Ako financujete domácnosť a deti s partnerom?
Mamičky, poviete mi ako to funguje u vás doma, čo sa týka financií? Myslím najmä počas materskej/rodičovskej dovolenky.
Kto platí u vás náklady na bývanie, kto nákupy, oblečenie, hračky, z čoho si platíte prípadné výdavky na seba alebo občas na kávu a podobne? A koľko prípadne aj miniete na domácnosť a deti mesačne (potraviny, drogéria, nejaké oblečenie, hračky atď.)?
S manželom máme oddelené účty, on platí náklady na bývanie, no ostatné výdavky máme podelené.
Máme dve malé deti, som na rodičovskej, no mám živnosť a snažím sa každý mesiac zarobiť nejaké peniaze.
Napriek tomu však stále vo mne drieme pocit, že niečo nie je celkom správne, nakoľko väčšina výdavkov na domácnosť je už dlhšiu dobu na mne. Oblečenie a hračky platím takmer iba výlučne ja, potraviny a drogériu platíme na striedačku, no veľakrát ja zoberiem veľké nákupy a manžel len malé, keď chodí sám po pečivo a základné potraviny.
Keď mám väčší výdavok, tak sa spýta, či mi má poslať peniaze, no často je mi to také čudné, aby mi preplácal nákup do rodiny.
Ja kúpim kľudne aj jemu, často mu kupujem oblečenie, keď viem, že niečo potrebuje. On mi oblečenie nekupuje, ani keď sme nemali deti.
Občas zaplatí kávu alebo obed vonku, pôsobí to, že nám vlastne aj platí, ale keď si to spočítam, tak u neho sú to väčšinou malé výdavky a ja miniem mesačne oveľa viac. Ak teda nepočítam náklady na byt, ktoré aktuálne platí on (keď som pracovala naplno, platili sme ich na polovicu a to sa očakáva odo mňa aj keď nastúpim znova do práce).
Na dovolenky nás neberie, keď som už potrebovala niekam aspoň na Slovensku vypadnúť na pár dní s deťmi, nechal to zaplatiť mňa.
Neviem, či by som chcela mať spoločn účet, ale takto sa mi to zdá také zvláštne. Ja mám dlhy (mimoriadne výdavky totiž nie vždy utiahnem v rámci môjho príjmu popri rodičáku), on má našetrené.
Je to v dnešnej dobe normálne takto fungovať alebo to máte inak?
@simona1981 nečítala som príspevky
Ale ako partneri a rodicia- teda 1 rodina nemali by ste mať spoločné peniaze??????moje,Tvoje???...to sa chcete dokedy takto naťahovať?
@simona1981
Toto čo píšeš je niečo neskutočne...ja neviem teraz či je až tak sprostý, že nemá prehľad o tom, čo čo stojí, alebo je to jednoducho chrapunsky lakomec, co sa nechce postarať o rodinu a deti...po ekonomickej stránke by ti bolo lepsie po rozvode s určeným výživným...
Asi by som spravila pokus a položku po položke by som mu po každom nákupe predostrela a chcela po ňom 1/2, a na konci mesiaca zrátala, aby videl akú sumu urobili čiastkové nákupy pre celu rodinu...ale za seba, asi by som to vydržala max 3dni, potom by som ho kopla do prdele, hnupa, ty si nemôžeš dovoliť ani zubára, a on má nadštandartny príjem, a teba nechá na splátky kupovať, ísť do mínusu atd...
Osobne...neznášam z duše lakomych mužov, pre mna je to des. U mna by v mojich očiach klesol ako chlap a to by sa premietlo určite aj do iných oblasti života.
@simona1981 necitala som komentare predo mnou,ale prepac tvoj muz je riadny blb! My sice este deti nemame,ale uz pred svadbou som peniaze v rukach mala ja! A ked sme sa prestahovali do domu duplom....viem o vsetkom kde sa kolko a naco minie,viem o kazdom obrate na ucte,o kazdom minutom eure a som spokojna aj ja aj muz
Neviem si predstavit,ze by mi povedal,aby som platila polovicu na chod domacnosti...to co uz je? Raz ste manzelia a mate spolu deti...
Sice my tiez mame 2 ucty,ale vsetko riesim ja...samozrejme muzovi peniaze necham alebo ked nieco potrebuje kupit dam mu kartu...nikdy sme neriesili ci si nieco mozme kupit (ak sme na to mali), nikdy mi nepovedal,ze co a naco som kupila...
Ja mam pocit,ze ked pridu deti a zena ostane s nimi doma tak niektorych chlapom prepne,lebo maju pocit,ze si doma zenska vala sunky a nic nerobi....ze je to len sluzka co ma uvarit,oprat,upratat a postarat sa o zeny
Poviem ti tak, este len ked som s muzom randila nikdy nedovolil zaplatit nic mne...ak sme sli napr do kina a chcela som platit ja,prisla som skor a kupila listky...ako mi sam povedal, bolo by mu to hlupe,lebo je chlap a ma svoju hrdost
@maminecka2 S jeho mamou zial nehrozi. Ona je putka domaca, zavisla financne na manzelovi. A ten je tiez lakomec. Detom vzdy kupoval z bazaru, aj ked mal prijem vysoky.
@vroni Akurat som nedavno kupovala detom topanky a pod 25 eur som nenasla nikde. Aj to boli umele. Takze ak bude vediet kupit lacnejsie, budem velmi prekvapena. On nikdy nevie povedat riesenie. Iba kritiku pustat.
My máme spoločný účet a neriešime kto a čo zaplatí.
@lilyianka No toto je mozno to smutne. My ked sme sli na rande do kina, on si zaplatil svoj listok a ja som si musela zaplatit svoj. Viem, bola som blba, lenze kym sme nemali deti, mala som taky prijem, ze som to dokazala utiahnut. No teraz uz to nezvladam. Viac robit nedokazem, deti su male a starsi ma este diagnozu, takze je to narocne aj tak.
@simona1981, ved prave preto, moze zaplatit polovicu (ohundrat moze, ved nech ma aj on nejaku radost zo zivota 😂 ) alebo kupit lacnejsie. Jeho volba.
My to mame tak ze polka muzovej vyplaty chodi na moj ucet a druhu polku mame doma v obalke z toho dovodu ze muz nema svoj ucet a ani kartu od mojho.Ja som na rd takze moj prijem je maly.Mame spolu dve deti a mojho syna z prveho manzelstva a cakame dalsie.Ja disponujem so vsetkymi peniazmi,staram sa o ucty,jedlo atd ale aj muz kupuje co treba.Peniaze su spolocne a obaja si berieme kolko potrebujeme.Aj ked som robila tak vsetko platil muz a urazil sa ked som chcela prispiet do rozpoctu.Nikdy mi nevycital co a za kolko som kupila,samozrejme ze vacsie polozky preberieme spolu.
@simona1981 fuh... tak toto je naozaj blbe ☹ to ti mohlo dost naznacit o jeho povahe☹ ako my sme mali vzdy oddelene ucty ale moj muz bol vzdy dzentleman - pozyval na rande intenzivne a teda nepripustil by aby som niekedy platila ja ☹ celkovo taketo eventy aj teraz tak nejak podvedome automaticky plati on...
Viete vysku prijmu vasho partnera? V pripade, zr nie ste zosobaseni. Ja zarabam slabsie, ale netusim, kolko zarobi moj partner, len mi povedal, ze tak ako by dostal za svoju pracu v AT. Mne na presnej vyske v skutocnosti nezalezi, ide o otvorenost. Ja som mu vysku mojho platu povedala. Zijeme spolu este len par mesiacov, on ma ucet z ktoreho plati hypo (byt je na neho) a posiela tam peniaze, aj ja tam posielam celkom slusnu ciastku z mojho prijmu. Nerada sa citim nieco "dlzna" tak sa snazim dat viac, aby sme si nasetrili aj na dovolenky. Zatial dov. platil on a ja som prispela ako som vladala. Mam dcerku z prveho manzelstva a jej kupujem a financujem vsetko z vlastneho prirodzene...
@santine, ano, cesta do pekla je dlazdena dobrymi umyslami. Nepovies mi, kolko zarabas? Ok, tvoja vec. Potom teba nic do vysky mojho platu, uhradim si cast energii a nakladov na stravu a viac ani zastruhany chlp. Zaujinave je, ze obrovska cast muzov by vobec nemala problem nedat do bytu frajerky ani fn, ved jej byt, ale ked ta ista frajerka odmietne pchat svoje prachy do frajerovej hypoteky, je vypocitava zlatokopka, nie je dostatocne emancipovana, zije na jeho ukor a podobne plky. A niektore zeny im to bastia aj s navijakom. Nechces spolocne hospodarit, nemusis, ale budes hospodarit len so svojim a nie s mojim. Zial, da sa to len do okamihu, kym nepride spolocne dieta. Ak muz deli na moje a nase, je spolocne dieta asi tak rozumny projek ako zoskok z lietadla bez padaka.
@santine ja uprimne neviem a nevie to ani moj muz☹ pocitovo vie ci je firma na tom dobre alebo nie, inak az pri danovom priznani😀 v kazdom pripade pokial je cash flow , stiha vsetko platit co ma a ma zaplatene hlavne velke faktury je spokojny, ked nie tak sa o tom bavime... O zakazkach sa zvykneme bavit ci ich ma prijat alebo nie kedze kazda vacsia zasahuje aj do jeho casu, taktiez viem ktore veci robi zadarmo vramci charity ci sluzbe verejnosti...
Pokial bol zamestnancom tak som jeho prijmy vedela presne...
@zafir01
@vroni
Dakujem dievcata.
Povedala som si, ze si budem tvorit vlastnu rezervu kym mam aky taky plat... Nie sme manzelia a ked sa spytam co dalej, co ma pri nom caka, odpoved nedostanem. Viem, ze nie kazdy muz sa do manzelstva ponahla a mnohi nie su vzati a funguju na dovere a v laske. Ja si cenim, ze byt kupil v meste kde sme byvali s dcerkou, aby sme mohli byt spolu a aby nemenila skolu a mala blizko babku dedka.
@santine, ste spolu kratko, este cakaj. Rezerva je fajn, ale s planovanim rodiny by som este pockala. Mozno je len opatrny a este sa vyfarbi. Alebo aj nie a zistis, ze toto nie je cesta. Manzelstvo nie je certifikat na stastie, muz je partnerom uz aj pred svadbou, resp. bez nej alebo nim nebude nikdy a svadba na tom nezmeni vobec nic.
Este som zabudla podstatnu vec, ze kolko ja prispejem nechava na mne a kartu od uctu mam ja... lebo kupujem potraviny, drogeriu a ine drobnosti. Tak davam tak aby to minimalne pokrylo energie za mna a dcerku a tieto bezne nakupy. Ostatne si platim sama.
@vroni ja som nikdy netlacila na neho, lebo jedno manzelstvo mi nevyslo. Ale aj tak tento vztah beriem s rezervou, bud vyjde alebo nie. Viac ma mrzi, ze je mlkvy a casto sa zmoze len na jednoslovne odpovede alebo sa vyhovori ze teraz nie alebo mlci ked nahodou nakusnem vaznejsiu debatu. Takto bez jasneho slubu jeden druhemu nedam do toho vsetko, ani hmotne ani nehmotne.
@simona1981 Preto som hovorila, ze to nie je problem dvoch uctov, ale komunikacie. Stav, ktory popisujes, by mi samozrejme vadil, ale problem nie je v dvoch uctoch, ale niekde inde.
Ja, napr. nekupujem nic s cim muz nesuhlasi a naopak. No a ak sa dohodneme, ze nieco ideme platit, tak sa aj dohodneme ako to zaplatime. To iste s dovolenkou. Najprv riesime, ci niekam ideme a potom ako to zaplatime. Takze k situacii, ktoru opisujes, u nas nedochadza.
My platime veci napoly, plus minus, mali sme to aj pri materskej tak nakolko.som mala matersku vyssiu ako jeho plat. Ale ak ma jeden z nas vyssie vydavky nepredvidane nie je problem pre toho druheho to zaplatit...
Takto to vyhovuje nam obom...
A myslim ze ale nie je spravne ze ste manzelua, ty ides do minusu a muz ma uspory
@simona1981 napíšem celkovo nie iba k tvojmu prípadu. PREČO ženy míňajú svoje rezervy/úspory a idú do mínusu? veď jednoducho poviem NEMÁM.
Tvoj muž musí byť fakt debil s velký D. Ako čítam aj iné tvoje diskusie, v podstate nechápem načo si s ním? Bez neho by ti bolo lepšie a ešte by si ušetrila.
Necitam diskusiu, tak len pridam svoj prispevok.. Nevedela by som veru zit ako pises.. S muzom od kedy spolu zijeme (a teda my spolu zijeme od prveho rande 😅 ) vobec neriesime koho su peniaze a vydavky.. Jednoducho je vsetko nase spolocne.. Mame sice vlastne ucty, na moj mi chodi rodicak.. Od muzovho uctu mam kartu.. On plati po vyplate vsetky ucty a posiela na setriace ucty a ja zas nakupujem vsetko potrebne od potravin, cez oblecenie az po drogeriu.. Obcas zaplatim mojoukartou kym tam nieco je, ale zvacsa jeho.. Ak kupi nieco on, vobec to nekontrolujem.. Bavime sa len o vacsich vydajoch, bezne sa nad tym nepozastavujeme..
Tak iso ako jana_eyre
Tak by to malo byt. Ak je chlap normalny.
Je to spolocna domacnost, spolocne deti, tak spolocne vydaje a aj prijmi.
@simona1981 tak to by bolo i posledne rande 🙂)))
No teda nas pripad je iny niesme manzelia ale partnwri a mame 1. Syna druhe bejby na ceste. Ja som nepracovala pretoze som dotwraz studocala na vs bola na rodicaku a opatrujem starku cize nejake financie mam ale s partnwrovymi sa to neda porovnat. Ucet mame jeden na ktory nam chodia jeho vyplaty aj moj rodicak a opatrovateľské. Cize financie su spoločne a kupujeme spolu.
A este podla nicku 1981 si este baba v super rokoch. Deti nedeti. Tak na buchnutie po stole - cize zmenu v tom com ste alebo kopnutie ho do ... mas este idealny vek. Nebudes v zivote stratena...
Myslim si, ze manzelstvo okrem tych romantickych okolnosti by malo byt vyhodnejsie aj co sa tyka financii. Spoluzitie dvoch ludi, ked spolocne zdielaju aj prakticke stranky zivota, by predsa malo zivot ulahcovat, nie stazovat. Myslim si, ze dva oddelene ucty mozu bez problemov fungovat u partnerov, ktory maju povedzme nadstandartny prijem, kedy si spravodlivo rozdelia vydavky a obom sa zvysi tolko, ze si mozu dovolit pohodlne minat na co chcu a nemusia preratavat kazde euro. Ale v rodine, kde su prijmy nizsie resp. jeden z partnerov ma nizsi prijem, to moze byt len na obtiaz. Ratat, preratavat, podrobne planovat vydavky, navzajom si vracat za nakupy, poziciavat si. Sposobuje to zbytocne starosti a stres navyse, porovnavanie, pocit nespravodlivosti, obvinovanie, niekedy az rozdielnu zivotnu uroven v ramci jednej rodiny. Vacsinou ma jeden z partnerov tendenciu minat viac, druhy menej, muzi velakrat maju pocit, ze naco tolko kupovat, ved vsetko mame (neuvedomuju si vzdy naplno, ze vsetko maju preto, lebo to nakupuje zena). Problem nastava pocas materskej, ked sa zene dlhodobo dost drasticky znizi prijem a z toho mala co ma, ma vyzit, zabezpecit co jej bolo pridelene, "poziciavat" si od partnera, pytat od neho za to, co do domacnosti kupit musela. Poznam pripad, kedy si zena v takomto manzelstve za celu matersku nekupila nic na seba a nemala co nosit, lebo jej jednoducho nevychadzalo. Manzel jej sice obcas nieco kupil, ale uplne mimo jej vkusu. Nam sa zase minule stala taka vec, ze som skoncila tri mesiace na PNke a dokonca som musela lezat, cize som ani doma nic nerobila, vsetko aj co sa tyka financii aj povinnosti ostalo na manzelovych pleciach. Opat tu nastava problem s rozdelenymi prijmami, mala by som mu vratit peniaze za to, co platil namiesto mna pocas mojej PNky? Manzelstvo ma zivot ulahcovat. Myslim si, ze vacsine beznych slovenskych rodin s beznym prijmom oddelene ucty vyhovovat velmi nebudu, lebo vzdy v niecom bude nejaky ten stres navyse. Teda ak su oddelene v tom zmysle, ze si manzelia navzajom dlhuju a poziciavaju peniaze a jeden z nich ma problem kupit si to, co potrebuje.

U nas muz zaraba ja mam rd.ja poplatim vsetko a s muzom chodime spolocne na vsetko aj na hracky oblecenie na nakup a vsetko sa plati s nasich spolocnych penazi lebo aj jeho vyplata je nasa aj moje rdacky su nase.