icon

Ako lepšie šetriť peniaze s obmedzeným príjmom?

3. máj 2024

Ahojte baby, ja som už zúfalá, neviem či nedokážem hospodáriť s peniazmi ale neviem si nič ušetriť. Odvtedy ako bývam sama sa mi dosť zdvihli výdvaky a môj plat mi už nestačí (950e v čistom).

Moje mesačné výdavky:
400e nájom
300e strava (nakupujem prevažne zdravo, žiadné drahé hlúposti)
100e tankovanie
50e mobil, internet, domácnosť

Nekávičkujem, nechodím po reštauráciach, oblečenie väčšinou nakupujem z druhej ruky. Občas príde nejaká oprava na auto alebo zubár a zistím že len prežívam z mesiaca na mesiac. Robím sestričku v nemocnici, práca ma baví ale neviem si takto predstaviť žiť ďalej, nič ma nebaví, neustále myslím len na peniaze, stále som smutná.

Kde robím chybu? Ako si dokážete vy odložiť?

sevrin
4. máj 2024

300€ mesačne na stravu nie je veľa. To je okolo 10€ na deň a to si rozpočítajte na raňajky, obed, večeru. Ak má človek možnosť sa stravovať doma, tak sa do toho zmestí, ale ak má ísť niekam na menu, tak v reštaurácii ten obed na min. 7€ vyjde. Minimálne.
Pred voľbami mal Fico denno denne tlačovky na ktorých vykrikoval aké máme drahé potraviny, fotil sa s nákupnými košíkmi a velice porovnával ceny.
Rád by som sa tých oviec, čo ho volili, spýtal, prečo takou usilovnou včeličkou nezostal aj po voľbách.

@nataly420 ale to sú platby za vlastnú garsónku, či podnájom??

lakebabe
4. máj 2024

@sevrin ona je v podnájme zjavne nemá vlastne bývanie a s takým platom ani nemá šancu dostať hypo a platiť aj energie.

belllinka
4. máj 2024

@sevrin tak jasne te podnajom a nie platby za uzivanie bytu

kristiii
4. máj 2024

@sevrin píše, že do reštaurácií nechodí. A ty si chlap, vy toho väčšinou požerete aj dvakrát toľko, čo bežná žena. A presne o tom rozpočítavaní som písala. Ak chodíš každé ráno do obchodu s tým, že si kúpiš raňajky, obed a večeru na ten deň, tak verím, že je ti 10 eur málo. Ale dosť ľudí má rozum a nakupuje v obchode priebežne a z toho potom varí a pripravuje a tak sa dostane v pohode aj na nižšie sumy. My sme dvaja (ja a syn v puberte) a 600 eur teda rozhodne neprejeme. Ale to porovnávam s autorkou, nie s dospelým chlapom.

lakebabe
4. máj 2024

@kristiii predpokladám ze do tých 300 eur zahrnula aj nejakú základnú drogériu, čistiace prostriedky a Prášky na pranie keďže to nepísala samostatné a väčšinou sa to kupuje s nákupom, keď sa to zrata 300 eur je ešte v pohode

kristiii
4. máj 2024

@lakebabe tiež to rátam do toho a neminiem toľko 🤷. Ale je pravda, že nemám doma 20 druhov čističov ani aviváží a pod, ani sa nemaľujem, takže v tomto som zas vlastne chlap 🤣

lakebabe
4. máj 2024

@kristiii ja keď som žila sama som toľko v pohode minula a to bolo už dávnejšie to nerátam maľovatka, ale potraviny, kozmetiku len Sprchac, sampon , Kondicionér, telové mlieko atď... plus Prášky, Avivaz, Toaletný, čističe, všetko je strasne drahé teraz, na strave moc podľa mňa nemá čo usetrit, musela by mať veľmi dobrú logistiku sledovať všetky akcie, plánovať jedálniček , to neviem ci sa jej podari. Skôr by som riešila zvysenie príjmu,lebo je to ozaj malo ak chce žiť sama a ešte v podnájme

kristiii
4. máj 2024

@lakebabe to už je na nej, ktorú cestu si zvolí. Či šetrenie, či zvýšenie príjmu. Ja som sa vyjadrila len za seba k prvej možnosti. Tie položky, ktoré si vymenovala, sa nekupujú každý deň ani každý týždeň, niektoré (prach, aviváž - tá nemusí byť za mňa vôbec) ani každý mesiac. U mňa je to čo ja viem, 20 eur za mesiac? Samozrejme, tu zas záleží, kto si potrpí na aké značky. Či musí mať Persil alebo stačí Formil, či Bioderma alebo stačí Alverde..

anita6666
4. máj 2024

@belllinka ja,fungujem bez mobilu 😉

vyrovnanaosoba
4. máj 2024

My sme na tom podobne, aj keď sme na platenie dvaja, ale v porovnaní s minulym rokom minieme viac.
Ale ak by som bývala sama, tak 400e za podnájom je dosť, buď hľadať niečo menšie, alebo zdieľaný, predpokladám, že sa stravujes aj v práci, tak nepotrebuješ každý deň variť ani nakupovať. 300e je na osobu tiež veľa. My sme 2 dospelí a 3 deti, a mame tiež takú sumu na stravu. Plus sem tam nejaká donáška mimo tej ceny.
Za tankovanie 100e je tiež asi veľa, skus v peknom počasí ísť na bicykli, alebo keď to nie je ďaleko tak pešo, alebo sem tam MHD.
Za mobily a internet to nie je veľa podľa mňa, keď v tom je aj telka, my platíme 20e TV, 20 mobily.
Pri takom plate nemôžeš dať polku na nájom, to proste ťa zrujnuje. Náhodou vypadne ptijem, ochories, a nebudeš mať z čoho jest, keď nájom zaplatíť musíš.

lakebabe
4. máj 2024

@anita6666 a z čoho sem píšeš z kalkulačky?

mijo53
4. máj 2024

no ved kilo mäsa za 8,- EUR nezješ naraz, to sama musíš mať na 3-4 krát, ani kilo paradajok nezješ naraz

kristiii
4. máj 2024

@lakebabe môže byť na notebooku.

sevrin
4. máj 2024

@kristiii moje raňajky sú proteínové šejky, obedy buď nejaké polotovary (mrazená pica, špagety) prípadne niečo doma spravím vývar, vyprážaný syr a pod., večere mávam len keď mám hlad a aj to si dám max tak proteínový šejk. Šejky ma stoja v priemere 2€ na deň, jedlo za celý mesiac, no ak je to 150€ tak možno je to veľa, neviem nepočítam to. Jedlo nie je položka kvôli ktorej by som musel prepočítavať. Nežerem veľa a tak si ľahko udržujem svoju ideálnu váhu. To poznám jedného 130 kilového a ten prežere každý mesiac všetko do posledného centa a potom fňuká aký ťažký život má.

kristiii
4. máj 2024

@sevrin tak potom nerozumiem, prečo píšeš, že 300 eur na stravu nie je veľa. Ty žerieš somariny, šejky, polotovary (nevravím, že ja nikdy nie 😁) a neminieš toľko ako chlap, tak žena, ktorá si normálne varí a má predpokladajme nižšiu váhu, keďže píše, že sa stravuje zdravo, tiež nemusí prejesť 3 stovky.

sevrin
4. máj 2024

@kristiii aké somariny?

kristiii
4. máj 2024

@sevrin tým som myslela to ďalej vymenované, šejky a polotovary

chodec15
Odpoveď bola odstránená
sevrin
4. máj 2024

@kristiii vieš čo sú to proteínové šejky?
Polotovary preto, lebo 1-osobovej domácnosti sa neoplatí vyvárať jak pre piatich. A to je to o čom som písal 300€ za jedlo nie je veľa (teda aspoň pre mňa nie, neviem ako u teba), ale vždy je tu zároveň dosť priestoru na zníženie nákladov.

kristiii
4. máj 2024

@chodec15 môžeš prepočítavať na kalórie, ale realita je taká, že chlap zje miesto 2-3 knedlí 5-6, jedného rezňa dva, dvoch vajec 5, jedného dvoch rožkov tri...aspoň teda chlapi, ktorých ja poznám, zjedia bežne dvakrát toľko čo ja, určite nie len viac o jednu horalku denne
@sevrin niečo, čo nejedava väčšina žien každý deň na raňajky, lebo si radšej pripraví ovsenú kašu, nejakú pomazánku alebo si dá cottage či nejaký jogurt?

chodec15
Odpoveď bola odstránená
kristiii
4. máj 2024

@chodec15 hej a potom si vysmazia dva syry, ktorými pokryjú moju týždňovú, možno aj dvoj spotrebu syra, ktorý ja jem postupne 🤣 A s bio a tofu zrovna na mňa nechoď. Ale inak veľkú pravdu si mal aj s tými donáškami a podobnými blbostami typu bagety a polotovary, ideálne z automatu alebo úplne najlepšie z pumpy, toto robí asi ešte väčšie rozdiely v tých výdavkoch než množstvo. Žena, ktorá žije sama si skôr navarí a nachystá svačinu než chlap. Pokiaľ to teda niektorý nemá ako hobby.

akvi
4. máj 2024

Minies veľa na stravu. Mrkla som sa na posledné štyri mesiace a my sme minuli cca 300-350 eur mesačne a to rátam dva a pol človeka. Sme traja a jedine muž má obedy v práci, takže ak by som aj dvoch rátala, tak sme na tej sume, čo ty. A to sa veru nijako neobmedzujeme, jeme zdravo, kopy zeleniny. A to je v tom už aj drogéria typu gel na pranie, pasta, mydlo a pod. a aj zradlo pre mačku . Ako nie 100% drogérie, časť kupujem aj v dm-ke, ale veľa mám započítané aj v tých "potravinových" nákupoch. Nekupujem žiadne blbosti typu vody, sladkosti, čipsy, pečivo , polotovary a pod. Ani výnimočne, my to proste nejeme. Donášku máme tak raz za dva mesiace, keď náhodou nestíham variť. Takže fakt výnimočne.
Z toho, čo píšeš, by som ja určite vedela ušetriť na strave a zrušila by som telku, totálna zbytočnosť a ušetrených minimálne 20-30 éčok mesačne. Auto by som používala len v nevyhnutných prípadoch, inak pešo a bus. Prípadne ak auto, tak dohodnúť si spolujazdy. A ešte si skús porátať, koľko minies na kozmetiku, ja som minule bola v šoku, keď som videla kamoskinu "výbavu", akože mať v zásobe cca 15 sér a 10 denných krémov, 6 spf-iek a 7 makeupov, rúžov ani nerátam. To stojí nehorázne prachy. Ja tiež robím klasickú skincare, ale naozaj mi v jeden moment stačia dve séra a dva krémy. Veď to ani človek neminie a stojí to majland.

mirkaz156
4. máj 2024

Problém je v plate sestričky. Dávno som to vzdala. S takou almužnou som vydržala rok. (Je pravda, že som mala len ranné. Nočné som nezvládala). Všade mimo zdravotníctva platia dobre.
Nájdi si inú prácu, ktorá by ťa bavila, alebo by si popri nej vedela robiť čo ťa baví. Dá sa to. Ak chceš robiť s ľuďmi tak skús obchodné reťazce alebo gastro. Poprípade si daj skrátený úväzok a daj si dve práce ak zvládneš. Aktuálne som v obchode a je to ok. Má to svoje muchy ale nič nie je úplne dokonalé. Mám skrátený úväzok a bývam max. 5min peši. Predtým som robila v gastre (na gastro pozor ja som bola v mekáči) tiež fajn. Skús hľadať buď niečo čo máš blízko peši/na bicykli- ušetríš na doprave. Alebo nech tam dobre varia/ ponúkajú peniaze za stravu k platu - neriešiš žiadne gastrolístky.
Poprípade dve práce a skrátené úväzky. Môžeš mať napr. v obchode/gastre. Ak chceš robiť sestričku napr. na ambulancii tak skús niekde hľadajú napr. len na 2-3 dni v týždni a ostatné môžeš mať inú prácu. Poprípade skúsiť svoju prácu znížiť úväzok( menej dni v týždni) a zvyšok vykryť inou prácou. Možno by ťa to bavilo a nebola by si taká frustrovaná že si v práci veľa a ušetrené nič.
Ak si slobodná a bezdetná, tak určite aspoň dva víkendy odrobiť na tom vieš dosť zarobiť.
Ja mám dieťa aj manžela fungujeme manžel má len ranné od pondelka do piatku ja robím aj niektoré víkendy a robím všelijako

sasa1310
4. máj 2024

@adri266 tak možno ty nekúpiš. Ja kupujem normálne paradajky slovenské sladučké za 11 eur kilo. Úplne bežná vec. Aj tak nechápem ako môžeš minúť na osobu 100 eur. To máš za mesiac 3.30 eur denne.

lakebabe
4. máj 2024

@sasa1310 keď je v tom ešte aj drogéria a čistiace nechápem ani ja. Však blbé vlozky stoja päť eur. Dneska som si to rátala celý deň, ráno ovocie na fresh, raňajky - kvaskove pečivo , sunka, cottage zelenina + káva do kavovaru + čaj, desiata tvaroh ovocie , obed kuracie prsia ryža kopa zeleniny, polievka, poobede proteín, smoothie ovocie kokosové mlieko,večera bravčový steak zemiaky zelenina, do toho som upiekla muffiny s čokoládou a jahodami a to nehovorim o osobnej drogérii, čistiacich, Toaletný ,prášok atď a keď je ešte chuť na nejaký Burger v restike alebo pizzu 10 eur je za mna na deň aj malo.
Tu jedine ak chce v pohode fungovať tak zvýšiť príjem lebo príde prvá pnka a nebude ani na nájom

sasa1310
4. máj 2024

@lakebabe ono aj bez drogérie. 10 eur na deň rátajme pre troch. Však taký obyčajný jogur od 40 centov. Tak zjavne adri nekupuje žiadne ovocie, zeleninu či mliečne výrobky ako sú jogurty. Aj keby nekupovala toto, mne to príde aj bez toho strašne málo.

pomaranc24
4. máj 2024

Našla by som nájom bližšie k práci - usetríš na benzíne

lakebabe
4. máj 2024

@sasa1310 ja som zástanca toho, že jedlo je posledná vec na ktorej budem šetriť. Radšej riešim zvýšenie príjmu . Pre mňa je dôležité co dam do seba a aj akú kozmetiku používam.
Tu sa dá maximálne znížiť benzín príp bývanie ale to pri dnešných cenách pochybujem ze sa podarí. Ten plat je slabucky ak chce žiť samostatne

nelka93
4. máj 2024

My sme dvaja a na stravu míňame cca 400 eur, kupujeme mäso ryby, mliečne výrobky, zeleninu - ak je možnosť tak slovensku. Co nekupujem sú polotovary, sladené nápoje, a blbosti, ktoré nepotrebujem. Čiže na strave sa dá ušetriť keď sa chce. Na ostatnom moc neusetris