domu 100 000 a teda potom sme dostali tých 19900😉
•
Dnes o 18:13
@tundra no tam treba zakotvit tu strechu pretoze tam nieje veniec, ze musi byt zelezny. Strecha ma dlzku 14m dlzka a sirka 7, 45° uhol ale, ze da sa znizit na 35
Ten dom uz nejaky rok stoji, ze? A bez zelezneho venca, neboj, este nejaky rok vydrzi, nemame hurikany a netreba nam hurikanove svorky ako na tie nanicovate vaznikove krovy na papundeklovych usa domoch...
Dalej, co to je za rozum, znizovat strechu o 10 stupnov, to ako komplet novy krov, ci niekto bude roky zapustene krokvy skracovat o 50cm aby si mala moderny sklon... To kto vas chce natiahnut o tisice €, ktore nemate a hentaku hovadinu nepotrebujete... Hlavne sa ukludnite, strecha je urcite v poriadku, inak by sa skydla uz davno. Skus to dat na fb Staviame svojpomocne, tam ti otvoria oci. Nemat ani vindru a pustat sa do chuyovin...
Tak odbornici!!! najprv treba zistiť v akom stave je tá strecha (čo všetko treba meniť) aký druh strešnej krytiny chcú a samozrejme najprv treba vedieť koľko m2 má tá strecha
Treba skúsiť ten príspevok 👍
Presne tak, Anka má pravdu, dotácie cez obnov dom sú dotácie na energetickú úsporu a nie, že dostanem peniaze a porobim si čo mi treba. Pri energetickej úspore ľudia menia strechu + okna, alebo zatepľujú alebo rôzne kombinácie aby dosiahli potrebné percentá úspory a to znamená, že musia mať minimálne raz toľko z vlastných zdrojov + dotáciu potom preplatia.
Za dlhšie zavolajte si stavbára až posúdi stav a potom sa zariadite čo treba, lebo sa nevyznáte a vyzerá to, že ste si kúpili starý dom možno za 30 tis, čo vám ledva vyšla hypo na 80% a ste nahratí. Deti nemáte predpokladám. Treba ost do zahraničia zarobiť, obaja. Dom si potom dáte dokopy. Myslím to v dobrom.
Odpoveď priamo na tvoje pomerne naivné otázky je takmer rovnaká:
Kde ste zobrali peniaze? No zarobili sme si ich.
Akoby ste to riešili na našom mieste? No, zvýšením príjmu, znížením výdavkov a keď to inak nepôjde- dôkladným zhodnotením, či treba strechu naozaj prerábať v dohľadnej dobe a najmä či viem ten dom z dlhodobého hľadiska vôbec utiahnuť. Všetko ti tu už napísali...raz keď to neviete utiahnuť, aké riešenie čakáš? Vychádza vám to "bežne" len tak-tak, do domu, zvlášť staršieho,stále potrebuješ vrážať nejaké peniaze, teraz to je strecha, na budúce niečo iné, pokazí sa vám práčka, chladnička, niečo sa stane, niekto bude dlhodobo PN atď...? Opakujem sa,ale už ti to tu písali- máte minidom a ani ten neviete utiahnuť, ako je možné, že máte spolu 4 práce a spolu príjem cca 2000 eur? To majú bežne ľudia s dvoma prácami (to,že mnohí aj s jednou a aj oveľa viac nejdem ani riešiť, toto očividne nie je váš prípad). Ty máš tri práce? Neverím. Tie dve "doplnkové" očividne za prácu nemôžeš považovať- čo to je? Vôbec si neodpovedala...podľa mňa ťa len zbytočne oberajú o čas a energiu. Takže si pekne krásne prehodnoť,čo vlastne robíš a za koľko, či sa nenájde niečo lepšie popri hlavnej práci- podľa mňa si vieš celkom slušne privyrobiť popri práci napríklad upratovaním alebo strážením detí- keď si šikovná a zamakáš, môže to byť naozaj zaujímavá suma mesačne. Nepíšeš, čo robí tvoj najdrahší- prečo ty máš tri "práce" a on len jednu? On nevie niekde privyrobiť? Okrem práce v zahraničí mi vychádza už len onlyfans (samozrejme, môžeš ešte doma niečo vyrábať a predávať- napr.hačkované veci, ale to musíš vedieť a neviem, či na tom nejako významnejšie trhneš, keďže ponuka je dosť veľká). Nehnevaj sa, ale mať spolu 4 práce a zarobiť dva litre- niekde je chyba a tých je vo vašom prípade oveľa viac.

Úplne krátkodobé riešenie by bolo- jeden z vás do zahraničia a zvýšiť rýchlo prijem. Obaja zobrať v práci dovolenku a ísť cez leto na brigádu do zahraničia (Nemecko, Rakúsko. Myslím tie sezóne prace ako zber úrody atd. Ja som tak brigádovala každé leto od 18tky a cítila som sa po lete vždy ako malý milionár. Ludia tam chodili pre takéto rýchlo finančne injekcie. Tam sa zarába rýchlo, je to krátkodobé a finančne injekcia ako hovado 👌).
Ale u vás to na takéto rýchle riešenie nevidím. Malý dom, nutne opravy, hypotéka ltt, s 4 prácami máte 1900€.. a dvaja miniete 1000€ na stravu a naftu. To obaja fajčíte 2 krabicky denne a máte mini ZOO? Už ste si skúšali sadnúť za stôl, spísať príjem a výdaje a čo viete škrtnúť? Muž ma tiež 3 prace? Akú máte kvalifikáciu?